Orijinal UBUNTU DVD'si

Başlatan ubuntuM, 11 Aralık 2015 - 15:04:44

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ubuntuM

Merhaba,

Bir süredir Ubuntu 14.4.3 LTS .iso DVD'si kullanmaktayım. Sisteme bundan yükleme yapıyorum, herhangi bir sıkıntısını da hiç yaşamadım.

Sizden isteğim şu olacak: En azından varlığından mutlu olabileceğim orijinal Ubuntu 14.4 LTS DVD'sini nereden bulabilirim? Üzerinde Ubuntu'nun görseli olsun istiyorum. Eğer bulamayacaksam, sizlerde fazladan varsa, kargo ücreti bana ait olmak şartıyla gönderimi yapabilir misiniz rica etsem?

-DıLgEş-

Aşkın; gözü kör, kulağı sağır, dili tutuk, aklı kıttır..! Hayır yani bu halde nasıl herkesi madara ediyor onu çözemedim..

ubuntuM

@MaRJiNaL
Peki ne zamanda gelir? O ücrete kargo ücreti de dahil mi yoksa ayrıca kargo ücreti de ödeyecek miyim?

-DıLgEş-

Alıntı yapılan: ubuntuM@MaRJiNaL
Peki ne zamanda gelir? O ücrete kargo ücreti de dahil mi yoksa ayrıca kargo ücreti de ödeyecek miyim?
Şahsen hiç DVD siparişi vermedim ama sanırım yurtdışından gelecek ve biraz pahalıya patlar..
Aşkın; gözü kör, kulağı sağır, dili tutuk, aklı kıttır..! Hayır yani bu halde nasıl herkesi madara ediyor onu çözemedim..

neynefes

Kendi sitesi
http://shop.canonical.com/product_info.php?products_id=1146

Türkiye'de DVD şeklinde satan bir yer yok sanırım. Lkd'nin felan toplantılarında denk gelebilirsiniz belki.

ubuntuM

Herhangi bir dergi de vermiyor sanırım. Eğer elinde fazladan varsa ve hediye etmek isterse memnun olurum. Veya en azından olur da herhangi bir dergi yanında verecek olduğunda bu forumda haberdar ederseniz ona da razıyım.

neynefes

Elimde yok ama olursa mutlaka ulaştırmaya çalışırım. Veya şöyle bir güzellik de yapabilirim. DVD üzerine tasarım kalıbı çıkartırım. Birçok yer DVD üzerine bu tasarımı yazdırır. İçinede siz ISO kalıbını yazdırırsınız.

seron

Alıntı yapılan: neynefes - 11 Aralık 2015 - 17:21:20
Elimde yok ama olursa mutlaka ulaştırmaya çalışırım. Veya şöyle bir güzellik de yapabilirim. DVD üzerine tasarım kalıbı çıkartırım. Birçok yer DVD üzerine bu tasarımı yazdırır. İçinede siz ISO kalıbını yazdırırsınız.
İyi bir fikir aslında :) Bir reklamcıya uygun fiyattan yaptırılabilir. DVD de kaliteli seçilirse daha iyi olur; çabuk bozulmaz, uzun ömürlü olur. Verbatim firmasının pahalı diskleri var, onlardan kullandım çok iyiler. Yazdırma hızları düşük ama evladiyelik diyebilirim.

neynefes

Hani onerim bunun ticari bir boyut alması için değil. Sonuçta Ubuntu bir marka ve lisans hakları var. Yanlış anlaşılmak istemem.

seron

Alıntı yapılan: neynefes - 11 Aralık 2015 - 17:49:50
Hani onerim bunun ticari bir boyut alması için değil. Sonuçta Ubuntu bir marka ve lisans hakları var. Yanlış anlaşılmak istemem.
O halde biz de yanlış anlamayalım :) ve bu tavsiyeyi arkadaşımızın ihtiyacı görülsün diye "bir adet" yapmak için uygulayalım. DVD takıntısı olan arkadaşlar da böyle tek adet yapıp bir kenara koyabilir.

ata1

linux için pek faydası olacağını sanmıyorum. 3 ay sonra kurulumdan sonra en az 1.6 gb güncelleme alacak bu da yeni isoyu indirip kurmanın daha mantıklı olacağı anlamına gelmektedir .
bence  ;D

seron

Mesele psikolojik tatmin :) Arkadaşımız elimde DVD olsun istiyor ve bunu elde etmenin maliyeti çok yüksek görünüyor. Haa, tabi ki. Birçok güncelleme olacak, sürüm atlayacak... Windows olsa Disk lazım ama Linux'un böyle bir derdi yok. Nefret ediyorum linux'dan!...(imzama bakınız :) )

Reverser

Canonical 2010 yılında ücretsiz olarak teee Fransalardan kapıma kadar ücretsiz olarak PTT'nin o hoş ve sempatik bayan elemanı refakatında original brand new Ubuntu CD si göndermişti... Hey gidi oldies but goldies... :)

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4

ata1

bir arch isosu olsa bende isterim haha her hali ile güncel kurulacaktır. 1 yıl da geçse  ;D şöyle arch armalı bir cd ne güzel olurdu.
Hey gidi oldies but goldies... :)

seron

@neynefes,
az önce bir başlık altında @if'in verdiği şu linke bakınca söylediğin şeyi yeniden değerlendirme ihtiyacı duydum:
https://www.gnu.org/philosophy/free-sw.tr.html

eğer GNU'nun "özgür yazılım ve haklar" konulu bu metninden yanlış anlamadıysam; ister üzerine logo basılmış ister basılmamış, ; ister içine program yükleyerek "kendi iso'nu yap" tarzında; ister salt kurulum iso'su halinde DVDler kopyalayabiliyor ve ücretli(makul olmak şartıyla) ya da  ücretsiz satabiliyor(muş)um.

Yanlış anladıysam buradan bu konuya devam edelim...

heartsmagic

@seron, logo ve marka değeri meselesi biraz farklı. Canonical'ın bu mesele için başlı başına bir belgelendirmesi var:
http://www.ubuntu.com/legal/terms-and-policies/intellectual-property-policy

Kısaca özet geçeyim, Ubuntu özgür lisansa tabidir, al ister şahsi ister ticari anlamda kullan. Olduğu gibi dağıtımını yapacaksan yap. Fakat, üzerinde değişiklik yapıp dağıtacaksan bizim marka değeri taşıyan şeylerimizi kaldır ve ikilikleri yeniden derle. Bunun sebebi de yapılan değişiklikten dolayı marka değerine zarar gelmesini istemiyor olmaları. İkinci bir olay da eğer bizim marka değerlerimizi kullanarak ticari anlamda bir şeyler yapacaksan iznimizi iste.

Beğenilir veya beğenilmez, ancak kendilerinin marka değerleri için kararları bu yönde.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

seron

Anlaşıldı teşekkür ederim. Bu konunun burada anlatılması iyi oldu.
Ben yine de doğru mu anlamışım diye tekrar edeyim:
-Ubuntu DVD'lerini olduğu gibi makul ücret almak(aşırı kar elde etmemek) şartıyla çoğaltıp satabilirim.
-Ubuntu DVD'si üzerinde değişiklik yapacaksam, kendilerine has olan şeyleri kaldırarak ve kendilerine(cannonical şirketine) başvurarak onay almalıyım.

Yani neticede derlenmiş ya da derlenmemiş sistem diskleri satabilirim; ama cannonical'ın marka değerine halel getirmemek ve izin almak şartıyla.

heartsmagic

Yine eksik noktalar var gibi :)

1. Ubuntu CD/DVD vs. herhangi bir şeyini ister ücretsiz, ister ücretiyle (az veya çok) dilediğin gibi dağıtabilirsin. Aşırısı veya azı falan yok, eğer birileri senin satacağın CD'ye istediğin parayı verecekse mesele yok ortada. Ancak, bu CD veya ortam her neyse üzerinde Canonical'ın marka değeri olan bileşenlerinden biri olamaz. Logo, isim falan yani. Sözün özü marka değeri ticari bir şeye bulaşmamalı, bulaşıyorsa iletişime geçmen gerekiyor. O noktada nasıl bir uzlaşıya varılır bilemiyorum.

2. Ubuntu üzerinde değişiklik yapmak için izne ihtiyaç yok. Genel kapsamda zaten kendisi özgür yazılım lisanslarına bağlı. Değişiklik için izin istenmez o noktada. Fakat adamlar diyor ki, eğer değişiklik yapıp dağıtacaksan bizim ismimizi kullanma. Kurulum aracını, masaüstünü falan değiştirdin bunu Ubuntu ismi altında yapma ki, olur da kullanıcıların sorun yaşarsa bu sorunu bizlerle bağdaştırmasın.

Bağlamak gerekirse, marka değeri haricinde Ubuntu özgür yazılım lisansına tabi her zaman. Marka değerini kullanacaksan o marka değerini ortaya çıkartan kendilerinden izin ve gerekiyorsa lisans almak gerekiyor. Olay ücrete kadar gidebilir zira dediğim gibi mesele marka değeri orada.

Gerçi bir ara eleştiriliyordu Canonical bu marka değeri lisans sözleşmesi karışıklığı nedeniyle. Bazı noktalar net değil diyordu insanlar. Yukarıda söylediklerim benim kendi çıkartımım. Böyle değil diyen varsa seve seve dinler, yanlışım varsa doğrusunu da öğrenmiş olurum. 

seron

::)

Şimdi konuya daha yakınlaşacak olursak, arkadaşımız için üzerine ubuntu adı ve logosu basılmış bir DVD yapıp (orjinal iso) ücretli ya da ücretsiz verebilir miyiz, veremez miyiz?

Bu DVD'leri para kazanmak amaçlı satabiir miyiz?

heartsmagic

Neticede logo ticari amaçlı kullanılacaksa izin gerekiyor. Bir kişi de olsa ticaret ticarettir :) Logo olmadığı sürece sorun olmaz diye düşünüyorum.

seron

Şimdi anlaşıldı. ;D
Arkadaşa üzerine ubuntu logosu basılı orjinalinin aynısı bir disk yapıyoruz, ve bedava veriyoruz. ;)

ata1

Alıntı yapılan: seron - 12 Aralık 2015 - 17:38:36
Şimdi anlaşıldı. ;D
Arkadaşa üzerine ubuntu logosu basılı orjinalinin aynısı bir disk yapıyoruz, ve bedava veriyoruz. ;)
çıkartmalı logoyu ayrı yollarsan satarsın  ;D  ;D

ubuntuM

İlginiz için her birinize çok teşekkür ederim. Başka bir şekilde temin edeceğim ben. Tekrar tekrar teşekkürler. :)