[Çözüldü] Arkadaşım Ubuntu kullanmalı mı?

Başlatan ubuntuM, 11 Aralık 2015 - 13:25:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ubuntuM

Alıntı yapılan: heartsmagic - 12 Aralık 2015 - 01:40:51
Hem eğer @ubuntuM bu yazılanları da arkadaşına gösterirse biz Linux'cu arkadaşların tavrını az çok görmüş olur :)

Bu konuyu açtığım andan beri sık sık yeni yorum gelmiş mi diye takipteydim. Bizzat arkadaşım da öyle. :)

Şunu söyleyeyim ki yorumların her biri birbirinden değerli ve her birinde kendi adıma yönelik özeleştiri yapabileceğim bir şeyler çıkarttım. Bunlardan birisi şuydu: "İlla Ubuntu'yu kullanmak için Windows'u kötülemek mi gerekiyor?", illa birilerine Ubuntu'yu kabul ettirmek için her ikisini yoğun bir kıyas bandırmanına tutup beyinlerine Ubuntu'yu mu empoze etmek gerekiyor zorla?" Bunlar yalnızca Ubuntu ve Windows'a yönelik kendime dair özeleştirilerimdi çünkü ben bu hataya çok düşüyordum. "İlla ki ikisinden biri" diyordum; O kötü, bu iyi diyordum. Yukarıda çok güzel ılımlı cevaplar verilmiş. Kim bilir belki de birçok insanı Linux'a çekeyim derken iyice Linux'tan kaçmasına sebep olmuşumdur.

Yukarıda yapılan her biri teker teker cevabı hak edecek kadar değer içeriyor. Ama şu an zamanım kısıtlı olduğu için istediğim halde cevap veremeyeceğim. Yorumların sahiplerine teker teker teşekkür etmekle yetineyim şimdilik.

karboran

Bir zamanlar Lenovo Thinkpad 'im vardı. i3 işlemci ekran kartı intel hd3000 felan :) . Windowsdada kullandım linuxdada ve linux bariz bir şekilde hızlıydı her yönden.
Şuan i7 işlemci 2gb nvidia ekran kartı vs özellikleri güzel samsung laptop kullanıyorum. Bu sene başına kadar windowsda hiç kullanmamıştım, lakin derslerim nedeniyle kurmak zorunda kaldım inanırmısınız bir laptop bu kadar mı hızlanır, hazır windows kurmuşken birazda oyun yükleyim dedim, 10-15 tane oyun bir dünya ide adobe ürünleri vs bu kadar kararlı, güzel ve hızlı bir işletim sistemi ömrümde kullanmadım ben :) . Windows 10 nunda etkisi olabilir tabi. Şuan windowsdaki işim bitti tekrar ubuntudayım windows 10 kadar kesinlikle performans alamıyorum. Tekrar windows da kurmayacağım.

Bunları neden anlattım; 3-4 senedir linux kullanıyorum forumdaki tecrübeli arkadaşlarıma saygısızlık etmiş olmam umarım, bu konuda bir kaç cümlede ben kurmak istiyorum.
Nacizane tecrübelerim :
Linux & Windows
Genel Performans = Kesinlikle uyumlu donanıma bağlı
Oyun Sayısı ve Perfomansı = Youtubede fps testleri son kullanıcı için hikaye, windows çok çok daha iyi(Aynı destek Linux a verilse belki işler değişir ama ipler windows da şuan)
Ofis(Office) = Windows'un bir ara Office sürümünden kaynaklanan sıkıntılarını duymuştum(uzun bir süredir böyle bir sorunda yok), msoffice her zaman daha sorunsuz olmuştur.(Çevreden duyumlarım ve kendi tecrübelerim)
Virüs = Bu konuda tecrübeli bir son kullanıcı iseniz windowsdada rahat takılabilirsiniz lakin Linux'un bu konuda çok çok daha iyi olduğu tartışılmaz bir gerçek.
Sanallaştırma teknolojileri = Sadece kendi tecrübelerimi baz alarak söylüyorum, Windows Linux dan daha iyiydi , OsX hepsiden daha iyiyidi :) .
Yazılım, proje geliştirme = Her zaman Linux daha iyidir, windowsdan linux a geçtikten sonra mysql kurarken gözünden yaş gelen arkadaşlarımı biliyorum :) .
Sunucu(Server) = Tartışmaya açık olmayan bir konu zaten server konusunda Linux'un daha iyi olduğunu microsoft çalışanları bile kabul etmiştir, bloglarını vs okuyup biraz araştırıp kendi gözünüzlede görebilirsiniz.

Daha karşılaştırma yapacak bir sürü konu vardır ama bunlar çokda önemli değil ilk aklıma gelenleri yazdım geçtim.

Şimdiiii
Soru 1 : İşletim sistemleri arasında karşılaştırma yapılmalımı , doğrumu ?
Cevap 1 : Kötüyü bilmeden iyiyi, iyiyi bilmeden kötüyü bilemezsiniz. * tabi ki karşılaştırma yapılacak , yapılırda.

Soru 2 : Ubuntu(Linux) mu iyi Windows mu ?
Cevap 2 : Yukarıdaki karşılaştırmaya bakarasanız(hepsine katılmayabilirsiniz ama katıldığnız 1 tane nokta bile olması yeter) ikiside yeterince iyi değil :) .

Soru 3 : Ubuntu kullanılmalımı ?(En önemli soru ve konununda başlığı)
Cevap 3 : Eğer bu cevabı Linux'un daha iyi çalıştığı Thinkpad'ım den yazsa idim bu kadar etkili olmayacaktı ama şuan bu cevabı windows'un daha iyi çalıştı ubuntu yüklü samsung bilgisayarımdan yazıyorum :) .
BENCE ubuntu kullanılmalı. Benim için hepsinin önüne geçecek Açık Kaynak(OpenSource) diye bir kavram var. İşletim sistemlerinin hepsi yeterince iyi değilken. Hangisini kullanmalıyım diye sorduğumda iki kriterim var öncelik işimi görebiliyormuyum( Açmı dolaşalım parada kazanmak lazım :) ) , ikincisi ise açık kaynak olması.

Velhasıl @heartsmagic'in de söylediği kullanıcı kendi kriterlerine göre karar vermeli.
Kabin basıncı düştü motorlarda arıza !
Vakit süratle aksın hakimiyet kur nabıza !
İçinden nasıl geldiyse yaz anlat herşeyi ,
Bu mektup varmıcak hayalini kurduğun kıza !

MertKamit

Ben Ubuntuya daha doğrusu Linux'a veya Mac Os X'e geçmesi için tek bir sebep verebilirim o da GWX yani Get Windows 10.

Microsoft Windows 10'la beraber bilgisayarınıza girebileceğini, müdahale edebileceğini ve yazılımlarını zorunlu olarak çalıştıratabileceğini gösterdi. Bu noktada hiç kimse demesin ki Windows güvenli olacaktır.

Şuanda bir insanın yapabileceği en büyük hata Windows'u ve her hangi bir Google ürününü kullanmaktır. Resmen izleniyorsunuz, fişleniyorsunuz, Facebook'a kayıtlı olmasanız dahi Facebook hakkınızda bilgi topluyor. Başka bir değişle 1984 farklı bir şekilde gerçekleşiyor.

fsutil

Alıntı yapılan: MertKamit - 13 Aralık 2015 - 17:01:54
Ben Ubuntuya daha doğrusu Linux'a veya Mac Os X'e geçmesi için tek bir sebep verebilirim o da GWX yani Get Windows 10.

Microsoft Windows 10'la beraber bilgisayarınıza girebileceğini, müdahale edebileceğini ve yazılımlarını zorunlu olarak çalıştıratabileceğini gösterdi. Bu noktada hiç kimse demesin ki Windows güvenli olacaktır.

Şuanda bir insanın yapabileceği en büyük hata Windows'u ve her hangi bir Google ürününü kullanmaktır. Resmen izleniyorsunuz, fişleniyorsunuz, Facebook'a kayıtlı olmasanız dahi Facebook hakkınızda bilgi topluyor. Başka bir değişle 1984 farklı bir şekilde gerçekleşiyor.

Hocam doğru diyorsunuz ama bu devirde Google ya da başka bir şirketin ürünlerini kullanmadan yaşamak pek te kolay değil. El mahkum kullanıyoruz. Sizin de söylediğiniz gibi fişleniyoruz. Fişlenmemek için tek çare internete hiç girmemek sanırım  ;D

seron

"Fiş"lenmemek için internetin "fiş"ini çekmek gerek.

Doğrusu win7 den sonra ben microsofttan epey soğudum. soğumamın en önemli nedeni, fişlenme falan değil; kararlılık meselesi. Bir işletim sistemi nasıl oluyor da D: diskindeki dosyaları siliyor?! O kadar özürlü hale getirdiler ki internette masaüstündeki ve D: (depo) diskindeki belgelerinin silindiğinden dem vuran kişilerle karşılaşır oldum. Böyle saçmalık mı olur?!

İki aydır Linux kullanıyorum, Ohhh! mentos ferahlığı ;D istediğim yazılımları da buldum, hem de beleş destek alıyorum. Şikayet edecek hiçbirşeyim kalmadı.

-DıLgEş-

Alıntı yapılan: seron"Fiş"lenmemek için internetin "fiş"ini çekmek gerek.

Doğrusu win7 den sonra ben microsofttan epey soğudum. soğumamın en önemli nedeni, fişlenme falan değil; kararlılık meselesi. Bir işletim sistemi nasıl oluyor da D: diskindeki dosyaları siliyor?! O kadar özürlü hale getirdiler ki internette masaüstündeki ve D: (depo) diskindeki belgelerinin silindiğinden dem vuran kişilerle karşılaşır oldum. Böyle saçmalık mı olur?!

İki aydır Linux kullanıyorum, Ohhh! mentos ferahlığı istediğim yazılımları da buldum, hem de beleş destek alıyorum. Şikayet edecek hiçbirşeyim kalmadı.
Ah windows ah!! Bi ara flash bellegimi bicimdireyim dedim tum .deb uzantili dosyalarimin bulundugu disk bolumunu sildi.. O gun bugundur windowsa sadece linux kurulum diski hazirlamak icin giriyorum, artik flash bellek bicimlendirmiyorum windowsta..
Aşkın; gözü kör, kulağı sağır, dili tutuk, aklı kıttır..! Hayır yani bu halde nasıl herkesi madara ediyor onu çözemedim..

seron

Alıntı yapılan: MaRJiNaL - 13 Aralık 2015 - 17:24:29
Ah windows ah!! Bi ara flash bellegimi bicimdireyim dedim tum .deb uzantili dosyalarimin bulundugu disk bolumunu sildi.. O gun bugundur windowsa sadece linux kurulum diski hazirlamak icin giriyorum, artik flash bellek bicimlendirmiyorum windowsta..
Af buyur; ben şunu anlamadım...
Flaş bellek biçimlendirilirse her şey gider? istersen ikiye bölmüş ol. Flaş belleğin iki bölüm yapılması da ayrı bir sorun. O haliyle her bilgisayarda düzgün çalışmaz; genellikle bir bölümü gözükür.
İkincisi bende .deb kurulum dosyalarından oluşan bir DVD var. yakın olsak verirdim. ama internete yüklemek çooook uzun sürer.

-DıLgEş-

Alıntı yapılan: seronAlıntı yapılan: MaRJiNaL - Bugün, 17:24:29Ah windows ah!! Bi ara flash bellegimi bicimdireyim dedim tum .deb uzantili dosyalarimin bulundugu disk bolumunu sildi.. O gun bugundur windowsa sadece linux kurulum diski hazirlamak icin giriyorum, artik flash bellek bicimlendirmiyorum windowsta..Af buyur; ben şunu anlamadım...
Flaş bellek biçimlendirilirse her şey gider? istersen ikiye bölmüş ol. Flaş belleğin iki bölüm yapılması da ayrı bir sorun. O haliyle her bilgisayarda düzgün çalışmaz; genellikle bir bölümü gözükür.
İkincisi bende .deb kurulum dosyalarından oluşan bir DVD var. yakın olsak verirdim. ama internete yüklemek çooook uzun sürer.
Ben flash diskte bulundurmuyordum ki .deb dosyalarimi.. Ayri bir disk bolumunde tutuyordum.. Flash bellegi sag tiklayip bicimlendir dedim sonra bicimlendirme tamamlandiktan sonra bir disk bolumunu sildi.. Puf oldu yani..

Bu arada sorun yok ben yenilerini indirdim yaklasik 5GB.. Gercegi ubuntu da kullanmiyorum sadece sanal disk uzerinden lazim oluyor..
Aşkın; gözü kör, kulağı sağır, dili tutuk, aklı kıttır..! Hayır yani bu halde nasıl herkesi madara ediyor onu çözemedim..

seron

Win10 da mı oldu bu?
şu 5gb nin içinde neler var bana da bir de hele...

-DıLgEş-

Alıntı yapılan: seronWin10 da mı oldu bu?
Win7

seron

Alıntı yapılan: MaRJiNaL - 13 Aralık 2015 - 17:32:28
Win7
impoooosibıl... pardon imkansız!... iki yıldır ben de 7 kullanıyorum. defalarca USB biçimlendirme yaptım. başka bir sorun vardır. antivirüsü açıp karantinasına baksana bir?...

-DıLgEş-

Alıntı yapılan: seronAlıntı yapılan: MaRJiNaL - Bugün, 17:32:28Win7impoooosibıl... pardon imkansız!... iki yıldır ben de 7 kullanıyorum. defalarca USB biçimlendirme yaptım. başka bir sorun vardır. antivirüsü açıp karantinasına baksana bir?...
Su an aradan aylar gecti... İmkansiz oldugunu sanmiyorum ama gercekten boyle oldu nasil oldu bilmiyorum ama sorun buyuk ihtimalle benden kaynaklaniyordur.. Belki de ust sinirda disk bolumu buldu.. Windowsu anlamak zor..

seron

@ubuntuM bak bak da gör... Millet ne çileler çekiyor. Linux işletim sistemi o arkadaşa fazlasıyla yetecektir.

neynefes

Konunun daha fazla dağılmamasını rica ediyorum.

seron

Konu dağılmıyor @neynefes, gördüğün gibi ubuntuM'nin arkadaşına ibret dolu olaylar anlatıyoruz. Bunlar da konu ile alakalı. "Yarın benim de başıma gelir" endişesi ile belki "doğru" bir karar verir. ;) Örneğin yukarıda kendi aramızda geyik yapıyormuşuz gibi yazılan şeyler "ubuntu kullanmalı mı?" sorusuna cevap olabilecek türden.

-DıLgEş-

Alıntı yapılan: seron@ubuntuM bak bak da gör... Millet ne çileler çekiyor. Linux işletim sistemi o arkadaşa fazlasıyla yetecektir.
Benim sorunum genel olmayabilir. @neynefes'in dedigi gibi konuyu dagitmaliyim..
Ubuntu icin 1-2 ay yetersiz kalacaktir.. Karsilastigi ilk sorunda pes etmek yerine buraya konu acabilir.. Bilgili arkadaslar yardimci olacaktir..

MuhbirKedi

Windows kullanılacaksa, rahat olabilmeniz için antivirüs programı şart. Fakat Linux dağıtımlarında böyle bir sorun yok ve aralarından önerdiğim ise "Ubuntu" dur.

NOT: Linux işletim sistemli bilgisayarınızı mahvedecek bir kod mevcut adı "Fork bomb" türkçesiyle çatal bombası. Bunu sakın denemeyin :)
Önemli olan para değil, para ile ne yaptığındır, en iyi zenginlik ise gönül zenginliğidir. ;)

fsutil

Alıntı yapılan: MuhbirKedi - 13 Aralık 2015 - 21:24:59
Windows kullanılacaksa, rahat olabilmeniz için antivirüs programı şart. Fakat Linux dağıtımlarında böyle bir sorun yok ve aralarından önerdiğim ise "Ubuntu" dur.

NOT: Linux işletim sistemli bilgisayarınızı mahvedecek bir kod mevcut adı "Fork bomb" türkçesiyle çatal bombası. Bunu sakın denemeyin :)

Aman hocam yapmayın :D Alt tarafı sistem kilitleniyor

Ben şahsen ilk defa linux kullanacak birine Linux Mint öneririm. Bir çok program hazır geliyor ve güncelleme sistemi -bana göre- Ubuntudan daha iyi

-DıLgEş-

@ubuntuM; Ben bu dünyada rastlanacak en şanssız insanım.. Neden?

Çünkü; Windows'ta imkansız denilen her olay başıma geldi de ondan... Örnek vereyim;

1. Windows'ta flash disk biçimlendireyim derken disk bölümü silindi..
2. Windows kurayım derken hiçbir şey yapmadan tüm disk boşaldı..

Şimdi gel bu koşullar altında Windows kullan.. Ne Windows'muş yaw...

Her sorun beni mi bulur?

seron

Alıntı yapılan: MaRJiNaL - 13 Aralık 2015 - 21:42:06
@ubuntuM; Ben bu dünyada rastlanacak en şanssız insanım.. Neden?

Çünkü; Windows'ta imkansız denilen her olay başıma geldi de ondan... Örnek vereyim;

Şimdi gel bu koşullar altında Windows kullan.. Ne Windows'muş *ya...

Her sorun beni mi bulur?

yeni konu başlığı aç yarın görüşelim. bilgisayarın sağını solunu söktürebilirim ama hazırlıklı ol.

-DıLgEş-

Alıntı yapılan: seronAlıntı yapılan: MaRJiNaL - Bugün, 21:42:06@ubuntuM; Ben bu dünyada rastlanacak en şanssız insanım.. Neden?

Şimdi gel bu koşullar altında Windows kullan.. Ne Windows'muş *ya...

Her sorun beni mi bulur?
yeni konu başlığı aç yarın görüşelim. bilgisayarın sağını solunu söktürebilirim ama hazırlıklı ol.
Ben pes ettim! Windows kurmuyorum o diske simdi Manjaro kuracagim, windowsu eger kurulursa flash diske kurarim.. Hard diskten uzak dursun!

meda

Yeni bir şeyler öğrenme isteği yoksa kafa ağrıtmaya hiç gerek yok. İsterse zilyon tane sebep olsun.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

MuhbirKedi

@Asia Evet sistem kilitleniyor :D İş bizde bitiyor Linux için de virüs var fakat bunlar Linux için de virüs yapılabilirliğini kanıtlamak amacıyla yapılmıştır. Korsan yazılım vs. güvenliği tehlikeye sokar.

Arkadaşlar Windows'u tam anlamıyla cephe almamak gerekir. Oyunların en iyi barınağıdır(Linux yakında bayrağı alacak :) ). Linux için oyunlar daha yeni yeni gelişiyor Steam sağolsun.
Önemli olan para değil, para ile ne yaptığındır, en iyi zenginlik ise gönül zenginliğidir. ;)

plazma

@ubuntuM son durum nedir başlıkla ilgili cevap sizin için yeterli ise çözüldü etikei eklersiniz, kapatalım sonrada.

ubuntuM

Yukarıda birkaç kişi direk @ubuntuM olarak bana atıfta bulunmuş. Her bir mesajı okudum. Gelen mesajlara yönelik akla takılan birkaç soru var ama buna rağmen karar verildi. Linux Ubuntu yüklenecek. Dün gece yükleyecektim fakat bendeki DVD yerine bir yerden kargo ile Ubuntu DVD'si beklemedeyim, o elime geçer geçmek yükleyeceğim.

Ubuntu'da karar kesin alınmasına rağmen yine de sormadan edemeyeceğim:

1. Fişlenmekten kastınız nedir? Misal; ben iş yeri sahibiyimdir, işçilerimin bir takım sebeplerden ötürü benimle uyuşmadıklarına yönelik haklarında bazı bilgileri edinirim ve onları kapı dışı ederim. Yani algılanan "fişlenmek" budur. Windows, Google gibi firmalar bizleri ne tür fişleyebilir ki? Yapsa yapsa -ki yapıyor- reklama yönelik bizlerden faydalanıyor. O kadar faydalarını görüyoruz gerek e-posta olarak gerek (One)Drive olarak vs, reklam amaçlı bizi kullanmalarına hakları olmasın mı?

2. Yıllarca Windows kullanmama rağmen ne bir disk silinme sorunu yaşadım ne de virüs sorunu. Ve hatta hiçbir sorun yaşamadım. Acaba bu sorunlar sizde kişisel olarak oluşmamış mıdır?

3. Ben şahsen Windows'ta hiç sorun yaşamama rağmen Ubuntu'da yoktan yere yaşadığım sorunlar oldu. Mesela Wifi kopma sorunu, Ekran parlaklığının her açılışta maksimum olma sorunu, bazen sistem dilinin kendiliğinden değişme sorunu gibi ufak tefek sorunlar. Yani sorunlar donanımlara ve kişilere göre farklılık gösterebiliyor; kiminde sorun çıkıyor, kiminde çıkmıyor. Bu üçüncü madde için ne söylenebilir?

4. Şahsen benim Ubuntu kullanma sebebim asla daha güvenli olması ve açık kaynak kodlu olması değil. Üstelik Windows'ta hiç sorun yaşamamama rağmen Ubuntu'da sorunlarla karşılaşabiliyorum ama buna rağmen Ubuntu kullanma sebebim şu ki, günlük işlerimde daha pratik geliyor Windows'a göre. Ve de nedendir bilmem ama Linux'un hangi sürümünü denediysem internetimin hızlandığını fark ediyorum. Bunun sebebini bir türlü çözemedim. Acaba psikolojik bir durum mudur yoksa var mıdır bir sebebi?