WiFi bağlantının varisi LiFi mi?

Başlatan kartal, 16 Ocak 2016 - 07:54:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kartal



Işıktan gelen enerjiyi kullanan ve 100 kat daha hızlı olan LiFi bir gün WiFi iletişiminin yerini alabilecek mi?
http://www.hurriyet.com.tr/wifi-baglantinin-varisi-lifi-mi-40040708

D@bbe

kullanışsız + mantıksız asla tutmaz...

poʍǝɹǝd bʎ ɔɐspǝɹ˙˙˙

ahmet_matematikci

Aslında olabilir. Teslanın elektriği kablosuz yayma çabasından farksız değil.
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

betseg

WiFi radyo dalgaları kullanıyor, LiFi kızıl ötesi ve mor ötesi kullanıyor. Nesi kullanışsız ve mantıksız? Aynı şeyler ama LiFi'ın kullandığı daha güçlü :)

freeman

Işığın olduğu her yerde gelecek var. Işık demek hız demek.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

XRumer

Son zamanlarda gerek bilim sitelerinde gerekse haber sitelerinde görüyorum Li-Fi'yi. Gerçekten harika bir şeye benziyor ama sistemin tamamlanıp kullanıp açılması ve sonra yaygınlaşması birkaç yıl ve belki de daha fazla sürecekmiş gibi görünüyor.

cokomoko

Lifi hız açısından daha üstün ama duvardan geçemiyor, bunun gibi sorunlarının çözülmesi lazım, zaten ekipleri bu konuda çalışıyormuş, Wifi kadar da zararlı değildir diye düşünüyorum.
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................
İnsanın aradığı sadece huzur ve mutluluktur, 1 numara olmak yalnız kalmak demektir ve 1 numara kalmak için birçok şeyi feda etmek zorunda kalırsın...

ekremsenturk

Televizyon kumandaları da kızıl ötesi ile kanal değiştiriyor. Yönü doğru olmadığında veya araya bir şey girdiğinde kanal değişmiyor. Eski telefonum da kızıl ötesi ile bağlanıyordu. Tam olarak bağlantı noktasının önüne getirilmedikçe, bağlantı gerçekleşmiyordu. Eski teknoloji.

mhmtkrktr

Duvarların arkasına şuan için doğrudan geçiş yapabilir mi? bakmadım. Fakat televizyon kumandaların da kullanılan teknoloji ile bunu kıyaslamayın derim. IR teknolojisi de günden güne gelişmekte. Yansıtma tekniğiyle alıcı ve verici ünitenin birbirini görmesi gerekmiyor artık. Bunu yeni aldığınız bir çok ürünün kumandasın da sınırlı da olsa görebilirsiniz.
Bu teknoloji ağırlıklı olarak, uzun mesafeler de binalar arası iletişim için de geliştiriliyor olabilir. Öncelikle kullanım alanına bakmak gerekecek. Eğer düşündüğüm gibiyse, wifi ile çözülemeyen bir çok soruna çözüm getirebilir.

cokomoko

Alıntı YapÖte yandan bu teknolojinin hızdan başka güvenlik anlamında da Wi-Fi'ın bir hayli önünde olduğu söyleniyor. Bu teknolojinin en büyük eksiği olarak ise cihaz ile ışık kaynağı arasına herhangi bir cismin girmesi ile bağlantının kopacak olması gösteriliyor. Bu konuda da çalışmalar sürüyor.

Sadece duvar değil, karanlık ortamda da birtakım sorunları var ama dediğim gibi en son ekip bu konu üzerinde çalışıyordu, umarım sorunları çözerler.
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................
İnsanın aradığı sadece huzur ve mutluluktur, 1 numara olmak yalnız kalmak demektir ve 1 numara kalmak için birçok şeyi feda etmek zorunda kalırsın...

seron

Yazının tamamını okudum, aklımda kaldığı kadarıyla engel sorunu yok. şöyle ki:

Artık aydınlatma lambaları kullanmayacaksınız ve tavanınızı binlerce beyaz led ile döşeyeceksiniz. her oda böyle olacak ve ışık data sinyalinin (sayısal sinyal/kare dalga) gerektirdiği şekilde ve hızda titreşecek. insan gözü bunu algılamayacak ama alıcı ve vericiler bunu algılayacaklar.

peki sorun şu:
ışığı söndürdüğümüzde ne olacak?
ışık ile iletişim geçmişten beridir var idi, bazı arkadaşlar da belirtmiş. hatta "ışık telefonu" diye bir şey duydunuz mu?
günceş ışığı başta olmak üzere diğer ışık türleri, ışık ile yapılan iletişim ağına aynen önüne giren engel gibi olumsuz etki yapar. kızıl ötesinde de durum böyledir. bu harici ışıklar, veri iletimini bozarlar. hatalar oluşmasına neden olurlar. gündüz ne yapacağız? yine lamba mı açacağız evde?
sokakta ne olacak?
kafeterya pastane gibi yerlerde açık havada, dışarıya oturmayı tercih ettiğimizde dışarıda bol ışık varken, nasıl "led" ile Li-Fi den faydalanacağız?

Anlamadan birşey söylemek doğru olmaz, bekleyelim. bakarsınız bizi utandırırlar. fakat söylüyorum, yeni bir teknoloji değil; bizi kekliyorlar. Taa 80lerden kalma "elektor" elektronik dergisinde buna dair örnek bir devre var: ışık telefonu. inanmazsanız bir ara link veririm. devrenin yapımı hiç de zor değil ve bildiğimiz infrared ledlerle yapılıyor.

haa unutmadan, haberin ilk paragrafında wi-fi nin (kablolu iletişimi bırakmanın) faturaları hafiflettiğinden bahsedilmiş. HADİ BE!!! >:(

betseg

Bir teknoloji sitesinde
Alıntı YapAlthough Li-Fi LEDs would have to be kept on to transmit data, they could be dimmed to below human visibility while still emitting enough light to carry data.
diye bir cümle gördüm, yani ışığı kapatmaya gerek kalmaz :)

seron

çoğı insan için silik ışık da rahatsız edici olabilir. Ha içlerine bir iki adet infrared led eklenirse sadece ışığı kapatma sorunu biter. ya diğerleri?

betseg

Alıntı Yap[...]
they could be dimmed to below human visibility
[...]

seron

hocam kusura bakmayın google ile çeviriyorum: "insan görünürlük altına silik olabilir" anladığım kadarıyla insanın algı sınırlarının altında çalışabilir diyor. peki o kadar hassas alıcı nasıl yapacaklar? yine sorun...

betseg

O kadarını bilmiyorum, üreticiler yapabiliriz diyorlar :)

mhmtkrktr

Yüksek gerilim santrallerinin arasında ki haberleşmeyi ve network dağılımının elektrik şebekesi üzerinden yapılabilirliğini göz önüne alırsak, bu olay onun bir üst basamağı olur. Gelecek adına güzel ve biraz geç kalınmış bir proje.