Sürüm seçimi 14.04 14.04.3 16.04

Başlatan mevsimsizay, 21 Şubat 2016 - 01:52:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mevsimsizay

Ubuntu kurmayı düşünüyorum. Seçimim LTS sürümünden yana.

Bilgisayarda yaptıklarım:
Chrome, Bazı chrome app'leri, Metin editor, dosya işlemleri

Hemen hemen tüm işimi Tarayıcıda halledebiliyorum.
Google Appslerden bazılarını sistem çubuğuna veya panele sabitlemem gerekiyor (gmail drive gibi)
(Windows tuşu + chr + Enter) şeklinde
veya
(ged + Tab + Enter) şeklinde konsoldan

Sistemi kurduğumda ilk olarak bir çok programı siliyorum/sileceğim:
Aşağıdakilerin dışında hepsini siliyorum
Python
eog image viewer
transmission
cheese (hangout için gereklidir diye tutuyorum yoksa bunu da silerim)
startup applications (silince sistem sapıttı)
ibus (silince sistem sapıttı)
additional drivers (grafik kartını yükledikten sonra siliyorum)
network (internet sorunu yaşarım diye ellemeye korkuyorum)
software updater (güncellemeleri haber versin diye tutuyorum)
terminal
network (manager)
system setting (silemiyorsun)

Asıl sorumuza dönersek;
- 16.04 çıktığında tekrar sıfırdan kurulum yapmak istemiyorum.
- Yeni bir laptop alıncaya kadar sürekli LTS sürümleri olarak güncelleyerek gideceğim
- Sistemin temiz olması konusunda takıntılıyım (Obsesif demek yanlış olmaz belki de. Home klasöründeki tüm ayar dosyaları tek tek açıp bakıp internetten araştırdım.
- 14.04 ve 14.0.3 diye ayrı ayrı ekledim başlığa nedeni: Acaba 14.04.0 kurup sonra sırasıyla 1 2 3 olarak güncellemek daha sonra 16.04 çıktığında upgrade etmek daha mi iyi olur

neynefes

14.04 sürümlerini tek tek indirmezsiniz. Şu anda zaten 14.04.4'ü indireceksiniz. 16.04 hala geliştirme aşamasında; ya günlük sürümlerini kullanır her gün güncelleme alırsınız ya da 14.04 kurar 16.04 çıktığında güncelleme yöneticisi ile lts sürümü güncellemesi alırsınız. Sıfırdan kurulum yapmanıza gerek kalmaz normal şartlarda. Nasıl bir sistem kullanıyorsunuz bilmiyorum ama kurulan paketleri kaldırmak yerine minimal iso kalıbını kurup istediğiniz uygulamaları yüklersiniz. Minimal iso kalıplarını hiç kullanmadım içerisinde hangi programlarla geliyor bilmiyorum ama boyutuna bakacak olursak masaüstü dahil birşey bulunmuyor içinde gibi.
https://help.ubuntu.com/community/Installation/MinimalCD

plazma

Ben yazana kadar cevap gelmiş :)

14.04.4 var şuanki lts sürümlerde, 16.04 için daha var 14.04 ü kurup 2019 nisan a kadar kullanabilirsiniz. Kademeli sürüm geçişlerini önermiyoruz 14.04 -15.xx - 16.04 gibi , 14.04 ü kurup bu sürümde kalabilirsiniz ömrünü tamamlayana kadar yada nisanda 16.04 e geçebilirsiniz. Sürüm takvimi :
https://wiki.ubuntu.com/Releases

neynefes

Alıntı yapılan: plazma - 21 Şubat 2016 - 02:30:07
...Kademeli sürüm geçişlerini önermiyoruz 14.04 -15.xx - 16.04 gibi...

Burayı anlamadım ben  :D

mevsimsizay

Alıntı yapılan: neynefes - 21 Şubat 2016 - 02:26:25
14.04 sürümlerini tek tek indirmezsiniz. Şu anda zaten 14.04.4'ü indireceksiniz. 16.04 hala geliştirme aşamasında; ya günlük sürümlerini kullanır her gün güncelleme alırsınız ya da 14.04 kurar 16.04 çıktığında güncelleme yöneticisi ile lts sürümü güncellemesi alırsınız. Sıfırdan kurulum yapmanıza gerek kalmaz normal şartlarda. Nasıl bir sistem kullanıyorsunuz bilmiyorum ama kurulan paketleri kaldırmak yerine minimal iso kalıbını kurup istediğiniz uygulamaları yüklersiniz. Minimal iso kalıplarını hiç kullanmadım içerisinde hangi programlarla geliyor bilmiyorum ama boyutuna bakacak olursak masaüstü dahil * bir şey bulunmuyor içinde gibi.
https://help.ubuntu.com/community/Installation/MinimalCD

OldReleases kısmında tek tek indirme şansınım var. Daha sonra yükseltme yapabilirim diye biliyorum.
MinimalCD yi bende düşündüm ama eufi olarak yüklemek sıkıntılı http://onetransistor.blogspot.com.tr/2015/12/install-ubuntu-minimal-cd-uefi-enabled.html bu anlatımda işe yaramadı.
Benim öğrenmek istediğim Yükseltme aşaması ve test sürümünün içeriği ve hangisinin daha uygun olacağı.

Örneğin yükseltme yaparken sildiğim programlar, yeni sürümde yeni eklenen programlar vs nasıl bir yol izleniyor (Örneğin 16.04 a programı b ile değişti ise benim yükseltmemde ne olur? veay varsayılan bir ayar)
DailyBuild cd içeresinde extra programlar filan var mı? Sonuçta test sürümü veya geliştirici sürümü diyebilir ya bir nevi. Bundan dolayı atıyorum filan işlem için ekstra şu vardır içerisinde test yapmak için

md_92

Alıntı yapılan: neynefes - 21 Şubat 2016 - 02:32:39
Alıntı yapılan: plazma - 21 Şubat 2016 - 02:30:07
...Kademeli sürüm geçişlerini önermiyoruz 14.04 -15.xx - 16.04 gibi...

Burayı anlamadım ben  :D
Aynı soruyu ben de soracaktım.Kademeli sürüm geçişlerinde sorun mu yaşanıyor?Yeni iso kalıbını indirip kurmak mı daha iyi?
Sakın boş sözler konuşma. Boş sözler içindeki ayıpları açığa çıkarır ve yatan düşmanını uyandırır. Hz. Ali

neynefes

Güncel bağlantıyı indirmek varken neden güncellemelerle gereksiz kota harcayacaksınız? Güncelleme içerisinde hangi uygulama varsa o gelecektir. 15.04 sonrasında systemd'ye geçildi. Doğal olarak 16.04 guncellemesinde de o kurulacak. Eğer bu kadar düzen takıntınız varsa @plazma'nın önerisi gibi 2019'a kadar hiçbir değişiklik yapmadan kullanabilirsiniz.

@md_92, bu konuda sürekli sıkıntı çeken kişiler olduğu gibi benim ve birçoğumuzun da sorunsuz yükseltme yapması gibi bir durum söz konusu. Soru biraz öylesine sorulmuştu :)

md_92

Eyvallah @neynefes.Bana da zaten her zaman güncel olanı seçip,temiz kurulum yapmak daha mantıklı geliyor.
Sakın boş sözler konuşma. Boş sözler içindeki ayıpları açığa çıkarır ve yatan düşmanını uyandırır. Hz. Ali

heartsmagic

Kademeli geçiş olur, @plazma'nın söylediği sanırım 14.04'ten 15.10'a geçiş gibi bir şey ve evet onu önermiyoruz. LTS sürüm ise ya LTS sürüme geçilir ya da her sürüm alınır. Bu yapılmazsa genelde sorunlar oluşur.

@mevsimsizay, neyi kaldırıp neyi kaldırmayacağın seni ilgilendirir ancak önerim dikkatli olman yönünde. Kaldırıp sorun yaşamadığını düşünürsün ancak üç hafta sonra bir şey patlar. Çok bariz olanlar dışında kaldırma paketleri bence. Bariz derken, örneğin yazıcı ihtiyacın yoktur Cups paketlerini kaldırırsın. Bunları anlarım ama bilmediğin şeyleri kaldırma konusu biraz riskli.

Sürüm geçişlerinde ne olur? 14.04'te vardır bir özellik, geliştiriciler 16.04'te bunu kaldırmışlardır, haliyle sürüm yükseltince sende de kaybolur o özellik. Uygulama değişiklikleri de böyle, ancak kurulu uygulamalara (çakışma yoksa) dokunulmaz zaten. Bu yönde endişelenmen gereken bir durum yok.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

meda

Ustalar yazmış ama birkaç şeyi bende yineleyim. Ubuntu'yu çok fazla kurcalamayın zira Arı kovanına çomak sokmaya benzer; zamanla kararlılık sorunları yaşamanız ve sistem formatına kadar giden sinir bozucu durumlar ortaya çıkar. Yukarıda bahsi geçen paketleri kaldırsanız bile sürüm yükseltmelerinde bu paketler geri gelir böyle biribirine bağımlı çalışan birçok paket mevcut.
Windows, OSX ... gibi sistemler dahi yeni sürümün kalıbını çaktırmadan internetten çekerek yükseltme yapar. Bu firmalar bile veri kaybetmeden sorunsuz bir sistem kullancağınız garantisini vermez.  8) Sınırlı donanımla düzgün çalışacağının garantisini veren OSX bile güvenlik ve hata düzeltmelerinde 6-7 GB kalıbı indirir. Düşünseniz 3 ayda bir sistem kalıbı indirdiğinizi.  :o
Bağımlı olmalarının avantajı ise varolan paketi Windows gibi tekrar tekrar başkaca yazılımlar tarafından yüklenmeyerek sistem şişme ve yavaşlamaları olmadığı gibi benzer işleri yapan makinelerde sistemlerin kapladığı alanlarda %50'ye kadar fark vardır. Sürüm geçişlerinde sıfır yüklemeyi tavsiye ederim. Sürücü gibi sistem işleyişinde direkt etkisi olan paketler ve de eski sürümün ayar dosyası yeni sürümde sorun yaşatıp yazılım kararlılığında olumsuz etki edebiliyor.

Son olarak keşke sorunsuz bir sistem olsa ama insanın olduğu her yerde ve her şeyde kusur vardır.  8)
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

heartsmagic

Bu mesele karara bağlandı sanırım değil mi?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mevsimsizay

Arch linux benim için daha uygun olacak gibi ona geri doneceğim

plazma

Ozaman çözüldü etiketi eklemeden konuyu kapatalım.