Linux'da Sınıf Atlamak

Başlatan seron, 13 Ocak 2016 - 21:25:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

seron

Değerli arkadaşlar,

Bir süredir bu forumda vakit geçirerek hem bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum, hem de destek alıyorum. Sağolun.

Yalnız son zamanlarda bazı şeyler içimi kemirmeye başladı. Özellikle forum yöneticilerinde dikkate değer şekilde gördüğüm bir özellik var: hangi durumda hangi komutun verilmesi gerektiğini bilmeleri. Tabi bu sorumluluk gerektiren işlerinden dolayı doğal. Diğer üyelerden bazı/birçoklarında da bunu farkettim. Yeterli bilgi düzeyine ulaşabilmek için elbette çok çalışmak ve biraz da zaman gerekiyor, anladık.

Fakat ben ister istemez kıskanmaya başladım arkadaş! :)

Ben sınıf atlamak istiyorum. Şu komutlar konusunda biraz gelişmem gerektiğini hissettim ki, bu sadece bir heves olmayıp, bir ihtiyaca dönüşmeye başladı gitgide. her sorunla karşılaştığımda, önce "başlık açılmış mı? aman vikide zaten bu bilgi var mıymış?" gibi zahmetli bir yoldan geçerek daha sonra da gerekli gereksiz başlık açma telaşına düşmek istemiyorum.

Evet, terminal komutlarını yavaş yavaş öğrenelim artık değil mi?

Bu konu ile ilgili açılmış bazı başlıkları inceledim. Yetersiz konular da var, eskimiş konular da var. Allah bilir ya, kimse açıp bakmıyordur öğrenmek için. internet üzerinde payaşılagelmiş belgeler de yeterli değil. Çünkü dikkat ettim, sorunlara müdahale ederken istediğiniz çıktıları verecek komutlar "yok şu klasöre git, yok şu dosyayı sıkıştır, yok bulunduğun yerin adını ver..." gibi şeyler. Ubuntu vikisinde dahi durum böyle. oysa ben daha teknik şeyler istiyorum. "ekran kartını sorgulama, ısı sorgulama, disk durumu sorgulama, paket durumu öğrenme gibi.

Sözün özü, lütfen bana yardım edin, ben de öğreneyim. Türkçe ve daha detaylı Terminal komutları öğrenim kaynağı lazım arkadaşlar. Bana kaynak sunabilir misiniz?

ata1

İnternet ve Ağ sorunlarınızla ilgili konu açarken, sorununuzun daha sağlıklı ve hızlı irdelenebilmesi için aşağıdaki çıktıları da iletinize mutlaka kod etiketi içerisinde ekleyin:
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=28764.0

Ekran Kartı ile İlgili Sorularda Verilmesi Gereken Çıktılar
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=33412.0

Ses kartı sorunlarında verilmesi gereken çıktılar
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=39008.0

bunlardan başla o zaman

heartsmagic

@seron, anlattığın şeylerin hemen hepsi birikim işi. Kısa vadede okuyup da hatmedeyim diye bir şey yok yani. Sadece Türkçe olarak aramak bir handikap ne yazık ki, İngilizce bu konuda büyük bir artı. Senin istediğini sağlayan bir kaynak da yok ne yazık ki.  Ancak eskiden beridir hemen herkese verdiğimiz şu kaynağa hâlâ bakılabilir:

http://belgeler.org/

Sonra bizim Viki'deki maddemiz var:
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Temel_Linux_komutlar%C4%B1

Burada mesele şu, okuyup geçmeyeceksin. Örneğin "grep" komutunu mu okudun, bol bol farklı örnekler dene sisteminde. Çok bilinen bir şey ama söylemek lazım, uygulamadan öğrenmen, bilgi dağarcığında o konuyu pekiştirmen zor.

Bir diğer konu da şu, o kıskandığın herkes her verdiği komutu veya ilgili aracı çok ama çok iyi bilmiyor. Belirli bir süre Linux üzerinde tecrübe edindikleri için ihtiyaçları olduğunda bakıyorlar ve biraz okumayla anlıyorlar. Sonra unuttukları da oluyor tabi :) Kısacası günlük, sık sık kullanılan komut ve araçları zaten yerleşir bir süre sonra, diğerleri içinse, hooop man veya Google.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ahmet_matematikci

Alıntı yapılan: heartsmagic - 13 Ocak 2016 - 22:47:50
hooop man veya Google.

hoop man google arattım ama linux ile ilgili bir şey bulamadım. :o
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

kartal

#4
Alıntı yapılan: ahmet_matematikci - 14 Ocak 2016 - 10:20:44
Alıntı yapılan: heartsmagic - 13 Ocak 2016 - 22:47:50
hooop man veya Google.

hoop man google arattım ama linux ile ilgili bir şey bulamadım. :o

:):)
Terminalden man komutunu kullanın yada arama motorundan aratın aradığınız şeyi demek istemiş

Not:Konuya lapin gibi atladık galiba ama neyse :)

ahmet_matematikci

:)) bak man komutu hic aklima gelmedi. Hooop man ask Ubuntu gibi bir site sandim [emoji15]
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

seron

Arkadaşlar teşekkür ederim. Ben komutları öğrenmek ve uygulaya uygulaya öğrenmek istiyorum. da...

Yetersiz hala :)

plazma


seron

Teşekkür ederim. birinci bölümden başlayacağım.
Aslında yukarıda heartsmagic özetle en uygun yanıtı vermiş. Ama daha soracağım şeyler var ama aklıma gelmiyor. o nedenle başlığı şimdilik çözmüyorum. Eklemek istediğiniz şeyler varsa yazabilirsiniz.

-DıLgEş-

Aşkın; gözü kör, kulağı sağır, dili tutuk, aklı kıttır..! Hayır yani bu halde nasıl herkesi madara ediyor onu çözemedim..

alikemalocalan

Üniversitede sistem programlama dersi vardı.Orda linux dersi gormüstüm.AA alınca bir üst sınıva geçmiştim.Hoca kernel felan derletmişti 8)

ahmet_matematikci

Linix hakkinda video varmis bende ogrendim
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

seron

Alıntı yapılan: ahmet_matematikci - 14 Ocak 2016 - 15:44:40
Linix hakkinda video varmis bende ogrendim
hem de gayet başarılı yapmış. konuları parça parça sıraya ayırmış, düzgün ve doğru bir müfredatta anlatıyor.

Lise ve üniversite yıllarımda derslerde "görsel" ağırlıklı öğrenme biçiminin öğrenmede en etkin yol olduğunu öğrenmiştim. bunun içine bir de ses girdi mi, doğal olarak daha etkili olur. O yıllarda daha bilgisayar bu kadar yaygın değildi ve bırakın linux'u, çoğunluk Win98 kullanıyordu. Görsel eğitim diye birşey yok idi (sınıf ortamında öğretmenin tahtaya yazıp çizerek öğretmesi de görsel eğitimdir; burada bahsettiğim video) ama yıllar geçtikçe bilimin haklı olduğu ortaya çıkıyor.

videolardan 13 kadarını indirdim. ingilizce olsa da, sadece izlerken birşeyler anlarım diye umuyorum...

ahmet_matematikci

♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

seron


ahmet_matematikci

Demek sizde benim gibi 30undan sonra yeni seyler ogreniyorsunuz :)
Daha once yazmistim pardusun resmi sitesinde linux icin yazilmis harika bir e kitap var. Lpi sertifokasyon kitabi. Orada duzenli olarak konu dagilimi nezih anlatilmis.
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

seron

#16
Hah! Şimdi dağıttığımız konuyu toparlıyoruz. Köprü verebilir misiniz?


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 14 Ocak 2016 - 16:10:33

Tamam tamam buldum arkadaşlar:
https://www.pardus.org.tr/documents/10180/780437537/LPI+Sertifikasyon+Kitab%C4%B1.pdf/76f73298-2a5f-49d1-893c-8bd3a3cfb756;jsessionid=370AE25EF03EFD29B1622814718932C9?version=1.1

ABBBAAAAAAAOOOOOVV! Ben bunu kastediyordum işte!!! Süppper bir belge! Teşekkürler @ahmet_matematikçi.
Konu benim açımdan çözüldü ;D 8)
çöz derseniz çözeyim...

ahmet_matematikci

Ben dedim @heartsmagic e benim avatar da 5 tane cay yaparagu var benim avataru dem Ilk li fincanli bir sey yap :))))
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

ata1

öncelikle konuların tamamını sanki forum yöneticisi gibi hatalı bir şey var mı diye oku her yorumu her konuyu çözülmüş yada çözülmemiş.
bu sana zaten bir deneyim kazandırır en azında hangi komutlar ne işe yaradı gibi bir fikir edinirsin sonrasında örnek nano ile yada cat ile sorgulanması farkları
neden olabilir ise önce cat çünkü  nano ile açılan yerde işlem yapılır cat ile sadece okunur. yeni kullanıcı faktörü göz önüne alınmalı gibi işleri kavramaya başladıkça
zaten kendiliğinden bazı komutlar aklına kazınır birazda merakın var. Araştırıyorsun bence biraz kıvama gelmeni sağlar en azından terminalden korkmayı bırakırsın

seron

@ata abi, aslında ben terminalden korkmuyorum. Daha kendi dilimle foruma yazı yazmaya üşenirken, terminale bizim dilimizle olmayan, hatta kelimelerden bile oluşmayan kargacık burgacık ve akıllarda kalmayan kodlar girmeye temelli üşeniyorum. de ki birini ezberledim. ezberlediğim şey bir söcük ya da cümle olmayınca yavaş yazıyorsun ve eğer komut uzunsa durum güçleşiyor. sanki daha klavyeyi yeni kullanmaya başlamışsın gibi ağır ağır gidiyor. tam bitirip enter yapıyorsun, diyor ki komutu yanlış yazdın. haydaaaa... bir harfi yanlış ya da eksik basmışım.

ben sabırsız bir insan olduğumdan uğraşmak istemiyorum. değilse programlama işine de girer, hatta hepinize parmak ısırtırım.

bu olumsuzlukların tek nedeni windows'a alışmaktır. görsel arayüze o kadar alışmışız ki, "sudo apt-get install acroread" yazmak sırtımızda çimento taşımak gibi geliyor :)

ama dur sen, ben yapacağımı bilirim. şu anda indirdiğim metineri okuyorum. bu gece bir ikisini deneyeceğim.

aklıma gelmişken:
CD yazdırma komutundan tut da
takvimi açma
yazılımları güncelleme (tek tek ve toptan)
sürüm sorgulama
google dns'sine ping gönderme (ethernetim doğru çalışıyor mu diye)gibi şeyler lazım...

ata1

anlamadığın şu aslında ara yüzde bir tuşa bastığında zaten bir komut çalışıyor . tuşun ardında yol gösteren komut var. sadece sen görmüyorsun ve yazmıyorsun
o tuşa bastığında onaylıyorsun. Kısacası komutları bilirsen terminalde işler daha kolay bunu zamanla anlarsın .ve ayrıca tab tuşunu dene termınal de yazarken  ;D

sayz

aslında işin özü yukarılarda da bahsedildiği gibi sadece zaman(veya tecrübe, birikim ne derseniz artık).

üniversitede okurken bana linux'u sevdiren çok değerli bi hocam vardı sağolsun. ilk böyle linux'tan falan bahsettikten sonra tabii kurulumu falan yaptım ilk patladığımda  "hocaaaaam program kurarken buna şifre girilmiyor vallahi billahi giriyorum erkanda hiçbir şey gözükmüyor yaaa" diye hocaya koşmuştum. şimdi düşünüyorum hoca içinden neler söyledi acaba bize diye  ;D ;D


sabırsızlığını çok iyi anlıyorum bu soruları ben de, biz de defalarca sorduk zamanında ama inan zamanla konsola da, bi şeyler çözmeye de alışıyorsun.

biraz merakın varsa seviyorsun da ayrıca.

bir türkçe kaynak da ben önereyim madem, tarihinin eski olduğuna bakmayın çok sağlamdır:

http://tebrik.kampanya.org.tr/Linux/Books/linux_egitim_101.pdf

bu linux 101 bir de bunun 102'si var:

http://tebrik.kampanya.org.tr/Linux/Books/linux_egitim_102.pdf

ama şunu unutma al eline bi makine anlatılan her şeyi teker teker dene hata yap kurcala sistemi boz. sadece okuyarak elini bulaştırmadan hiçbir şey öğrenemezsin.

seron

#22
Alıntı yapılan: ata1 - 14 Ocak 2016 - 18:41:21
anlamadığın şu aslında ara yüzde bir tuşa bastığında zaten bir komut çalışıyor . tuşun ardında yol gösteren komut var. sadece sen görmüyorsun ve yazmıyorsun
o tuşa bastığında onaylıyorsun.
Kısacası komutları bilirsen terminalde işler daha kolay bunu zamanla anlarsın .ve ayrıca tab tuşunu dene termınal de yazarken  ;D
Ben bunu biliyorum yıllardır zaten. Hani şu matrix olayı. sen görmüyorsun ama arkaplanda kodlar akıyor. tamam anladım da, bir "buton"a basmak dururken, kodlar sıralamak niye? ???
"ve ayrıca tab tuşunu dene termınal de yazarken"
bastııım? hiçbirşey olmadı? :o şaka şaka biliyorum onu ipuçları veriyor.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 14 Ocak 2016 - 19:16:02

Ben dün konuyu açmadan evvel şunu buolmuştum arkadaşlar:
http://sei.pku.edu.cn/~caodg/course/unix/Reference/Debian.1000.plus.Commands.pdf
"gavurca" olması önemli değil de, biraz ileridüze sanırım. aslında çevrilse güzel olur. Haa yeni aklıma geldi. içeriğine bakarken dikkat etmedim, telif hakkıyla korunuyor ve ücretli ise köprüyü kaldırınız; benim yabancı dilim yeterli değil sıkıntı çıkmasın.

@sayz, tamam kaynakları indiriyorum. hepsini depoluyorum, okuyacağım.

tabi ki uyguluyorum arkadaşlar. az önce başladım kaynakları okumaya. hatta elim alışsın diye kodları elle yazıyorum kopyala-yapıştır yapmıyorum.

şu an müthiş bir heves var. inşallah maymun iştahı değildir. yarın öbürgün sorunlara müdahale etmeye başlarsam şaşmayın :)


sayz

Alıntı yapılan: seron - 14 Ocak 2016 - 19:05:18
Ben bunu biliyorum yıllardır zaten. Hani şu matrix olayı. sen görmüyorsun ama arkaplanda kodlar akıyor. tamam anladım da, bir "buton"a basmak dururken, kodlar sıralamak niye? ???
"ve ayrıca tab tuşunu dene termınal de yazarken"
bastııım? hiçbirşey olmadı? :o şaka şaka biliyorum onu ipuçları veriyor.

biraz daha bu işlerle haşır neşir olursan konsoldan komutlar girerek aslında o "bir tuşa basmak" dediğin şeyden çok daha hızlı yapabildiğini görürsün işlerini.

seron

TERMİNAL         > Kodu yazmak 5 saniye > işi yapması 1 saniye = 6 saniye.
GRAFİK ARAYÜZ > tuşa basmak 1 saniye  > işi yapması 5 saniye = 6 saniye.

Hız?  :D