Yazılım Mühendisliği Tavsiyeleriniz-Önerileriniz-Tecrübeleriniz

Başlatan Sh4oTT, 05 Ocak 2016 - 22:34:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sh4oTT

Yazılım mühendisi olarak iş tecrübelerinizi paylaşırmısınız.
Bu meslege baslayacak olanlara tavsiyeleriniz, önerileriniz nelerdir?
Yazılım muhendısı ogrencısı olarak unıversıtede okurken neler yapılmalıdır ?
Yazılım muhendısı olarak mezun olduktan sonra ne gıbı durumlar bızlerı bekliyor ?
Yazılım mühendisinin uzmanlaşabileceği alanlar nelerdir? Tavisye ettiginiz alanlar varmı?

Vereceginiz cevaplar benim ve benimle aynı durumda olanlar icin gercekten cok önemli. Okudugunuz ve yanıtladıgınız için çok teşekkür ederim. Ellerinize, gözlerinize sağlık :)


ahmet_matematikci

Ben yazılım mühendisi değilim ama bir İnsan Kaynakları(İK) uzmanı olarak çalışıyorum.
İş bulma konusunda önerimi dinlersen söyleceklerim var.
1) Seni işe alacak Kurumsal İK uzmanları senin ne iş yaptığını bilmeyecek. Saçma sapan konu ile alakasız mülakat tekniklerine muhatap olacaksın.
2) Kurumsal fabrikaların bir otomosyon sistemi yazılımı var.  Bir fabrikada çalışacak isen yapacağın iş o yazılımın hata sürecini düzenlemek ve sistemi çalışır halde tutmak.
3) İK uzmanları genelde kariyer.net gibi sitelerden ilanları kopyala yapıştır yapıyorlar. Bu yüzden gereksiz bir çok özellik isterler.
Java bilsin üstüne sistem güvenliği, olmadı c++ bilsin bir kaç tane framework bilsin. Adam ne iş yapacak peki . Otomosyonu kuran firma ile iletişime geçecek. Problemleri onlar çözecek.
4)Aile şirketlerinde başın daha bir belada. Patron belli değil. Senin görevin e posta hesabı kurmak, yazıcı tanıtmak.
5)İşi bilen bir ekiple proje yazacak isen seni anlayan insanlar ile çalışmak güzel ama bu seferde yaptığın işi tanıtmak ve desteklemek için büyük şehirde olman gerekir. Adam megatronik mühendisi ne iş yaparsın diyorum abi robot bile yaparım diyor ama adana endüstrisi beden gücüne dayalı tarım ağırlıklı bir şehir. Diyorum ki yiğidim kıymetini bilmezler burada. 1400 liraya çalıştırırlar seni.
6)Doğru işi doğru yerde yapmak onemli. Adam otomotiv konusunda müthiş bir yazılımcı yada mühendis dahi olsa mesela Adana da  yapacağı iş yoktur. Adana da otomotiv üretim ve montaja dahil nerede ise bir şey yok. Gideceksin işini otomotiv sanayi sektoronun olduğu yerde yapacaksın. Kısacası "Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya çalışmayacaksın."
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

Sh4oTT

@ahmet_matematikci, önerileriniz ve tavsiyeleriniz için  teşekkür ederim hocam :)

ahmet_matematikci

Ben işin mutfağında olan biri olarak yazmadım. Bu işi yapıp para kazanan insanların anlatacağı daha teknik sıkıntılar olabilir.
Kendi alanım ile alakalı (İlan verme , işe alma, işe başlama, kariyer basamakları ve iş değiştirme ) daha söyleyeceklerim tabi ki var ama sanmıyorum ki senin asıl merak ettiğin bu olsun :)) ;)
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

Sh4oTT

@ahmet_matematikci hocam sizden başka yazan yok zaten, pek dikkat çekemedim konuya heralde yada forumda yazılım mühendisi olarak iş yapan kimseler yok veya baska sebeplerden dolayı ( zaman sıkıntısı vs. ) ilgi görmedi konu :)

Yazarsanız okurum yani yeter ki yazın :)

freeman

Alıntı yapılan: ShaoDownLiNuPYazılım muhendısı olarak mezun olduktan sonra ne gıbı durumlar bızlerı bekliyor ?
50 farklı teknolojiyi bilmeni isteyecekler. Haliyle hiçbirinde uzmanlaşamayacağın için hiçbirinde ortaya adam gibi bir ürün çıkaramayacaksın. Zamanla soğumaya başlayacaksın.

Tavsiyem kendi yolunu çiz. Yapmak istediklerin dışında hiçbir şey yapma. Afedersiniz hiçbir halttan anlamayan müdür bozuntularının elinde oyuncak mı olalım?


Not: Ben aslında makine mühendisliği öğrencisiyim ama birazcık tecrübem var ve gördüğüm durum bu.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

plazma

Ben birşeyler yazacaktım ama sizin konuyla paralel şu makaleye bir göz atın [1]. Hangi okuldasın bilmiyorum ama ilk olarak İngilizce öğrenin yada geliştirin, konuşma ingilizcesi ve mesleki ingilizce ayrı şeylerdir, kurda gidilecekse araştırın iyi birine gidin öğrenmek yada geliştirmek için size meslek hayatınız boyunca lazım olacak. Yazıda da belirtmiş stajı yapabilirseniz siemens gibi bir yerde yapın size bir şeyler katsın. Bölümden mezun oluncada okuyabilirseniz yüksek lisans yapın artık mezun olduğunuzda hangi bölüm etkinse o yıllarda (misal mekatronik, bilmiyorum y.m. Den o bölüm yüksek oluyormu). Kendizi geliştirin mühdndis demek çok geniş bir kavram yazılım diye elektronik veya mekanikten anlamayacaksınız değil. Makine mühendisleri daha iyi bilir bu durumu onlar çünkü bana göre mühendis grubunda en flexible olanlardır, her sektörde çalışabilirler ve makina mekanik dışında da diğer dallara adaptosyanu vardır(bilgisayar,elektronik,elektrik...).



1. http://www.bilgisayarmuhendisleri.com/sayfa.aspx?s=194
    http://www.kariyerpenceresi.com/?meslekler,77,2/yazilim-muhendisi.html

Sh4oTT

@plazma hocam teşekkür ederim verdiginiz makaleyide okudum. İngilizce kursuna yazılmayı dusunuyorum dedıgınız gıbı ınglızce olmazsa olmaz bu konuda tekrar tesekkur ederım :)


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 08 Ocak 2016 - 02:17:23

Alıntı yapılan: SkynetX50 farklı teknolojiyi bilmeni isteyecekler. Haliyle hiçbirinde uzmanlaşamayacağın için hiçbirinde ortaya adam gibi bir ürün çıkaramayacaksın. Zamanla soğumaya başlayacaksın.

Tavsiyem kendi yolunu çiz. Yapmak istediklerin dışında hiçbir şey yapma. Afedersiniz hiçbir halttan anlamayan müdür bozuntularının elinde oyuncak mı olalım?


Not: Ben aslında makine mühendisliği öğrencisiyim ama birazcık tecrübem var ve gördüğüm durum bu.
:( İnternetten okudugum cogu yerde sızın soyledıklerınıze benzer yazılar goruyorum  herkes aynı durumdan sıkayetcı. Henuz hangı yolu sececegıme karar veremedım hangı alana yonelmelıyım bılemıyorum karar veremıyorum aslında kafam cok karısık ::)

ahmet_matematikci

Java bilen programcılar yurt dışında çabuk iş bulup yüksek maaş aldıklarını okumuştum. Hatta Mimar Aslan(Java kitabı ve youtube de java eğitim videoları var) Rusyada çalıştığını orada 5.000TL maaş ile eleman bulmadıklarını söylemişti. Okuduklarımdan anladığım kadarı ile yazılım dili içerisinde en yüksek maaş Java yazılımcıları alıyormuş. Sebebini bilmiyorum.
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

davutkara

1) Yazılım mühendisi olarak iş tecrübelerinizi paylaşırmısınız.
Bu meslege baslayacak olanlara tavsiyeleriniz, önerileriniz nelerdir?
Yazılım muhendısı ogrencısı olarak unıversıtede okurken neler yapılmalıdır ?
Yazılım muhendısı olarak mezun olduktan sonra ne gıbı durumlar bızlerı bekliyor ?
Yazılım mühendisinin uzmanlaşabileceği alanlar nelerdir? Tavisye ettiginiz alanlar varmı?

1) Yazılım mühendisliğine çok yakın olan bir bölüm okuyorum Bilişim Sistemleri Mühendisliği. İş tecrübelerime gelecek olursak orta okulda web programlamaya html ile başladım lisede dinamk dil olan php yi öğrendim üniversitede ise cesaret ederek bir sunucu kiraladım. Yani küçük yaşta basit bir dil ile başlayıp kendimi geliştirerek ilerledim, tabi bu yolu ben kurgulamadım veya başkası kurgulamadı nasıl olduysa kendi kendime bu yolu izledim ve doğru sonuçlara ulaştım bu süre zarfı içerisinde web alanında kazanç sağlıyorum özellikle dünyanıın en çok kullanıaln cms sistemi wordpress ile ilgileniyorum ve genelde aldığım işler buradan oluyor.
2) Tavsiyelerim eğer şuan üniversitede değillerse herhangi bir programlama dilinden başlayıp algoritma mantığını oturtmalarıdır ne kadar küçük yaştan başlarlarsa o kadar iyi olur.
3) Üniversitede okurken şöyle bir durum var genelde çok iyi öğrenciler üniv dışında yazılım alanında kendini geliştirmiş kişiler oluyor. Dolayısıyla bazen üni.deki dersleri önemsemeyebiliyorlar bunun taraftarı değilim çok basit de olsa veya bildiğiniz bir derste olsa dersleri katılım dinlemenizi tavsiye ederim, en ufak bir şeyde olsa farklı bir bilgi öğrenebilirsiniz. Bunun dışında özgür olup kendi projelerinizi yapın, genelde projelere başlarken çok fazla çamur yiyebilirsiniz ama bu önemli değildir bir proje bitsin bitmesin faydalı faydasız gerekli gereksiz olsun o projenin her zaman bir avantajı olacaktır o projeyi geliştirirken sizde geliişmiş olacaksınız önemli olan budur.
4) İş imkanı çok karmaşık çükü ciddi anlamda alanınızı sevmeli ve bir çok şeyi biliyor olmanız gerekiyor iş verenler genelde buna bakıyor türkiyedkei sektörde bir iş veren çalışanınn her konuda hakim omasını bekliyor bu yüzden bir çok konuda kendinizi geliştirmeniz lazım :)
5) Yazılım mühendisliği çok geniş bir alandır, ve popüler kısımları sürekli değişkendir, yani bugün çok önemli bir dil yarın kendini yerini yeni ve daha iyi bir programlama diline bırakabilir, bu yüzden bunu siz belirlemelisiniz tavsiye ettiğim alan ise şuan için web ve sunucu alanıdır, İnternetden dolayı önümüzdeki yıllar çok daha gelişecektir. Ayrıca şuan endüstriyel internet diye bir şey de çıktı. Bu demek oluyor ki önümüzdeki yıllarda bir çok cihazın internet ile etkilieşimi olacak. Bu yüzden internetin ve sunucu tabanlı programlamanın ve elektroniğin çok önemi var :)

Umarım yararlı olur :)

Sh4oTT


ahmet_matematikci

♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

Sh4oTT

Bilmiyorum hocam şimdilik C programlama dilini öğreniyorum

turuncu

Alıntı yapılan: ShaoDownLiNuP - 05 Ocak 2016 - 22:34:47
1- Yazılım mühendisi olarak iş tecrübelerinizi paylaşırmısınız.
2- Bu meslege baslayacak olanlara tavsiyeleriniz, önerileriniz nelerdir?
3- Yazılım muhendısı ogrencısı olarak unıversıtede okurken neler yapılmalıdır ?
4- Yazılım muhendısı olarak mezun olduktan sonra ne gıbı durumlar bızlerı bekliyor ?
5- Yazılım mühendisinin uzmanlaşabileceği alanlar nelerdir? Tavisye ettiginiz alanlar varmı?

1- Yazılım mühendisliği öğrencisiyim. Yazılıma geçişim biraz ilginç oldu. 4 sene önce kaptanlık okuyordum üniversitede (bilgisayar müh tutmadığı için). Daha sonra yaz tatilinde arkadaşlarla eve çıkmaya karar verdik. Yani bana 5-6 ay içinde acil para lazımdı (aileme yük olmak istemedim). O sırada napabilirim diye düşündüm ve android programlama öğrenmeye karar verdim (çok az html/css biliyordum). Android'te karar kılmam o zamanlar android'in yeni yeni büyümesi ve sürekli "çok popüler olacak" denmesi ile oldu. Neyse daha sonra gecemi gündüzüme kattım öğrendim, google play store'a uygulamalar koydum. Hatrı sayılır miktar kazandım, daha sonra okulu bırakıp tekrar üni hazırlandım, yazılım mühendiliğine girdim. Hala da freelancer olarak android, web programlama ile uğraşıyorum.

2- Yazılım mühendisliğine başlayacaklara tavsiyem ilk önce C öğrenmeleri, çünkü ilk gidince derslerde bu öğretiliyor. Derste, C hakkında biraz bilgin olursa 1-0 önde başlarsın. Hocaların gözünde ön planda olursun, çünkü yazılım müh okuyan kişilerin %90'ı yazılımın y'sini bilmiyor (en azından benim çevremde). Tabi sadece C yetmez, onun dışında basit algoritma bilgisi de gerek.

3- Yazılım müh öğrencisi olarak, okurken sevdiğin bir dilde ilerleyebilirsin, açık kaynak projeler geliştirebilirsin. Stackoverflow veya github gibi platformlarda aktif olursun. Hocalarla iletişimin yüksek olur. Arada fikir alışverişi yap. İngilizceni geliştir.

4- (Cevabını ben de merakla bekliyorum :))

5- Yazılım müh olarak uzmanlaşılabilecek çok fazla alan var. Günümüzde her şey elektronik. Koldaki saatten tut mutfaktaki buz dolabına kadar. Ben sana ne dersem deyim olmaz çünkü programlama öyle bir şey ki yaptığın, uğraştığın şeyi benimsemen gerekiyor. Kimisi oyun geliştirme yapar, kimisi web geliştirme yapar ondan zevk alır. Kimisi yapay zeka ile uğraşır vs. Sen zaten programlama alanında ilerleme kaydettikçe favori alanın yavaşça belirecektir.


ahmet_matematikci

@ ShaoDownLiNuP bana kalsa hiç uğraşma derim. Ticaret ile uğraş daha çok para kazanırsın.  ;D
Benim lise de bakkalı olan arkadaşım şimdi markete çevirdi evler arabalar gırla ... 8)
Sen yazma boşver birileri yazsın sen sat çok daha iyi para kazanırsın.  ;D
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

Sh4oTT

@turuncu, hangi üniversitede okuyorsun, kacıncı sınıftasın?
@ahmet_matematikci, hocam yazılım işini seviyorum birşeyler üretmek çok hoşuma gidiyor kod yazmak siyah ekranlar cok hosuma gidiyor sadece kafamda bazı soru işaretleri var :)


bugra9

Alıntı yapılan: ahmet_matematikci - 11 Ocak 2016 - 12:54:08
@ ShaoDownLiNuP bana kalsa hiç uğraşma derim. Ticaret ile uğraş daha çok para kazanırsın.  ;D
Benim lise de bakkalı olan arkadaşım şimdi markete çevirdi evler arabalar gırla ... 8)
Sen yazma boşver birileri yazsın sen sat çok daha iyi para kazanırsın.  ;D
Benim de takip ettiğim birisi vardı. Adı Bill Gates mi neydi. Ortaokulda yazılımla falan uğraşıyordu. Aradan vakit geçti şimdi bir baktım dünyanın en zengin kişisi olmuş. Sen satmayı boşver, sen sadece yazılım yaz ve birçok kişiyle satması için anlaş. Bu şekilde dünyanın en zengin kişisi olabilirsin :D

Şaka bir yana herhangi bir dalda yaptığın işi seviyor ve yaptığın işte iyiysen her türlü çok kazanırsın.

ahmet_matematikci

@ ShaoDownLiNuP sen lise mi okuyorsun şu an.
Hiç yazılım öğrendin mi?
Html, css, php ile şansını denedin mi?(Çünkü öğrenmesi kolay)
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

Sh4oTT

@ahmet_matematikci, hocam üniversitedeyim. Bir aralar html, css bakmıstım ama pek hosuma gitmemişti. Yapay zeka, robotlar ilgimi çekiyor. Bu alanı araştırıyorum bakalım hayırlısı :)

ahmet_matematikci

Yapay zeka robot buyuk adim ufaktan yaptigin bir sey var mi
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)


ahmet_matematikci

Bence ilk buradan başla. Biraz geç kalmışsın. Yapay zeka işine asansör programı yada trafik ışığı programı ile başlamalısın.
Buradan yaptığın işleri yazarak ilerleme konusunda fikir alabilirsin.
Geçenlerde kitapçıda 9 yaşındaki çocuklara programlama nasıl öğretilir diye microsoftun rengarenk bir kitabını gördüm.
Sende başlamalısın ki ilerleyebilesin.
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

turuncu

Alıntı yapılan: ahmet_matematikci - 11 Ocak 2016 - 16:19:21
Bence ilk buradan başla. Biraz geç kalmışsın. Yapay zeka işine asansör programı yada trafik ışığı programı ile başlamalısın.
Buradan yaptığın işleri yazarak ilerleme konusunda fikir alabilirsin.
Geçenlerde kitapçıda 9 yaşındaki çocuklara programlama nasıl öğretilir diye microsoftun rengarenk bir kitabını gördüm.
Sende başlamalısın ki ilerleyebilesin.

Arkadaş daha C öğreniyor siz asansör..

ahmet_matematikci

@turuncu hocam galiba eksik yazdım. Asanor için mantık üretecek.
Mesela asansör aşağıdan çağırıldı ,yukarıdan çağırıldı, kabinde  biri var 3. kata çıkacak.
Şimdi asansor bu kadar çağrı üzerine işlemleri hangi sıra ile yapacak.
Yapay zeka algoritmasının en basit mantığı ile bu türden basit algoritmalar öğrenebilmeli.ş
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

turuncu

Alıntı yapılan: ahmet_matematikci - 11 Ocak 2016 - 16:25:17
@turuncu hocam galiba eksik yazdım. Asanor için mantık üretecek.
Mesela asansör aşağıdan çağırıldı ,yukarıdan çağırıldı, kabinde  biri var 3. kata çıkacak.
Şimdi asansor bu kadar çağrı üzerine işlemleri hangi sıra ile yapacak.
Yapay zeka algoritmasının en basit mantığı ile bu türden basit algoritmalar öğrenebilmeli.ş

Asansör mantığı biraz ileri seviye kaçıyor o yüzden öyle dedim. Ben de hep kolay zannederdim ta ki okulda görene kadar  :). Ondan önce algoritma, C ve daha sonra uml, finite-state machine gibi kavramları öğrenip daha sonra bakabilir bence.