Linux Windows 10 dan daha iyidir ( makale )

Başlatan Altaylardan_Gelen_Atlı, 03 Şubat 2016 - 01:19:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Altaylardan_Gelen_Atlı

Linux Windows 10 dan daha iyidir diye bir makale hazırlanmış, maddeler halinde nedenler sıralanmış ve yorumlar ( Linux subreddit ve Reddit ) var.

http://www.techworm.net/2016/02/here-is-why-linux-is-much-better-than-windows-10.html

Burada polemiğe girmeden bilgi amaçlı sunulmuştur sadece haber amaçlıdır. Değerli arkadaşlar karalama ve linç karmaşası olmaması ricamdır. :)

saygılar
'' YasLandığın ağaç kof ise sende yıkıLırsın ''

Mr_YAMYAM

Genel istekler ve beklentiler değer yargılarını değiştirir.
Sırf oyun oynamakta olan genç bir arkadaşımıza linux kur dersek bizleri dövemeye kalkışır :D
Ama sözkonusu güvenlik unsuru ise linux hala öndedir.

Ayrıca belirtilmiş olduğu üzere
Alıntı YapThe main features of Linux are:
1. Multi user capability.
2. Multi tasking.
3. Security.
4. Portability.
Bununla beraber.
Bir özel program gerekli ise bu konuda windows  öne çıkmaktadır.
Yıllar önce sırf ofis uygulamaları yüzünden bile windows kullanmak zorunda olan firmalar, linux tabanındaki OPEN OFFICE ORG yazılımı ile masraftan kurtulduk deseler de diğer bazı uygulamaların windows tabanında yazılıp sürümünden dolayı, windows'u tercih etmeye devam etmişlerdir.
işyerlerinde kullanılan bazı özel yazılımları da dahil edecek olursak, windows işletim sistemi için ödenen mebla hiç te büyük sayılmamaktadır. Çünkü öyle yazılımlar var ki binlerce dolar gibi ücretle satılmaktadır.

Bir ev kullanıcısı için bazı koşullar dahilinde linux sistemler gerçekten oldukça iyidir. Çoğu ev kullanıcılarının sadece iinternet amaçlı PC kullandıklarını görmekteyiz. (Akıllı telefonların gelişimi ile PC satışlarının azalması)

Altaylardan_Gelen_Atlı

Ayrıca bu iki makale bir biriyle bağlantılı olarak Windows'un Linux adımlarından bahsetmiş :)

'' WINDOWS 10 BUILD 14251 HAS MYSTERIOUS LINUX  LXCORE.SYS AND LXSS.SYS FILES ''

Bilgi amaçlıdır

http://wmpoweruser.com/windows-10/

http://www.techworm.net/2016/02/microsoft-going-linux-way.html



'' YasLandığın ağaç kof ise sende yıkıLırsın ''

ahmet_matematikci

@Mr. Arslantürk Makale türkçe olsaydı inan benim gibi ingilizcesi kötü olanlar için  çok daha faydalı olurdu. Siz yada forumdan bir arkadaş türkçeye çevirir ise çok makbule geçer.
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

seron

Makale, tabiri caizse "gavurca" olduğundan ben de pek bir şey anlamadım ama, "Linux Win10'dan daha iyidir" fikrine katılıyorum.

Aşağıda yazacaklarım karalama amaçlı değildir:

Win10 işletim sisteminin deneme sürümünü bir müddet test ettim. Halen kullanmakta olan kişilerin şikayetlerini bazı "warez sitelerinde" gördüm ve yardımcı olmaya çalıştım. Ana sorunlar genellikle şöyle idi:
-Kararlı çalışmayıp, kısa zamanda sorunlar baş göstermesi,
-Bilgisayarın C: sinde veya D: sinde bulunan dosyaların kendi kendilerine uçması!.. ( >:( )

Bu iki ana neden, zaman içinde bir windows kullanıcısı olan şahsımı soğutmaya yetti, ve kalıcı olarak linuxcu hale getirdi.

Neden?

Dosyalarımın güvenliği benim için çok önemlidir.
O kadar para verip satınaldığım sistem, kararlılığını kaybederek beni yeniden formata zorlamamalıdır.
O kadar para verip satınaldığım bir sistem, kurulum DVDsinin yaklaşık 5-6 katı kadar(belki de daha büyük) büyüklüğünde güncelleme verisi almamalıdır.

Afedersiniz ama, Yuuh!!! >:(
Bu kullanıcının interneti var mı? Varsa ne ödüyor?! Sınırlı mı?... Değil mi? O kadar veriye ben internet faturası ödeyeceğime ya da AKK'mi dolduracağıma bir sürü materyal, ıvır zıvır indiririm.
Hadi onu boşverelim... Yeni alınmış bilgisayarlar güncellemeleri açık şekilde gelir ve ilk alındıkları bir kaç hafta boyunca her açılış ve kapanışta güncellemeleri alıp uygulamak için kullanıcıyı bol bol bekletiyor.

Kusura bakmayın ama yine Yuuh!! >:(
Toplam süresi 1 saatlere varan hatta geçen bu güncelleme-güncellemeyi uygulama süresi, kullanıcıyı zor durumda bırakıyor. Bilgisayarı kapatamıyorsun. Açamıyorsun. Bu kullanıcının işi mi var? Hemen makineyi kapatıp gitmesi mi lazım? Bilgisayarı derhal açıp bazı muhasebe-iş evraklarına ulaşması mı lazım? değil mi?

Güncellemeleri kapatsan bu defa da güvenlik sıkıntısı vb gibi sorunlar baş gösteriyor...

Oysa Linuxda öyle mi?
Bir linux işletim sistemi kurulur kurulmaz istersen güncellemeleri alma; o haliyle birçok gündelik işlerini yürütüyorsun.
Hemen kararlılığını kaybetme gibi bir sorunu yoktur genelde; sen birşeyler yapmazsan.
Sistemi kurup güncellemeleri alman hiç sıkıntı değil; 5-10 dakika bilemedin yarım saat sürer.
Güncellemeleri alman sırası ve sonrasında beklemezsin; çoğu kez yeniden başlatma gerekmez. İşlerini de o güncellerken yürütmeye devam edersin.
Bir dağıtımın güncelleme boyutu, genellikle ufaktır. İstediğin güncellemeleri seçme hakkına sahipsin.
Her zaman güncel, "yakalanacağım" korkusuyla güncellemekten korkmadığın bir sisteme sahipsin.

Mr_YAMYAM'a da katılıyorum, bazı yazılımların linux muadilleri yeterli olmadığında zorunlu hale geliyor vindos kullanmak.

Yukarıda saydığım şeyler yerme ya da güzelleme değil; niye tercih ettiğimin bahaneleri. Şayet vindos bu tip sorunları giderirse, gider satınalır kullanırım. Bu arada yine Yuuh! Bir vindos medyasının kaça satıldığını biliyor musunuz?

lnxdev

Alıntı yapılan: seron - 03 Şubat 2016 - 12:07:37
-Bilgisayarın C: sinde veya D: sinde bulunan dosyaların kendi kendilerine uçması!.. ( >:( )
Burada yanlışınız var. Hiçbir işletim sistemi windows,linux yada os x kullanıcı dosyalarını kullancı sil komutunu vermeden silmez. Ben bir dosyayı windowstada,linuxtada, osx işletim sistemindede 20 yıl boyunca herhangi bir yere koysam ve ellemesem o dosya gene orada durur.

md_92

@Mr_YAMYAM gerçekten haklısınız.7 yılıdr linux kullanıyorum ama windowstaki bazı programları(idm gibi) aramıyor değilim.Bütün alternatifleri denedim ama onun gibisi malesef daha çıkmadı.
Sakın boş sözler konuşma. Boş sözler içindeki ayıpları açığa çıkarır ve yatan düşmanını uyandırır. Hz. Ali

WhiteScars

Bilmiyorum farkındamısınız ama şu an bilgisayar kullanabilme sebebiniz Windows'tur.

Windows'u bu kadar dövmeyin. O olmasaydı şu anda bilgi çağı bu kadar ilerlemezdi :)
Pencere ve masaüstü kavramını ortaya atarak bilgisayar kullanımını kolaylaştırdı. (Şimdi biri çıkıpta yok ilk masaüstünü x,y,z yapmıştı vs demesin)
Bilgisayarı evlere taşıyan bir çok yeniliği yine windows sağladı.
Şu anda bir çok kullanıcı terminalden korkuyor sizi bundan kurtardı.

İnsanoğluna bırakabileceğiniz en güzel miras tecrübelerinizdir.

Altaylardan_Gelen_Atlı

@md_92 Karşımızda yıllardır piyasaya hükümranlık kurmuş, tekelleşmiş pazar payı en büyük firma var.
En ücra köşeden en lüks ortamlara kadar ; hava limanları, otobüs durakları ve tv kanal ve sanal forumların bir kısmı, yazılı, görsel basın vs. kafanızı çevirdiğiniz her ortam vardırlar. Bu bir maliyettir ve kullanıcının cebinden hortumlanır. Sizler Türkiye'mizde hiç o tarzda Linux reklamları gördünüz mü?

Linux hibe ile yaşar veya düşük ücretli cd'ler vs. vardır.
Linux özgürlüktür cihazı kişileştirme imkanı sunar
Linux kullanıcıya dikta etmeden siyah ekranı kodları öğretir, bu sitede ilk defa siyah ekranla ( terminal ) karşılaşan sonra pişen ustalaşan arkadaşlarımız sanırım vardır.
Linux okuyarak araştırarak kişiye bilgi vermeyi hedefler, santraç gibi sonraki hamleyi düşündürür ( win... kulanan insanlarımız bir kısmını tenzih ederim okuyup araştırmaz doğrudan formata gider )
Linux modifiye edilerek devamlı değişkenlik sağlar gelişir hatalar kısa sürede güncellenir virüs programlarına bağımlı kalmazsınız... uzar gider kısa keseyim

@Mr_YAMYAM Esas püf noktası Windows ortamında bazı programlar profesyonel kişilere hitap eder ve ücret düzeyi oldukça yüksektir, bir öğrenci yada orta kesim birinin alabilme olasılığı yoktur.
Linux ortamında muadil programlar yapılmaktadır lakin kaçımız yazılımcı arkadaşlara destek verdik, bağış yaptık, programın alfa / beta sürümlerini kullandık, kaçımız hata raporu gönderdik bunu yapan sanırım bu formumuz da bir elin parmaklarını geçmez. Bizler emek veren arkadaşlara sahip çıkmalıyız.
Linux ortamında hazırlanan profesyonel yazılımlara donanımlara sahip çıktığımız gün daha harika uygulama ve programlar bizlere sunulur.
Ve unutmayalım ki rekabet gelişim getirir yoksa yerinde sayar.:)

Saygılar
'' YasLandığın ağaç kof ise sende yıkıLırsın ''

seron

Alıntı yapılan: WhiteScars - 04 Şubat 2016 - 11:25:37
Bilmiyorum farkındamısınız ama şu an bilgisayar kullanabilme sebebiniz Windows'tur.

Windows'u bu kadar dövmeyin. O olmasaydı şu anda bilgi çağı bu kadar ilerlemezdi :)
Pencere ve masaüstü kavramını ortaya atarak bilgisayar kullanımını kolaylaştırdı. (Şimdi biri çıkıpta yok ilk masaüstünü x,y,z yapmıştı vs demesin)
Bilgisayarı evlere taşıyan bir çok yeniliği yine windows sağladı.
Şu anda bir çok kullanıcı terminalden korkuyor sizi bundan kurtardı.


Ben buna da katılıyorum. Ayrıca şöyle sürdürmek istiyorum. Gerçi, makalede neler gösterilerek kıyaslama yapılmış bilmiyorum.

Önce şunu hatırlatmam gerekiyor; başka bir işletim sistemini yermek ya da güzellemek bildiğim kadarıyla yasak.

Ama dürüstçe ben şöyle söyleyeyim:

Windows işletim sistemi çok güzel bir işletim sistemidir. Kulanımı ve öğrenmesi kolaydır. Ülkemizde "bilgisayar" denilen şey bu kadar yaygın değilken, sanırım 2000 yılı idi, bilgisayar kursuna gitmiştim. Bilgisayar kullanmayı windows sayesinde öğrendim. Ofis yazılımlarını da öyle. O zamanlar unix ve linux'un adı vardı sadece. Görsel arayüz desteği sayesinde daha fazla kişi bilgisayarla tanıştı windows sayesinde.

Öylesine başarılı pazarlama stratejileri geliştirdi ki, birçok oyun ve yazılım firmasını tekeline aldı. Donanım firmaları windows'a uygun sürücü yazmayı adet edindi. Birbirinden güzel yazılımlar oyunlar... Kimisi ücretli kimisi ücretsiz...

Peki linux?
Bu siteye ilk üye olduğum zamanlarda dedim ki:
"üle arkadaş, bana shred yazılımı lazım. Ben size yol gösteririm, yazın, GNU lisansıyla herkese dağıtalım, kullanalım."
"olmaz" dediler. Programlamanın ne kadar zor olduğunu biliyorum ama okumaya devam edin.
Elin oğlu, sanki borcu varmış gibi, kocaaaaa çekirdek yazmış. Üstüne kabuk bindirmiş. İşi gücü yok gibi açık kaynak sürücüler ilave edip sana işletim sistemi yapmış. sayısız kişi, işini iyi-kötü görebilecek yazılımlar yapmış.

Para versen kimse yapmaz!

İşte o yüzden kullanmamak ve sevmemek ayıp olur. Kötü demek de ayıp olur.

Yalnız;

Microsoft son zamanlarda beni kızdırmaya başladı. Windows XP'den sonra ciddi ciddi bozdu. En son çıkan W10'da bahsettiğim sorunları ben de yaşadım; benim de dosyalarım masaüstünden "sil" demeden silindi. Evet, yalan söylemiyorum.

Şahsi kıyaslamama göre, şahsi ama, Linux, W10'dan daha iyi olabilir.

ahmet_matematikci

@WhiteScars
eğer insanlar küçük yaştan beri uçbirim kullansa idi inan bana bunu da öğrenirdi.
Siz okuma yazma bilmeyen bilgisayar kullanmayı bilmeyen birini uç birime de oturtsan windows başına da oturtsan aynı yabancılığı çekecektir.
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

eronis

#11
Makale linux'un windows'tan iyi yaptığı 4 şey olsaydı daha iyi olurdu. Şunu görüyorum ki bugün farklı linux dağıtımları bile farklı işletim sistemleri kadar birbirinden eşsiz. Windows'un, Mac'in, BSD'nin, Linux'un, Haiku, BeOS gibi pek çok işletim sisteminin hepsinin iyi yaptığı şeyler var. Birine en iyisi diyip diğerlerine çok demek ne kadar mantıklı bilemiyorum artık. Ona bakarsanız windows'un linux'tan (ve mac'ten) iyi yaptığı 2 şey;

- Oyun
- Akademik ve mühendislik programları

Misal mac'in linux'tan iyi yaptığı şey ise bugün unity 3d linux'a yeni port edildi ve hala bazı platformlara export özelliği yok. Henüz mükemmel olmadığını da ekleyeyim. Buna karşın mac'e özel bir sürümü de var. League of Legends, WoW, Hearthstone gibi pek çok oyunun mac tarafında desteği var. Bence mac windows ile linux'un ortasında iyi bir dengede bu pencereden bakarsak. Ön yargılı birinin yazdığı bir makale izlenimi veriyor.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 04 Şubat 2016 - 12:20:32

@ahmet_matematikçi sana özel çeviri yaptım. Hatalarım var, farkındayım. Kısıtlı zamanda ancak bu kadarı oluyor :)

https://paste.ubuntu.com/14876351/
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

ahmet_matematikci

@eronis yaptığın nazik çeviri jestinden dolayı teşekkür ederim :)
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

AguilaNegra

Alıntı yapılan: WhiteScarsBilmiyorum farkındamısınız ama şu an bilgisayar kullanabilme sebebiniz Windows'tur.

Windows'u bu kadar dövmeyin. O olmasaydı şu anda bilgi çağı bu kadar ilerlemezdi
Pencere ve masaüstü kavramını ortaya atarak bilgisayar kullanımını kolaylaştırdı. (Şimdi biri çıkıpta yok ilk masaüstünü x,y,z yapmıştı vs demesin)
Bilgisayarı evlere taşıyan bir çok yeniliği yine windows sağladı.
Şu anda bir çok kullanıcı terminalden korkuyor sizi bundan kurtardı.


cagriemer

Normalde bu baslik altinda makaleyi tartismamiz gerekiyor fakat is yine kisisel deneyimlere ve anekdotlara donuyor. Lutfen makalenin bize gore hangi yonlerden dogru ya da hangi yonlerden yanlis oldugunu tartisalim. Yazarin argumanlarini nicin yeterli/yetersiz buldugumuzu ifade edelim. Aksi halde bunun gibi ya da karsi perspektiften yazilmis onlarca makale bulup burada 7/24 yazisabiliriz. Bunun havanda su dovmekten bir farki oldugunu dusunmuyorum.

seron

Alıntı yapılan: cagriemer - 04 Şubat 2016 - 13:30:20
Normalde bu baslik altinda makaleyi tartismamiz gerekiyor fakat is yine kisisel deneyimlere ve anekdotlara donuyor. Lutfen makalenin bize gore hangi yonlerden dogru ya da hangi yonlerden yanlis oldugunu tartisalim. Yazarin argumanlarini nicin yeterli/yetersiz buldugumuzu ifade edelim. Aksi halde bunun gibi ya da karsi perspektiften yazilmis onlarca makale bulup burada 7/24 yazisabiliriz. Bunun havanda su dovmekten bir farki oldugunu dusunmuyorum.
Aslında evet, buna katılıyorum. Ben de dahil verimsiz tartışmalara girdik. Bence konuyu yeniden ele almamız gerekiyor. Sanırım kontrolü kaybedebiliyoruz.

Haberi yapan kişi ya da kurum -ki ne yazdığını tam olarak bilmiyorum- ne kadar doğru yazmış, kişisel mi, ne amaçla yazmış? bunları bilmiyoruz.
Metin çevrilene kadar ben susuyorum. :-X

Mr_YAMYAM

Makalemiz Windows10 ve Linux karşılaştırılması.
Ama Windows 10'u bile arkadaşlar yeni bir sürüm olarak algılamayıp WINDOWS olarak algıladığı için haliyle tartışma windows mu iyidir linux mu iyidir haline geliyor :D
Konu içerisindeki bazı yorumlara yanıt vererek başlayayım.
Daha windows, windows olmadan önce ( 95 ler öncesi ) COMMODORE denilen bir cihaz vardı.
Commodore C64 modeli 1985 li yıllarda, ATARI gibi benzer rakipleri ile ve o yılların ilk PC'si olarak gösterilen SINCLAIR gibi bir canavarı alt etmiş, dünyada en çok satılan PC ünvanını almıştır.
O yıllarda C64 ile sadece oyun oynanması sözkonusu olsa da, esasen tam anlamıyla bir donanım canavarı idi.
SIMON's BASIC :
C64 için 14 yaşındaki bir çocuğun geliştirmiş olduğu bu yazılımla inanılmaz çalışmalar yapılması mümkün idi. (Ben de çok yapmıştım)
Yine özel destek kartuşları sayesinde C64 ile bir yazılımın makine diline erişip assemler ile tüm satırları inceleyip değiştirebilmek mümkün olmaktaydı.
Kimseler bilmediği halde C64 ile bir EEPROM'u programlamak ve istenilen komutları yerleştirmek C64 ün arkasına takılan bir elektronik devre ile mümkün idi.
Ses konusunda ise:
O yıllarda ORG denilen aletler herkesin alabileceği bir ürün değilken ben C64 ümü bir çeşit ORG olarak kullanıyor ve çaldığım eserleri kaydedip sonra yeniden dinleyebiliyordum. GOAT TRACKER gibi uygulamalar günümüz MIDI tekniğinin en ilkel ama işlevsel programları idi.
Daha sonra çıkan ve AMIGA adı verilen canavarları örneğimize dahil edersek:
Daha windows, windows olmadan önce AMIGA OS adı verilen ve A500 lerde WORKBENCH olarak bilinen işletim sistemi, bir çekmeceler halinde görselliğie sahip olup günümüz PC'lerinin tıklama yolu ile hemen hemen herşeyi yapabildiği bir işletim sistemi idi (Windowsların temeli)
Ben AMIGA 500 PC im için 2GB SCSI HDD temin etmiş ve A590 HDD bloğunun içerisine yerleştirerek tüm programlarımı ve oyunlarımı bu harddiske atmış birisi idim :D
20MB kapasitesi olan A590 harddisklerinin 2GB a genişletilmesinin ne demek olduğunu tahayyül edebiliyormusunuz :D
Buraya kadar anlattıklarım başta arkadaşım @seron olmak üzere ''Windows olmasaydı'' yorumları içindir.
KONU İÇERİĞİNE GELİRSEK;
Windows ve linux sistemlerin çalışma mantığı tam bilinirse ancak o zaman bu iki sistem kıyaslanabilir. Özel uygulamalar kişilere hitap ettiği için, kişilerin hangi işletim sistemini tercih ettiği tartışılamaz.
Ancak ;
MULTI TASKING : Çok görevlilik.
MULTI USER : Çok kullanıcı. Bu özellikler bile tam olarak anlaşılırsa bile bu iki işletim sistemi hakkında karar verilebilir.
İLAVE:
İki işletim sistemini tam anlamıyla tartışabilmek için her iki işletim sistemini de bilinçli bir şekilde deneyip test etmeliyiz. Üstelik bu testimizde en azından bir yazılım dili bilmiyorsak sunumumuz DEDİKODU'dan öteye gitmeyecektir.
Ne demiştim:
Oyun meraklısı olan bir kullanıcıya Linux ve hatta APPLE dersem beni dövecektir. Ama bir programcıya Linux dersem kendi kriterleri doğrultusunda hemen yanıtını verebilecektir.
''ANA BEN PROGRAMI YAZARKEN BİR DİĞER KULLANICI AYNI ZAMANDA BU PC'de OYUN OYNAYABİLİYOR MU?''

WhiteScars

Yazıdaki bir kısım beni çok rahatsız etti. Linux'ün gittikçe daha çok stabilleştiğini söylüyorlar. Bu bence sadece RedHat ve Debian için geçerli olup, diğer bundan türeyen dağıtımlar için geçerli değil. İşin içine ne kadar caf caf girerse o kadar stabillik bozuluyor. Gnome 3 benim linux'ü masaüstünden kaldırma sebebim olmuştu.

Kısacası bence kişiye ve kişinin yapacağı işlere göre bir işletim sistemi seçmesi en yararlı doğru seçimdir.

Benim için;

.NET platformu hariç, yazılım geliştirme ortamı linux üzerinde iyi.
Hem iş, hem oyun hem de geliştirme için en iyi ortamı sunan Mac OS,
Oyun ve günlük internet ihtiyacını gidermek için en iyi işletim sistemi windows.
İnsanoğluna bırakabileceğiniz en güzel miras tecrübelerinizdir.

eronis

@WhiteScars

"i. Linux'ün gittikçe daha çok stabilleştiğini söylüyorlar. Bu bence sadece RedHat ve Debian için geçerli olup, diğer bundan türeyen dağıtımlar için geçerli değil. İşin içine ne kadar caf caf girerse o kadar stabillik bozuluyor. Gnome 3 benim linux'ü masaüstünden kaldırma sebebim olmuştu. "

Sizi bu yorumun için suçlayamam, gnome 3 çıktığında gnome ekibi baya bütün kullanıcıları yok sayıp tamamen farklı bir arayüze geçti ve çoğu kullanıcı bundan nefret etti bu yüzden. (Mate ve Cinnamon'un doğuşu) Buna alışkanlık diyoruz. Şahsen gnome 3 ilk çıktığında ben linux'a yeni adım atmıştım ve o benim bugünkü fedora'ya olan sevgimin nedeni :) Neden ? Çünkü ben gnome 2'yi hiç görmedim, gnome 2 kullanma alışkanlığım yoktu. Bunun üstüne gnome 3 o zamanlar yeni bir sistemdi ve çok fazla hata vardı. Arayüz mükemmel değildi. Şu anki gnome shell'e bakarsan ilk başta gnome shell'den nefret eden pek çok kişi şimdi onu elinden düşürmüyor.

Ayrıca iş linux olunca "kararlı" kelimesini unutacaksın. Bugün piyasada %100 kararlı diyebileceğimiz bir dağıtım olduğuna inanmıyorum. Ama debian olsun, ama cent os olsun, ama suse olsun. "Daha kararlı" kelimesi daha uygun olabilir. ("Rolling Relase" ile "Fixed Release" karşılaştırması gibi düşünün) Şahsen herkesin kararsız ve çöküyor dediği arch linux'u aylarca farklı sistemler üzerinden kurdum, test ettim, kurcaladım, 1 kere bile "gerçekten önemli", "sistemimin açılmasını yada işimi yapmamı engelleyen" ciddi bir sorun ile karşılaşmadım ve sorunlarım genellikle maksimum 10dk'da çözüldü yada bana gerçekten sorun yaşatan çözmeye değer sorunlar bile olmadıkları için uğraşmadım. Bir programda sorun yaşadıysam sonraki yaptığım "sudo pacman -Syyu" komutunda çözüldü. Ubuntu 16.04 çıktı, 14.04'deki bazı hatalar halen mevcut. Demem o dur ki, "Kararlılık tam olarak nedir?".
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

WhiteScars

Alıntı yapılan: eronis - 04 Şubat 2016 - 17:03:35
Ayrıca iş linux olunca "kararlı" kelimesini unutacaksın. Bugün piyasada %100 kararlı diyebileceğimiz bir dağıtım olduğuna inanmıyorum. Ama debian olsun, ama cent os olsun, ama suse olsun. "Daha kararlı" kelimesi daha uygun olabilir. ("Rolling Relase" ile "Fixed Release" karşılaştırması gibi düşünün) Şahsen herkesin kararsız ve çöküyor dediği arch linux'u aylarca farklı sistemler üzerinden kurdum, test ettim, kurcaladım, 1 kere bile "gerçekten önemli", "sistemimin açılmasını yada işimi yapmamı engelleyen" ciddi bir sorun ile karşılaşmadım ve sorunlarım genellikle maksimum 10dk'da çözüldü yada bana gerçekten sorun yaşatan çözmeye değer sorunlar bile olmadıkları için uğraşmadım. Bir programda sorun yaşadıysam sonraki yaptığım "sudo pacman -Syyu" komutunda çözüldü. Ubuntu 16.04 çıktı, 14.04'deki bazı hatalar halen mevcut. Demem o dur ki, "Kararlılık tam olarak nedir?".

Samimi söylüyorum daha benim elimde patlayan hiç bir linux veya solaris sunucu yok. Kuruyorum ve çalıştırıyorum ve yeniden başlatma gibi bir şey yapmıyorum. Elimden 600-700 günlük hiç restart atılmamış sunucular mevcut. Makine eskidi ama hala işletim sistemi yeniden başlamadı. İşletim sistemi Redhat 5.4 Tikanga

Eski çalıştığım firmaların birinde Sun Fire v240 sunucu vardı. Üzerinde RedHat 3 kuruluydu. Sunucuya 2 yıl boyunca gözüm gibi baktım. 1534. günde emekli ettik. :) Başka bir windows sunucu vardı sebebini bilmediğim bir şeyden dolayı 6 ayda 2 defa kendi kendine restart attı. 

Kararlılık bana göre 7/24 çalışan bir sistemde güncellemede yapsan da, donanımı bozulup yenisiylede değiştirsen de tık demeden takdığın gibi çalışıp, arkana baktırmayacak işletim sistemidir. Solaris, Centos ve RHEL bunca zamandır bunları yapan işletim sistemleri oldu benim için. Debian'da sıkıntı çıkarmayacaktır eminim ama denemedim. Tabi kullanılan donanımlarda çok önemli.
İnsanoğluna bırakabileceğiniz en güzel miras tecrübelerinizdir.

eronis

@WhiteScars işte ben de bunu söylemeye çalışıyorum. İnsanlar "kararlı" kelimesi ile "sağlam" yada "güvenilir" kelimelerini (ingilizce'de "reliable" kelimesinin çevirisi) birbirine çok sık karıştırıyor. Yani bir şeyi kararlı bulduğunu aslında onda rahat ettiğin, ona güvendiğin, seni yarı yolda bırakmayacağını bildiğin anlamında kullanıyorsun :) İki terim hep birbirine giriyor. Bazen ben de karıştırıyorum çünkü çok yakın kelimeler. Ama fedora "kararlı" olarak nitelendiremeyeceğimiz halde herkesten "sağlam" dağıtım övgüsünü alıyor misal ki kernel geliştiricilerinin favori dağıtımıdır fedora. Linus Torvalds bunu 8 yıldır kullanıyor ve değişecek gibi de görünmüyor :)
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

md_92

Alıntı yapılan: eronis - 04 Şubat 2016 - 18:43:07
@WhiteScars işte ben de bunu söylemeye çalışıyorum. İnsanlar "kararlı" kelimesi ile "sağlam" yada "güvenilir" kelimelerini (ingilizce'de "reliable" kelimesinin çevirisi) birbirine çok sık karıştırıyor. Yani bir şeyi kararlı bulduğunu aslında onda rahat ettiğin, ona güvendiğin, seni yarı yolda bırakmayacağını bildiğin anlamında kullanıyorsun :) İki terim hep birbirine giriyor. Bazen ben de karıştırıyorum çünkü çok yakın kelimeler. Ama fedora "kararlı" olarak nitelendiremeyeceğimiz halde herkesten "sağlam" dağıtım övgüsünü alıyor misal ki kernel geliştiricilerinin favori dağıtımıdır fedora. Linus Torvalds bunu 8 yıldır kullanıyor ve değişecek gibi de görünmüyor :)
Linus Torvalds Opensuse ve Fedora kullandığını söylüyor.Bir videoda Ubuntu ve Debian kullanmadığını söylüyor.Ama şuanda Mac(ios) kullanıyor diye biliyorum.Nasıl bir şey ben de anlamadım. :o
Sakın boş sözler konuşma. Boş sözler içindeki ayıpları açığa çıkarır ve yatan düşmanını uyandırır. Hz. Ali

eronis

@md_92 linus torvalds zamanında opensuse kullandı ama openSUSE ile ilgili son sözleri şöyleydi;

"Bir daha bunu **** ciddi ciddi birine önerebileceğimi sanmıyorum"

Zamanında bir macbook air almış ve içinde fedora'yı kurmuştu. Apple cihazlar ile ilgili sözü şuydu;

"Apple donanım olarak oldukça güzel cihazlar üretir. Ama içindeki işletim sistemi ile değil. İmkanı yok..."

Aslında openSUSE'yi bırakmasının da düzgün bir nedeni olduğunu düşünmüyorum. Bence o sadece fedora'ya alıştı ve yıllardır kullandığı dağıtımına dönmek istedi. Hepsi bu bence.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

plazma