Linux'da Video Kurgusu(Montaj) Nasıl yapılır(kdenlive-openshot)-Videolu anlatım

Başlatan seron, 19 Aralık 2015 - 21:51:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

arpia

Öncelikle emeğine sağlık demek istiyorum. Sonrasında,
Alıntı yapılan: seron - 19 Aralık 2015 - 21:51:02
Sesim kötüydü; imkanım olsa seslendirme sanatçısı da kullanırdım ;D Şimdilik idare ededurun, belki ileride daha iyisini yaparız. Bu arada internet ortamında ilk olarak "Türkçe anlatım" yapmış olmanın haklı gururunu yaşıyorum.
Bu düşünceyi kafandan çıkar ve başka ses kullanma derim. Ben gayet başarılı buldum. Özen verilmiş, tane tane anlaşılır biçimde konuşulmuş. Ses tonlaması da başarılı bence.

Alıntı yapılan: seron - 19 Aralık 2015 - 23:48:24
Yalnız arkadaşlar darılıyorum. İlk videoyu izliyorsunuz, ikinci videoyu izlemiyorsunuz. İkinci videonun sonlarında güzel süprizler var... Vaktiniz yoksa sıkıntı yok tabi ama mutlaka izlemelisiniz... :)
Gerçekten sonu ayrı bir keyifti, çok güzel olmuş :) Daha nice güzel projelere imza atmanız dileğiyle...


dozi

Bu güzel anlatıma ve verdiğiniz emeğe teşekkürler. Her iki videoyu da izledim. İkinci videonun sonundaki sürprizleri de sevdim. Oldukça emek vermişsiniz. Devamını bekleriz. :)

seron

teşekkür ederim arkadaşlar.

@mhmtkrktr, linux'da video kurgu ve kodekler konusunda anlatımlar genellikle yetersizdir. ve anlatmak çok uzun sürüyor. Bu nedenle sizlerin soru sormasını bekliyorum. böylece sadece anlaşılması gereken şeyleri aktararak fazla zorlanmamış oluyorum. örneğin, openshot ve kdenlive'nin özellikleri video'da anlattıklarımla sınırlı değil; daha birçok efekt-mefekt, şu-bu yapılabiliyor.

ben bilgi olması açısından şunları da anlatmalıyım:

Linux tarafında kodekler biraz sorunlu olabiliyor. Bunu, kullanırken anlamıyorsunuz. mesela windows tarafında bir filmi dönüştürmek hem daha az sorunlu, hem daha az vakit alıyor, hem de uygun yzılımla yapılırsa yüksek kalitede çıkarılabiliyor. şayet videonuzun kalitesinden memnun değilseniz ve amacınıza göre daha ciddi sonuç istiyorsanız, windows tarafında yapmanızı öneririm.

ilaveten, izlemiş olduğunuz videolarda karşıma bazı sorunlar çıktı. onları DVD yapmak istemiştim ve bu işi sağlıklı ve hızlı yapabilen yazılım o an için sadece windowsta vardı. bu sorunu aşmak için windowsa geçtim fakat videoların çalışmadığını, oynatıcıların ve video dönüştürücülerin hata verdiğini gördüm. oysa windowstaki kodeklerim sağlam ve tamdı ve aynı videolar linuxda sorunsuz idi. zar zor video dönüştürücüyle dönüştürebildim. ve anladım ki (yanlış da anlamış olabilirim) linuxda yapılmış bir video her platformda düzgün çalışmayabiliyor; linuxda sorun çıkarmasa da...

Arkadaşlar,

Eğer ciddi işlerle uğraşmak, yani ticari amaçla bu işle uğraşmak istiyorsanız, bu yazılımlar elbette işinizi görmeyebilir. Bu durumda paket yazılımlara ihtiyacınız var demektir.

Edius, windows tarafında bulunan ve yanılmıyorsam fiyatı 2000TL civarında olan bir yazılım. herhalde ne demek istediğimi anlamışsınızdır. Yazılımın zor kullanımı dışında hiçbir sorunu, eksiği yoktur. Bu yazılımın verimli çalışması için, yüksek grafik kartı ve iyi bir işlemci gereklidir. Bu yazılımın eğitimi, Üniversitelerimizin Radyo-TV-Sinama, kameramanlık ve fotoğrafçılık, TV yayıncılığı gibi bölümlerinde gerek ders olarak gerekse ücretli kurs olarak verilir. Bu tür bir yazılım, film şirketleri, TV istasyonları, haber merkezleri gibi yerlerce sık tercih edilir.

Video kurgusu zannettiğimizden çok daha ciddi bir iştir, ve yazılımı kullanmayı bilmemizin yanında iyi bir beyin ve yaratıcılık da gerektirir. Yukarıda izlediğiniz filmdeki yazılımları, özellikleri sınırlı olsa da "yaratıcılık" etkeninden dolayı limitlerini zorlayarak o filmleri yaptım ve gördüm ki beğeniliyor. demek ki isteyince oluyor.

Bu konuda sormak istediğiniz, bilgi almak istediğiniz noktalar olursa çekinmeden sorun. Sadece linux tarafından değil windows tarafından örneklerle yardımcı olurum. windows düşmanımız değildir; mecburen kullanılması gereken paket yazılımlar da var.

esen kalın...

Altaylardan_Gelen_Atlı

Az konunun dışına çıkarak Linux kullanıcıları için çok amaçlı bir linux yazılım olan Kodi için zaman ve fırsatınız olursa bir sunum bekleriz 

saygılar
'' YasLandığın ağaç kof ise sende yıkıLırsın ''

seron

Tamam. Buradan değil de özelden görüşelim ya da sunum istekleri diye bir yer var oraya üşenmezseniz başlık açın. şayet ben yapamazsam bile yapabilecek olan başkaları da yardım etmeye çalışır. ben kodi nedir diye araştırmaya başlayayım. yazılımın ne olduğu ve nasıl kullanıldığını çözer çözmez birşeyler yapmaya çalışacağım. bana da LMMS anlatımı lazım...

plazma

Yada anket isteği yapılabilir sonucuna göre en çok oy alan tanıtım isteği gerçekleştirilebilir ama tabikide anlatımı yapacak kişininde müsait olması gerekiyor. Çok güzel bir çalışma belki biz 5-10 dk da izliyoruz ama kurgu montaj vs. epeyce vakit alıyor emeğine sağlık diyorum @seron 'un tekrardar güzel bir çalışma olmuş.

mhmtkrktr

Senin yazdığın mesaj üzerine daha önce yazmış olduğum mesajı birkaç kez okudum. Hâlâ o yazıyı nasıl kendi üzerine aldığını anlayabilmiş değilim. Özellikle son paragrafa alınman için, senin openshot programının kendisi olman veya en azından programcısı olman gerekir. Masajın akışında bu yönlendirme, gayet açık görünüyor.

Olayın bu kısmını açıklayabilmişsem ikinci kısma geçeyim. Öncelikle anlatım için yukarda teşekkür etmiştim. Tekrar teşekkür ederim. Bu ve benzeri programların anlatımdan çok tanıtıma ihtiyacı olacağı kanısında olsam da, emek vermiş zaman harcamışsın. Zamanın oldukça devamının gelmesini isterim bende.

Fakat yukarda bana, neden böyle eleştirdin bâbında yazdığın yazıya, şimdiki mesajında kendin değinmişsin. :) Ben openshot ile ilk düzenlemeyi 3 yıl önce yapmıştım. O günden bu güne üzerinde çok bir şey değişmedi. Şu bir gerçek, profesyonel olarak bu işleri yapacak birinin ihtiyacını karşılayacak bir program değil kendisi. Ancak amatörce, giriş aşamasında yapılabilecek kişisel bir kaç resmi veya videoyu birleştirip, altına bir iki ses koymakdan ibâret çalışmalar yapılabilir. Konuyu yakından biliyor olmama rağmen, geçiş efektlerinin bile tam olarak çalışmadığını görüyorum. Bir efekti 3 saniye oynasın diye koyuyorsun, 1 saniye bile olmadan pıt diye geçip kayboluyor. Sonrası süre bitene kadar kara bir ekran.

Hâl bu iken benim sitemini ettiğim nokta, geliştiricisi. Daha doğrusu programlama mantığı. Her programın bir amacı olmalı ve o amacın üzerine yoğunlaşmalı diye düşünüyorum ben. Sadece bu program değil, tüm programlar için. Örn: demişsin ki, bazı kişiler çok farklı olan bu çıkış seçeneklerine ihtiyaç duyabilir. Tamam buna bir sözüm yok. Bunun ilk elden şahidiyim ben. Ancak buna ihtiyacı olacak kadar uzman çalışmalar yapacak kişi, bunun için de uzman bir converter yazılımı kullanır zaten. Bu konuda uzmanlaşmış yazılımlara dikkat edersen, temel birkaç formatın dışında sana bir seçenek sunmaz. Bunu dile getirsen "biz format dönüştürme alanında çalışma yapmıyoruz, bizim işimiz ve uzmanlığımız bu değil" der. Haklıdır da.

Fırıncı ekmek yapar, aşcı o ekmeği yemeğe uygun bir şekilde sunum yapar, insanlar da hizmet karşılığını verir ve ekmeği yer. Burada fırıncının işi, ekmeğe en iyi lezzeti ve kıvamı vermek üzerinedir. Yiyecek olan bunu dilimlerde yer, bayatlatır yer veya yağ sürer yer, bu fırıncıyı bağlamaz.   

Programlarda bu mantıkla işleyip gelişmeli diye düşünüyorum. Openshot yazılımını yapan arkadaşlar yüz tane çıkış formatıyla uğraşmak yerine, kalan zaman ve enerjilerini programın ana görevi üzerine harcasalar, araştırmalarını bunun üzerine yapsalar, eminim ortaya çok daha düzgün işleyen bir çalışma çıkacaktır. Yoksa bu şekilde bin bir çeşit özelliği varmış gibi görünen ama, iş icraata gelince ortaya olmadık şeyler koyan bir program çıkıyor.

Bu konuda ki fikir ve görüşlerim bunlarla sınırlı kalmaz ama daha fazla yazarak okuyanı sıkmak istemem. Açıklamaların ve anlatım için tekrar teşekkür ederim. Umarım bu kez yanlış anlaşılmam.

seron

Genel anlamda konuşmam gerekirse, şu bir gerçek: ben linux'u seviyorum. Çünkü çocukluktan beridir ilgi alanım olan bilgisayar bilimi ile ilgili bir alan. Fakat linuxda "herşeyi yapmak için bol bol yazılım olduğu" vugulanıp duruyor. ben de sizin belirttiğiniz durumdan çok buna kızıyorum. evet, bol bol yazılım var ama hiçbirisi profesyonel kullanıma uygun değil.

bu anlattığım şey, kişiye göre değişen br durum değil malesef. linux'a geçtiğimden beridir,
bir ihtiyacı tam olarak,
sorunsuz,
kolay şekilde,
yüksek kalitede
yapabilen yazılım ya yok, ya da bir iki adetle sınırlı. Bunu yazılımlara meraklı oluşumdan dolayı çok kurcalamamdan biliyorum. windows tarafında da yazılımları çok kurcalıyor ve kullanıyorum, linux tarafında da. Ve edindiğim sonuç şu: linux yazılımları gözönüne alındığında, durumu, windows yazılımlarını atıyorum samsung cep telefonuna, linux tarafındakileri ise çin malı-çakma telefona benzetiyorum. hani yok demesinler diye var sanki.

bunu yeterli tecrübem olmayışına, ya da birşeyleri yanlış/eksik yaptığıma bağlayanlar da var; yanılıyorlar. bu nedenden ötürü bir forumda yöneticilerle tartışmış ve sonunda ayrılıp buraya gelmiştim.

sizin sorununuzun temel nedeni de budur aslında. bakın, sağda solda söyleye söyleye dilimde tüy bitti. windows tarafında bir yazılım var: NCH videopad video editor. Bu yazılım, aslında çok gelişmiş bir yazılım değil. hatta kdenlive ile kıyaslanamaz; fakat bu yazılımın gerek kullanım rahatlığı, videoyu bozmadan çıkarması, hızlılık ve sonuç odaklı olması, yüksek çıkartma hızına sahip olması gibi etkenler nedeniyle en iyi amatör yazılım. windows tarafına geçince mutlaka denemenizi öneririm. ücretsiz kurulur. boyutu 4-5MB dir ve bu boyuttaki bir yazılımın bu kadar harikalar yaratmasına şaşarsınız...

bahsetmiş olduğunuz video çıkartma özelliklerinin sınırlı olup olmaması da o yazılımın profesyonelliği ile doğrudan ilgili değil asında. amacı ile ilgili. yani videopad yazılımı kullanacak kişi, bu videoyu :
cep telefonuna atabilir
bilgisayarında tutabilir,
internete yükleyebilir ve özellikleri youtube standardında olması gerekebilir,
taşınabilir aygıtlarda kullanması gerekebilir,
...vb...

yani genellikle amatör kullanıcıların istediği şekilde tasarlanmıştır.

profesyonel yazılımlarda da çok fazla özellik barınabilir ve nedeni yukarıdaki sayılanlara ilave olarak, daha fazla izleyici kitlesine ulaşabilmeyi mümkün kılmaktır.
ediusda ise son derece sınırlıdır; TV yayını standartları vardır genelde, çünkü ediusun amacı zaten yayıncıların ihtiyaçlarını görmektir.

şimdi toparlayalım:
TV yayıncıları, profesyonel video-film yapımcıları, linux kullanmıyorlar ve bu, biliniyor. Bu nedenle yazılım yapımcıları amatörlere yönelik çalışıyor. daha da önemlisi bağışlarla ayakta kalmaya çalışıyorlar, imkanları kısıtlı. dolayısıyla diğer yazılımlarda olduğu gibi video yazılımları da linux tarafında son derece sorunlu ya da kısıtlı olabiliyor ki, yine de özellikle kdenlive, bence amatör ötesi özellikler barındırıyor. openshot ise kısıtlı olmak açısından dediğiniz gibi biraz abartılmış. videoyu çekerken, "ülen ben bunun nesini anlatayım şimdi?" diye düşünmedim de değil. çünkü sade ve yüzaysel idi.

ÖNEMLİ:
openshotda yaşadığınız efekt sorunu bende yok. bu durum, kullandığınız sistemle, ya da o yazılımla ilgili bir soruna işaret ediyor. şu ana kadar kullandığım linux sürümleri içinde bir yazılımın bir sürümde iyi çalıştığı, diğerinde çalışmadığı, ötekinde sorunlu çalıştığına şahit oldum ve en son, en sorunsuz işletim sistemlerinin Ubuntu ve Mint olduğuna karar vererek mint'e geçtim. o sorunun nedeni için araştırma yapmalısınız. bende efektler sorun olmuyor. gerekirse sorunun nasıl gerçekleştiğini bana video çekerek yükleyin bir bakayım. bakarsınız bir ayrıntıyı yakalarız.

bir de ben yanlış anlamışım kusura bakmayın, "sen daha sana verdiğim videoyu doğru dürüst çıkaramıyorsun" deyince yazılıma hitaben yazdığınızı düşünememişim.

üüühüüüü bu gün habire yazı kasıyorum hadi hayırlısı ;D

plazma

Şöyle bir nokta belirteyim windows tarafındaki uygulama/program ücretsiz/deneme/tam sürüm gibi ayrılıyor parasını ödeyerek kullanabiliyorsunuz yada reklamlara mağruz kalarak bir şekilde gelir elde ediyor bunu geliştirenler. Daha önce bizim forumda da diğer forumlarda da tartışılmıştır bu durum diyelim bir dağıtım beğendik yada uygulama,tema vs. eğer bu beğendimiz objenin yoluna devam etmesini istiyorsak destek olmalıyız. Mesela elemantary os bir çok kullanıcı beğenmiştir ama bağış yapmaya geldimi kimsede tık yok:) özgür bir yazılım yada projeye ne zaman ne kadar katkı sağladık esas soruda bu, sonuçta bu projeleri yapan insanlarda hayatını idame ettirmekle yükümlü, ben ara ara ama x ama y olarak bağış yapıyorum önemli olan kalkıpta çok büyük paralar dökmemiz gerekmiyor 1 usd 3 tl gibi rakamlarda olabilir sonuçta küreselde bir havuz oluşur geliştiricide emeğinin karşılığını almış olur diye düşünüyorum. Ha bu benim düşüncem katılabilirsiniz veya katılmayabilirsiniz. Zaten donanım üreticilerinin ekonomik mekaniğini kırmak zor microsoft ile olan anlaşmaları var gizli yada açık çoğu donanım üretisinde de linux/gnu sürücüsü vs. göremezsiniz. Adobeyi ele alalım adobe mac ve windowsta var macte çalıştığına göre unix çekirdeği kullanıyor yanlış bilmiyorsam mac, linuxe port etmek ne kadar zor olabilir? Pazar payı tutmuyor o eforuda harcamak istemiyorlar bu gibi büyük firmalar. Son yıllardaki en büyük atapı yapan bu konuda steam valve sayesinde (steamos hatta) biz bu tarafta bu kadar oyun çeşitliliğine sahip olduk. Mobil uygulama marketleride aynı android googleplay ve ios applestore hemen hemen tüm uygulamlar iki taraftada var. Linux/gnu dünya çapında diyelim %10 kullanım olsun sunucular,son kullanıcı vs dahil bu oran %30 yada 40 olsaydı bu olumsuzlukların hiç birini bugün tartışmıyor olurduk :) Evet bende size katılıyorum bende linuxu sevmeme rağmen bir uygulamaının bir dağıtımda yada madaüstünde çalışıp başkasında çalışmaması yada hata vermesi benide üzüyor hatta kızdırıyorda umarım valve gibi diğer firmalarda atılım yaparlar, daha iyi yerlere geliriz.

seron

Sözün özü: Linux işletim sistemleri profesyonel (ticari amaçlı) kullanıma çok da uygun olmayınca yazılımlar da, bu yönde gelişiyor. Esasen çok güzel ve kullanıcının işini görecek yığınla yazılım var. Ve bence karşılık beklemeden verilen bu yazılımların kaliteleri bedava oluşlarına göre mükemmel. Fakat profesyonellik, kullanım rahatlığı vb gibi durumlar aranırsa orası zor.

ofis yazılımına ihtiyacı olan birisi, şayet ofisi derinlemesine kullanmıyorsa işini görür.
konu dahilinde video düzenlemek isteyen kişi için işini görebilecek yazılım var mı, var.
resim yapmak için, o da var.
film ve ses oynatmak için, dolu.

E, o halde yazılım kırmaya ya da bir sürü para ödemeye gerek yok. "Çin malı cep telefonu" normal bir kullanıcının işini gayet iyi karşılıyor.

ama iş titiz kullanıcılara gelince, mecburen windowstan kopamıyorlar. örneğin ben, Gimp'e alışsam da fotoşop'tan kopamıyorum; aynı işi gördüğünü söyleyenlerle kavga ediyorum. mesele yapımcılar değil; benim kavgam, ücretli paket yazılımların, linux yazılımlarla aynı kalitede olduğu görüşü ile ilgilidir.

Neyse...

Bu konuda yardım isteyen, soru soran varsa ben buralardayım. konusu da açılmışken, "videopad yazılımı" ile ilgili kısa bir video yapmıştım, belki yararlı olabilir:
https://www.youtube.com/watch?v=RJThLCfZDUM



ahmet_matematikci

♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

heartsmagic

Açıkçası hakim olduğum bir konu değil ancak yapılan Çin malı benzetmesinin pek hoşuma gittiğini söyleyemem :) Hatta sistem temelini esas alırsak bana kalırsa Linux dağıtımları birer Samsung, Apple iken Windows ancak ikinci kalite Çin malı olabilir. Nasıl, hoşa gidiyor mu? Tamam, mesele uygulama kalitesi, bu durumda uygulama ortamını eleştirelim, Linux'u değil.

İkinci mesele ise TV ve film yapımcıları profesyonel anlamda Linux kullanıyorlar. Biraz araştırılırsa birçok filmin Linux ortamından çıktığı görülebilir. Ben ta 2008 senesinde Shrek için bir yazı kaleme almıştım bir yerlerde. Üzerinden geçmiş yedi sene, yerimizde sayıyor olamayız. Ha, o uygulamalar ücretli midir değil midir bilemem, ancak kullanıldığını iyi biliyorum.

Bu konuda herkes sizlerin denemiş olduğu uygulamaları öneriyor zaten sağda solda, fakat liste biraz daha geniş. Örnekler:
http://filmora.wondershare.com/video-editor/free-linux-video-editor.html

Lightworks'e bakan oldu mu?

Bir de benden öneri, bir şey anlatmaya çalışırken mümkün mertebe meseleyi kısa tutun :) Bu türde fikir paylaşımlarında konu uzadıkça ana odaktan uzaklaşılıyor.

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mhmtkrktr

Ben sondan başlayayım :)
Alıntı YapBir de benden öneri, bir şey anlatmaya çalışırken mümkün mertebe meseleyi kısa tutun :) Bu türde fikir paylaşımlarında konu uzadıkça ana odaktan uzaklaşılıyor.
Eleştirel konuları kısa yazarsan o da yanlış anlaşılmalara varan sonuçlar doğuruyor.
Alıntı YapLightworks'e bakan oldu mu?
Uzun zamandır Arch tabanlı dağıtımlarda çalışmıyor diye biliyorum. Çalıştığı dönemde de çok stabil değildi. Konu üzerine şimdi tekrar baktım. Paket güncelliğini kaybetmiş. Bu kullanılan dağıtımın sorunu diyebilirsiniz ki, bu ayrı bir tartışma konusu açar, şu durumda Linux tarafında kullanılabilen bir yazılım sınıfına girmiyor gibi.
Alıntı YapBu konuda herkes sizlerin denemiş olduğu uygulamaları öneriyor zaten sağda solda, fakat liste biraz daha geniş. Örnekler:
http://filmora.wondershare.com/video-editor/free-linux-video-editor.html
@seron 'un belirtmeye çalıştığı, benimde hemfikir olduğum konuda bu zaten. Program çok, ancak işini tam anlamıyla yapması bir yana, temel işlemleri yerine getirebilen yok. Birileri çıkmış ortaya az ondan, az bundan demiş. Bu konuda dayanak alınan nokta hep, Linux programcılarının imkansızlıkları vs. oluyor. Aynı durum diğer işletim sistemleri içinde geçerli buna göre. Örneğin Windows tarafında ücretsiz, ticari kazancı olmayan yüzlerce yazılım var. Hiçbirisi ben para kazanmıyorum diye gelişimini durdurmuyor veya mâdem bedava benden bu kadar demiyor. Asıl değinmek istediğim konu bu olurdu ancak kısa olsun demişsin bende kısa tutayım o zaman. :)
Alıntı Yapİkinci mesele ise TV ve film yapımcıları profesyonel anlamda Linux kullanıyorlar. Biraz araştırılırsa birçok filmin Linux ortamından çıktığı görülebilir. Ben ta 2008 senesinde Shrek için bir yazı kaleme almıştım bir yerlerde. Üzerinden geçmiş yedi sene, yerimizde sayıyor olamayız. Ha, o uygulamalar ücretli midir değil midir bilemem, ancak kullanıldığını iyi biliyorum.
Bu uygulamalar genel olarak, bâzı sektörler ve firmalar için özel üretilip paketleniyor, genel dağıtımların depolarında yayınlanmıyor diye biliyorum ben.
Doğru biliyorsam, bunlarıda şimdilik kullanıcı tarafında Linux 'a mâl edemeyiz.
Alıntı YapAçıkçası hakim olduğum bir konu değil ancak yapılan Çin malı benzetmesinin pek hoşuma gittiğini söyleyemem :) Hatta sistem temelini esas alırsak bana kalırsa Linux dağıtımları birer Samsung, Apple iken Windows ancak ikinci kalite Çin malı olabilir. Nasıl, hoşa gidiyor mu? Tamam, mesele uygulama kalitesi, bu durumda uygulama ortamını eleştirelim, Linux'u değil.
Eleştirilerin tutarlı ve seviyeli olmasına katılırım (kendi adıma, bu benzetmede buna çok aykırı davranıldığını düşünmüyorum) ancak eleştirilmeyen ve bu eleştirilere kulak vermeyen hiç birşey gelişmez. Biz kullanıcı ve meraklıları olarak eleştirmeyelim de, hiç kullanmamış olan Win veya Mac kullanıcıları mı eleştirsin. :) :)


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 04 Ocak 2016 - 21:20:46

Alıntı Yapbahsetmiş olduğunuz video çıkartma özelliklerinin sınırlı olup olmaması da o yazılımın profesyonelliği ile doğrudan ilgili değil asında. amacı ile ilgili. yani videopad yazılımı kullanacak kişi, bu videoyu :
cep telefonuna atabilir
bilgisayarında tutabilir,
internete yükleyebilir ve özellikleri youtube standardında olması gerekebilir,
taşınabilir aygıtlarda kullanması gerekebilir,
...vb...

yani genellikle amatör kullanıcıların istediği şekilde tasarlanmıştır.
Yukarda belirttiğim gibi, bu videoları dönüştürmek isteyen, kendisine çok daha fazla seçenek sunan bir video converter yazılımı kurup kullanabilir. Bunun profesyonellik veya amaçla ilgisi olduğunu sanmıyorum. Öyle olsa, daha önce de örneğini verdiğim pro showgold veya pro show producer gibi yazılımların amacımı farklı veya profesyonel mi bakmıyorlar işe.
Bana göre bu boşluk doldurmaktan ibâret.

Alıntı Yapopenshotda yaşadığınız efekt sorunu bende yok. bu durum, kullandığınız sistemle, ya da o yazılımla ilgili bir soruna işaret ediyor. şu ana kadar kullandığım linux sürümleri içinde bir yazılımın bir sürümde iyi çalıştığı, diğerinde çalışmadığı, ötekinde sorunlu çalıştığına şahit oldum ve en son, en sorunsuz işletim sistemlerinin Ubuntu ve Mint olduğuna karar vererek mint'e geçtim. o sorunun nedeni için araştırma yapmalısınız. bende efektler sorun olmuyor. gerekirse sorunun nasıl gerçekleştiğini bana video çekerek yükleyin bir bakayım. bakarsınız bir ayrıntıyı yakalarız.

Bahsettiğim durum her efekt için geçerli değil. Son güncellemelerle bu sayı biraz daha azalmış ama tesadüfen denediğim bir kaç efektte hâlâ var. Sorunun sürümden kaynaklı olduğunu sanmam. Bu durum 3 yıldır var. İlk dönemlerde daha yoğundu. Kullandığım sistemler de donanımsal olmasına ise, hiç ihtimal vermiyorum. Bir ara zaman ayırabilirsem, sorunlu efektlerin olduğu alanlar için kayıt yapmaya çalışırım.

heartsmagic

Öncelikle şu uzun yazma meselesine değineyim :) Sözüm kişisel anlaşılmasın, hatta "yapılmalı" şeklinde de anlaşılmasın. Ben kendi adıma durum tespiti yaparak öneride bulundum, zira forumdaki her iletiyi okuyan biri olarak hangi iletilerde kafa dağılıyor, hangilerinde dağılmıyor bir nebze tecrübe kazandım sayılır :) Gerektiğinde uzun yazılsın, açıklayıcı olunsun fakat forumda son zamanlarda fazlaca uzatılan, fazlaca dağınık yazılan iletiler görüyorum ve cidden odaklanmakta zorlanıyorum. Tekrar edeyim, bu sözlerim bir kişi için değil, farklı örnekler mevcut forumda. Dileyen yine dilediği kadar uzun yazabilir elbette :)

Söylediğim gibi konuya hakim değilim, bağlantıyı verirken de aynı şeylerin önerildiğini bilerek verdim. Hani arada hiç adı geçmeyen uygulamalar var belki iş görür gibisinden. Yanlış da anlaşılmayayım, olmayan bir şey için evet var demek çocukca olacaktır, hele hele o alanda hiç iş görmüyorsam. Eleştiri de olsun, olsun ki insanlar irkilsin, farklı bir ufuk kazansınlar.

Fakat, eleştiri betimlemesi belirli bir çerçevede bırakılmalı bence. Linux yazılımı derken mesele tamamen son kullanıcı yazılımı mıdır? Peki, öyleyse evinde Nginx kullanan bireysel bir insan son kullanıcı değil midir? Günlük işlerden mi bahsediyoruz burada? Eğer öyleyse ben de son kullanıcıyım, video düzenleme uygulamasına hiç ihtiyacım olmadı ve günlük olarak kullandığım uygulamaların tamamı bana göre profesyoneller. Ne demeliyim şu durumda? Hani çin malı çakma telefon olarak yapılan betimleme benim için bir anlam ifade etmiyor.

@seron da gelince görecektir, dilediği gibi cevaplayabilir. Başka forumları da örnek vermesine gerek yok, bizim forumda kimseyi eleştirdi diye kovmayız. Zira senelerdir eleştirilerle yaşayarak fikir paylaşımı yapmayı gayet güzel başarıyoruz burada :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mhmtkrktr

Yapılacak eleştiriler konusunda fikrimi söylemiştim. Bu konuda ki fikrim değişmez. Eleştiriler tutarlı ve seviyeli olursa bir yerde buluşulabilir. Aksi durumda hiç bir yere varmayan boş muhabbete döner dururuz.

Aslında eleştirimizin asıl sebebi de, işletim sistemi olarak Linux 'ı sevmemiz. Daha ileri seviyede bir yere gelebilmesini istememiz. Ben son üç senedir, MS ofisle belirli aralıklarla düzenlemem gereken dosyaların dışında tüm işlerimi Linux üzerinde yaptım. Öyle temel anlamda bir internet kullanıcısı veya bir kaç program üzerinde çalışma yapan kullanıcı olduğumda söylenemez.  Daha önce herhangi bir sebeple herhangi bir yerde bunu dile getirmedim ancak ben kendi adıma Linux dağıtımlarını ücretsiz, farklı bir dille beleş olduğu için seçmedim. Zaten o şekilde kullandığımda söylenemez. Çeşitli ortamlara destek amaçlı aktardığım tutarları toplarsam, her programıyla lisanslı bir kaç windows veya os x in kat be kat fazlası edecektir.

Aynı şekilde openshot gibi uygulamalara da elimden geldiğince azda olsa destek vermek isterdim. Fakat bu programların bir çoğu gelişme adına neredeyse hiç bir temel adım atmıyor gibi görünüyor. Bu program 3 sene önce neyse şimdi de o. Son iki yılda aldığı 2-3 güncelleme. O da dil paketi ilavesi tarzı şeyler. Bunları ilave eden de geliştiricileri değil, çeviri çalışması yapan arkadaşlar. Hani bu şekilde bakarsam Windows da, "bir şeyi yapayım, sonra ona destek veya sponsor bulayım" mantığı işlerken, bu tarafta "önce desteği alayım sonra *bir şeyler yaparım" mantığı işliyor gibi bir izlenim bıraktı bende. Tabii bu sözünü ettiğim her uygulama veya ortam için geçerli değil.   

Biz bu gelişememe konusunu genelde gönülülük durumuna bağlıyor olayın sürekli mazur görülmesi gerektiğinin arkasına saklanıyoruz . Oysa ki asıl iyi işlerin bu durumda ortaya çıkması gerekir. Bildiğim kadarıyla Linux ortamın da bir programın illaki ücretsiz dağıtılması durumu da yok. Aynı yazılımı giriş aşamasında (openshot 'ı ele alırsam) şimdi olduğu halde, birde geliştirip pro sürümü şeklinde ücretli olarak verebilirler. Bu şekilde yapılsa sadece destek amaçlı bir kaç tane lisans ben satın alırım. İhtiyacım olsa da, olmasa da alırım. Zaten amaç kullanmak değil, destek olmak.
Fakat şu haliyle bana, vereceğim destek, iki şişe bira parasıyla, yanına fındık fıstık olamaktan ileri gitmeyecekmiş gibi geliyor. Takip ettiğim kadarıyla bıraktığı izlenim o şekilde oldu bende.

Neyse daha fazla uzatmadan susayım ben. Yoksa konunun sonu gelmeyecek. Sadece son olarak şunu söylemek isterim,

Burada da mutlaka Linux tarafında çalışmalar yapmak isteyen arkadaşlarımız vardır. Bu konuda onlar istese de istemese de, yapıcı şekilde eleştirmek, konuları tarafsız bir gözle irdelemek bu taraf için gereksiz değil, aksine uzun vadede olumlu etki yapacaktır. (Doğruysa da , yanlışsa da bunlar benim düşüncelerim)

heartsmagic

Benim de dileğim tutarlı eleştiri zaten :) Orta noktadayız bu konuda, fakat bir tarafı Samsung diğer tarafı çakma Çin malı diye nitelemek benim için tutarlı bir eleştiri değil ne yazık ki, itiraz ettiğim nokta bu. Öteki türlü bu başlıktaki uygulamalara yapılan eleştiriler için gıkım bile çıkmadı farkındaysan.

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mhmtkrktr

Aslında  bu konuda oluşturacağı rahatszlığın farkındayım. Hak vermediğimi de söyleyemem. Ben durumu @seron 'un espirili kişiliğine bağladığım için üzerine çok durmadım. Olay biraz hitâbet farklılığından kaynaklanıyor gibi geldi bana. Aslında zaman zaman hepimiz, kafamızdan geçen bu gibi benzetmelerin farklı değerlendirilebileceğini düşünemiyor, olayın akışına kaptırabiliyoruz kendimizi. :)

arpia

İşim ve zevkim ile alakası olmadığı için Windows yada Linux tarafında bu işi yapan profesyonel programlar nedir bilmiyorum ama @heartsmagic'in belirttiği gibi Linux üzerinde bu işi profesyonel olaraka yapıyorlar, hatta ve hatta renderlar için Linux sunucu çiftliği kuruyorlar. Ciddi yatırımlar ama kazançları da çok ciddi tabii.

En son hatırladığım Interstellar filminde linux üzerinde film için efektler yapmışlardı, solucan deliği gibi.

Alıntı Yap
Shrek 3 Linux Rotası

Bu iş önce hikayeden başlıyor, daha sonra 3B modelleme ve ardından render kısmı yapılıyor. DreamWorks Animation 3B modelleme için popüler Linux Maya ticari paketini kullanıyor. Karakterlerin yerleşim düzenleri belirleniyor ve genel aydınlatma tanımlanıyor. Modeller Karakter TD'leri tarafından dahili iskeletler tarafından donatılıyor, daha sonra sahne animatörlerine veriliyorlar. Karmaşıklıktan dolayı, Shrek-3 animatörleri yüzlerce sahneden giyim veya alev gibi bölüm bölüm paylaşım yapıyorlar. Sonra, sahne 3000 işlemcili Linux render çiftliğinde kare kare render ediliyor.
Gerçi daha önce Autodesk'e ait olan Maya'nın Linux sürümü diye duymuştum ama baktığımda görememiştim.

Side Effects'den Houidini var 3 boyutlu modellemeler için. Aslında youtube'da izlediğim bazı videolarda büyük film stüdyolarında özellikle Redhat Linux üzerinde baya iş çıkardıklarına şahit olmuştum.

Evet uzatmayalım :) Kısaca bu iş için profesyonel programlar olmasa bu gün izlediğimiz büyük yapımlarda Linux kullanılamazdı.

ahmet_matematikci

@mhmtkrktr hocam masallah kendinizi iyi yetistirmissiniz. Vu forumda guzel renkli tatismalar devam edecek. Ustatlarin boyle tartusmalari bizim gibi acemiler icin paha bicilmez kaynak :))
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

seron

Yahu burası tartışma başlığı mı? ;D Şaka şaka.

ama konu dağıldı gitti...

Çin malı-çakma(kaçak) telefon benzetmesini linux işletim sistemleri için yapmıyorum. yazılımları benzetiyorum. açıkçası cuk oturmuş bir benzetme de değil, farkındayım. çünkü çin malı-çakma tabir ettiğimiz telefon da PARA ile satılıyor...

Şu anda elimizin altında müthiş bir nimet var! Evet evet! Herşeyiyle ücretsiz üstelik. benim bu hoşa gitmeyen benzetmeyi yapmamın nedenini yukarıda zaten anlatmışsınız. yıllardır yazılımlar güncelleniyor görünüyor ama aynı duruyor. yahu bir işi yapıyorsan tam yapmalısın...

E tam değil mi? değil.

Peki bu suç mu? hayır; fakat ben şahsen libreoffice geliştiricilerine geribildirim gönder(t)miş bir insanım. o gönderiden sonra yeni sürüm çıktı. baktım, sonuç aynı. madem geliştiricisin, o kadar zorlukla uğraşıyorsan bunu da dikkate almalısın değil mi?Hem de yaana atılacak cinsten hatalar da değil.

kısaca, linux tarafında iş yapacak sürüsüyle yazılım var ama, windows tarafındaki ücretsiz yazılımlarla kıyasla arada kalite farkı var.

ben şunu da merak ediyorum: windows tarafındaki ücretsiz yazılımların içine gömülmüş reklamlar oluyor. yok araç çubuğu idi, yok google chrome kuralım mı gibisinden... böylece maddi kaynak sağlıyorlar. peki linux geliştiricileri bunu yapamaz mı? eğer böyle bir çözüm yoluna gidilirse bence çok ciddi bir ilerleme kaydedilir. Hatta bakın, Windows dullanımı aniden biter, iddialıyım bu konuda.

ahmet_matematikci

@seron hocam ben yetişiyorum canını sıkma. Çözeceğim o işi
Alıntı Yap
ben şunu da merak ediyorum: windows tarafındaki ücretsiz yazılımların içine gömülmüş reklamlar oluyor. yok araç çubuğu idi, yok google chrome kuralım mı gibisinden... böylece maddi kaynak sağlıyorlar. peki linux geliştiricileri bunu yapamaz mı? eğer böyle bir çözüm yoluna gidilirse bence çok ciddi bir ilerleme kaydedilir. Hatta bakın, Windows dullanımı aniden biter, iddialıyım bu konuda.
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

heartsmagic

Özür dilerim @seron, yazdıklarını tekrar okuyunca konunun Linux geneli değil yazılımlar olduğunu gördüm. Bu konuda genelleme eleştirimi geri çekiyorum, ha Çin malı kısmına yine itiraz ederim ama o da işin eğlencesi olsun söylendiği gibi :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

seron

Sıkıntı yok :)
Konu dahilinde değil ama, "XCMBC - kodi işletim sistemi" için video isteği gelmişti. Bu yazılıma masastü video çekme yazılımı ve foto çekme yazılımı yüklenebiliyor mu? bileniniz var mı? çünkü daha önce bu yazılımı denemiştim ama görüntü alamamıştım. iyi bir anlatım yapabilmem için bunlar şart.

bir de gözümden kaçmış: Lightworks. söylenenlere göre gayet profesyonel bir yazılım. Hatta bir iki filmin kurgusu bununla yapılmış. Ama sorun şu ki ben bu yazılımı bir türlü lisanslayamadım. Lisanslanması için sitesine kayıt olmak gerekiyordu, oldum. bir yerden lisans yaması edinilmesi gerekiyordu. onu da edindim. fakat çalıştırdığım bilgisayar bir internet kafe bilgisayarı idi ve sadece onu lisansladı. yani o makineyi kayıt altına aldı. aynı yama ile evimdeki bilgisayarda yüklü olanı çalıştıramadım, kabul etmiyor. koca kasayı da getiremedim.

bir süre sonra bir yama daha edinmek için sisteme girdim fakat kullanıcı adı ve şifremi unuttum. yeni bir kullanıcı adı ve şifre edinirken aynı email adresinden dolayı vermedi.

uğraşa uğraşa deli oldum! en son, yazılımı kaldırdım. kaldırırken, "neden kaldırıyorsunuz?" diye geri bildirim istedi. "lisans politikanız rezalet! F... you!" diye sövgü gönderdim. bir daha da kurmaya çalışmadım. Herifler hem ücretsiz yazılım sunuyor, hem de makine sayısı sınırlaması var. o kayıt ile en fazla üç makineye kurulum-etkinleştirme yapabiliyorsunuz...

warez sitelerinden krekli sürümünü aradım, bulamadım.

bir daha da ne denedim ne de araştırdım. açıkçası tavsiye etmiyorum!