Yıllarca kullanımdan sonra Linux'tan vazgeçilir mi?

Başlatan illedelinux, 20 Şubat 2016 - 21:22:58

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

illedelinux

Yıllarca Windows kullandıktan sonra Linux'ta kalıcı olanları biliyor ve duyuyoruz, ancak belki kaideyi bozmayan istisnalar olabilir ama yıllarca Linux kullandıktan sonra Linux'tan tamamen vazgeçeni duymadım-görmedim. Ben bunu Linux'un doğal üstünlügüne bir kanıt olarak değerlendiriyorum. Tabi burada Windows'u yerme veya germe gibi bir niyetimiz yok, Windows'un da kendine göre bazı meziyetleri olabilir, sadece bu geçiş noktasına dikkat çekmek istedim.
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

seron

Bu ilginç bir tesbit olmuş.

Ben mesela windowsçuyumdur aslen. Son zamanlarda bazı soğutan şeyler ortaya çıktı o tarafta. Bildiğin saçmalamaya başladılar. Bir yıl önce birisi bana Linux'a alışıp bırakamayacağımı söylese idi, kat'iyyen inanmazdım. Ama şimdi gayet de güzel anlaşıyoruz.


Mr_YAMYAM

#2
Alıntı yapılan: seron - 20 Şubat 2016 - 21:31:06
Bu ilginç bir tesbit olmuş.

Ben mesela windowsçuyumdur aslen. Son zamanlarda bazı soğutan şeyler ortaya çıktı o tarafta. Bildiğin saçmalamaya başladılar. Bir yıl önce birisi bana Linux'a alışıp bırakamayacağımı söylese idi, kat'iyyen inanmazdım. Ama şimdi gayet de güzel anlaşıyoruz.
iNANMADI DA ZATEN. :D
Daha 6 ay kadar önce kendisini Alanyada bir güzel dövmüştüm. Seron da inatla windows'u savunmaya devam etmişti.
Yerden yere vurduğu, bir türlü alışamadığı video editing programları olsun, ses okuma ve kaydetme tekniği üzerine olsun, bir türlü ikna edilemeyen bu arkadaşımız seron, önceki yıllarda bana şöyle * bir şey demişti...
''YAHU LİNUX TABANINDA ŞÖYLE WİN-AMP GİBİ BİR OYNATICI YOK MU?'' 
Yıllar geçtikçe bunun onlarca alternatifinin olduğunu da gördü.
Üstüne üstlük o yıllarda önrmiş olduğum ekran kaydediciler arasından KAZAM ile ekran görüntülerini kaydedip UTANMADAN bizlerle paylaşıyor. :D
Bu konu ile ilgili olarak ben şunu söyleyebilirim.
Bir windows kullanıcısı işletim sistemi ile ilgili problemlerden dolayı PC kullanmaktan bile vazgeçebilir, ama bir linux kullanıcısı o yıldaki linux sürümünü beğenmezse PC yi değiştirmeden rahatlıkla başka bir sürümü yükleyip istediği performansı alabilir.
Zaten iyi bir linux kullanıcısı diğer sürümlerde pek zorluk çekmeyecektir.

Söylediklerim ile ilgili olarak bir delil fotoğrafı sunuyorum :D


[eklenti yönetici tarafından silindi]

saitp

Birazcık İngilizce bilmek ve terminal ekranına alışmak yeterli. Ki zaten artık terminal ekranı da yavaş yavaş gidiyor, son kullanıcıya yönelik dağıtımlar çıkıyor. Deepin'den tut Elementary'e; Ubuntu'dan tut, Mint'e kadar bir çok kaliteli ve son kullanıcıya da sevgi dolu kucaklarını açan dağıtımlar var. :)
Alp Er Tunga öldi mü?
Isız ajun kaldı mu?
Ödlek öçin aldı mu?
Emdi yürek yırtılur.

illedelinux

Alıntı YapBen bunu Linux'un doğal üstünlügüne bir kanıt olarak değerlendiriyorum.

Yukarıdaki değerlendirmenin aynısı alttaki bu yorum için de geçerli, Linux'un doğal üstünlügüne bir kanıt daha, başka deyişle Linux'u vazgeçilmez yapan unsurlardan bir örnek daha. Aynı zamanda  Linux harici işletim sistemleri, yani kapalı kaynak kodlu veya ticari olanların bir anlamda da trajik hali ortaya çıkıyor. Yine @Mr_YAMYAM arkadaşımızın @seron örneginde oldugu gibi Linux'a alışanlardan bir çogu Linux'a zor geçenlerden oluşuyor. Bu da Linux'un geniş kesimlerce yeterince tanınmamasındandır herhalde...

Alıntı YapBir windows kullanıcısı işletim sistemi ile ilgili problemlerden dolayı PC kullanmaktan bile vazgeçebilir, ama bir linux kullanıcısı o yıldaki linux sürümünü beğenmezse PC yi değiştirmeden rahatlıkla başka bir sürümü yükleyip istediği performansı alabilir.
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

Suraka

şöyle bişey aslında bir insan düşünün bilgisayarı eline ilk aldığında ona linux mu yoksa windows mu diye sormuyorlar. direk windows kullanmaya başlıyor bunu ne kadar kullandığı mechul ama alışana kadar kullandığı kesin. bir süre sonra linux'u keşfediyor veya öğreniyor  aradaki farkları görüyor ve kendisine göre ölçüp ona göre kararını veriyor. 
bu yüzden linuxdan windowsa geçenler yok denecek kadar az diye düşünüyorum. bende hiç duymadım.

Quapukulu

Henüz 1.5-2 yıldır aralıksız Ubuntu kullanıyorum. Windows 10'da fare hareket ettirmişliğim yoktur. Windows 8'e de birkaç dakika dayanabilmiştim. ''Dual boot'' falan da bilmem, istemem. Yani hayır, pozitif yanlarını keşfettikçe vazgeçmek daha imkansız hale geliyor.Herkesin alışma süresi tabiki farklı ama artık ben Linux kullandığımı bile farkedemez oldum.İşte böyle olmalı.İşletim sistemi kendini unutturmalı.

illedelinux

Alıntı Yapartık ben Linux kullandığımı bile farkedemez oldum.İşte böyle olmalı.İşletim sistemi kendini unutturmalı.

Çok etkilendigim, hep duymak istedigim bir söz, evet işletim sistemi sorunlarıyla değil, sorunsuz kullanımıyla kendini unutturmalı.
İşte Linux'tan vazgeçilemedigine güzel bir örnek.
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

Quapukulu

Bütün mesele alışmakla alakalı aslına.Misal, benim 8 yaşındaki kızım bilgisayar kullanma alışkanlığını Ubuntu ile kazandı.Arkadaşlarıyla oynamak için arkadaşlarının evine gitti.Gelince bana, ''Baba, arkadaşımın bilgisayarı bozuk galiba.Mesela hani o pencere kapatma düğmeleri varya, işte onlar diğer tarafta'' demişti.Baya gülmüştüm :)

turkerataturk

Benim Linux ile tanışmam biraz tuhaf oldu  :)

Yıllar önce microsoft iş yerimi bastı ve office den 3000 $ ceza ödedim.
İnat ettim almadım Office  Sonra Libre office kullanmaya başladım, libre office kimin neyin nesi derken Linux u gördüm sonra bi bakmışım Ubuntu kurmuşum ve başkasını kullanamıyrum :)
hatta arkadaşlarım ve akrabalarım bile ubuntucu oldu hepsinde dual boot var ama hepside Ubuntuyu açıyor ve kullanıyor ;)
''Mustafa Kemal ATATÜRK''

sezmen

#10
Linux: merakla başlar, alışkanlık oluşur ve sonra bir daha bırakılmaz...
Linux merakla başlar, bağımlılık yapar. Linux gönül işidir.

https://500px.com/sezginmendil

Mr_YAMYAM

Eski arkadaşlar bilirler.
Daha Windows windows olmadan önce ATARI'ler AMSTRAD'lar SINCLAIR'ler. COMMODORE64 ler vardı.
O yıllarda windows değil DOS işletim sistemleri bile bir C64 kadar revaçta değildi. C64 ile inanılmaz işler yapılabiliyor, sayısız oyunlar oynanabiliyordu.
Ben zar zor bulabildiğim bir C64 EPROM programlayıcı ile bir EPROM programlamış, ama EPROM'ların pahalı olmasından dolayı orada bırakmıştım :D
O yıllardan olan arkadaşlar şimdilerde windows sistemlere benim gözümle bakıyor olsalar gerek. Belki de linux sevgimiz bu yüzdendir.

neynefes

Bu tür başlıklara mesaj geçmeye korkar olduk yönetim olarak. Uygun değilse kaldırın, kulanıcıya özel mesaj atın deniliyor. Müdahale ettiğimizde de buraların tadı kaçtı gibi yorumlara maruz kalıyoruz. Ufak tefek sohbetlere göz yumuyoruz elbette. Şimdi size sorayım bu başlık burada olmuş mu? Yazılım>Genel kategorisi altında? Tamam ortak bir payda da buluşulmuş ama yeri burası mı? Bunları hesap sorar tarzda yazmıyorum. Gayet yumuşak bir dille yazılmış gibi değerlendirin lütfen.

ahmet_matematikci

Yanlış yere açılmış ise de sadece taşıyın olmaz mi :) :) :)
Şurada linux konusunun derinine iniliyor sosyolojik analizi yapılıyor linux kulanımının.
Acaip hoşuma giden bir başlık.
Konu yanlış yere açılmışsa da açan arkadaşı tebrik ediyorum. ;D ;D
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

neynefes

#14
Yanlış başlık altında olması sadece örnekti. Bu tür başlıkların açılması konusundan bahsediyorum. Hatırlatma için de teşekkür ederim..

Veya boşverin hiç mesaj yazmadım varsayın..

seron

Alıntı yapılan: neynefes - 21 Şubat 2016 - 12:39:51
Yanlış başlık altında olması sadece örnekti. Bu tür başlıkların açılması konusundan bahsediyorum. Hatırlatma için de teşekkür ederim..

Veya boşverin hiç mesaj yazmadım varsayın..
@neynefes özür dileriz sizlerden. Ben ne demek istediğini anlıyorum.
"Kesin" dediğiniz anda keseriz; nasıl isterseniz, açıkçası ben gücenecek değilim.

Ama konuya bir dikkat edin, içinde yeni kullanıcılara lazım şeyler var:

"linux'a geçerseniz avantajlarınız olur"

"linux'a geçerseniz bazı dezavantajlardan kurtulursunuz"

"linux'a geçmek kolay değildir, çok bocalayabilirsiniz"

gibi. Bunlar ne wiki sayfamızda ne de forumumuzda "bilgi başlığı" altında hiç verilmemiş.


mancar

Linux'le 9 yılımız.
Dağıtım değiştirilir ama Linux'tan vazgeçileceğini düşünmüyorum.
Dağıtım farketmez hepside Linux.

plazma

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Ubuntu
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Windows%27tan_Ubuntu%27ya_ge%C3%A7i%C5%9F
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=SSS
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=NASIL_belgeleri

1 ve 2 var zaten wikide 3 "linux'a geçmek kolay değildir, çok bocalayabilirsiniz" alışkanlıklardan vazgeçmek tek seferde zaten zor olabilir ama kolay değildir yanlış bizim tarafta bocalama kısmıda kişi ile alakalıdır işletim sistemi ile alakalı değildir. Forum ve Wikinin tamamını inceleyen için zaten bu konular daha öncede yeni kullanıcılar tarafından da forumda sorulduğu üzerine wiki projesi başlamıştır.

seron

Kişi ile alakalı olduğunu belirtmek için söylemiştim.
Diğer başlıkları görmemişim.

illedelinux

#19
Bu başlıgı açmama kaynak olan konulardan birini sizlerle paylaşmamın konumuza katkısı olacagını düşünüyorum.
Yakın zamanda bir kullanıcı Linux'u silip sadece Windows kullanmak için bu forumda başlık açmıştı, bunun nasıl olacagını bildigim halde bu arkadaşımızı dolaylı da olsa teşvik amacıyla Ubuntu kurmak zorunda oldugunu söylemiştim. Başka bir arkadaşımız Ubuntu kurmak zorunda olmadıgını söyleyince o arkadaşa önceki görevimiz teşvik etmek olmalı şeklinde bir mesaj gönderdim ve olumsuz cevap aldım. Daha sonra kendime şu soruyu sordum "Biz Linux severler yeni kullanıcıların kolay vazgeçmesini önleyecek ve  iyi niyete dayanan dolaylı teşviklerde bulunmalı mıyız?" kendime bu soruyu sorduktan sonra bir müddet Linux deneyiminden sonra Linux'tan vazgeçilmedigi geldi aklıma, madem ki belirli bir deneyimden sonra Linux'tan vazgeçilemiyor o halde dolaylı teşvikte bulunmanın hiç bir sakıncası yok diye düşündüm ve bu başlık çıktı ortaya. Ancak seron arkadaşımızın da işaret ettigi gibi bir yandan bu geçiş konusunda deneyimler ve görüşler aktarılırken diger yandan da asıl amaç yeni kullanıcıların bir şeyler ögrenmesidir.
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

seron

Alıntı yapılan: illedelinux - 21 Şubat 2016 - 15:05:16
(...)bir yandan bu geçiş konusunda deneyimler ve görüşler aktarılırken diger yandan da asıl amaç yeni kullanıcıların bir şeyler ögrenmesidir.

Yeni başlayanlar, hep aynı yollardan geçiyor gibi geliyor bana.

Önce yeni geçmiş olduğu "farklı" sistemi beğeniyor; bu bilinçsiz bir davranış. Daha neden beğendiğini bilmiyor ve zamanla sorunlar yaşayacağından haberi yok. Dahası, bu sorunların aslında "sorun olmadığı"ndan da haberi yok. Bu ciddi bir tehlike.

Sonra korkulan oluyor ve ihtiyaçlarını önceki alışkanlıklarına göre gidermeye çalışıyor.

İhtiyaçlarını göremiyor ve "eeeeh! yanılmışım" diyerek bırakıyor. Bu kullanıcıların çoğunu "oyun meraklıları" oluşturuyor.

Eğer inatçı ve öğrenmeye meraklı birisi ise yılmayıp tekrar tekrar deniyor ve kalıcı oluyor.

Herkesin bilmesi gereken konular var:
İşletim sistemini değil; bilgisayarı ve onun özelliklerini(yapabileceklerini) kullanıyorsunuz.

İşletim sistemi ise sadece bunları yapabilmeniz için bir araçtır. Neyi ne kadar yapabildiği ise geliştiricilerinin ona ne kattığı kadar kullanıcıya da bağlıdır.

Yeni başlayanlar hakkında yeterli yazılar yazılmış olsa da, çoğu bunları görmüyor ya da doğru değerlendirmiyor. İşte sorunun temelindeki bir neden de bu. Ne olacak biliyor musunuz? Kişi kendi kendine geçmeyecek, yanında birisi olacak ve ona herşeyi öğretecek.

Ne? Çok mu zor?...

:)

Bugün bilgisayar kurslarında ve eğitim kurumlarında hep windows öğretiliyor. Bunca sorunun ortaya çıkması çok normal. Açıkçası ben doğru politikalar uygulandığı takdirde, şu anki işletim sistemi kullanım grafiğinin tersine dönebileceğini iddia ediyorum. Evet evet, işetim sisteminin ne olduğunu ve ne olmadığını doğru anlayan birisi geri dönüş yapmaz ve kalıcı hale de pekala gelir.

Yani bahsettiğiniz gibi "dönmek isteyen kişiye kalıcı olmasını sağlama" politikası yerine "daha Linux'a geçmeden onu doğru tanıtıp, geri dönmesini engelleme" politikası uygulamak daha etkili olacaktır. İnternette yığınla yazılar var; Linux' reklamı yapıyor. >:( Belki beni alınganlıkla suçlayacaksınız ama Windows ve kullanıcılarını eleştiriyor, "salak" yerine koyuyor. Şimdi kaynak gösteremeyeceğim.

-Yanlış reklam yapma!

-Tecrübelerini aktar. "bak ben de böyle olmuştum, sonra rahat ettim" de.

-Mükemmellik aramasın, doğruluk ve güvenilirlik arasın.

-Sabırlı olmayı öğrensin.

gibi.

plazma

İlk olarak okumayı öğrenmeli bence ve okuduğunu anlamayı ondan sonra zaten azim ve istek varsa gerisi gelir. Sorunlar zaten her işletim sisteminde var nasıl aşacağı veya aşmayıp kolaya kaçıp en ufak zorlukta açık kaynağı terketmemek gerekli, windowsla dalga geçen makale var olduğu kadar ondan kat ve kat açık kaynakla sistemler için yazılan makale, haber ve yorumlarda var. Bri şeyler katmak isteyen kullanıcıda armut piş ağzıma düşte dememli eğer bir şeyin eksikliği veya yoksunluğu varsa kendisi tamamlamalı, "bana bu lazım sizden ricam lütfen yapın" dan çok ben bu konuda nasıl yardımcı olabilirim olmalı yoksa 50 senede bu konular konuşulsa değişen pek bir şey olmaz.

illedelinux

Alıntı Yap
İlk olarak okumayı öğrenmeli bence ve okuduğunu anlamayı ondan sonra zaten azim ve istek varsa gerisi gelir. Sorunlar zaten her işletim sisteminde var nasıl aşacağı veya aşmayıp kolaya kaçıp en ufak zorlukta açık kaynağı terketmemek gerekli, windowsla dalga geçen makale var olduğu kadar ondan kat ve kat açık kaynakla sistemler için yazılan makale, haber ve yorumlarda var. Bri şeyler katmak isteyen kullanıcıda armut piş ağzıma düşte dememli eğer bir şeyin eksikliği veya yoksunluğu varsa kendisi tamamlamalı, "bana bu lazım sizden ricam lütfen yapın" dan çok ben bu konuda nasıl yardımcı olabilirim olmalı yoksa 50 senede bu konular konuşulsa değişen pek bir şey olmaz.

Tamamına katılmamak mümkün değil.

Alıntı Yap"bana bu lazım sizden ricam lütfen yapın" dan çok ben bu konuda nasıl yardımcı olabilirim olmalı

Ama bu kısım vermek istedigimiz mesajı o kadar iyi özetlemiş ki, hepimiz böyle düşünür ve uygularsak sadece Linux değil, kendimiz de üretken bir kullanıcı olur ve aynı zamanda kendimize güvenimiz ve saygımız artar, çok teşekkürler plazma.
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

seron


kartal

Alıntı yapılan: plazma - 21 Şubat 2016 - 17:53:15
İlk olarak okumayı öğrenmeli bence ve okuduğunu anlamayı ondan sonra zaten azim ve istek varsa gerisi gelir.
kullanıcıda armut piş ağzıma düşte dememli
Teknik eleman gözüyle bakıldığında dedikleriniz geçerli fakat son kullanıcı gözüyle bakınca tam tersi
Distrowatch listesine bakınca da Linuxmint'in en üstte Gentoo nun orta sıralarda yer almasından ''kolaylaştıranın'' kazandığı apaçık görünebiliyor
Son kullanıcı, xyz abla diyelim ne yapıyor?Boş zamanlarında facebook'a giriyor, gazete okuyor, arada film belgesel felan seyrediyor
Bir kaç ayda bir de bilgisayara yavaşlamya başladığında yada herhangi bir sorun çıkardığında köşedeki bilgisayarıncıya götürüp format attırıyor
xyz abalanın bilgisayarla ilgi bütün bilgisi ve alakası bu
Bu durumda, biz abla ya kullanıcı şunu yapmalı bunu yapmalı dersek abla kaçtı gitti bir daha göremeyiz onu :)
Sonuç:Kolaylaştıran kazanıyor.