[Çözüldü] Windows 10 - Ubuntu

Başlatan batuhankarabagli, 05 Ocak 2016 - 20:56:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

batuhankarabagli

Öncelikle merhaba. Bugün bilgisayarıma windows 10 ve ubuntu kurdum. Kurulum aşaması olarak SSD'ye windows 10u ve HDD'ye ise ubuntuyu kurdum. İlk olarak SSD'ye Windows10u kurduktan sonra HDD'yi bölümlendirerek Ubuntu kurulumunu gerçekleştirdim. Buraya kadar herhangi bir sorunum yok. Ancak ondan sonra bilgisayarı kapatıp açtığım zaman karşıma direkt olarak Ubuntu yüklenmeye başladı. Sonrasında BİOS ayarlarına girdim ve bios sıralama menüsünde sadece ubuntu gözüküyordu. Ben de bu sebeple BİOSta default setup yaptım ve tekrardan sıralamaları açtım ve oradan ubuntu yazısı kayboldu. Sonrasında bilgisayar direkt olarak Windows10 ile açıldı. Şimdi tekrar Ubuntu ile açmaya çalışıyorum ancak olmuyor. HDDyi ilk sıraya alsam bile bir fayfa etmedi. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler...

seron

Eğer bilgisayarınızın "Dual Boot" yani çift açılışlı olmasını istiyorsanız iki sistemi de aynı diske kurmalısınız. Değilse BIOS'a girip ayrı ayrı uğraşırsınız böyle. bildiğim kadarıyla çaresi yoktur.

SSD'niz kaç GB?

batuhankarabagli

HDD ile yanyana kurmak istediğim zaman birçok kez hata ile karşılaştım. o yüzden biraz korkuyorum. SSD'yi yeni aldım şimdi alır almaz format gibi şeylerle uğraşmayı istemiyorum. 240GB

seron

Ben yeni farkediyorum, sanırım konu başlığınız her an taşınabilir :)

Acaba ne hatası aldınız... Ben SSD kullanmadığımdan tecrübem yok ama, HDD kullanıyor olsaydınız seve seve yardım ederdim. Nasıl bir hata aldıysanız anlatmaya çalışın belki bir yardım eden çıkar.

batuhankarabagli

Yine aynı buna benzer sorunum olmuştu. Biri açılınca diğeri açılmıyordu.

turkerataturk

Ayrı disklerde boot da sorun yarabilir, iki sistemi aynı diske kurun deneyin.
''Mustafa Kemal ATATÜRK''

seron

Batuhan SSDye win+Ubuntu kurunca ne hatası almıştınız. bazı marka-model SSDlerde Ubuntu desteği olmayabiliyormuş diye duydum...

plazma

Ben başlığı uygun bölüme taşıdım, ssd sorunu olmazda linux tarafında trim otomatik başlamayabilir onunda çözümü kolay. Uefi kurulum mu yaptınız ve ubuntu kurarken grubu hangi diske kurdunuz?

batuhankarabagli

#8
Kurulumu her iki sistemde de UEFİ modunda yaptım. SSD'min markası Kingston HyperX Savage. Grub menüsü bir türlü gelmiyor. Windowstan sonra ubuntu kurunca boot menüsünde sadece ubuntu gözüküyor. Windowsu açmam için boot menü ayarlarını sıfırladıktan sonra windowsa geçis yapabiliyorum. O zaman da ubuntu açılmıyor.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 06 Ocak 2016 - 18:45:45

Yani şöyle söyleyeyim neyi sonradan kurarsam bilgisayarı açtığım anda hiçbir şey yapmadan o sistem açılıyor. GRUB menüsü bir kere bile karşıma çıkmadı. BİOS'umda mı bir hata var bilgisayarımda mı bilmiyorum. Çok denedim bir türlü olmuyor eksiklikler oluyor sürekli.

neynefes

Boot onarımı denendi mi peki? Eğer denenmiş ve sonuç alınamamışsa reFind'ı önereceğim. Uefi sistemimde şahane çalışıyor. Kurulumu da kolaylaştırmışlar. Ppa üzerinden rahatlıkla kurulum yapabilirsiniz.

batuhankarabagli

Dediğiniz programı ilk defa duydum. Onu da araştıracağım. İnşallah bir sonuc alırım.

seron

Konu hakkında yeterli bilgim yok ama bence olmaz. Hele hele ayrı ayrı disklere kurulumda UEFI (Hızı-Güvenli başlatma) seçilmiş. Windows diğer sistemin görülmesini engeller. Bu konuda açılmış benzer başlıklar da var. Windows ayarlarından hızlı başlatma, uyku modu gibi ayarlardan bu duruma müdahale edilebiliyor ama ben zannetmiyorum ki iki ayrı diske kurulum yapınca GRUB düzgün çalışsın. Yine de deneyin, olmazsa her iki sistemi de SSD'ye ya da HDDye kuracağız demektir.

Ben Kingston SSD'de Ubuntu desteği var mı diye bir araşırayım, bulabilirsem iletimi düzenlerim...

neynefes

İki hdd olması sıkıntı değil. Bios ayarlarından grub kurulu hdd seçilerek başlatma sağlanabilir. Ayrıca birçok mesajımda da dile getiriyorum reFind uygulaması çok başarılı efi konusunda. Grafik bir başlatma ekranı da sağlıyor. Debian türevleri için kurulumu da çok basit. PPA eklenerek kolayca kurulabiliyor. Ayrıca birçok başlangıç ayarı yapabiliyorsunuz conf dosyası ile oynayarak. Müsait bir zamanda reFind kurulumunu da anlatabilirim aslında.

seron

Neynefes yanlış anlamayın anladığımdan anlatmıyorum fakat az önce şöyle birşeyler buldum. Yinde de dikkate değer olmayabilir:
http://www.kingston.com/datasheets/shss3_tr.pdf

ekli resimde vurgulanmış kısma dikkat ediniz: (Tabi ki destekliyor olması, ama belirtilmemiş olması da söz konusu)



[eklenti yönetici tarafından silindi]

neynefes

Windows 10 da yazmıyor orada. Hoş gerçekten desteği de olmayabilir ama zannetmiyorum. Özenli hazırlanmamış belge.

plazma

Uefi olması veya iki yada ikiden fazla diske fazlada işletim sistemi kurulması engellemez, yeterki secure boot kapalı olsun ve windeos tarafında uyku modu kapalaı olsun, linux tarafından diskleri bağlamada sıkıntı çıkarmasın onun dışıdna bir sıkıntı yok grubuda kurulum yaparken sda başına kurulsun ssdnin sda olduğunu düşünürsek birincil disk olarak hdd ikin disk olsun bir sıkıntı çıkmaz.

seron

Konu biraz uzadı ama bence faydalı bilgiler de ortaya çıktı.

Evet, SSD'nin teknik dökümanında win10 ve ubuntudan bahsedilmemiş ama bu uyumsuz olduğu anlamına gelmeye de bilir.

Şunu anlamak istiyorum: İki ayrı harddiske ya da biri SSD diğeri HDDden oluşan bir sisteme dual boot kurulum yapılabiliyor mu?

neynefes

Kesinlikle kurulum yapabilirsiniz. İsterseniz 100 tane kurun.

batuhankarabagli

#18
Ben sistemimi tek SSD'ye de tek HDD'ye de kurmaya çalıştım yine aynı sonucu aldım. UEFI Legacy MBR GPT bu bölümleri çok denedim. Ancak bilgisayarın hızlı olması için benim bildiğime göre UEFI ve GPT düzeninde bir kurulum yapmam gerekmiyor mu?


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 09 Ocak 2016 - 04:04:12

Arkadaşlar sorun halloldu. Her şey yolunda tıkır tıkır. Hepinize teşekkür ederim. :)

seron

Sisteminizin Hızlı çalışması için değil de, hızlı ve güvenli açılması için gerekli. yani sistemin hızlı çalışması için gerekli olan donanımsal ve kurulumsal etkenleri biliyorsunuzdur zaten. bir sistemi UEFİ-GPT olarak kurmak demek o sistemi daha hızlı kılmak demek değildir. UEFI, rootkit virüslerine karşı güvenlidir(öyle iddia ediliyor) ve hızlı açılışı destekleyen bir tekniktir; sistemi hızlı çalıştırmak için değil. yani isterseniz EHCI-MBR BIOS-MBR olarak da kurarsınız. ha ne olur, yavaş açılır ama bahsettiğiniz kurulum sorunları ihtimali azalır.

kısacası UEFI ve şu "i" harfli işlemciler çıktı, mertlik bozuldu :)

afineday2die

Aşağıdaki *bağlantıda anlatılan yöntem ile kurmayı dene. Ben bu yöntem ile iki ayrı diske Windows 10 ve Ubuntu UEFI dual-boot kurulumunu yaptım. birde

http://linuxbsdos.com/2015/10/31/how-to-dual-boot-windows-10-and-ubuntu-15-10-on-two-hard-drives/

neynefes

Sorun hallolduğu için başlığı kapatıyorum.