[Çözüldü] Bilgisayar Kapanıyor

Başlatan LinuxforUbuntu, 11 Ocak 2016 - 18:25:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

LinuxforUbuntu

Merhaba;
Bilgisayarım bazen kendi kendine kapanıyor. En çok oyun açtığım zamanlarda görülüyor, mesela Don't Starve açtıktan yirmi dakika sonra kendini kapatıyor ama bazen Spotifydan müzik açıkken Youtube'dan video açınca da aynı sorun oluyor. Belki sorun Linux'tadır dedim ve Windows 8.1 kurdum ama kapanma sorunu daha da çok arttı. Sonra tekrar Linux kurmaya çalışırken boot etme kısmında bilgisayar sürekli kendini kapattı zorla işletim sistemi kurabildim. Şuan Lubuntu var ve tekrar Ubuntu kuramıyorum, sürekli kendini kapatıyor. Bilgisayarcıyla konuştum ekran kartından sorun olabilir dedi. Bilgisi olan yardımcı olabilir mi?

seron

Sök-tak yapabiliyorsanız işlemcinizin soğutucusunu söküp termal macunu kontrol edin. temizleyerek macunlayın ve tekrar takın.
fanı dönüyor mu? dönüyorsa gözle kanatları takip edebilecek kadar yavaş mı dönüyor?
bu bir masaüstü bilgisayar ise fanın kanatlarından biri/birkaçı kırık mı?
  "            "          "           "   on board çıkış desteği var ise ekran kartını söküp onboard çıkıştan kullanadururken deneyin.

bu tür sorunlar gündeme geldiğinde ilk akla gelen aşırı ısınmadır. bana ekran kartından değil de, "kurulumda da oluyor" dediğinize göre işlemci-soğutma sorunundan oluyor gibi geliyor. kurulum ekrankartından çok işlemciye yüklenir. youtube videolarının oynatıcısı flash player de öyle.

LinuxforUbuntu

Alıntı yapılan: seron - 11 Ocak 2016 - 18:42:38
Sök-tak yapabiliyorsanız işlemcinizin soğutucusunu söküp termal macunu kontrol edin. temizleyerek macunlayın ve tekrar takın.
fanı dönüyor mu? dönüyorsa gözle kanatları takip edebilecek kadar yavaş mı dönüyor?
bu bir masaüstü bilgisayar ise fanın kanatlarından biri/birkaçı kırık mı?
  "            "          "           "   on board çıkış desteği var ise ekran kartını söküp onboard çıkıştan kullanadururken deneyin.

bu tür sorunlar gündeme geldiğinde ilk akla gelen aşırı ısınmadır. bana ekran kartından değil de, "kurulumda da oluyor" dediğinize göre işlemci-soğutma sorunundan oluyor gibi geliyor. kurulum ekrankartından çok işlemciye yüklenir. youtube videolarının oynatıcısı flash player de öyle.

Bu bir laptop, istenilen çıktıları verebilirim ama henüz ne çıktısı gerektiğini bilmiyorum. Kapak açıkken baktım ve işlemci fanı dönüyor, gözle de takip edilemeyecek kadar hızlı dönüyor. Termal macun orda biraz var ama yeterli mi değil mi bilmiyorum. Açıkçası yeterli gibi görünüyor ama çok önemli bir detaysa fotoğrafını atabilirim buraya.

ata1

merhaba arkadaşım öncelikle rica etsek koyu renk font yerine normal yazı kullansan.

seron

pek faydası olmayacak ama imkanınız varsa fotoğraflayalım. "biraz macun var" dediğinize göre dışa macun taşmaları var galiba. ben fanın bulunduğu kısıma toz dolmuş mu, ona bakacağım. eliniz değmişken bilgisayarınızın marka modelini ve özelliklerini de ekleyiverin.

LinuxforUbuntu

Alıntı yapılan: seron - 11 Ocak 2016 - 18:49:08
pek faydası olmayacak ama imkanınız varsa fotoğraflayalım. "biraz macun var" dediğinize göre dışa macun taşmaları var galiba. ben fanın bulunduğu kısıma toz dolmuş mu, ona bakacağım. eliniz değmişken bilgisayarınızın marka modelini ve özelliklerini de ekleyiverin.
Fotoğrafı hemen çekip atıyorum ama marka ve modeller için komutları yazarak çıktı yazmam daha iyi olmaz mı?

ata1

seron

Olur elbette :) Ama ben komutlardan anlamıyorum. daha da kötüsü şu an çıkmak zorundayım.

Şundan sordum: belli bazı markalarda ciddi ısınma sorunu var. Bunu bize bakım için gelen bilgisayarlarda çok gördük. Özellikle HP pavillionlarda var bu sorun. Özellikleri o nedenle soruyorum değilse komut çıktısıyla ısınma sorununu çözemeyiz; sorun ısınma sorunu ise.

Windows hala kurulu ise, piriform speccy adlı yazılımı kurun ve çalıştırın, ücretsizdir. size donanımlarınızı ve donanımın ısı durumlarını gösterecektir. sistem boşta iken:
-harddisk ısısı 50 derece ve yukarı ise
-ekran çipi aynı şekilde
-anakartınız 70derecelerin üzerinde ise
-işlemciniz 70-80dereceleri geçiyorsa

ciddi bir ısı sorunumuz var demektir.

değilse ben aradan çekiliyorum. çünkü ben ısınma sorunu üzerinden gidiyorum. ısı sorunu varsa ve bilinen basit yöntemlerle çözülemezse o bilgisayarın marka modelinden kaynaklanıyordur ve maalesef çözülemiyor. umarım yukarıda bahsettiğim markayı kullanmıyorsunuzdur... yine de macun yenileme, işlemci soğutuvu ve fanının temizlenmesi ile hava kanallarının temizlenmesi yoluyla sorun azaltılabiliyor. bilgisayarınızı yatak yorgan gibi yerlerin üzerinde kullanmamanız gerekiyor; düz bir masa üzerinde, hava alabilecek kadar yüksekte olmalı.

ben yarın cevabınıza bakar, yardımcı olmaya çalışırım.

ata1

sensors
komutu ile ısı görülebilir.

LinuxforUbuntu

USER:~$ lspci | egrep "VGA|3D|Display"
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Whistler LE [Radeon HD 6610M/7610M] (rev ff)
USER:~$ glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Sandybridge Mobile
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_copy_buffer, GL_ARB_copy_image,
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_packed_depth_stencil,
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_copy_buffer, GL_ARB_copy_image,
    GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,
    GL_OES_fbo_render_mipmap, GL_OES_get_program_binary, GL_OES_mapbuffer,
USER:~$ xrandr
Screen 0: minimum 8 x 8, current 1366 x 768, maximum 32767 x 32767
LVDS1 connected 1366x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 344mm x 194mm
   1366x768      60.00*+
   1360x768      59.80    59.96 
   1280x720      60.00 
   1024x768      60.00 
   1024x576      60.00 
   960x540       60.00 
   800x600       60.32    56.25 
   864x486       60.00 
   640x480       59.94 
   720x405       60.00 
   680x384       60.00 
   640x360       60.00 
DP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VGA1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VIRTUAL1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

Bilgisayarım Casper, i5 2.50 işlemcisi var. Isınma sorunudur umarım yoksa daha zora sokuyor işi. Fotoğrafı şu an çekemiyorum, en kısa zamanda koyarım. Hala windows kurulu ama sensors komutuyla gelen çıktıyı atayım.
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:        +50.0°C  (crit = +119.0°C)

radeon-pci-0100
Adapter: PCI adapter
temp1:            N/A  (crit = +120.0°C, hyst = +90.0°C)

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Physical id 0:  +50.0°C  (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 0:         +50.0°C  (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1:         +48.0°C  (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)

ata1

kod etiketi kullanımı . rica etsek iletinizi düzenleseniz daha anlaşılır olması açısından . ayrıca tüm çıktıları vermemişsiniz.
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=14283.25

LinuxforUbuntu

En alttaki komut sonuç vermiyor. Hiçbir yazı çıkmıyor

ata1

uptime
bu çıktı veriyor mu ?

sıcaklık sorunu görünmüyor ısı normal açalı ne kadar oldu pc yi .

[AMD/ATI] Whistler LE [Radeon HD 6610M/7610M]
ekran kartınız la ilgili yapacaklarınız da sınırlı AMD/ATI oluşundan

LinuxforUbuntu

48 dakika olmuş açalı. Peki ne yapılabilir şuan?

ata1

konu hakkında bilgili arkadaşlarım yorumlarda bulunacaktır ama windows da aynı sorunu yaşıyorsanız sistemle ilgili olduğunu düşünmüyorum
mekanik bir sorun bence bir servise götürmeniz en doğrusu olacaktır .

mhmtkrktr

Alıntı YapBilgisayarcıyla konuştum ekran kartından sorun olabilir dedi.
Bu olasılık fazlasıyla yüksek. Durum bu ise yazılımsal olarak yapılabilecek bir şey kalmıyor.

LinuxforUbuntu

Durup dururken neden ekran kartı böyle bi sorun verir? Çözüm olarak ne yapılabilir?

mhmtkrktr

Bu sorun genel de, ekran kartı ile anakartı birleştiren lehim noktalarının herhangi birinin bağlantısı kesildiği için olur. Bu kesilmeye de ısınma sonucu genleşme sebep olur. Normal de çalışırken belirli bir sıcaklığa ulaştığın da GPU yüzeyi genleşir ve zaten çok hassas olan pinlerden biri ayrılır. Biraz soğuyunca da tekrar yerine gelir.

Ha buna en başta ne sebep oldu diye soruyorsan, birden çok durum bu soruna yol açmış olabilir. İlk olarak yine aşırı ısınma,  anakartı gereğinden fazla esnetme, soğuk lehim denilen hatalı montaj işlemi vs. Video kanalların da ekran kartı fırınlama, saç kurutma makinası ile ısıtma gibi geçici (çok kısa süreli) çözümler bulabilirsin. Fakat bunu hiç bir şekilde tavsiye etmem. En iyi çözüm, yaptırıp, parası çok, aklı kıt birini bulup satmak :) Çünkü bizim uyanık teknik servisler, çipi kaldırıp lehimleri yenilemek yerine genelde havalı havye ile ısıtıp göndermeyi kâr sayıyorlar. Bu durum da, bir süre sonra aynı arıza yine ortaya çıkıyor. Tabii hepsinde durum aynı mıdır, değildir. Bu işi ciddi anlamda yapan firmalarda var ama maliyet biraz daha yüksek.

plazma

Ben bir açıklama getireyim eğer fan temizlikleri yapıldı ve macunda değiştirilde ise ama kapanma devam ediyorsa ozaman gpu, yada köprüde problem olabilir. Buda zaten lehim makinasından çok bga makinası ile yapılan ısıl işlemdir, saç kurutma makinasının ısısı zaten yetmez :) kaldı ki fırına atma gibi acayip çözümlerde var nettr kesinlikle denemeyin karttaki diğer devre elemanlarına zarar verebilirsiniz. Bizde kalıplama dedikleri işlem var oda smd chipibi sökülerek tekrar kalıplamarak yerine takılması işlemi, şahsi görüşüm çok efektif değildir belli bir süre sonra (kısmet orası 1 ayda olabilir 3yada 6 ayda) tekrar arıza verecektir. Örnek bir video bağlantısı vereyim Türkçe olan en azından açıklayıcı olur işlem hakkında.

http://youtu.be/Edzx8dvBejw

LinuxforUbuntu

yapacak bi şe yok yani, sonuç gelmez daha bilgisayardan doğru mu? peki şuan internette gezinme, office kullanma gibi basit işleri yapabiliyorum, durum daha kötüye gider mi yoksa hep böyle mi kalır?

seron

ben ilk verdğiniz çıktılardan sadece işemci sıcaklığınızı gördüm ki normal seyrediyor.
konu lehimlemeye falan gitmiş ve bunlar da olası.

arıza ilerler mi ilerlemez mi bilmiyoruz fakat bir servise götürerek en azından ufak bir arıza tesbit parası verip baktırın. bu tip sorunlar böyle uzaktan ne çözülebilir ne de net bir tesbit yapılabilir. bilgisayarınızın ısı sorunu olup olmadığını net anlayamadık. en azından ben verdiğiniz çıktılardan bunu göremedim.
--------------------------
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:        +50.0°C  (crit = +119.0°C)

radeon-pci-0100
Adapter: PCI adapter
temp1:            N/A  (crit = +120.0°C, hyst = +90.0°C) ekran kartı ısısı belirtilmemiş sadece en fazla olması gereken sınırlar belirtilmiş

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Physical id 0:  +50.0°C  (high = +86.0°C, crit = +100.0°C) 50 derece imiş 86 yüksek 100derece kritik(tehlikeli) imiş(alt ve üst sınırları söylüyor bize)
Core 0:         +50.0°C  (high = +86.0°C, crit = +100.0°C) aynı şekilde
Core 1:         +48.0°C  (high = +86.0°C, crit = +100.0°C) aynı şekilde, sıkıntı yok 50 derece olması normal.
-----------------

en iyisi bir servise baktırın.

heartsmagic

Sıcaklık artışını ilk iletide bahsedilen durumlarda gözlemlemek lazım. Örneğin bir video aç izlemeye başla, sonra ara ara sıcaklığı denetle.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

LinuxforUbuntu

Yeni bi gelişme var. Normal şekilde işletim sistemi kurmayı denedim, bilgisayar kendini kapattı. Sonra laptop arka kapağını çıkarıp açılan kısım boşlukta kalacak şekilde kurulum yapmayı denedim ve sorunsuz kuruldu. Bu ısı sorunu mu demek? Sorun termal macunda olabilir mi?

seron

Hem aşırı ısınma olabilir; daha rahat hava alıyordur,
Hem de yukarıda arkadaşların belirttiği lehim temas etme-etmeme(soğuk lehim) durumu olabilir; kapak anakartı kımıldatınca temas durumu düzelmiştir.

Her hal-ü'karda bakımcıya götürmenizi tavsiye ederim. ama iyi bir bakımcıya; adı bakımcı olan, sadece format atarak para kazananlara değil.

şayet söktüğünüz kapakta hiç haba deliği yok ise, bir havya ya da matkap ile düzgünce delikler açarak da deneyebilirsiniz ki, blgisayarınızın garantisi bozulur baştan söyliyeyim :)

LinuxforUbuntu

Temas etmeme olduğunu düşünmüyorum, kapağı taktıktan sonra bilgisayarı biraz zorladığımda tekrar kapandı. Isınma sorunu olduğunu tespit etme yolu var mı?