[Çözüldü] Ntfs partition görünmüyor.

Başlatan GxL22, 16 Ocak 2016 - 14:52:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

GxL22

Merhabalar,
ben yeni linux ve ubuntu kullanıcısıyım. benim 2 tb ntfs bir diskim var. windowsta görünüyor ve işlem yapabiliyorum. ubuntuda disk (sdb) /dev altında görünüyor. ama partition (sdb1) /dev altında görünmüyor. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?

fdisk-l

WARNING: GPT (GUID Partition Table) detected on '/dev/sdb'! The util fdisk doesn't support GPT. Use GNU Parted.

Disk /dev/sdb: 2000.4 GB, 2000397852160 bytes
256 heads, 63 sectors/track, 242251 cylinders, toplam 3907027055 sektör
Units = sektör of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk kimlikleyicisi: 0x00000000

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sdb1               1  4294967295  2147483647+  ee  GPT

seron

Diskiniaz GPT:
"WARNING: GPT (GUID Partition Table) detected on '/dev/sdb'! The util fdisk doesn't support GPT. Use GNU Parted."
"UYARI: /dev/sdb üzerinde GPT algılandı. Dolayısıyla fdisc GPT'yi desteklemiyor. GNU Parted yazılımını kullanınız."

sorunun nasıl çözüleceğini bilmiyorum, katkım olsun diye yazdım. files simgesine bastığınızda solda diskinize erişebiliyor ve içine müdahale edebiliyor musunuz?

GxL22

Alıntı yapılan: seron - 16 Ocak 2016 - 15:09:58
Diskiniaz GPT:
"WARNING: GPT (GUID Partition Table) detected on '/dev/sdb'! The util fdisk doesn't support GPT. Use GNU Parted."
"UYARI: /dev/sdb üzerinde GPT algılandı. Dolayısıyla fdisc GPT'yi desteklemiyor. GNU Parted yazılımını kullanınız."

sorunun nasıl çözüleceğini bilmiyorum, katkım olsun diye yazdım. files simgesine bastığınızda solda diskinize erişebiliyor ve içine müdahale edebiliyor musunuz?

Hayır, dosyalara erişemiyorum.
/dev altına baktığımda ubuntunun kurulu olduğu disk sda ve partitionları sda1,sda2... görünüyor. ama bu diskim sadece sdb olarak görünüyor. partitionları sadece fdisk -l yaptığımda görebiliyorum. /dev altında sdb1 olarak görünmüyor.

neynefes

Windows tarafında hızlı başlat aktif mi? Aktif ise onu kapatıp tekrar deneyin. Güç seçenekleri içerisinde olması lazım hızlı başlat ayarı.

seron

Katılıyorum.
Nasıl yapılacağını biliyor musunuz?

GxL22

Alıntı yapılan: neynefes - 16 Ocak 2016 - 15:22:21
Windows tarafında hızlı başlat aktif mi? Aktif ise onu kapatıp tekrar deneyin. Güç seçenekleri içerisinde olması lazım hızlı başlat ayarı.

windows aynı bilgisayarda kurulu değil, başka bir bilgisayarda kurulu. sadece diskte hata verdiği için diğer bilgisayara ilgili diski takıp herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol ettim. bu bilgisayarda sadece ubuntu kurulu.

neynefes

Diski açmaya çalıştığınız da hangi hatayı alıyorsunuz?

GxL22

Alıntı yapılan: neynefes - 16 Ocak 2016 - 15:42:57
Diski açmaya çalıştığınız da hangi hatayı alıyorsunuz?

linuxta ve ubuntuda açemiyim. Diski açmak derken nasıl yapacağım.

neynefes

Dosya yönetici üzerinde disk görünüyor mu?

GxL22

Alıntı yapılan: neynefes - 16 Ocak 2016 - 15:54:28
Dosya yönetici üzerinde disk görünüyor mu?
evet görünüyor.

[eklenti yönetici tarafından silindi]

neynefes

Ubuntu nasıl kuruldu peki? Uefi veya normal? Dikkat etmemişim disk GPT bölüm tablosuna sahip.

GxL22

Alıntı yapılan: neynefes - 16 Ocak 2016 - 16:07:29
Ubuntu nasıl kuruldu peki? Uefi veya normal? Dikkat etmemişim disk GPT bölüm tablosuna sahip.
Uefiye dair bir bilgim yok. öğrenebileceğim bir yer var ise bakıp söyleyebilirim.

neynefes

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=UEFI_modunda_Ubuntu_kurulumu

Ve ya bios üzerinde boot ayarının Legacy mi yoksa Uefi mi olduğu da kontrol edilebilir.

GxL22

Alıntı yapılan: neynefes - 16 Ocak 2016 - 16:15:08
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=UEFI_modunda_Ubuntu_kurulumu

Ve ya bios üzerinde boot ayarının Legacy mi yoksa Uefi mi olduğu da kontrol edilebilir.
bios üzerinde legacy olarak seçiliydi. uefi olarak yeniden kurulum yapabilirim. işe yarar mı? yada başka bir çözüm öneriniz?

seron

Diskte önemli verileriniz var mı?
bir de orada bir sabit disk daha görünüyor. sanırım sistemin kurulu olduğu disk.
...

ben biraz daha ayrıntı istiyorum:

şu an kullandığınız sistem nereye kurulu 160lık kısıma değil mi?
2TB bölümü de muhtemelen kasa içi(dahili) bağlı?
Bu diski yeni mi aldınız ve aldıktan sonra biçimlendirdiniz mi? ilk geldiğinde HAM (raw/unallocated) olarak gelir ve hiçbir sistem bağlamaz onu. önce format atmalısınız. linux izerinde gparted yazılımı kullanarak ext4 veya ntfs ile biçimlendirin.(dikkat verilerinizi bir yere alın!)

GxL22

Alıntı yapılan: seron - 16 Ocak 2016 - 16:35:31
Diskte önemli verileriniz var mı?
bir de orada bir sabit disk daha görünüyor. sanırım sistemin kurulu olduğu disk.
...

ben biraz daha ayrıntı istiyorum:

şu an kullandığınız sistem nereye kurulu 160lık kısıma değil mi?
2TB bölümü de muhtemelen kasa içi(dahili) bağlı?
Bu diski yeni mi aldınız ve aldıktan sonra biçimlendirdiniz mi? ilk geldiğinde HAM (raw/unallocated) olarak gelir ve hiçbir sistem bağlamaz onu. önce format atmalısınız. linux izerinde gparted yazılımı kullanarak ext4 veya ntfs ile biçimlendirin.(dikkat verilerinizi bir yere alın!)

Bilgisayarda 2 adet disk mevcut ve ikiside sata üzerinden bağlı, 160 lık diskte sistem (ubuntu) kurulu, 2 tb diskte arşiv dosyalarım (film, müzik, foto vb.) mevcut ve dosya sistemi ntfs. 2 tb lık diski windows yüklü başka bir bilgisayara bağladığımda herhangi bir sorun olmadan görüyor ve kullanabiliyorum. chkdsk ile herhangi bir sorun bulmuyor. ama buraya bağladığımda sadece diski (sdb) görüyorum. altında bulunan partition (sdb1) fdisk -l yaptığımda görünüyor, /dev altında görünmüyor.

betseg

sudo parted /dev/sdb print

sudo mkdir -p /mnt/gxl22
sudo mount /dev/sdb1 /mnt/gxl22
çıktılarını görebilir miyiz?

seron

Tamam anladım. O disk, GPT dosya sistemi ayarında formatlanmış. windows tarafında sorunsuz görülüyorsa sorun yok demektir. Sorunu gidermek için ya linuz tarafında bazı işlemler yapılacak ya da BIOS ayarlarından UEFI seçili değilse UEFI seçilip F10 çık yapıp denenecek.

Şayet tam tersi, UEFI ise, iptal edin; legacy ya da AHCI EHCI neyse oraya alın. bir daha deneyin. Bunlar diske zaarar verecek işlemler değildir. Yine olmazsa üçüncü parti disk editör yazılımları ile diskin dosya yapısı içindekiler silinmeden GPT den MBR'ye çevrilebiliyor.

Ben ubuntu'da bu sorunun nasıl çözüleceğini bilmediğimden sözü bilen arkadaşlara devrediyorum. siz bu arada bios ayarlarını yukarıdaki gibi değiştirerek deneyin. olmazsa tekrar bildirin, müsait arkadaşlar yardımcı olacaktır...

GxL22

root@GXLSERVER:/home/gxl# parted /dev/sdb print
Hata: Disk bölümü disk dışında bulunamaz!

root@GXLSERVER:/home/gxl# mount /dev/sdb1 /mnt/gxl22
mount: özel aygıt /dev/sdb1 yok

bu arada bilgisayarı uefi olarak yeniden formatladım.

neynefes

Şimdi şöyle bir durum da var disk windows'a takılıp kapatıldıktan sonra tam kapanmamış olacaktır yine sonuç alamayacağız. En azından windows cihaz üzerinde hızlı başlatı kontrol edelim eğer açıksa kapatıp, bilgisayardan bağını kaldırmış olalım.

GxL22

Alıntı yapılan: neynefes - 16 Ocak 2016 - 17:24:41
Şimdi şöyle bir durum da var disk windows'a takılıp kapatıldıktan sonra tam kapanmamış olacaktır yine sonuç alamayacağız. En azından windows cihaz üzerinde hızlı başlatı kontrol edelim eğer açıksa kapatıp, bilgisayardan bağını kaldırmış olalım.

yok bu da işe yaramadı.

seron

Alıntı yapılan: GxL22 - 16 Ocak 2016 - 17:44:58
Alıntı yapılan: neynefes - 16 Ocak 2016 - 17:24:41

yok bu da işe yaramadı.
diski kasadan çıkarttınız,
windowslu bilgisayara taktınız,
yukarıda denenleri yaptınız           >>> olmadı, doğru mu?

speakerXXL

@GxL22, aşağıdaki komutu uçbirimde çalıştırmayı deneyiniz.

sudo ntfsfix /dev/sdb1

ata1

ntfs-3g kurulumu bunuda kontrol edin lütfen .sonra root olarak X olan yere kendi disk numarasını yazarak işlemi yapım

umount /dev/sdbX
ntfsfix /dev/sdbX
mount /dev/sdbX

GxL22

Alıntı yapılan: ata1 - 16 Ocak 2016 - 18:07:03
ntfs-3g kurulumu bunuda kontrol edin lütfen .sonra root olarak X olan yere kendi disk numarasını yazarak işlemi yapım

umount /dev/sdbX
ntfsfix /dev/sdbX
mount /dev/sdbX

Alıntı yapılan: speakerXXL - 16 Ocak 2016 - 17:51:59
@GxL22, aşağıdaki komutu uçbirimde çalıştırmayı deneyiniz.

sudo ntfsfix /dev/sdb1

/dev altında sdb1 görünmüyor. sadece sdb bulunuyor.