Mir Ne Zaman Gelecek?

Başlatan XRumer, 14 Ocak 2016 - 19:37:24

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

XRumer

Konuyu doğru yere mi açtım, emin olamadım. Yanlış yere açtıysam özür dilerim.

2008'den beri Linux kullanırım. 8.04'ten beri Ubuntu'nun bütün sürümleri denemişimdir, bazı sürümleri uzun süreli kullanmışımdır. Şu 8 yıldaki değişim gerçekten harika. Yıllardan beri yaşadığım pek çok sorun zaman içinde çözüldü, geriye bir tek X kaldı. Öyle kaputun altıyla pek ilgilenmesem de X'nin performans sorunları ve ekranı pastele boyamasını görmek bence zor değil.

2013'te X'in yerine Mir'in geçeceği duyuruldu. Ubuntu 13.10'la birlikte geleceği söyleniyordu. 14.04 denildi olmadı. Gördüğüm kadarıyla bir ara 15.04 diye söylenti çıkmış ama o da olmamış. Ben artık iyice sabırsızlanmaya başladım. Ne zaman gelecek bu Mir?

meda

Zaman zaman Mir ile iligili bazen atıfta bulunurum bu gecikmeyi. 16.10 sürümü ile geleceği düşünülüyor. Ubuntu tarafında mobile ağırlık verilmesi bu gecikmeyi bence körükledi. Son 2 yıldır Ubuntu tarafında dişe dokunur bir yenilik görmedim. Linux tarafında bana göre son 2 yıllık süreçte Cinnamon ve KDE takımları çok güzel işler yaptı.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

ahmet_matematikci

Ubuntu şu an diğer dağıtımlar içinde en kararlı çalışanı.
Denediklerimden çıkardım bu sonucu .
Varsın görsellik eksik olsun. ;D ;D
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

ekremsenturk

Köklü bir değişiklik, bütün diğer yazılımların da o değişiklğe uygun hale getirilmesini gerektirir.

XRumer

Keşke 16.10 değil de 16.04'te gelse. LTS sürüm kullanıyorum ben. Ki LTS kullanan pek çok kullanıcı var.

heartsmagic

Hazır olsa gelirdi tabi ama hazır olmadığı için LTS sürüme koymazlar varsayılan olarak. Ara sürümlerde verip muhtemelen bir sonraki LTS sürümde varsayılan yaparlar. Öncesinde bir ara sürümde görebiliriz belki o ayrı, LTS için söylüyorum sadece bunu. Ümidirm 2020'ye kalmaması yönünde. Söylerken bile bir garip geliyor :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

cokomoko

Ben Wayland'ın tam olarak oturmasını bekliyorum, mir'den umudu epey süre önce kestim, wayland'ın yavaş yavaş oturduğunu görüyorum, keşke canonical de wayland'a destek verseydi. Ama olsun alternatifler kullanıcı açısından her zaman iyidir. 
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................
İnsanın aradığı sadece huzur ve mutluluktur, 1 numara olmak yalnız kalmak demektir ve 1 numara kalmak için birçok şeyi feda etmek zorunda kalırsın...

heartsmagic

Umudun kesilmesini gerektiren bir durum yok :) Mir ilerliyor, yavaş yavaş olsa da ilerliyor. Yavaş olmasının bir sebebi de muhtemelen kendisinin mobil platformda da kullanılacak olması. Canonical'ın amacı her ortamda aynı görüntü sunucusunu kullanabilmek. 

ahmet_matematikci

Wiki de tarih vermiş hocam mir için.
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

cokomoko

Bana Wayland'dan daha sonra tam anlamıyla oturabileceği izlenimini verdiğinden öyle dedim. Temennim ikisinin de başarılı olması, ama wayland daha erken tam oturacağa benziyor. Tabi bu belli olmaz, canonical da büyük atılım yapabilir.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 17 Ocak 2016 - 19:36:46

Alıntı yapılan: ahmet_matematikci - 17 Ocak 2016 - 19:34:59
https://tr.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_(i%C5%9Fletim_sistemi)
16.10      Ekim 2016   X yerine Mir görüntü sunucusunun kullanımı
Wiki de tarih vermiş hocam mir için.

O tarihi kaç kere verdiler, bir bilsen, umarım öyle olur.
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................
İnsanın aradığı sadece huzur ve mutluluktur, 1 numara olmak yalnız kalmak demektir ve 1 numara kalmak için birçok şeyi feda etmek zorunda kalırsın...

ahmet_matematikci

https://tr.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_(i%C5%9Fletim_sistemi)#S.C3.BCr.C3.BCmler
16.10      Ekim 2016   X yerine Mir görüntü sunucusunun kullanımı

heartsmagic

@cokomoko, tabi hangisinin önce tamamlanacağını, kararlı bir şekilde kullanılmaya başlanacağını bilemiyorum. Ne olursa olsun yeni bir görüntü sunucusuna kavuşacağız ama :)
@ahmet_matematikci, @cokomoko'nun da söylediği üzere daha önce de tarih verilip ertelendi :) Bazen tutmuyor hedefler.

ahmet_matematikci

Alıntı YapUbuntu  İmleğindeki işlenen temada insanlar arasındaki eşitliğe ve kardeşliğe dikkat çekmektedir. Ubuntu logosu, el ele tutuşmuş insanları temsil eder.
Böyle bir felsefesinde olsun da varsın mir azıcık geç olsun. :D :D ;) ;)

matomik

Bir zamanlar nerdeyse bende, wayland ile ilgili çıkan tüm Türkçe yazıları, büyük heyecan ile takip ederdim. Sonra Ubuntunun waylanddan vaz geçip mire geçeceği haberleri üzerine: "Ubuntu kendine daha sağlam ve kısa vadeli bir hedef mi koydu acaba" türünden bir yorum geçmişti içimden. Simdi konuda yazılanları görünce çok eski de olmasa o günleri hatırladım bir an. Tebessüm ettim.
... ve yaşarsın, yaşadığını sanırsın, TAMAM böyle kalsın...

heartsmagic

Alıntı yapılan: matomikSonra Ubuntunun waylanddan vaz geçip mire geçeceği haberleri üzerine: "Ubuntu kendine daha sağlam ve kısa vadeli bir hedef mi koydu acaba" türünden bir yorum geçmişti içimden. 
Amaç hiçbir zaman bu olmadı esasında. Yine Mir ile ilgili bir başlıkta bir yerlerde okuduğum sebepleri sıralamıştım, bulmak lazım. Ancak o sebepler arasında kısa vadeli bir şey yoktu, hele hele kısa vadeli ve sağlam bir şey hiç yoktu :) Zira görüntü sunucusu gibi köklü bir şeyin hem kısa vadede yazılıp hem de sağlam olması pek mümkün değil. Wayland geliştiricileri de isyanlarda son zamanlarda, bazı şeyler onlardan bekleniyor ancak mesele sadece görüntü sunucusunda da bitmiyor, sistemdeki diğer uygulamaların bu görüntü sunucusuna uyarlanması lazım. Bunu yapacak olanlar da Wayland geliştiricileri değil.