GNU/Linux kullanıcısı olarak programlama dili biliyor musunuz?

Başlatan heartsmagic, 15 Şubat 2016 - 14:14:39

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

GNU/Linux kullanıcısı olarak programlama dili biliyor musunuz?

Herhangi bir dil bilmiyorum.
39 (37.9%)
1 dil biliyorum.
16 (15.5%)
Birden fazla dil biliyorum.
48 (46.6%)

Toplam Oy Verenler: 103

heartsmagic

Anket yoruma açıktır. Bilgi amaçlı yorumlar (örneğin şu dili şurada kullanıyorum gibi) fayda sağlayacaktır. Fakat lütfen tek bir kelime olarak (örneğin "Python") ileti geçmeyelim.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

OnurB

Ne yazik ki bilmiyorum. Fakat mühendislik okuyacagim ilk aşama olarak  Linux çok yardimci oluyor. Şimdiden haşır neşir olmaya başladim.

ahmet_matematikci

Php, sql, basic , asp ve şu an java öğreniyorum.
Sql , php ve basic ile üniversite yıllarında proje yazdım.
Uzun zaman ara verdim ama bir şeyler öğrenmeden duramıyorum.
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

turuncu

Php ufak web siteleri hazırlarken kolaylık sağlıyor. Mysql ve Js olmazsa olmaz. C zaten temel. Java android kısmında. Bir de windowsta C#. Onun dışında az biraz go. Vakit bulursam erlang.

Reverser

Linux üzerinde en çok C ve Lua kullanıyorum şu sıralar. :)

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4



freeman

Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

ersinkandemir

Uzun süredir PHP kullanıyorum. Web işleriyle uğraşan hemen her insan gibi CSS, JS gibi script dillerini de biliyorum. JS'yi bir süre server-side da denedim ama sarmadı beni. Bir süre Python kullandım ufak tefek masaüstü programları için, ara ara kapısını tekrar tıklatıyorum. Java'yı da temel-orta seviyede biliyorum. C# ile de bir iki uygulama yazmıştım. Yani doğrusunu söylemek gerekirse bir dil üzerinde uzmanlaşıp programlama zekanızı/görüşünüzü genişletirseniz kısa bir syntax'a alışma sürecinin ardından hemen her dilde dokümantasyon okuyarak bir şeyler yaratabiliyorsunuz. Tabi buna C, C++ gibi düşük seviye dilleri dahil etmemek daha doğru olur. Onlar için çok daha geniş bir bilgi birikimine ihtiyaç var. Benim gözüm korkuyor açıkçası. :)
Where there's a shell, there's a way.



juggle

Bir süredir java programlama dili ile uğraşmaktayım. Belli başlı temelleri edindim. Bir uygulama yapabilme darboğazından geçtiğimi düşünüyorum. :) Bakalım kendimi ne kadar geliştirebileceğim. Bunu zaman göstericek.
what goes around comes back around

metaltrrocker

Mikrodenetleyicilerle uğraştığım için C dilini kullanıyorum. Yazımı hoşuma giden bir dil :)
Java ile bir uygulama geliştirdim. Python öğrenecekken sekteye uğradı.

ekremsenturk

Hobi olarak Programlama öğreniyorum. Biraz geleneksel Basic bilirim. Küçük ve basit Animasyonlar yazabilirim. Yabasic tercihimdir. Çünkü küçük boyutlu ve de tek dosyadan oluşan, grafik destekleyen ve herhabgi bir harici kütüphaneye gereksinim duymadan diğer sisteme de (biraz farklar ile) rahatlıkla aktarılabilen programcıklar için, en uygun derleyicidir. Diğer beğendiğim bir derleyici ise SdlBasic.

sayz

En yoğun olarak kullandığım dil python şu sıralar. Java ve özellikle JSP ile uğraşmışlığım var zamanında. Bilgisayar mühendisliği lisansına sahip çoğu insan gibi sürüsü ile dille haşır neşir oldum ister istemez ama dediğim gibi en çok elimi bulaştırdığım Python. Bu konu vesilesi ile programlaya ilk defa adım atacak arkadaşlara da kesinlikle python ile başlamalarını salık vermiş olayım.  Sayın Fırat Özgül tarafından çevrilmiş olan resmi python belgelerinin baş kısmını(Whetting Your Appetite) buraya geçeyim:

Eğer bilgisayarlarla bolca haşır neşir oluyorsanız, otomatikleştirmek isteyeceğiniz birtakım işlerle günün birinde mutlaka karşılaşırsınız. Örneğin çok sayıda metin dosyası üzerinde bir arama-değiştirme işlemi gerçekleştirmek veya bir dizi fotoğraf dosyasını karmaşık bir şekilde adlandırıp yeniden düzenlemek isteyebilirsiniz. Belki de kendi ihtiyaçlarınıza özgü ufak bir veritabanı ya da belli bir amaca yönelik grafik arayüzlü uygulama veya basit bir oyun yazmak istiyorsunuzdur.

Eğer siz profesyonel bir yazılım geliştirici iseniz, belki de çeşitli C/C++/Java kütüphaneleri ile çalışmanız gerekiyor, ancak o bildik yazma/derleme/test etme/yeniden derleme döngüsünü çok hantal buluyorsunuzdur. Belki de yukarıda bahsi geçen kütüphane için bir test takımı yazıyorsunuzdur, ama test kodlarını yazmak size angarya geliyordur. Ya da belki, bir eklenti dili kullanabilecek bir program yazmışsınızdır, ama uygulamanız için baştan aşağı yeni bir eklenti dili tasarlayıp gerçeklemek istemiyorsunuzdur.

Eğer öyleyse Python tam size göre bir dildir.

Yukarıda bahsi geçen işlerin bazıları için Unix kabuk betikleri veya Windows toplu iş dosyaları yazabilirsiniz, ancak kabuk betikleri daha ziyade dosyaları bir yerden bir yere taşımaya ve metin verileri üzerinde değişiklik yapmaya yarar; bunlar grafik arayüzlü uygulamalar veya oyunlar için pek elverişli değildir. Elbette bu işler için C/C++/Java programları da yazabilirsiniz, ancak programın daha ilk taslağını çıkarmak bile çok fazla geliştirme çalışmasına girişmenizi gerektirecektir. Python'ın ise kullanımı daha kolaydır; Windows, Mac, OS X ve Unix işletim sistemlerinde çalışır; işinizi daha çabuk bir şekilde halletmenize yardımcı olur.

Python'ın kullanımı basit olsa da, büyük programlar için, kabuk betikleri veya toplu iş dosyalarının sunabileceğinden çok daha fazla yapı ve destek sunan dört dörtlük bir programlama dilidir. Öte yandan Python C'ye kıyasla daha fazla hata denetimine imkan tanır ve epey yüksek seviyeli bir dil olarak, bünyesinde esnek diziler ve sözlükler gibi yüksek seviyeli veri tiplerini barındırır. Python, sahip olduğu daha genel amaçlı veri tipleri sayesinde Awk ya da hatta Perl'e göre daha geniş bir problem sahasına hitap etmekle birlikte, pek çok şey Python'da en az bu programlama dillerindeki kadar kolaydır.

Python, programlarınızı, başka Python programlarında yeniden kullanabileceğiniz birtakım modüllere bölmenize de izin verir. Python'da, programlarınız için temel olarak alabileceğiniz (veya Python ile programlamayı öğrenmeye başlamada örnek olarak kullanabileceğiniz) çok sayıda hazır modül bulunur. Bunlar arasında dosya giriş-çıkışı, sistem çağrıları ve soket desteğinin yanısıra, Tk gibi grafik kullanıcı arayüzü takımları için arayüzler sunan modüller dahi vardır.

Python yorumlanan bir dildir; bu sayede, herhangi bir derleme ve bağlama işlemi de gerekmediği için, program geliştirme esnasında zamandan epey tasarruf edebilirsiniz. Yorumlayıcıyı etkileşimli olarak kullanabilirsiniz. Bu da dilin özelliklerine ilişkin deneme çalışmalarını kolayca yapabilmenizi, tek kullanımlık programlar yazabilmenizi veya aşağıdan-yukarıya (bottom-up) program geliştirme sırasında fonksiyonlarınızı test edebilmenizi sağlar. Python aynı zamanda kullanışlı bir hesap makinesi olma işlevi de görür.

Python, programlarınızı daha öz ve daha okunaklı bir şekilde yazabilmenizi sağlar. Python ile yazılan programlar C, C++ veya Java ile yazılmış muadillerinden genellikle çok daha kısadır. Bunun çeşitli sebepleri vardır:

Yüksek seviyeli veri tipleri sayesinde karmaşık işlemleri tek bir deyimle ifade edebilirsiniz;
Deyimler, başlangıç ve bitiş parantezleri yerine girintileme ile gruplanır;
Değişkenleri veya argümanları önceden bildirmenize gerek yoktur.
Python genişletilebilir bir dildir: Eğer C biliyorsanız, gerek kritik işlemleri azami hızla gerçekleştirmek, gerekse Python programlarını yalnızca ikili formda mevcut bulunan kütüphanelere (mesela üreticiye özgü bir grafik kütüphanesine) bağlamak amacıyla Python yorumlayıcısına yeni bir gömülü fonksiyon veya modül eklemek basit bir iştir. Artık bu dile iyiden iyiye ısındıktan sonra, Python'ın yorumlayıcısını C ile yazılmış bir uygulamaya bağlayabilir, bunu o uygulama için bir eklenti veya komut dili olarak kullanabilirsiniz.

Bu arada bu dil, adını BBC'de yayımlanan "Monty Python's Flying Circus" adlı gösteriden alır; sürüngenlerle bir ilgisi yoktur. Dolayısıyla belgelerinizde Monty Python skeçlerine atıfta bulunmanıza izin veriyoruz; hatta izin vermekle kalmıyor, bunu teşvik de ediyoruz!

Artık hepiniz Python'ı merak ettiğinize göre, bu dili biraz daha ayrıntılı bir şekilde incelemeye başlayabiliriz. Bir dili öğrenmenin en iyi yolu onu kullanmak olduğu için, kılavuzu okurken sizi Python yorumlayıcısını kurcalamaya davet ediyoruz.

Bir sonraki bölümde yorumlayıcıyı kullanmanın inceliklerini göstereceğiz. Vereceğimiz bilgiler oldukça yavan olsa da bunlar daha sonra sunulacak örnekleri deneyebilmeniz açısından önem taşıyor.

Kılavuzun geri kalanında, basit ifadeler, deyimler ve veri tipleri ile başlanarak, fonksiyonlar ve modüller de ele alındıktan sonra nihayet istisnalar ve kullanıcı tarafından tanımlanan sınıflar gibi ileri düzey kavramlara da değinilerek, Python dili ve sisteminin çeşitli özellikleri örnekler yoluyla sunulacaktır.

Alıntı gönderiyi daha düzgün gözükmesi için code etiketine alınmıştır.

http://belgeler.istihza.com/py3/

adresinde de çok güzel bir *belge bulunmakta.

AmigaMan

Platform bağımsız olduğu için python ve java tercihim ayrıca c# ile uğraşıyorum mac'im olmadığı için objective-c ile ilgilenemiyorum mac düşürürsem ona da saldıracağım

eronis

Sadece günü kurtaracak kadar biliyorum diyelim. Misal bir tema dosyası (Arc Teması misal, 14.04'de berbat görünüyordu) kullandığım işletim sisteminde istediğim gibi gözükmüyor, onun dosyalarının içine bakıp neyi düzeltmem gerektiğine bakıyorum, deneme yanılma yoluyla temayı göze güzel gelen bir hale getiriyorum. Çoğu zaman C/Python gibi basit dillerde eğlence amaçlı kodlama yapıyorum, bir amacı yok. Diyorum, bugün bunu yapıcam. Deneme, yanılma yolu ile yapıyorum. Bazen kodlarla "Bilgisayarınızın içindeki bütün veriler 10 saniye içinde silinecek" gibi sahte bir hata raporu yazıyorum misal,  arkadaşlarıma çaktırmadan dosyayı indirtip eşek şakası yapıyorum :D Bunlar eğlenceli, çünkü kod yazmayı çok eğlenceli buluyorum :)
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

seron

Bilmiyorum. Bilseydim vaktimin önemli bir kısmını uygulama geliştirmek için kullanırdım.
"C" programlama diline ağzım sulanıyor. :)

eronis

Hocam eğer ilginiz varsa direk başlayın. Kitabı falan boşverin, çoğu kitaptaki bilgiyi bugün sadece yazarak bile öğrenirsiniz. İnternette bir dolu açıklama, döküman, video var bunun hakkında.

https://www.google.com.tr/search?client=ubuntu&channel=fs&q=c+dili&ie=utf-8&oe=utf-8&gfe_rd=cr&ei=jN_FVsf4Oeqk8wfM4au4Cw

İngilizceniz varsa (Yoksa bile bakın, sadece kodları okuyup yazarak, değiştirerek bile dili öğrenebilirsiniz) özellikle aşağıdaki ilk linki tavsiye ederim.
(ilk link)
http://www.cprogramming.com/tutorial/c-tutorial.html

http://www.programmingsimplified.com/c-program-examples

http://www.programiz.com/c-programming

http://www.tutorialspoint.com/cprogramming/c_overview.htm

Bilseydim değil, neden öğrenmiyorum derseniz biraz daha kendinizi motive etmiş olursunuz bence :) Gerçekten bunu öğrenmek istiyorsanız benim gibi bunu bir oyun gibi göreceğinizi tahmin ediyorum :) Tabii bu siteler sadece temeli gösteriyor farkettiyseniz, ilerletmek size kalmış biraz.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

seron

Teşekkür ederim @eronis,
Linklere bakmadım. Neden yapmıyorum? Yapmaya üşeniyorum da ondan :)
Bana kum tanelerinden piramit inşa etmek gibi geliyor programlama işi. O yüden başlamayı düşünmüyorum. Şu ara kendimi kurtaracak başka alanlara yönelmeliyim...

ekremsenturk

Alıntı yapılan: seron - 18 Şubat 2016 - 17:27:25
Teşekkür ederim @eronis,
Linklere bakmadım. Neden yapmıyorum? Yapmaya üşeniyorum da ondan :)
Bana kum tanelerinden piramit inşa etmek gibi geliyor programlama işi. O yüden başlamayı düşünmüyorum. Şu ara kendimi kurtaracak başka alanlara yönelmeliyim...
Kum taneleri zaten başkaları tarafından tuğla'lara birleştirilmişler ve pişirilip, hazır bekletiliyorlar. Günümüzde programlama incik boncuk kodlar ile değil, hazır Modül'ler ile yapılıyor. Yüksek seviyeli diller (derleyiciler) kullanarak hoş şeyler yapabilirsin. En basitinden "Yazılım Merkezi"nden Scratch ve Squeak VM indirip, (Birlikte çalışıyorlar) İnternet'ten izlediğin Video'lardaki örneklerin benzerini deneyebilirsin. 10 - 12 yaşındaki çocuklar bile kullanabiliyorlar. Hatta bir kaç hafta önce "AppsBar" adında bir web uygulaması denedim ve seç, sürükle, bırak yaparak basit bir Mobile uygulama yaptım ve üç-dört gün sonra da yayınlandı. (Gelecek Mobile'de ve Web'de)

seron

Alıntı yapılan: ekremsenturk - 18 Şubat 2016 - 19:36:30
Alıntı yapılan: seron - 18 Şubat 2016 - 17:27:25
Teşekkür ederim @eronis,
Linklere bakmadım. Neden yapmıyorum? Yapmaya üşeniyorum da ondan :)
Bana kum tanelerinden piramit inşa etmek gibi geliyor programlama işi. O yüden başlamayı düşünmüyorum. Şu ara kendimi kurtaracak başka alanlara yönelmeliyim...
Kum taneleri zaten başkaları tarafından tuğla'lara birleştirilmişler ve pişirilip, hazır bekletiliyorlar. Günümüzde programlama incik boncuk kodlar ile değil, hazır Modül'ler ile yapılıyor. Yüksek seviyeli diller (derleyiciler) kullanarak hoş şeyler yapabilirsin. En basitinden "Yazılım Merkezi"nden Scratch ve Squeak VM indirip, (Birlikte çalışıyorlar) İnternet'ten izlediğin Video'lardaki örneklerin benzerini deneyebilirsin. 10 - 12 yaşındaki çocuklar bile kullanabiliyorlar. Hatta bir kaç hafta önce "AppsBar" adında bir web uygulaması denedim ve seç, sürükle bırak yaparak bir basit bir Mobile uygulama yaptım ve üç-dört gün sonra yayınlandı. (Gelecek Mobile'de ve Web'de)
Teşekkür ederim, cesaret vermedi değil. :)

WhiteScars

Java, C#, PHP, C++, sh betikleri ile çok fazla haşır neşir durumdayım.

C# Windows üzerinde basit masaüstü uygulamaları için yapıyorum. Örneğin bir web servise istek gönderen basit arayüzlü programlar için. Özellikle finans departmanlarında, Müşteri merkezi çalışanlarına vs. bilgisayar ile ilgisi pek olmayan kişiler için bu tip masaüstü uygulamaları hayat kurtarıcı oluyor :)

Java ana programlama dilim.
Web Servisleri
J2EE ile Enterprise seviyede yazılımlar.
Linux üzerinde veritabanı bağlantısı kurup, veri analizi yapan uygulamalar gibi

PHP
Arayüzün önemli olduğu web uygulamaları. Özellikler jQuery ile ajax ile entegrasyon yapıp raporlama arayüzlerini geliştirdiğim dil.
Web sitesi ihtiyaçlarımıda php ile gideriyorum.

SH Betikleri
Günlük işleri otomatize etmek için kullanıyorum. Veri yedekleme gibi işler içinde kullanıyorum. Özellikle düzenli çalışmasını istediğim betikleri yazıp crontab'a yerleştiriyorum.
İnsanoğluna bırakabileceğiniz en güzel miras tecrübelerinizdir.

OpenSourceIsAnarchism

Ortalama düzeyde python ve başlangıç düzeyinde c++ biliyorum. Python ile youtube video/mp3 downloader, ubuntu için masaüstü wikipedia programı ve bir adet sözlük geliştirmişliğim var, tkinter ile. c++ dilinde ise henüz stl öğreniyorum, c++ ile uygulama geliştirmek görece zor ve zaman alıcı olduğundan python ile daha fazla uğraşıyorum ancak c++ programlamayı derinlemesine öğreten bir dil olduğu için onu da  kesinlikle seviyorum. İlerleyen zamanlarda java öğrenmek gibi bir planım da var ancak bunu yapmadan önce c++ dilini yeterince öğrenmem gerekiyor düşüncesindeyim.

ek: javascript ile bir iki oyun geliştirdim.