Ubuntu 14.04 LTS Hakkında

Başlatan illumemati, 22 Şubat 2016 - 02:17:15

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

illumemati

Arkadaşlar bugün bilgisayarıma Ubuntu 14.04 LTS sürümünü kurdum. Linux tecrübem fazla yok windows 7 Pro dan bu sisteme geçme sebebim ise windows 7nin  2 - 3 ayda bir recovery yapmadan aşırı kasmaya başlamasıydı. Fakat bu sistemde de biraz kasma hissettim yazılım merkezinde kasma var örneğin firefox 7 saniyede açılıyor vs.  Ben kurduğum sistemin uzun süre format istmemesini amaçlıyorum dolayısıyla farklı bir linux önerilerini bekliyorum. Bilgisayarım eski yardım edecek arkadaşlara teşekkür ederim şimdiden. Özellikleri ;

500 gb harddisk
4 gb ram
İntel HD graphics ekran kartı

heartsmagic

Yazılım Merkezi haricinde başka bir yerde bu sorunu yaşadın mı? Yazılım Merkezi doğası gereği biraz yavaş, yeni sürümlerde olmayacak zaten. Bir kenara bırakabiliriz bu durumu. Linux tarafında uygulamaların biraz yavaş açılması normal sayılabilir. Firefox üzerinde ne kadar eklentin var?

Şuradaki komutların çıktısını buraya kod etiketi içinde aktar lütfen:
ekrankomut

Kod etiketi için:
kodetiketi
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

illumemati

Öncelikle ilgilendiğin için teşekkür ederim. firefox üzerinde iki tane eklenti var. ufak tefek kasmalar oluyor ama firefox ve yazılım merkezi belli ediyor kasmaları daha çok. bu arada işlemcim i3 380um 1.33 ghz 4 çekirdek.

taha@taha-VAIO:~$ sudo apt-get install mesa-utils
[sudo] password for taha:

Üzgünüm, yeniden deneyin.
Üzgünüm, yeniden deneyin.
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti     
Aşağıdaki YENİ paketler kurulacak:
  mesa-utils
0 paket yükseltilecek, 1 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 0 paket yükseltilmeyecek.
32,0 kB arşiv dosyası indirilecek.
Bu işlem tamamlandıktan sonra 118 kB ek disk alanı kullanılacak.
Alınıyor: 1 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty/universe mesa-utils i386 8.1.0-2 [32,0 kB]
0 sn.'de 32,0 kB alındı (59,4 kB/s)
Önceden seçili olmayan mesa-utils paketi seçiliyor.
(Veritabanı okunuyor... mevcut 169914 dosya veya klasör yüklü.)
Açılmaya hazırlanan .../mesa-utils_8.1.0-2_i386.deb ...
mesa-utils (8.1.0-2) paketi açılıyor ...
man-db (2.6.7.1-1ubuntu1) için tetikleyiciler işleniyor ...
mesa-utils (8.1.0-2) ayarlanıyor...
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'cairo-dock-team-ppa-trusty.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor.
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'cairo-dock-team-ppa-trusty.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor.
taha@taha-VAIO:~$ lspci | egrep "VGA|3D|Display"
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 02)
taha@taha-VAIO:~$ glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Ironlake Mobile x86/MMX/SSE2
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_light_max_exponent,
taha@taha-VAIO:~$ xrandr
Screen 0: minimum 8 x 8, current 1366 x 768, maximum 32767 x 32767
LVDS1 connected primary 1366x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 256mm x 144mm
   1366x768       60.0*+
   1360x768       59.8     60.0 
   1280x720       60.0 
   1024x768       60.0 
   1024x576       60.0 
   960x540        60.0 
   800x600        60.3     56.2 
   864x486        60.0 
   640x480        59.9 
   720x405        60.0 
   680x384        60.0 
   640x360        60.0 
DP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VGA1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VIRTUAL1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
taha@taha-VAIO:~$ dpkg -l | egrep "nvidia|bumblebee|nvidia-prime|fglrx"

çıktılar bu şekilde

heartsmagic

Firefox ne zaman kasıyor örneğin, video falan açtığında mı?

illumemati

Yok hayır açılırken kasıyor sadece

barış

Yazılımların bilgisayarda başlarken kasma olayı sabit diskin yazma/okuma hızına, RAM'in MHZ değerlerine ve işlemcinin GHZ değerlerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Tabi sadece bunlar da değil, işletim sisteminin sanal hafızadan fiziksel hafızaya veriyi aktarırken nasıl bir yol izlediği bile bu bağlamda önem arz ediyor.

Windows'ta bu hız nedir bilmiyorum ancak bir Mac kullanıcıs olarak Firefox'un Mac üzerinde bile bazen açılırken yavaşlama yaşadığını belirtmemde fayda olduğunu düşünüyorum :)
Ayrıca sürüm farklılıkları da bu tip bir durumun oluşmasına sebebiyet verebilir.
Hatta Windows sürümleri ve Linux sürümleri arasında da farklılıklar olabilir.
Yani buradan anlamız gereken, bu tip sorunların spesifik bir çözümünün olmadığı. Çünkü bu tip sorunların teşhisi çok zordur ve genellikle tek bir unsur bunlara neden olmaz.

Şunları sorayım:
- Diğer uygulamalarda Windows işletim sisteminden farklı olarak bir kasma söz konusu oluyor mu? (muadillerinden)
- Bilgisayar açılırken yaşadığın bir sorun var mıdır? Kasılma vb.

heartsmagic

İlk açılma hızı Windows tarafına nazaran daha yavaş olabilir, bu biraz X'in yapısı ile ilgili. Fakat çok çok uzun süre bekliyorsa elbette sorun vardır.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: illumemati - 22 Şubat 2016 - 02:17:15
Arkadaşlar bugün bilgisayarıma Ubuntu 14.04 LTS sürümünü kurdum. Linux tecrübem fazla yok windows 7 Pro dan bu sisteme geçme sebebim ise windows 7nin  2 - 3 ayda bir recovery yapmadan aşırı kasmaya başlamasıydı. Fakat bu sistemde de biraz kasma hissettim yazılım merkezinde kasma var örneğin firefox 7 saniyede açılıyor vsBen kurduğum sistemin uzun süre format istmemesini amaçlıyorum dolayısıyla farklı bir linux önerilerini bekliyorum. Bilgisayarım eski yardım edecek arkadaşlara teşekkür ederim şimdiden. Özellikleri ;

500 gb harddisk
4 gb ram
İntel HD graphics ekran kartı
Benim önerim şöyledir.
Bilgisayarındaki donanımlar bazı ek sürücüler ve uygulamalar gerektiriyor olabilir. Özellikle chipset yapılandırılması konusundaki yanlışlıklar olduğu düşüncesindeyim. (Windows tabanındaki kasılmalar kanıtıdır)
Bu cihetle kendimin kullanmakta olduğu ve yıllardır tecrübe etmiş olduğum linux sürümlerinde en beğendiğim UBUNTU STUDIO LTS sürümünü önereceğim.
Bu sürümü beğenmemin yegane sebebi ise donanım tanılamada oldukça başarılı olmasıdır.

snd_hda_codec_hdmi : HDMI HD-audio codec
snd_hda_codec_analog : Analog Devices HD-audio codec
tpm_infineon : Driver for Infineon TPM SLD 9630 TT 1.1 / SLB 9635 TT 1.2
fglrx : ATI Fire GL
arc4 : ARC4 Cipher Algorithm
rt2800pci : Ralink RT2800 PCI & PCMCIA Wireless LAN driver.
rt2800lib : Ralink RT2800 library
crc_ccitt : CRC-CCITT calculations
snd_hda_intel : Intel HDA driver
rt2x00pci : rt2x00 pci library
rt2x00lib : rt2x00 library
snd_hda_codec : HDA codec core
mac80211 : IEEE 802.11 subsystem

Örnekte görülen ve INFINEON adı ile bildirilen donanım hiçbir windows işletim sisteminde tanılanamamaktadır. Üretici firma bu chip ile ilgili çok özel sürücü yayınlamıştır.
tpm_infineon      : Driver for Infineon TPM SLD 9630 TT 1.1 / SLB 9635 TT 1.2
Bu ve bunun gibi özel chiplerin sürücüleri UBUNTU STUDIO ile ilk kurulumda rahatlıkla tanılanmaktadır.
Ancak sisteminin eski olması dolayısı ile yeni sürümleri şimdilik yüklememeni, uygun olan bir sürümü test ettikten sonra bilinçli bir şekilde yeni veya başka sürümlere geçmeni öneririm.
Bu sebeple benim önerim UBUNTU STUDIO 12:04 LTS dir.
Bu sürüm kurulduktan sonra güncelleme yapılmamalıdır.
Yapılması gereken güncellemeler.
Firefox ve eklentileri.
Java ve flash eklentileri.
Gstreamer ve kodek eklentileri.

eronis

Hızlandırmanın pek çok yolu var.

1- Unity'i hızlandırmak

sudo apt-get autoremove unity-lens-music unity-lens-photos unity-lens-gwibber unity-lens-shopping unity-lens-video
2- Preload yüklemek
sudo apt-get install preload
3- Laptop'ta isen bataryanın ömrünü uzatmak ve bilgisayarının aşırı ısınmasını engellemek için TLP iyi bir çözüm olabilir.

sudo add-apt-repository ppa:linrunner/tlp
sudo apt-get update
sudo apt-get install tlp tlp-rdw
sudo tlp start
sudo apt-get install indicator-cpufreq

4- Swap kullanımını düşürmek

cat /proc/sys/vm/swappinesskomutu ne kadar swap kullandığını gösterir. (% değerinde, 14.04'de varsayılan olarak 60 olarak gelir.)

sudo gedit /etc/sysctl.confvm.swappiness değerini bul, ve onu 10 yap. Başka bir değer de yapabilirsin tabii, sana kalmış. Yeniden başlat;

cat /proc/sys/vm/swappinessyaz ve şimdi 10 olmalı.

5- Unity arayüzünü 2D yapmak yada gnome flash back'i kullanmak

sudo apt-get install unity-2d

sudo apt-get install gnome-session-flashback

6- Hafif bir arayüz kullanmak (Xfce favorimdir)

sudo apt-get install xubuntu-desktop

Software Center kasıyorsa Lubuntu Software Center'ı dene, yada apt-get komutunu öğren, dpkg komutunu öğren hiç grafik arayüzle uğraşma. Kasmazsın.

sudo apt-get install lubuntu-software-center

Synaptic'de bir alternatif olabilir tabii

sudo apt-get install synaptic

İlle de grafik arayüzle kuracam, dpkg ile, terminal ile uğraşamam dersen synaptic ile gdebi kullanmanı öneririm

sudo apt-get install gdebi

Firefox sorununa gelince, firefox ve chrome'da intel kullanıcılarının donanım ivmesini kapatmasını öneririm. (Hardware Acceleration)
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

ahmet_matematikci

@eronis bu yazdıkların forum da yada wiki de böyle düzenli var mı? Yoksa olmalı çok hoş bilgiler
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

eronis

Alıntı yapılan: ahmet_matematikci - 23 Şubat 2016 - 16:30:03
@eronis bu yazdıkların forum da yada wiki de böyle düzenli var mı? Yoksa olmalı çok hoş bilgiler

Beğendiyseniz ne mutlu bana :)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 23 Şubat 2016 - 18:24:48

Bir şey eklemek istiyorum. En çok kullandığım yöntemi yazmamışım farkettim de.

sudo apt-get install unity-tweak-tool

Burada search sekmesindeki herşeyi kapat, web apps'daki her şeyi kapat.

Genel sekmesine gir ve doku kalitesini (texture quality) fast yap. Hızlanma göreceksin ;)
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

illumemati

hepinize ilginiz için teşekkür ederim. eronis komutların bir çoğunda buna benzer sonuçlar çıkıyor ;
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'ubuntu-wine-ppa-trusty.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor.
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'noobslab-themes-trusty.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor.
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'ubuntu-wine-ppa-trusty.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor.
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'noobslab-themes-trusty.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor.
taha@taha-VAIO:~$ ^C

bir de bilgisayar dün den beri bilgisayarı kapat a tıklamama rağmen tepki vermiyor tuştan kapatmak zorunda kalıyorum bunu sebebi hakkında bir fikriniz var mı acaba ?

plazma

Alıntı yapılan: ahmet_matematikci - 23 Şubat 2016 - 16:30:03

Eğer yok ise, sizde wiki için katkı sağlayabilirsiniz.
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=UbuntuWiki%27ye_katk%C4%B1da_bulunun

ahmet_matematikci

Evet viki de yok. @eronis dilerse bende ekleyebilirim onun adını altına not düşerek yada kendisi yapabilir.
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

heartsmagic

Ancak, çok Viki'lik değil bu öneriler :) Hani unity-2d diye bir şey yok zaten, normal Ubuntu kullanan birinin Gnome Klasik'e geçmesi de makul değil. Eğer öyle bir şey yapılacaksa yani sistem baştan kaybediyorsa Unity olmayan bir masaüstü kullanan dağıtım kurulmalı.

Bu başlıktaki sorun genel Ubuntu yavaşlığı değil, farklı bir durum var.

eronis

@ullimemati

sudo sh -c "echo 'Dir::Ignore-Files-Silently:: \"(.save|.distupgrade)$\";' > /etc/apt/apt.conf.d/99ignoresave"
işinizi görür mü hocam ? Geri bildirirseniz sevinirim.

@heartsmagic dediğinize katılıyorum hocam ama diyelim ki yeni başlayan birisi unity'nin arayüzünü sevip yükledi. Hoş göründü gözüne. Sonra memnun kalmadı, ama bilgisayarına format atmak istemiyor yada format onun için çok uğraş verici, sıkıntılı ne derseniz deyin. Bu durumda elbette xubuntu-desktop kurmak gibi geçici bir çözümü deneyebilir.

Unity2D 14.04 depolarında mevcut. Anladığım kadarıyla unity arayüzünü düşük donanımlı bilgisayarlarda çalışır hale getirmek amacıyla tasarlandı.

https://wiki.ubuntu.com/Unity2D

Eğer yazdığım herhangi birşeyi wiki'de kullanmaya uygun görüyorsanız (ki heartsmagic'e katılıyorum, ortada sadece sunulan alternatifler var. Çoğu kullanıcı bunlara ihtiyaç dahi duymayacaktır. Ayrıca kaç kişi wiki'ye bakıyor söylermisin ? Daha acemiler için ilk durak bölümünü kaç kişi okudu ?) kullanmanızda hiçbir sakınca görmüyorum ki ben de bunları internetten oradan buradan okuyarak öğrendim. Bunlar google'da arayarak kolaylıkla bulunabilecek bilgiler. @heartsmagic in sözünü ben tamamlayim, ortada yazılım (arayüz, software center, text editörü gibi) seçiminden kaynaklanan bir yavaşlık var.

heartsmagic

Verdiğin bağlantıda Unity 2B denen şeyin 12.10 sürümünden sonra bittiği söyleniyor zaten :) Dediğim gibi öyle bir ayrım yok şu an Unity için.
Bu nedenle diyorum, öneriler çok aykırı öneriler burada, hani bunları Viki'ye yazarsak olmaz :)