Yıllarca kullanımdan sonra Linux'tan vazgeçilir mi?

Başlatan illedelinux, 20 Şubat 2016 - 21:22:58

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

plazma

DW sitesini baz alarak global istatiskler tam olarak doğru mu, tabiki değil onun içinde forumda konu vardı hangi dağıtım vs için burada esas soru amaca uygunluk derecesi aslında bir xyz ablaya göre mi şartlandırmalıyız sistemi hayır, zaten kolaylıştarma olarak bakıldığında debian/ubuntu tabanlı sistemler daha kolay olduğu için bu kadar revaçta aksi olsa başka dağıtımlar yukarı çıkar ama son yıllarda manjaro 'nunda yükseliişi ve atakları var mesela bir yükseliş içerisinde önemli olan tabiki süreklilik burada, sonlandırılmış dağıtımlarda var ilk çıktığında popüler ama sonradan devam etmeme kararı alınmış. Katılmayabilrsiniz ama vermeden almakta Allaha 'a mahsustur :) Hep bende dememek lazım bir yerde değil mi, içinde ışık yoksada birinin kimsede zorla aydınlatamaz.

illedelinux

Alıntı YapArkadaşlar şimdi belki ilginç gelecektir ama win7 yi kopya olarak kullanmak beni rahatsız ediyor artık, sadece windowsu değil bütün ücretli programları crackle kullanmak vs. artık istemiyorum. PC'ye bağlı hayatım resmen crack.. photoshoptan tutun office programları, pc oyunları, müzik programları (cubase vb.) gibi...

Kısacası şuanda kullandığım programlardan, oyunlardan herşeyden vazgeçtim.
win95 win98 winXP ve win7 derken beleş olarak bugünlere kadar geldik.
sizden ricam; bana sıkıntı yaratmıcak, stabil çalışan, ücretsiz bir işletim sistemi tavsiye etmeniz..

2012 yılında sitenin birinde yapılan bu alıntıda oldugu gibi Linux'a geçişin bir çok nedeni var, Linux'ta kalıcı olmanın nedenlerinden biri de diyebiliriz. kartal arkadaşımızın örnegindeki gibi dağıtım çeşitliligi  bir anlamda Linux'ta kalmanın nedenlerinden biri aslında ama diger anlamda da bizim kanayan yaramız. İşte döndük-dolaştık yine plazma arkadaşımızı haklı çıkaran noktaya geldik...
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

freeman

Sıradan kullanıcıları baz alarak Linux vazgeçilmez demek yanlış bir düşünce bence.
Sadece haber sitelerine girip haber okuyan ya da Facebook 'ta takılan kişiler için evet Ubuntu fazlasıyle yeter ve mükemmeldir.

İşin zor kısmı üst seviye kullanıcıları tutmakta. Bir grafiker için Linux cazip gelmez. GIMP evet güzel ama Adobe 'un programları kadar yetenekli değil. Illustrator, After Effect, Dreamweaver gibi programlar tartışmasız piyasanın en iyi yazılımlarıdır ve maalesef Linux desteklemiyorlar.
Ve işe girmek için de bir grafiker bu programları bilmeli.

Bence mesele üst seviye kullanıcıları çekebilmekte.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

seron

Plazma haksız değil ama düşünüş şekli katı.

Armut piş ağzıma düş'çü davranmak pekala doğru değil ama, geçiş yapanların hemen hepsi öyle değil mi? Toplam kullanıcıların kaçta kaçı ileri düzey?
Peki bilgisayar kullanıcılarının kaçta kaçı ileri düzey?

Sdece ileri düzey kullanıcılara göre düşünmemek gerek o yüzden.

Sevdirmek ve kalıcı kılmaknisteniyor mu?
Yanıt evet ise, bilmeyenlere göre mantığı güdülmeli.

Bu noktada kartal doğru söylüyor. Linuxun kullanım oranını belirleyen grafiğe bakın. Fiyasko!
Bu, ne linuxun başarısızlığı ne de kullanıcının bilinçsizliğidir; bu, linuxcuların hatasıdır! Suçudur da diyebilirim ben.

kartal

Alıntı yapılan: plazma - 21 Şubat 2016 - 20:27:54
Katılmayabilrsiniz ama vermeden almakta Allaha 'a mahsustur :) Hep bende dememek lazım bir yerde değil mi, içinde ışık yoksada birinin kimsede zorla aydınlatamaz.
Aslında Açık Kaynağın kendisi bir Işık;
Her şeyin maddiyata döndüğü bir dünya için Işık
Mekanize olan bir Dünyada içleri kararmış insanlar için bir Işık
Öğrenmek isteyenler için bir Işık
Karşılık beklemeden, insanların kendisi için bir şeyler yaptığını bilenler için Işık

Ekleme:SkynetX; sıradan kullanıcılar DÜnya Üzerinde kaç kişi?İleri düüzey kullanıcalar kaç kişi?
Evet her kesime hitap etmeli o ayrı ama son kullanıcıyı göz ardı edemeyiz.

freeman

@kartal;
Ben son kullanıcıları göz ardı edelim demedim ki :) Tabi kullanabilen kim varsa kullansın Linux 'u. Bizim işimize gelir.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

plazma

heartsmagic

Önce şu konuyu taşıyın meselesini açıklığa kavuşturalım. Konuyu taşıyabileceğimi bir bölüm yok :)
Yok işte arkadaşlar, konu dışı için bir bölümümüz yok ve defalarca tekrar ettiğimiz üzere, papağana bağladık, olmayacak da.

Kendi adıma konuşayım, bu tür başlıklar da yeni kullanıcıya yarardan çok zarar verir. Zira düşüncelerin hemen hepsi öznel. Daha kendiniz burada anlaşamıyorken yeni kullanıcıya ne anlatabilirsiniz? Forumlar bu türde meseleler için uygun değil. Açın bir blog, twitter hesabı orada anlatın insanlara durumu. Yazın güzel bir makale, yayımlayın sitenizde. Öznel değil, nesnel olun ama.

Amacımız kimseyi ikna etmek değil, kullanıcı dediğin kendi karar verir kalıp kalmayacağına. Bizim anlatacaklarımızın bir anlamı yok yani. İstediğiniz kadar yırtının, iş kullanıcıda bitiyor. Vermiş işte arkadaşlar, nesnel hemen her bilgi Vikimizdeki maddelerde var. Kullanıcı gidip bakacak, kurup gelecek. Sorun yaşarsa bizler destek olmaya çalışacağız.

Siz istediğiniz kadar Linux'un, Ubuntu'nun güzel olduğundan, kolay olduğundan dem vurun. Kullanıcı buraya gelecek ve size "Masaüstüm açılmıyor, yardım" diyecek, o başlık da size, bize, bana kapacak olacak.

Sözün özü, bu türde başlıklar biraz havanda su dövmeye benziyor. Buradaki vakti gidip Vikide üç beş şey yazmaya, üç beş madde düzeltmeye harcasak emin olun yeni kullanıcı için daha faydalı oluruz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ahmet_matematikci

♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

illedelinux

@heartsmagic maalesef görüşünüzün çoguna katılamıyorum.

Alıntı YapDaha kendiniz burada anlaşamıyorken yeni kullanıcıya ne anlatabilirsiniz?

Anlaşamamanın da olumlu fikirler verdigini düşünenlerdenim.

Alıntı YapKendi adıma konuşayım, bu tür başlıklar da yeni kullanıcıya yarardan çok zarar verir.

İnsanların Linux'tan ne için vazgeçemedigini paylaşmasını çok yararlı buluyorum.

Alıntı YapForumlar bu türde meseleler için uygun değil.

Linux'tan vazgeçilemedigini bizzat yaşayanların paylaşması yine Linux forumunda uygun görülmüyor, uygun görülmemesi kişisel görüşe mi dayanıyor yoksa daha önce yaşanmış bazı sorunlara mı?

Alıntı YapAmacımız kimseyi ikna etmek değil, kullanıcı dediğin kendi karar verir kalıp kalmayacağına. Bizim anlatacaklarımızın bir anlamı yok yani.

Elbette kendi karar verir ama bilgilendirmenin nasıl anlamı olmaz? Bak üstelik kendin diyorsun
Alıntı YapAçın bir blog, twitter hesabı orada anlatın insanlara durumu.
Yani Linux için yapılan binlerce anlatımlar,  bunun için verilen emekler ve sizin de bir çok verdiginiz bilgilerin bir anlamı yok mu?

Forumda bu tür başlık açmak veya bu tür tartışmalar yapmak sakıncalıysa begenmesem de kurallara uymanın gerekliligini düşünüyorum.

seron

Çok değer verdiğim, aklına ve bilgisine güvendiğim bir arkadaşım var. Geçende bu başlık olayından bahsettim ve "ne düşünüyorsun?" diye sordum.

Soruya soruyla yanıt verdi:
"Sen/siz mi site için varsınız, site mi sen/sizin için var?"

Yanıtı bilmiyorum.

heartsmagic

Peki, mümkün mertebe neden böyle düşündüğümü açıklamaya çalışayım.

Alıntı yapılan: illedelinux - 22 Şubat 2016 - 13:17:39
@heartsmagic maalesef görüşünüzün çoguna katılamıyorum.

Alıntı YapDaha kendiniz burada anlaşamıyorken yeni kullanıcıya ne anlatabilirsiniz?

Anlaşamamanın da olumlu fikirler verdigini düşünenlerdenim.

Ne türde olumlu fikir örneğin? Birimiz diyor ki "son kullanıcı için fark etmez" diğeri diyor ki "hayır efendim fark eder, sadece teknik insan vazgeçemez". Peki, yeni kullanıcı bundan ne gibi bir fikir çıkartmalı? Sorusunu sordu, "Hanginiz haklısınız?" diye, ne denecek? Bir arkadaş gelecek diyecek ki, "ya hazırcı olsan da sorun değil bırakmazsın, seversin bu sistemi gel kur" diğeri diyecek ki "hayır efendim, eğer araştıracak, sorun çıktığında kovalayacak vaktin ve azmin yoksa kurma." Kimi dinlesin son kullanıcı?

Bu konu "hangi dağıtım", "hangi masaüstü", "hangi metin düzenleyici" konuları gibi. Bir süre sonra fikirler nesnel olmaktan çıkıyor, hatta bir süreye bile gerek yok, ardından tartışmalar oluyor. Tamam, sen diyorsun ki bu faydalı, ben de kendi adıma değil diyorum, kafa karışıklığı. Bir yerden başlar kullanıcı, neden ilgili şeyin kendisine uygun olmadığını görür. Örneğin ben farklı masaüstlerinin farklı kullanıcılar için zor veya kolay olabildiği, bellek canavarı veya hafif olabildiği onlarca konu gösteririm. Biri Gnome'a giydirir KDE'yi uçurur, diğeri tam tersi. Biri Cinnamon şöyle böyle güzel der, diğeri aman uzak durun. Linux meselesi de böyle. Biri yeni kullanıcının vazgeçemeyeceği bir sistem olduğunu iddia eder, diğeri uzman kullanıcının. Son tahlilde, katılmaman normal fikirlerime, haliyle söylediklerim de benim fikirlerimdi :)

Alıntı Yap
Alıntı YapKendi adıma konuşayım, bu tür başlıklar da yeni kullanıcıya yarardan çok zarar verir.

İnsanların Linux'tan ne için vazgeçemedigini paylaşmasını çok yararlı buluyorum.

Bu konu bir önceki cevabımla aynı bağlamda.

Alıntı Yap
Alıntı YapForumlar bu türde meseleler için uygun değil.

Linux'tan vazgeçilemedigini bizzat yaşayanların paylaşması yine Linux forumunda uygun görülmüyor, uygun görülmemesi kişisel görüşe mi dayanıyor yoksa daha önce yaşanmış bazı sorunlara mı?

Peki, düzelteyim cümlemi ve özür dileyeyim. Bu işin yapılabileceği forumlar vardır, ancak bu forumda sırıtıyor. Neden? Konu Dışı bölümü yok, nereye koyalım bu başlığı? Neden öyle bölümün olmadığı tartışıldı, isteniyorsa yine tartışılır. Fark ettiysen sen de konuyu Yazılım-Genel altına açmışsın :)

Alıntı Yap
Alıntı YapAmacımız kimseyi ikna etmek değil, kullanıcı dediğin kendi karar verir kalıp kalmayacağına. Bizim anlatacaklarımızın bir anlamı yok yani.

Elbette kendi karar verir ama bilgilendirmenin nasıl anlamı olmaz? Bak üstelik kendin diyorsun
Alıntı YapAçın bir blog, twitter hesabı orada anlatın insanlara durumu.
Yani Linux için yapılan binlerce anlatımlar,  bunun için verilen emekler ve sizin de bir çok verdiginiz bilgilerin bir anlamı yok mu?

Anlatmaya çalıştığım şey "bilgilendirmenin" nesnel olmadığı. Sanırım bu konuda anlaşamadığımız için tartışmaktayız şu an. Yahu şimdi Linux forumlarına değil de, Windows forumlarında Linux konularına bakalım lütfen. Oradaki bilgiler de bilgilendirme kapsamında değil mi? Tutup itiraz etmeden, hepsi çok anlamlı mı demeliyiz? Ben hiçbir anlatım anlam ifade etmez demedim ki. İtirazım o zaten, bu başlık anlatım değil, tartışma başlığı haline geliyor. Kim tartışıyor? Linux kullanıcıları. Amaç, yeni kullanıcıyı tavlamak :)

Alıntı Yap
Forumda bu tür başlık açmak veya bu tür tartışmalar yapmak sakıncalıysa begenmesem de kurallara uymanın gerekliligini düşünüyorum.

Ne desem bilemiyorum. Evet, Linux forumunda Linux konusunun tartışılmasının verimsizliğini savunuyor gibiyim şu an. Kendi adıma artık yasak, kural dışı falan demek istemiyorum. Öcü gibi duruyoruz insanlara sanırım. Neden forum değil de, günlük, twitter vs. dedim? Gereksiz tartışma olmaz. Evet, mesele yine öznel olur ancak yazıyı okuyan yeni kullanıcı bir şekilde karar verebilmiş olur. Örneğin sen tutup Ubuntu'yu översin, hoşuna gider o kullanıcının o yazıdan ötürü. Kurar, kullanır. Bir süre sonra beğenmezse kaldırır ama kurup denemiş olur. Şimdi, tartışmaya çok açık bir ortamda bu yapılırsa altına biri gelir "Ubuntu gereksiz bir dağıtım, hem Spyware kendisi, casus yazılım yani Richard Stallman öyle söylemiş bak" dese ve yeni kullanıcının kafası karışsa, denemeden başka bir dağıtıma yönelse bilgi nesnel ve olumlu mu olur, yoksa yeni kullanıcının kafası mı karışır? Ha, denecekse günlüklerde de yorum bölümü var, Twitter'da da cevap verilebiliyor. Doğrudur, ancak forumlar kadar salataya dönmüyor en azından.

Peki bunlar yazılmamalı, tartışılmamalı mı? Yazılmalı elbette fakat mümkün mertebe nesnel bir şekilde. Öznel olunacaksa da arkasındaki nedenler güzel bir şekilde izah edilmeli. Gerekiyorsa belgeye, gerçek veriye dayandırılmalı. Benim çıkış noktam bu, forumlarda sarı çizmeli mehmet ağa gelip "Linux mükemmel, kursun herkes" de diyebilir, "Linux berbat kurmayın" da. Bilgi kirliliği, yeni kullanıcı açısından zararı bu yani. Tartışılsın tamam, ancak bizlerin tartışmayı, tarafsız olabilmeyi öğrenmesi lazım.

Neyse, konuşun arkadaşlar bir şey dediğim yok, görmezden geleceğim başlığın konu dışında olmasını kendi adıma. Diğer arkadaşları bilemem, ben kendi adıma durumu özetlemeye çalıştım.

@seron, bu site kişiler veya bireysel istekler üzerine yürümüyor, muhtemelen uzunca bir süre de yürümeyecek. Bazı istekler için senelerin bilgi ve tecrübe birikimini göz ardı ederek bu istekleri yerine getirmeyi düşünmüyoruz. Zira insan aynı delikten iki defa sokulmamayı öğreniyor. O soruyu soran arkadaş cevabını verirse güzel güzel tartışırız neyin ne için olduğunu ancak ben özetleyeyim: Bu forum kullanıcıların sorunlarını çözmek, faydalı bilgiler vermek, taraflı bilgileri dışlamak için var. Bunu yaparken de Linux cenahının -haydi isim vermeyeyim- bazı "genel" çöplük forumları gibi olmak istemiyoruz. Bu site ve forum "her bir üye" için ayrı ayrı var olamaz, "her bir üye" bu site için tek vücut olmayı öğrenmeli, ayak uydurmalı. Sizleri biz var ediyoruz geyiği ise bu, hiç almayalım :)

seron

Heartsmagic, arkadaşımla konuştuğum konuda buraya laf taşımak ya da "siz şöyle olmalısınız ama böylesiniz" amacı gütmüyorum. Bilmediğim için size sordum.

Son cümlenden kafama bir şey takıldı:

"kullanıcıların sorunlarına yardım etmek
faydalı bilgiler vermek
subjektif görüşleri dışlamak amacındandır"

demişsin ama ben ikinci maddeden kuşkuluyum; diğer ikisi konusunda arkanızdayım. Ayrıntılı bilgi içeren birşeyler, uzun paragraflar yazıldığında, belki de "ubuntu"ile ilgili olmadığından, çabuk sıkılıyorsunuz. Bu bir şikayet değil ama samimiyetinize nasıl güveneceğiz.

Bize deyin ki mesela, "arkadaşlar soru sorun, yanıt alın, konuyu kapatın. Bu site böyle bir site. Anlatım ya da detay bilgi istemiyoruz."
(Bak seni tuzağa çekiyorum, gelecek mesajını ona göre yaz :) )

illedelinux

@heartsmagic ne demek istedigini daha geniş anlatınca oldukça yapıcı bir açıklama oldugunu söylemeliyim, tamamına katılıyor ve teşekkür ediyorum. Dogru olmasa da eyki de bu başlıgı açmışım, Linux forumunun ne gibi bir politikayla ayakta durması ve ciddiyetten kopmaması gerektigini daha iyi anlamış olmakla birlikte kendi adıma önyargılarımdan da kurtulmuş oldum, tekrar teşekkürler, saygılar.

plazma

Ubuntu forumunda ubuntu ile ilgili olmayan şeylerden sıkılmak, soru bu değil mi? Faydalı bilgiler derken kalkıpta alakasız konuların döndüğü genel bir forum değil, zaten bir çok platform var. Mesela heartsmagic in yukarıdaki gönderisi bu başlık için faydalı bir bilgi değilmidir, konuyu açan arkadaşımızda üstte belirtmiş faydalı olmuş demekki. Daha enterasan faydalı bilgiler vermek isteyenler içinde örnek sunulmuş, burası demekki o istenenlere uygun olmadığı ve olmayacağıda söylenmiş daha ne olsun, anlaşılmayan bir şey kalmışmıdır burada?

heartsmagic

@illedelinux, yanlış anlaşılmadığıma sevindim. Evet, cidden bazı şeyleri zorlayarak geride tutuyoruz gibi görünüyor fakat bizler için en elverişli yöntemin bu olduğunu düşünmekteyiz.

@seron, bu konuyu nasıl anlatacağımı bilmiyorum. Bak bir örnek vereyim:
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=50718.msg580478#msg580478

Oradaki geçtiğim bağlantılara bak. O konuda ben yazsam her iki iletide de muhtemelen ikişer üçer paragraf yazarmışım. Gerek var mı? Yok. Meselenin özü o kadar yazıyla anlatılabiliyor mu? Evet.

Bizim itirazımız bilgi vermede değil, başlıklar arasında, sorun çözümü arasında bunun yapılmasında. Kaldı ki bilgi verilmesine de karşı değiliz, verilen bilgi gereksiz yere uzatılmış şekilde veriliyorsa, asıl amaç sorun çözmek dışına çıkıyorsa hiçbir anlamı kalmıyor ki. Bilgi mi verilmek isteniyor? Açılır bir günlük ya da uygun bir forumda başlık, bilgi kalıcı olarak oraya yazılır, sonra gelinir gereken yerlerde referans verilir. Ben şimdi her Linux muhabbetinde tutup yazdığım GNU/Linux yazısını bir daha mı yazayım? Yazdım bir kere, tutup onun reklamını yapıyorum.

Bilgi bu forumu ilgilendiriyorsa bu forumda da başlık açılabilir. Ancak, her sorun içeren başlıkta bir ileti beş altı paragraf olmaz. Oluyorsa sorun çözmeye yönelik değildir o ileti. Yardım alacak insanın da kafası karışır, o bilgiyi veren dışında okuyanın da.

seron

heartsmagic

seron

Benimki ikrardan değil. Sizleri yanlış anlamışım kusura bakmayın.

Ben farklı bir siteye geçiyorum, hakkınızı helal edin.