Bu yazılımlar nedir, ne işe yararlar? soru-yanıt

Başlatan seron, 15 Aralık 2015 - 18:52:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

seron

Arkadaşlar, ben bilgisayar ve yazılım gibi konulara çok meraklıyımdır. Kişisel gereksinimlerimle ilgili olan yazılımları yükler, öğrenmeye çalışır, kullanırım. Kullanmayı bilmeyenlere de alatmaktan zevk alırım.

Bu konuyu ne işe yaradığını bilmediğim yazılımlar için açıklamasını istedğim için; bildiklerimi de açıklamak için açıyorum. "yazılımlar"dan maksat, depolarımızda yeralan uçta, kıyıda köşede kalmış çoğu yazılımlar ile sourceforge.net sitesindeki açıkkaynak yazılımlardır.

Sizler de listeye yazılımlar ekleyebilir, sorabilir; biliyorsanız açıklayabilirsiniz.

Başlayalım. Aşağıdakiler nedir?

glade
regexxer
conduit
kompare
automake
lokalize
monodevelop version control
boa-consturctor
crashme
fluid
wake on lan
ndisgtk
packeth
florence
nurpawiki
whois
2ping
vim

bildiklerim, çevirdiklerim:
apng2gif: hareketli png resimlerini(apng) hareketli gif'e dönüştürme yazılımıdır.
apngasm: bir hareketli png dosyasını png veya targa biçeminde açar(resim serisi yapar)
apngdis deconstruct: seri haldeki png resimlerini alır, hareketli png yapar.
apngopt: hareketli png resimlerini düzenler(optimize).
aseprite:sprayt(partikül) ve piksel sanatı yapımcısı: (piksel tabanlı paint gibi yazılımları kullanarak mükemmel resim yapan ressamlar vardır)
autotrace: piksel tabanlı görselleri vektör tabanlı görsele dönüştürme aracı.
flydraw: terminalden kullanılan çizim aracı
laserboy: ses kartı yardımıyla lazer gösterileri yapma uygulaması
mistelix: dvd mönüsü ve slayt gösterisi oluşturma yazılımı.
pdf-presenter-console: pdf dosyaları ile çoklu gösterimli sunum aracı
pdf2svg: pdf dosyalarını svg dosyalarına dönüştüren çevirici(bir sayfaya bir sayfa)
pixelize: normal bir resmi çok küçük, simgesel resme dönüştürme aracı(icon gibi)
png23d:png resimlerini 3B. resimlere dönüştürür.
pythoncad: python tabanlı B.D.T. yazılımı(bilgisayar destekli yazılım)
tupi: çizgi film yazılımı-basit.
pencil: çizgi film yazılımı-basit.
synfigstudio: çizgi film yazılımı-ileridüzey.
kiconedit: pikselleri kullanarak ikon(simge) yapma yazılımı.
scribus: gazete, dergi, davetiye, broşür gibi bültenleri hazırlama yazılımı.
gnash: swf(flaş) biçeminde kaydedilmiş animasyonları, kısa filmleri, ders videosu gibi şeyleri oynatır oynatıcı.

yeterli ilgiyi çekerse konu güncel tutulacaktır...

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 15 Aralık 2015 - 20:22:30

Eklendi:

italc: linux sınıf yönetimi programı internet kafe gibi...(kim ne yapıyor, nereye bakıyor? bölünmüş ekranda gösterim...)

quite universal circuit simulator: [elektronik] sadece devre analizi yapıyor, baskı devre vb. yok.

PICsim: [elektronik] PIC mikrokontrolör programlama yazılımı.

biblioteq: kitaplık/kütüphane yönetim yazılımı

freelib: sanki sadece ruslar kullanacakmış gibi rusca ama mükemmel kütüphane yönetim programı. belki dil desteği de mevcuttur...

TORCS: yarış arabası simülatörü. win desteği var gözüküyor

ground station software suite: ham radyo yazılımı

anyremote: [elektronik-bilgisayar] uzaktan kumanda yazılımı

docfetcher: masaüstü arama .doc belgesi vb kelime bulucu

os uninstaller: adı üstünde işletim sistemi kaldırıcı.

LIRC: infrared remote control [elektronik-bilgisayar] linux üzerinde çalışan uzaktan kumanda yazılımı

easycnc arduino: cnc yazılımı. arduino cnc tezgahı programlama yazılımı

systemback: linux geriyükleme-yedekleme-kurtarma

plazma

Bu başlıkta bir çok uygulamanın türü içeriyor eksik varda orayada ilave edebilirsiniz.
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=38743.0

MoShic

Vim: Metin editörü. Yazı ve komut olarak iki moddan oluşur.

Automake: Programları platformlar arası daha rahat taşınabilir hale getirmek ve kaynak koddan program kurulumlarını mümkün olduğu kadar basite
indirgeyebilmek. (Autoconf / Automake için böyle bir açıklama mevcut. Cümleyi alıntıladım.)

Fluid: Arayüz tasarımcısı.

Kompare: Dosyadaki değişiklikleri görselleştiren grafik görüntüleyici.

Regexxer: Dizin ve alt dizinde tarama yapan, "bul ve değiştir" programı.

Lokalize: KDE için çeviri aracı.

Nurpawiki: Yapılacaklar listesi olan, zamanlayıcılı bir kişisel bilgi yönetim uygulaması. (Wiki hazırlayanlar için)

Wake on Lan: Yerel ağ üzerindeki bilgisayarları açıp kapama/ping gönderme.

2ping: Çift yönlü ping istemci/dinleyici.

Monodevelop version control: Monodevelop uygulamasının, versiyon kontrol eklentisi.

PackETH: Ethernet için arayüz aracı.

Conduit: Kanal web hizmetleri arasında uzak konumlar arasında dosya ve klasörleri senkronize etmek için kullanılan bir GUI istemcisi. (Çeviridir)

Crashme: Rasgele bayt dizeleri oluşturur ve bunları yürütmek için çalışır. test çekirdek istikrar için kullanılır. (Çekirdeği test eder*)

Ndisgtk: Ndisgtk is a gtk+ based frontend for ndiswrapper, allowing an easy way to install windows wireless drivers. / This is ndisgtk, a graphical frontend for ndiswrapper (Çevirisini anlayamadım ama yine de kopyalıyorum, biri düzeltirse makbule geçer.)

Glade: Hızlı ve kolay kullanıcı arayüzü geliştirme aracı.

Whois: Alan adları ve ip adres atamaları için iletişim bilgileri gibi bilgiler için çevrimiçi sunucuları sorgular.

Florence: Gnome için genişletilebilir ve ayarlanabilir sanal klavye.

Boa-consturctor: Python ve wxwindows için Rad aracı uygulama.

Umarım yanlış değildir.. Şu an Linux kullanmasam da foruma bir katkım olsun isteyerek, bir nevi kendime ödev vermiş oldum ve araştırdım.  :) Yakın bir zamanda Ubuntu'ya kesin dönüş yapmayı planlıyorum, zaten oyunları da bıraktım, tam vaktidir; tekrar oyuna başlamamak ve Windows'a maruz kalmaya devam etmemek için...
Eski ID: Mar yJuana

seron

Teşekkür ederim. Yarın eklemeye çalışacağım şey, sizi linux'a heveslendirmeye yetebilir. Emek çekmişsiniz, sağolun...

MoShic

Rica ederim, seve seve yardımcı olurum; artık katkım olması gerek bu foruma ve sisteme. Ben de bilgilenmiş oluyorum araştırarak.. :)
Eski ID: Mar yJuana