Temel Linux Uygulama Komutları

Başlatan phibershini, 22 Ocak 2016 - 18:32:48

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

phibershini

Merak ettiğim şey cp , mv , rm komutları falan değil de uygulama , ayar açan komutlar.

Örneğin windowsta diskmgmt.msc yazınca Disk Yöneticisi geliyor
Veya devmgmt.msc yazınca Aygıt yöneticisi geliyor.

Bunun gibi kodları nasıl bulabilirim (forumda biraz dolaştım da bulamadım varsa link atın konuyu kaldırayım)

-DıLgEş-

Genelde yüklü gelen uygulamalar aynı şekilde çalıştırılırlar mesela Ubuntu'da Disks programı için Terminal'e:

disks

Örneğin 0ad, Wesnoth gibi oyunlar için şöyle:

0ad
wesnoth

Python için mesela;

python
python3
python2.7

Vs. Bilmem anlatabildim mi?
Aşkın; gözü kör, kulağı sağır, dili tutuk, aklı kıttır..! Hayır yani bu halde nasıl herkesi madara ediyor onu çözemedim..

if

@phibershini, öncelikle aradığınız şeyin kod olmadığını komut ya da bir uyglamanın ikiliği olduğunu belirteyim. Bir uygulamayı uçbirim üzerinden çalıştırmanızı sağlayacak ikiliğin adını öğrenmek için aşağıdaki yöntemi kullanabilirsiniz.

1- Adını öğrenmek istediğiniz uygulamayı açın.
2- ctrl+alt+t ile uçbirimi açın.
3- Uçbirime xprop WM_CLASS yazıp enter tuşuna basın.
4- Artı işaretine dönen fare ile adını öğrenmek isteğiniz uygulamanın penceresine tıklayın.

Uçbirim üzerinde WM_CLASS(STRING) = "claws-mail", "Claws-mail" şeklinde bir girdi göreceksiniz. Tırnak işaretleri arasındaki ilk girdi uygulamanın ikiliğinin adıdır genelde. Uçbirime claws-mail yazarak uygulamayı başlatabilirsiniz, misal.

phibershini

Alıntı yapılan: MaRJiNaL - 22 Ocak 2016 - 20:03:52
Genelde yüklü gelen uygulamalar aynı şekilde çalıştırılırlar mesela Ubuntu'da Disks programı için Terminal'e:

disks

Örneğin 0ad, Wesnoth gibi oyunlar için şöyle:

0ad
wesnoth

Python için mesela;

python
python3
python2.7

Vs. Bilmem anlatabildim mi?

Kastettiğim farklı bişeydi ama buda işime yaradı teşekkürler

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 23 Ocak 2016 - 00:36:29

Alıntı yapılan: if - 23 Ocak 2016 - 00:01:11
@phibershini, öncelikle aradığınız şeyin kod olmadığını komut ya da bir uyglamanın ikiliği olduğunu belirteyim. Bir uygulamayı uçbirim üzerinden çalıştırmanızı sağlayacak ikiliğin adını öğrenmek için aşağıdaki yöntemi kullanabilirsiniz.

1- Adını öğrenmek istediğiniz uygulamayı açın.
2- ctrl+alt+t ile uçbirimi açın.
3- Uçbirime xprop WM_CLASS yazıp enter tuşuna basın.
4- Artı işaretine dönen fare ile adını öğrenmek isteğiniz uygulamanın penceresine tıklayın.

Uçbirim üzerinde WM_CLASS(STRING) = "claws-mail", "Claws-mail" şeklinde bir girdi göreceksiniz. Tırnak işaretleri arasındaki ilk girdi uygulamanın ikiliğinin adıdır genelde. Uçbirime claws-mail yazarak uygulamayı başlatabilirsiniz, misal.

Evet aradığım şeyin manuel hali bu daha iyi hiç değilse aklımda kalır teşekkürler

Sh4oTT

@if, hocam bende firefox acıkken denedım soyle deger dondurdu fakat donen degerı yazdıgımda komut yok dıyor?

xprop WM_CLASS
WM_CLASS(STRING) = "Navigator", "Firefox"

Navigator
bash: Navigator: komut yok

Firefox
bash: Firefox: komut yok

if

@ShaoDownLiNuP, bazı uygulamaların ikiliğinin adını bulmada işe yaramıyor yukarıda anlattığım yöntem. Fakat uygulamanın ismini öğrenirsiniz her hâlü kârda. Bu gibi durumdalarda şöyle bir yöntem uygulanabilir:
Uygulamanın adı öğrenildi: Firefox. Uçbirime firefox yazıp tab tuşuna basınca eğer imleç uygulama adından bir boşluk sonrasına kayıyorsa uygulamanın ikiliği ne yazdıysanız odur. Bir boşluk sonrasına geçmeyip yazdığınız adın yanına bir şeyler ekledikten sonra bir boşluk sonrasına geçiyorsa uygulamanın ikiliği yazdığınız uygulama adı + tamamlanan kısımdır.

Sh4oTT

@if, hocam calısmamasının sebebi sanırsam buyuk kucuk harften kaynaklanıyor.

Firefox yazıdıgımda komut yok dıyor firefox yazınca calıstırdı.

if

Evet @ShaoDownLiNuP, büyük küçük harfe dikkat etmek gerek. Büyük harfle başlayan bir komut ya da ikilik nadirdir bizim tarafta.

Sh4oTT

if

Rica ederim. xprop komutunu kullanmadan uygulamanın ikiliğini çağırmanıza yarayacak şu pratik bilgiyi de geçeyim;  uygulamanın adı şlskajfşlksajşfjsakjfga ise uçbirime şlskajfşlksajşfjsakjfga yazıp şansınızı deneyin. Çoğunlukla tutar:)

Sh4oTT

heartsmagic

Alternatif olsun. Uygulama açıldıktan hemen sonra:
ps -u kullanıcı_adı
yazılıp en alta doğru bakılır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.