SSD üzerine Ubuntu ve Windows ?

Başlatan pugilista, 26 Ocak 2016 - 17:22:35

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

pugilista

merhaba laptop kullanıyorum ssd almayı düşünüyorum ancak merak ettiğim bişey var ssd üzerinde hem windows hem ubuntu kullanan var mı ?  yada aynı bilgisayarda harddiskte ubuntu , ssd üzerinde windows kullanan var mı?
Varsa,  ssd üzerinde 2 kurulum sıkıntı oluyor mu ? Başka bir fikrim ise mSata ssd alıp windows kurmak (oyun laptopu olduğu için windowsda kullanmak istiyorum) varsa msata kullanan bilgilendirebilir mi?

plazma

SSD üzerinde hem win hem ubuntu sağlıklı olmaz zaten ssdleri partisyonlara bölmekte sağlıklı değil, benim hem masaüstümde hem dizüstümde sdd+hdd var, ssd de win hdd linux var sorun yok sadece dikkat etmeniz gereken windowsu önce ssd ye kurup sonra hdd linux u kurarken grubu ilk diske yazdırmanız mesela sdd sda, hdd sdb olsun grubu sdb ye yazdırırsanız sıkıntı çıkabilirü onun dışında kullanım açısından bir sorun yok yani :) Dizüstindede msata var ssd den farkı yoktur arayüz farklı sadece biri sata bağlantısı biri msata bağlantısı kullanır o kadar. Tercihende samsung almanızı tavsiye ederim ama karar sizin tabikide benimkisi öneri :)

neynefes

@plazma, bir ara konuşmuştuk bir kullanıcı ile. Ssd'ye iki sistemide kurup çalıştırdığını ve hız konusunda sıkıntı yaşamadığını söylemişti. SSD konusunda partisyon olayı ne kadar sağlıksız bilmiyorum. Aslında çokta bir araştırmam yok SSD konusunda.

matrax_41

@plazma, ssd'yi bölümlere ayırmak neden sağlıklı değil ? 4 yıldır kök dizin ve home dizini olarak ikiye ayrılmış ssd kullanıyorum.

Windows ve ubuntu birlikte kurmak da sıkıntı olmaz büyük boyutlu uygulamaları farklı bir diske kurmak daha sağlıklı olur. Yani ssd'yi son kapasitesine kadar dolu tutmadıktan sonra bir sıkıntı olmaz.

plazma

Performans kaybı açısından dedim onu, ama aynı ssd 'de windows ve linux olacaksada sıfır alan kalmaması gerekli sizinde bahsettiğiniz gibi ve bağlı olarak bölüm bırakmamak, windows tarafından index leme gibi özellikleri kapatmak lazım.

lnxdev

Ben bir proje gereği windows tarafına geçmek zorunda kalıyordum. Yani hem windows hem linux kullanıyordum ssd de. Açıkca belirtmek gerekirse nedenini de bilmiyorum çift işletim sistemi kurduğumda windowsun performansı acayip bir şekilde bozuldu. Linux tarafında ise bir problem yokyu. Tamamen ssdyi linux yaptım ve windowsu linux üzerinden qemu kullanarak yükledim ve şuan hiçbir problemim yok kullandığım 2-3 tane program olduğu için tabi sorunsuz performans veriyor.

ZeuQma

256 gb SSD üzerinde hem Windows hem de elementary uzun süre kullandım. Ekran kartım dışında bir problem olmadı. Dvdrom yerine de Sata takıp kullandım yedek disk olarak. Gayet sağlıklıydı. Disk bölümleme de swap alanı en az ram kadar olmalı, anlık okuma yazmalar için de diskte mutlaka yeterli yer boş bırakılmalı.
Komutan Linux, Debian Jessie tabanlı pentest dağıtımı..

meda

128 GB SSD ile Arch ve Windows Threshold kullanıyorum. Yalnız Linux tarafında Home, Takas ... gibi bölümler yok gerekte duymuyorum. Herhangi bir sorun olmuyor. Aklıma gelmişken sistemleri teker teker denemem sonucunda SSD linux üzerinde daha performanslı hatta OSX'i de dahil edebiliriz. Tek üzüldüğüm ise sistemimde UEFI olmayışı eminim sistem açılışında 5-10 saniye daha kısalacak. HDD ile 50 saniyede açılan sistem SSD ile 15-20 saniyeye kadar düşüyor bu da dipnot olsun. :)
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

pugilista

teşekkürler arkadaşlar yanıtlarınız için. 256 gb ssd ye hem windows hem ubuntu sıkıntı olacak gibi ozaman. en iyisi msata yada sata ssd alıp ona kurayım diğer işletim sistemini. ubuntu harddiskde kalsa daha iyi olcak. Şimdi ben laptopta hard diski dvdr kısmına taksam harddisk bölümünede ssd yi koysam. Bilgisayar açılırken bana SSD mi yoksa Harddiske mi geçmek istiyorsunuz diye sorar mı yoksa direk SSD den mi başlatır ?

plazma

Biostan birincil diski seçebilirsiniz, hangi diski istrrseniz o diskten ilk açılılı yapar, açılış sırasını değiştirin yeterli

seron

Alıntı yapılan: pugilista - 30 Ocak 2016 - 16:28:29
teşekkürler arkadaşlar yanıtlarınız için. 256 gb ssd ye hem windows hem ubuntu sıkıntı olacak gibi ozaman. en iyisi msata yada sata ssd alıp ona kurayım diğer işletim sistemini. ubuntu harddiskde kalsa daha iyi olcak. Şimdi ben laptopta hard diski dvdr kısmına taksam harddisk bölümünede ssd yi koysam. Bilgisayar açılırken bana SSD mi yoksa Harddiske mi geçmek istiyorsunuz diye sorar mı yoksa direk SSD den mi başlatır ?
Bir sistemde iki tane ayrı disk takıldığında (ister ikisi de HDD olsun, ister biri SSD diğer HDD olsun) BIOS ayarlarında handigisi birincil sürücü (first boot device) olarak görünüyorsa onunla başlar.

Şayet bilgisayarınızın iki sistemli olmasını istiyorsanız,

-ya aynı diske iki sistemi de kurmalısınız
-ya da ayrı ayrı disklere kurup GRUB'u ona göre yapılandırmalısınız ki o kısmı bilmiyorum işte.

Aksi takdirde plazma'nın dediği gibi devamlı BIOS'a girer durursunuz. Bu işin tekniği bu.

pugilista

@plazma @seron birincil diski hard disk (ubuntu) ikinciyi ssd seçsem sürekli biostan ayar yapmak yerine bir alternatif yok mudur acaba?
İngilizcesi iyi olan bir arkadaştan rica etsem https://askubuntu.com/questions/245912/dual-boot-windows-7-and-ubuntu-ssd-hdd bu linke bir bakabilir mi ?

avasl

128GB SSD üzerinde windows 10 ve xubuntu 14.04 kullanıyorum. Bir sıkıntı yok. Windows 10 yaklaşık 11 sn civarında açılırken xubuntu 19-20 saniye sürüyor.

pugilista

@avasl açılışta nasıl seçiyorsunuz hangi işletim sistemine geçiceğinizi ? Ben msata ve harddisk kullansam aynı şekilde seçebilir miyim yoksa yukarda konuşulduğu gibi bios tan mı ayarlamam gerekir acaba

plazma

Grubtan seçim yapılıyor zaten, siz biostan sıralamayı ayarladıktan sonra önce windowsu sonra linux dağıtımını kurunca grubta kurılacak. Bilgisayar açtıktan sonra grub ekranından hangi işletim sistemini kullanmak istiyorsanız seçebileceksiniz.

avasl

Alıntı yapılan: pugilista - 01 Şubat 2016 - 02:55:36
@avasl açılışta nasıl seçiyorsunuz hangi işletim sistemine geçiceğinizi ? Ben msata ve harddisk kullansam aynı şekilde seçebilir miyim yoksa yukarda konuşulduğu gibi bios tan mı ayarlamam gerekir acaba

Aynı şekilde seçebilirsin. Herhangi bir sıkıntı olmaz.

pugilista

@plazma @avasl çok teşekkürler

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 02 Şubat 2016 - 00:07:31

yalnız ufak bir sorum daha olucak şu an 15.10 kullanıyorum ve grub ekranı gelmiyor 14.04 deki gibi? bunun sebebi nedir yani yan yana kurulum yaparsam bu baya sıkıntı olabilir

heartsmagic

Başka bir işletim sistemi var mı makinede şu an?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

pugilista

Alıntı yapılan: heartsmagic - 02 Şubat 2016 - 16:15:41
Başka bir işletim sistemi var mı makinede şu an?

edit: yanlış anlamışım grub sorunu için ise evet sadece ubuntu kullanıyorum 14.04 ü sildim diske 15.10 kurdum grub ekranı çıkmıyor eskisi gibi

heartsmagic

Tek sistem olduğu için görmüyorsun, açılışta Shift'e basılı tutarsan karşına gelecektir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

pugilista

Alıntı yapılan: heartsmagic - 03 Şubat 2016 - 00:13:35
Tek sistem olduğu için görmüyorsun, açılışta Shift'e basılı tutarsan karşına gelecektir.

anladım ben değiştiğini bilmiyordum grubla ilgili başka bir sorunum var onu ayrı başlıkta yazayım. yarın iki sistemi kuruncada bu konuya etiketi koyarım