takas alanı (swap alanı )

Başlatan şenol, 08 Şubat 2016 - 03:56:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ata1

bence o bölümü diğer disklere katın birleştirin yani yada farklı olarak kullanın seçim sizin ama sistemde 24 gb ram varken swpa gerek duyacağını sanmam

şenol

#26
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=516f9353-83a1-4694-9738-2ca57185793f /               ext4    errors=remount-ro 0       1



Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 09 Şubat 2016 - 22:52:06

gpardet şu an açık nasıl silecem ve birleştirecem ben şimdi swap alanını ? size zahmet olmasa bir anlatırmısınız teşekkürler yardım için :)


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 09 Şubat 2016 - 23:00:13

swap alanını sildim şu an yeterlimi ve sadece ayrılmamış olarak duruyor orda nasıl birleştircez arkadaşlar ?
cpu / amd ryzen 7 / 1700 / 3.90 ghz o.c
anakart / msi b 350 tomahawk . gpu / amd rx 580 8 gb  
24 gb / ddr 4 ram / 3066 mhz de çalışıyorlar
250 gb / samsung 850 evo ssd

siberoloji

#27
RAM SWAP Dengesi

Bilgisayarınızın RAM (Random Access Memory) gücünü ne kadar etkin kullanıyorsunuz? Linux işletim sistemi kurulu bilgisayarların ne kadar hızlı olduğunu, çok daha kararlı olduğunu arkadaşınızdan dinlediniz ve kurulum yaptınız. Ancak beklediğiniz hızı hissedemediniz veya o kadar da değilmiş deme noktasına geldiniz. İşte bu yazı, tam o noktada eksik kalmış olabilecek bir konuyu size hatırlatmak için hazırlandı. Bilgisayarınızın RAM sürati ile SWAP olarak ifade edilen ve Hard Disk içerisinde RAM gibi kullanılan bölümünü sürati aynı değildir.
Bu konuda ufak bir ayarlama yapmak, bilgisayar hızını ve etkinliğini çok daha yukarılara çıkarabilir. Şöyle ifade edelim. Bilgisayarınıza aynı anda 300 Mb. büyüklüğünde bir sıkıştırılmış dosyayı açmasını söyleyin (tıklayın). Web tarayıcınızdan da izlemek istediğiniz Videoyu Play tuşu ile başlatın ve Pause tuşu ile durdun ki siz diğer işlerinizi hallederken o inmeye devam etsin. Bu arada yeni bir masaüstü açıp orada da akşam yapacağınız seminerin sunumunu hazırlamaya başlayın.
Yukarıda yazılı işlemleri aynı anda yapmak istemeniz gayet normal. İşlemciniz bunları organize etmeli. Adı üzerinde Central Processing Unit. Bu durumda, işlemciniz RAM kapasitesine yüklenecek, RAM yetmediği anda hemen SWAP alanını yardıma çağıracak. RAM verilerin bir kısmını SWAP alanına yazarak üzerinde yer açacak. İhtiyaç olduğunda, SWAP alanından tekrar gerekli sayfalar RAM'a geri yüklenecek. Muhtemelen bu senaryoda bir takım donmalar ve tıklamalarınıza geç yanıtlar almaya başlayacaksınız. Bilgisayarınız KASACAK. HATTA KASIYORDUR.

Şimdi birlikte Linux işletim sisteminde bir kontrol yapalım. Aşağıdaki komut yardımıyla bilgisayarınızın Swappiness oranını kontrol edelim.
cat /proc/sys/vm/swappiness

Büyük ihtimalle sonuç 60 çıkacaktır. Bu rakam, bilgisayarınızın RAM miktarının azaldığı anlarda SWAP hafızasını kullanma eğilimini gösteririr. 0-100 arası değerlerle ifade edilir. Sunucu olarak kullanılan Linux bilgisayarlarda normal bir oran olmasına rağmen kişisel bilgisayarlarda bu oran fazladır. SWAP kullanılma eğilimi fazla olduğunda, sanki RAM'a yardımcı olduğu düşünülse de ortaya kaçınılmaz olarak Diske yazma ve diskten okuma işlemi çıkar. Ve bu bilgisayarı yavaşlatır.

Üstelik bilgisayarlar, önceliği yazılıma ve kodların çalışmasına verir. Sizin müzik, belge vb. verilerinizi okuyacak, işlem yapacak yazılım çalışmazsa zaten geri kalan işler yapılamayacağından, öncelik yazılımdadır. Böyle olunca büyük ihtimalle, sizin okunmasını istediğiniz verileriniz, RAM den SWAP alanına, sonra tekrar SWAP alanından RAM hafızasına gidip gelecektir. Böyle olunca bilgisayarınız kasacaktır, bu kaçınılmazdır.

Bunun için şöyle bir kural oluşturalım ve deneyelim.

RAM Miktarınız 1 GB ve daha fazla ise vm.swappiness=10

RAM Miktarınız 1 GB dan  daha az ise ise vm.swappiness=5

Bir metin editör ile ve sudo komutuyla /etc/sysctl.conf dosyanızı açıp en alt kısma aşağıdaki satırı yapıştırın ve kaydedin.
sudo nano /etc/sysctl.conf


# Bu bölüm swappiness ayarı yapar.
vm.swappiness=10


Dosyayı kaydederek çıkın ve bilgisayarınızı tekrar başlatın. Aşağıdaki komutu bilgisayarınız açılınca tekrar verin. Değerin 10 olduğunu göreceksiniz.
cat /proc/sys/vm/swappiness

Bir kaç gün böyle deneyin bilgisayarınızı. Bakalım hızda bir fark olacak mı? Değişen * bir şey olmaz ise sysctl.conf dosyasına eklediğimiz satırları sildiğiniz anda eski ayarlarınıza dönebilirsiniz.

@şenol;
RAM miktarınız işlerinizi zaten rahatlıkla yapar gibi duruyor. Bence swap alanına ihtiyacınız yok. Sildiğiniz alanın yanındaki bölümü büyüterek o alanı kullanıma sokabilirsiniz. gparted içerisinde disk bölümlerinizin bir ekran görüntüsünü buraya paylaşsanız iyi olabilir.

şenol

#28
arkadaşlar yardımlarınız için teşekkür ederim . ben pc ye komple format attım yedek filan da kalmadı sıfır oldu harddisk veriler gitti o ayrı çünkü kızdım bayağı uğraştım yapamadım  . neyse şimdi hdd yi ikiye bölcem 500 gb tını yedek yapıcam uğraşcaz bakalım yapabilecekmiyim . o kadar yazmışsınız bilgi vermişsiniz çok teşekkür ederim genede . ama harbiden bunaldım komple sildim hdd yi



Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 10 Şubat 2016 - 17:58:53

ubuntuda biraz bilgi sahibi olayım dediklerinizi yapacam ilerde . teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için . şu an ben hdd kople formatladım hdd yide 2 ye böldüm takas alanı da ayırmadım öyle kullanıyorum . biraz alışayım dediklerinizi yapacam ramlerin kullanımını gözlemleyecem
cpu / amd ryzen 7 / 1700 / 3.90 ghz o.c
anakart / msi b 350 tomahawk . gpu / amd rx 580 8 gb  
24 gb / ddr 4 ram / 3066 mhz de çalışıyorlar
250 gb / samsung 850 evo ssd