Bir forum istatistiğini yorumluyoruz...

Başlatan ubuntupardus, 18 Şubat 2016 - 23:27:59

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ubuntupardus

Az önce forumun istatistiklerine bakarken Yıllara göre açılan konulara baktım ve bir grafiğini çıkardım.


                   boyalı olmadan


Aslında zaman geçtikçe ubuntuyla daha fazla insan tanışacak, daha fazla kişi bu foruma üye olacak ve daha fazla konu açılacak diye beklenebilirdi.

Ben bu grafikten şöyle bir yorum çıkardım, kullanıcılar büyük oranda 2010 yılında ubuntu ile tanışmışlar gibi görünüyor. Zira, 2009 dan 2010'a büyük bir sıçrama var. Zaten bende ubuntu ve Linux sürümlerini ilk olarak 2010 yılında kullanmaya başlamıştım. 2010 yılı sonrası giderek konular azalmaya başlıyor. Bence bunun sebebi, 2010 yılında açılıp çözüme kavuşan sorunlarla bir çok kişi karşılaşmış ve yeni konu açmaya gerek duymamış. Sonraki yıllarda da konu düşüşü devam ediyor.

Velhasıl kelam bence site bir çok kişinin derdine derman olmuş ve olmaya devam ediyor diye yorumluyorum.

Peki sizler nasıl yorumluyorsunuz? Sizce kullanıcı sayısında mı bir azalma var? Veya başka bir sebep... (Ayrıca konuyu nereye açacağımı tam bilemedim. Buraya açmaya karar verdim.)

Promethium

Ben kendimden örnek vereyim önceden çok sorardım o zamanlar tecrübe yoktu artık çözüm yöntemlerini az çok biliyoruz burdan yetmezse ingilizce kaynaklardan bakarak düşe kalka çözüyoruz. :D
  • Üretmeden tüketen millet, ezilmeye mahkum millettir.

ubuntupardus

Evet. O da var. Bir sorun çözme disiplini kazandırdı site. Bazı basit problemleri zaten hemen çözebiliyoruz. Mesela ilk başlarda grub ile ilgili bir sorun olsa bilmiyorduk. Fazla da kaynak olmayınca hemen konu açılabiliyordu. Fakat, şimdi grubla bir sorun çıkarsa nasıl yüklenecek hemen bilgiye ulaşabiliyoruz gibi...

heartsmagic

Değerlendirmeler doğru, bir nebze doygunluğa erişmiş oluyor forum bir yerden sonra. Kullanıcı sayısı zaten ülke genelinde bellidir, ha deyince de fazlaca dikine yükselmesi pek normal değil.

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Ubuntu_T%C3%BCrkiye_istatiksel_de%C4%9Ferler

Buraya bakarsak aslında forum adına ziyaret sayılarının son senelerde belirli bir düzeyde seyrettiği görülebilir. Kullanıcı (foruma üye olsun olmasın) sayısı belirli bir düzeyde, belki zamanla artar belki azalır ancak şu anki durum bu. Diğer yandan Viki istatistik değerleri ise gözle görülür bir artış yaşamış, onu da son senelerde Vikimize yapılan katkılara ve değişikliklere bağlıyorum kendi adıma.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ahmet_matematikci

Ubuntu git gide stabil hala geliyor. Kullanıcı ara yüzü çok gelişiyor. Belki ubuntu 20.04 de soracak soru bulunamayacak. ;D
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

meda

#5
Alıntı yapılan: ahmet_matematikci - 19 Şubat 2016 - 08:06:07
Ubuntu git gide *kararlı hala geliyor. Kullanıcı ara yüzü çok gelişiyor. Belki ubuntu 20.04 de soracak soru bulunamayacak. ;D
Gelişim ve değişimin olduğu yerde her daim soru cevap olmak zorunda olmazsa durağanlığın göstergesidir. 8) Neyse ki Ubuntu'yu seviyorum ama son senelerde ortak platform uğruna Unity üstünde pek gelişme göremedik 2016 ortaları ya da sonlara doğru tabloda sıçrama olacağını düşünüyorum bu duruma en önemli etkisi olacak durum Unity ve Mir. Meizu ekibi Türkiye'ye Ubuntu telefonu getirebilse sonradan Nexus 5'e yüklense de her kullanıcı root, rom işlerinden anlamıyor. Telefon kullanıcı sayısı artarsa masaüstü sitem kullanımı da artacaktır.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

ahmet_matematikci

Benim tanıdığım ubuntu yönetim tayfası akıllı telefonda ubuntu da olsa forumda açtırmaz.(Yani telefon olayına sıcak bakmıyorlar.) Benim kişisel görüşüm. :)
İşte o zaman ben girerim devreye. Ubuntu telefon formunu da ben açarım ;D ;D ;D
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

hatas

2016'da henüz 49 gün için verdiğiniz istatistikleri 365'e oranladığımızda yıl sonunda 4.600 gibi bir değer ortaya çıkacak gibi görünüyor. Dolayısıyla verdiğiniz istatistiklere göre açılan yeni konu sayısında 2010'dan 2013'e kadar belirgin bir düşüş yaşanmış, 2013'ten itibaren ise kararlı bir seyir izliyor.

Ubuntu Türkiye istatiksel değerler sayfasından görüleceği üzere günlük farklı ziyaretçi sayısı da 2012'den bu yana aynı şekilde kararlı bir seyir izliyor, buna karşın günlük toplam sayfa görüntüleme sayısında belirgin bir düşüş var, yani önceden foruma giren bir kişi atıyorum 3 sayfayı ziyaret edip çıkarken şimdi 2 sayfayı ziyaret edip çıkıyor diye yorumluyorum.

Diğer taraftan heartsmagic'in de belirttiği gibi son yıllarda Viki'de çalışmalara paralel olarak Viki istatistiklerinde belirgin bir yükseliş gerçekleşti. Son 4-5 yılda Viki'deki madde sayısını neredeyse hiç arttırmadan içerik kalitesine odaklanarak iyi bir ivme yakaladık. Eğer Viki'de bu çalışmaları yapmamış olsaydık, Forumda durağan gibi görünen "yeni konu sayısı" verisi muhtemelen yükselen bir eğilim gösterecekti.

Yani Viki'nin gelişmesi, Foruma olan ihtiyacı da azaltıcı etki gösteriyor diye düşünüyorum.  Eskiden Ubuntu'nun kurulumu ile ilgili konular neredeyse tamamem forum üzerinden anlatılmaya çalışılıyordu, her yeni sürüm ile birlikte Forum'da yeni bir kurulum belgesi hazırlanıyordu. Şimdi ise kurulum ile ilgili her türlü belge Viki'deki Kurulum sayfası üzerinden sunuluyor. Bir de bilirsiniz Linux ile yeni tanışan acemi kullanıcıların sordukları değişmez sorular vardır (program kuramıyorum, C-D disk bölümlerim nerede, Windows'u kurdum Ubuntu kayboldu... gibi). Birkaç sene öncesiyle kıyasladığımda bu tür soruların forumda artık daha az sorulduğunu gözlemliyorum. Bunu da Viki'deki Windows'tan Ubuntu'ya geçiş ve SSS belgelerine bağlıyorum. Zaten acemi bir kullanıcı bu iki belgeyi okuyunca, forumda kafadan 50 -100 konuyu okumasına gerek kalmıyor :)

OnurB

Birde ingilizce sitelerde var.
Ask ubuntu mesela. Orada çoğu sorunun çözümü var.  Sorunu aratınca insanlar oradan çözümü bulabiliyor hiç bir şey bilmesinede gerek yok aynı sorun varsa kodu tek  tek yazması yeterli oluyor.  Windows gibi değil konu sayısının düşmesi çok normal :)

Yani Uçbirim en büyük etken konu açılmamasında :P Gerek kalmıyor herkeste aynı işlev :)

rutku

Ben en çok, ülkemizde geçen beş yılda yazılımla ilgilenen kişilerin daha fazla linux için proje yapacağını düşünürdüm.  Maalesef geçen zamandaki projelere sahip çıkılmadı ve üstüne bir şey konulmadı. Eskiden illerde bir toplanmalar olurdu. Ne yapılıyor ne ediliyor konuşuluyordu. Bunun bir sürekliliği yaşansa idi çok güzel yazılımcı toplantıları ve projeleri yürütülürdü. Bence kalitenin artması için eskisi gibi iller bazında toplantıların yapılması şart...

Hayallerini kodla ...

uKiriş
Mezgeldek