Yazılım Mühendisliği Tavsiyeleriniz-Önerileriniz-Tecrübeleriniz

Başlatan Sh4oTT, 05 Ocak 2016 - 22:34:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.


bugra9

Yalnız konu çok farklı yerlere gidiyor.

Algoritma konusu ucu çok açık ve öğrenmenin sonu olmadığı bir dünya. Eğer algoritma konusu konuşulmaya devam edilmek isteniyorsa algoritma diye yeni bir konu açılabilir. Bu konuda isteyenler algoritma problemleri yazabilir/paylaşabilir başkaları da bu problemleri çözebilir. Bilenler pratik yapmış olur, bilmeyenler de hem nasıl problemler olduğunu görmüş olur hem de nasıl çözüleceğini bir nebze olsun kavramış olur. Ayrıca herkes ufkunu genişletmiş olur.

ahmet_matematikci

Alıntı yapılan: bugra9 - 11 Ocak 2016 - 22:03:25
Yalnız konu çok farklı yerlere gidiyor.

Algoritma konusu ucu çok açık ve öğrenmenin sonu olmadığı bir dünya. Eğer algoritma konusu konuşulmaya devam edilmek isteniyorsa algoritma diye yeni bir konu açılabilir. Bu konuda isteyenler algoritma problemleri yazabilir/paylaşabilir başkaları da bu problemleri çözebilir. Bilenler pratik yapmış olur, bilmeyenler de hem nasıl problemler olduğunu görmüş olur hem de nasıl çözüleceğini bir nebze olsun kavramış olur. Ayrıca herkes ufkunu genişletmiş olur.
Oneri guzel aslinda ama konuyu acan arkadas yol tarifi isterken kosedeki bakkali anlatuyiruz ama o bakkali da tanimiyor. Bakalim elinde ki tarif ne kafasinda ki dusunce ne; bilgisi ne ona gore yol cizelim istedim. Yazilimci icin onerim kucukten baslamak. Belki ilgisi vardir ama yetenegin yoktur.
Simdi adana da olsan sana ilgi yetenek testi yapardim yazilimci adayi arkadas 3.5 saat suruyor bu test. Yardimi olurdu
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

Sh4oTT

@bugra9 dusunce guzel faydalı olur :)

@ahmet_matematikci hocam nasıl bir test bu merak ettim :)

ahmet_matematikci

Şimdi bulunduğun ilde ki işkura gidiyorsun. Mesleki yönelim bataryası yaptırmak istiyorum diyorsun.
Bu testi özelde 150 $ yaptırıyorlar ama işkurda öğrencilere ücretsiz.
Müthiş başarılı bir mesleki yönelim ilgi yetenek testi.
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

WhiteScars

Alıntı yapılan: ShaoDownLiNuP - 05 Ocak 2016 - 22:34:47
Yazılım mühendisi olarak iş tecrübelerinizi paylaşırmısınız.
Bu meslege baslayacak olanlara tavsiyeleriniz, önerileriniz nelerdir?
Yazılım muhendısı ogrencısı olarak unıversıtede okurken neler yapılmalıdır ?
Yazılım muhendısı olarak mezun olduktan sonra ne gıbı durumlar bızlerı bekliyor ?
Yazılım mühendisinin uzmanlaşabileceği alanlar nelerdir? Tavisye ettiginiz alanlar varmı?

Vereceginiz cevaplar benim ve benimle aynı durumda olanlar icin gercekten cok önemli. Okudugunuz ve yanıtladıgınız için çok teşekkür ederim. Ellerinize, gözlerinize sağlık :)

1. Yazılım Mühendisi değilim. Bilgisayar Mühendisiyim. Yüksek lisansımıda bilgisayar mühendisliğinde tamamladım. Üniversitede akademisyen ve asistan olarak 3 yıldan fazla kadar görev almışlığım var. Tezim arama motorları üzerine ve bu konuda ciddi bilgi birikimi olan bir insanım. Akademik makaleler yayınladım ieee.org'ta mevcut. Özel sektöre gelince; Türkiye piyasasında lider operatörlerde ve dünyada bir çok operatörde 5-6 yıl çalışmışlığım var. Yaşın kaç diye sorarsan 33. :)

Yukarıdaki çalışma ve akedemiyenlik hayatımda hiç bir zaman "Yazılım Geliştiricisi" sıfatı ile çalışmadığımı belirtmek isterim. Fakat ciddi miktarda yazılım tecrübem mevcut.

Bu arada akedemisyenlik hayatımda iş hayatımın büyük kısmıda yurt dışında geçti. (O yüzden dil problemim var :))

2. Yazılım Mühendisliği konusuna başlayacaklara ilk tavsiyem yazılım konseptlerini iyi öğrenmeleri. Nesne tabanlı programlama nedir? Data Yapıları nedir? Döngü Nedir? Recursive nedir? Encapsulation nedir? vs vs milyon tane soru yazabilirim :) Bu temel kavramları öğrendikten sonra. Kendinize bir programlama dili seçin. Tavsiyem Java. FAKAT BÜYÜK HARFLERLE YAZIYORUM. PROGRAMLAMA DİLİ BİR KALEM GİBİDİR. NASIL YAZI YAZACAĞINIZI BİLİYORSANIZ, KALEM FARKETMİYOR. (şu dilimi öğreneyim bu dilimi öğreneyim diye soru sorup duranlar yukarıdaki büyük harflerle yazılmış cümlemi okusunlar) Ben java, c#, c++, php, c, visual basic biliyorum daha önce bunlarla uygulama yazdım. Fakat perl'le veya phyton ile yazmam sanırsam 1-2 haftamı alır :) Tavisyem nasıl yazı yazıldığını iyi bilin. Gerisi teferruat.

Bunları öğrendikten sonra, ileri seviye konulara geçmeniz lazım. Bu konuları aslında Software Enginering dersinde anlatılıyor ama genel ucundan geçilip, teorik bilgi ile kalıyorsunuz. Waterfall geliştirme modelini öğrenci bilse ne olur bilmese ne olur (okusun ama tabi) Asıl öğrenmeniz gereken yazılımı yazarken geçen yaşam döngüleri (life cycle). Yaşam döngüsü dediğimde komik geldi :). Bu yaşam döngülerini otomatize eden bir çok kurumsal firmaların kullandığı sistemler var. Maven, Git, Ant vs vs. Bu tip araçları kullanmayı öğrenebilirsiniz.

Arkasından yazılım mimarının gereksinimleri olan bilgileri öğrenmeniz gerekiyor. Bir yazılımın sadece nasıl yazılacağı değil hangi sistemler ve nasıl çalışacağı konusunda da bilgi edinmeniz lazım. Örneğin cluster ortamında çalışacak bir yazılımın dizaynını sadece yazılım yazmayı bilerek yapamazsınız. Ağ yapılarınıda bilmeniz gerekir. Veri tabanlarınıda bilmeniz gerekir. Bu tip konuları hatim etmeniz gerekir.

3. Öğrenciyken linux öğren, c ve c++ iyi öğren. Nesne tabanlı programlama, Yazılım Mühendisliği, Veritabanı, Data Yapıları derslerinden A'nın altında not alma. Bu derslerdeki her konuyu çok iyi öğren ekstra bir çok şey öğren. Hoca x projesi verdiyse sen x+3 yapıp hocana teslim et.

4. Öncelikle şunu belirtmek isterimki, Türkiye biraz komik. Burada bir kaç iş görüşmem oldu büyük firmalar telekominikasyon operatörleri, bunlara servis veren tedarikçilerde dahil. Burada koltuklara değer biçilmiş. Size değil. Yani bir pozisyona başvururken o koltuğun bir rakamı var onu kabul etmeniz gerekiyor. Senin ağ bilgin süpermiş, 2 dil biliyomuşun (Türkçe hariç), linux'ü solaris'i yalanmışın yutmuşun, yüksek lisans yapmışın vs vs yalan :) O koltuğun rakamını veriyorlar size :) O yüzden işe başlarken fazla naz tuz etmeyin. Girin bir yere başlayın çalışmaya 1 yıl sonra daha büyük bir firmaya girin, sonra biraz daha büyüğüne sonra bir yerde durursunuz. Yada kendi işinizi kurun.

5. 2. cevapta aslında bahsettim biraz. Yazılım mühendisinin çok fazla yelpazesi yok. En fazla bir dilin kitabını yazacak hale gelirsiniz. Daha ötesi yok benim görüşüm tabi.
İnsanoğluna bırakabileceğiniz en güzel miras tecrübelerinizdir.

freeman

Alıntı yapılan: WhiteScars5. 1. cevapta aslında bahsettim biraz. Yazılım mühendisinin çok fazla yelpazesi yok. En fazla bir dilin kitabını yazacak hale gelirsiniz. Daha ötesi yok benim görüşüm tabi.
Hocam şu kısımda tam olarak ne demek istediniz?
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

ekremsenturk


WhiteScars

Alıntı yapılan: SkynetX - 04 Şubat 2016 - 12:03:35
Alıntı yapılan: WhiteScars5. 1. cevapta aslında bahsettim biraz. Yazılım mühendisinin çok fazla yelpazesi yok. En fazla bir dilin kitabını yazacak hale gelirsiniz. Daha ötesi yok benim görüşüm tabi.
Hocam şu kısımda tam olarak ne demek istediniz?

Demek istediğim yazılım konusu çok dallı budaklı bir konu değil. Örneğin java üzerinde çalışıyorsanız en fazla javanın size sunabildiği uç noktalara kadar çıkıp, bu dilin kitabını yazabildiğiniz nokta sizin son noktanız olabilir. Örneğin yazılım mühendisliği mesleğini icra ederken paralelinde bir ağ güvenliği üzerine yada dba yöneticiliği gibi konuların üzerine gidecek lüksünüz olacağını ve bunlara zaman ayırabileceğinizi düşünmüyorum.

Kimse beni yanlış anlamasın ama ben yazılım işinin IT dünyasının amelelik işi olduğunu düşünüyorum. (Ameleliği küçümsemiyorum, yazılım yazmak emek ister, bu sebeple amele diyorum.) Türkiye şartlarında çok fazla efor harcayıp, geri dönüşünün düşük olduğuna inanıyorum. Web sitelerinin bile 300 - 500 liraya çoluk çombalağın eline düşmesi gibi, önüne geçen herkes android geliştiricisiyim deyip saçma sapan uygulamalar çıkarması gibi :) sebeplerden dolayı bu mesleği hakkıyla icra etmenin güç olduğu bir ülkede yaşadığımızı düşünüyorum.

Fakat Bilgisayar Müh. için böyle bir limit yok. Genel olarak bir çok bilginin temeli size veriliyor. Network konseptlerinden tutun (load sharing, balancing, firewall vb.), sistem veya veritabanı yöneticiliğine kadar, yazılım geliştirmekten tutun, veri madenciliğine kadar, donanımından tutun gömülü sistemlerin yazılımlarına kadar çok fazla yelpazesi var bunların birine eğilebilirsiniz.
İnsanoğluna bırakabileceğiniz en güzel miras tecrübelerinizdir.

Sh4oTT

Alıntı yapılan: WhiteScarsFakat Bilgisayar Müh. için böyle bir limit yok. Genel olarak bir çok bilginin temeli size veriliyor. Network konseptlerinden tutun (load sharing, balancing, firewall vb.), sistem veya veritabanı yöneticiliğine kadar, yazılım geliştirmekten tutun, veri madenciliğine kadar, donanımından tutun gömülü sistemlerin yazılımlarına kadar çok fazla yelpazesi var bunların birine eğilebilirsiniz.
Aynı dersler bizde de var hocam :) 

WhiteScars

Ya şimdi sana ne diyim ben. Tam bir öğrenci gibi konuştun bak :)

Müdek akreditasyonlu bir üniversitenin yazılım mühendisliği bölüm derslerine baktım. Ağırlık yazılım geliştirme üzerine. İleri seviye network, sinyal ve imaj işleme, malzeme bilimi dersi yok. Microprocessor dersi yok. Veri tabanını tek ders yapmışlar. Bir dönem içersinde nasıl hem yönetimi hemde dizaynını öğrenmesini bekliyor bu insanlar anlamıyorumki. İş hayatında bile bunlar işleri yapan iki farklı meslek.

Eksikleriniz var bilgisayar mühendisliğinden, fazlalıkta yazılım geliştime üzerine.

Bu bölümden çıkıp veritabanı admini olabileceğini pek sanmıyorum. Yada network transmisyon mühendisi. Sadece kişisel çalışmalarla olur.

Aslında bilgisayar mühendisliği okumanızıda tavsiye etmem :) Çok fazla yelpazesi var. İnsan kaybolup gidiyor :)
İnsanoğluna bırakabileceğiniz en güzel miras tecrübelerinizdir.

Sh4oTT

Hocam zaten kafam karışıktı iyice karıştı şimdi :D :D :D

WhiteScars

Gerek yok kafa karıştırmaya. Mesleğin ne olursa olsun, hakkını ver güzel çalış yeter. Bir musluk tamirciside olan işini en iyi şekilde yaptığın sürece sıkıntı yok. Hem topluma faydalı hem de kendine faydalı birey olursun.
İnsanoğluna bırakabileceğiniz en güzel miras tecrübelerinizdir.