[Çözüldü] Arkadaşım Ubuntu kullanmalı mı?

Başlatan ubuntuM, 11 Aralık 2015 - 13:25:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ubuntuM

Merhaba,

Windows kullanmakta olan yakın bir arkadaşım adına açıyorurum/soruyorum.

En doğru yer burası gördüm. Yanlış ise lütfen doğru yere taşıyınız.

Arkadaşım buradaki cevapların tümünü merakla takip edecek. Windows'tan gayet memnun fakat benden dolayı Ubuntu'ya epey ısınmasına rağmen "sebep" soruyor. Niçinini sormakta, kalbinin mutmain olmasını ummakta.

Arkadaşım sosyolog. Mesleği gereği yazılım ile uğraşmamakta. Bilgisayarda son kullanıcı olarak yol almakta. İş icabı bilgisayarda yoğunlukla yaptıkları ise bol bol gazete/yazar okumak, bol bol PDF okumak, Türkçe-ispanyolca çeviri yapmak ve de bol bol makale yazmak. Yani göründüğü gibi özel programlarla uğraşmamakta. Ve de diyor ki: "Son kullanıcı olarak zaten Windows benim tüm işimi fazlasıyla ve kusursuzca yapıyorken ne diye Ubuntu'ya geçeyim ki?" gibisinden sorular yöneltmekte. Şu an Windows'tan yana hiçbir sıkıntısı yok. Kaldı ki her şeye rağmen Ubuntu'da ufak tefek sorunların çıkabildiğinden bahsediyor.

Bu kişi ayrıca bilgisayarı bilinçlice kullanan biri. Öyle program falan da yüklemez, saçma sapan sitelere de girmez. Yıllardır Windows kullanmasına rağmen tek bir sıkıntı yaşamayan biri.

Şimdi, sorusu özetle şu: "Niçin Ubuntu'ya geçeyim?"

-DıLgEş-

Saydiginiz ozellikleri ubuntu da yapiyor.. Hem linux windowstan daha guvenli..
Aşkın; gözü kör, kulağı sağır, dili tutuk, aklı kıttır..! Hayır yani bu halde nasıl herkesi madara ediyor onu çözemedim..

ubuntuM

Alıntı yapılan: MaRJiNaL - 11 Aralık 2015 - 13:28:05
Saydiginiz ozellikleri ubuntu da yapiyor.. Hem linux windowstan daha guvenli..

Evet aynen öyle. Sırf aynı özelliği yapmasına rağmen geçmeli mi? Zaten aynısını Windows'ta da gayet rahat yapıyor. Güvenliğe gelince, bundan dolayı herhangi bir sorun da yaşamadı. Kısacası, aynısını yapmasından ve güvenlikten ziyade yine de Ubuntu'ya geçmeli mi? Geçmeli ise niçin geçmeli?

-DıLgEş-

Alıntı yapılan: ubuntuMAlıntı yapılan: MaRJiNaL - Bugün, 13:28:05Saydiginiz ozellikleri ubuntu da yapiyor.. Hem linux windowstan daha guvenli..
Evet aynen öyle. Sırf aynı özelliği yapmasına rağmen geçmeli mi? Zaten aynısını Windows'ta da gayet rahat yapıyor. Güvenliğe gelince, bundan dolayı herhangi bir sorun da yaşamadı. Kısacası, aynısını yapmasından ve güvenlikten ziyade yine de Ubuntu'ya geçmeli mi? Geçmeli ise niçin geçmeli?
Yazılı Merkezi program yuklemeyi kolaylastiriyor, oyle next next next cancel demeye gerek kalmadan ucretsiz ve istedigi programi kuruyor..
Aşkın; gözü kör, kulağı sağır, dili tutuk, aklı kıttır..! Hayır yani bu halde nasıl herkesi madara ediyor onu çözemedim..

fsutil

#4
Eğer bir kişi windowsta mutlu ise ve işlerini karşılıyorsa açıkçası linux tabanlı bir sisteme geçmesine pek gerek yok. Ama saydığınız işlemlerin hepsi linux tabanlı bir sistemde yapmak son derece kolay.

Ubuntu, Linux Mint gibi sistemler son kullanıcı ile barışık sistemlerdir. Ama kullanacak kişi istekli olmalıdır, eğer windowsta mutlu ve linux konusunda pek istediği yoksa elbette sorunlar yaşar. Çünkü tamamen ayrı bir sistem kullanmış olacak. Arkadaşınıza ilk windows kullandığı zamanları hatırlatın aynı yabancılığı çekecektir en fazla, daha fazlası olacağını düşünmüyorum.

Ayrıca Linux sistemler son derece güvenlidir. Windows üzerinde ne kadar dikkatli olursanız olun kullanıcı fark etse de etmese de istemediğiniz yazılımlar dolacaktır sistem. Arkadaşlarımın sistemlerini temizlemek için saatlerce uğraştığımı bilirim. Tabi bunu geçiştirmek için antivirüs kullanmanız da gerekmekte. Linuxta antivirüs derdi yok. Çünkü doğru düzgün virüs yok. Var ama tek tük ve kullanıcı bilgisiz olsa bile kolay kolay bulaştıramaz.

Ayıca linux sistemler son derece kararlı olur (test sürümleri hariç * tabi ki) . Windows bana göre son derece kararsız -arkadaşınız karşı çıkabilir ama durum böyle- .

Ayrıca ubuntu ve türevleri konusunda türkçe olarak son derece güzel destek alabileceğiniz burası ve benzer forumlar var. Yani sorun yaşansa bile çözülür illa bir şekilde. Windows çerçevesinde yürüyen forumlarda böyle mezih bir ortam göremedim henüz.

-DıLgEş-

@Asia Eline saglik, ne guzel yazmissin..
Aşkın; gözü kör, kulağı sağır, dili tutuk, aklı kıttır..! Hayır yani bu halde nasıl herkesi madara ediyor onu çözemedim..

Reverser

İşletim sistemi bir araçken, kişi bunu verimli ve güvenli bir şekilde kullanabiliyorken herhangi bir özel nedeni de yokken işletim sistemi değiştirmesinin bir anlamı var mıdır ?

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4



ubuntuM

#7
Arkadaşım cevaplarınızı teker teker okudu. Öncelikle her birinize teşekkür ediyor. Cevaplarınız gerçekten muhteşemdi.

Cevaplarınızdan yola çıkarak şunları soruyor:

@MaRJiNaL
Ubuntu'ya geçip Uçbirim'den daha kolay olması açısından komutları mı öğrenecek? Hem Windows'ta iken programlarla işi olmuyor hem de altı üstü üç-beş kere Next diyor.

@Asia
Şimdiye kadar hiç Antivirüs kullanmadı ve hiç de virüs sıkıntısı çekmedi. Aynı zamanda çökme ve mavi ekran gibi sıkıntıları da olmadı. Şimdiye dek Windows'tan dolayı da kimseden destek almasını gerektirecek bir durumla da karşılaşmadı.

Arkadaşım açıkçası Ubuntu kullanmak için epey istekli. Sadece bir kıpırtı bekliyor. Ubuntu'ya geçmesi için geçerli bir sebep bekliyor.

-DıLgEş-

Son kullanici icin Ubuntu Yazilim Merkezi idealdir ama ucbirim de komut ogrenmek isterse sıkıntı yok, bunun icin pek cok kaynak mevcut.. Ben sunu soyluyordum mesela windowsta bir program icin google uzerinden aratip, bulup yuklemek bana gore zaman kaybi.. Ama yazilim merkezinde cok kolay..
Aşkın; gözü kör, kulağı sağır, dili tutuk, aklı kıttır..! Hayır yani bu halde nasıl herkesi madara ediyor onu çözemedim..

Tilki

ubuntuM merhaba;
Aslında arkadaşınızın Ubuntu kullanması için en güzel sebebi, isteyerek veya farkında olmadan, ilk mesajınızda kalın harflerle işaretlemişsiniz. Eğer ihtiyaç, okumak ve yazmak ise kesinlikle Ubuntu'yu tecrübe etmeli. Zira Ubuntu, yazı karakterlerinin işlenmesinde Windows'tan 10 gömlek üstün. Canonical'ın yazı tipine verdiği önemi, sisteme özel bir yazı tipi (Ubuntu yazı tipi) üretmesinden de anlıyoruz.

Tavsiyem, arkadaşınızla aynı internet sayfalarını, aynı pdf belgelerini bir Windows'la bir de Ubuntu ile okumanızdır. Ubuntu'nun her bir harfi Windows'a kıyasla nasıl daha keskin aynı zamanda bir o kadar da yumuşak, gözü rahatlatıcı görüntülediğini göreceksiniz. 15,6 inch ekranlı bir dizüstü bilgisayarda Windows 10'u 1920x1080 çözünürlükte, standart ölçeğinde asla kullanamazsınız. Yazı karakterleri okunamaz derecede küçülürler. Bu sorunu aşmak için Windows bu ekran ölçüsünde 1080p çözünürlüğünde kullanıldığında kendisini %125 ölçeğine getirir. Yani herşeyi %25 büyütür. Ancak o zaman okunurluk sağlayabilir. Aynı ekranda Ubuntu'yu ise rahatlıkla 1080p çözünürlükte kullanabilirsiniz. Bütün gün bankada Windows'a bakmak zorunda kalıp, akşam eve geldiğinde gözlerini Ubuntu ile dinlendiren astigmat bir gözlüklü olarak, bu tespitlerimin tecrübeyle sabit olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Lütfen siz de arkadaşınızın tecrübe etmesini sağlayınız.

Elbette Ubuntu'nun ve dahi diğer Gnu/Linux dağıtımlarının tercih edilmeleri için daha pek çok sebep sayılabilir ama benim için en önemli 2 sebebimden biri bu...

Diğeri de Ubuntu'yu üretip insanlara sunan şirkete ve/veya kişiye/kişilere saygı duyuyor olmam. Kimsenin kimseye bedava günahını vermediği, şirketlerin bireylerin sırtında daha da yükselebilmek için türlü türlü saçmalıkları toplumlara ürün diye sattıkları, insanların bunca satış-pazarlama-reklam bombardımanı altında adeta ezildiği, sağlıklı düşünemediği ve yargılayamadığı böyle bir dünyada bir şirket, Apple veya Microsoft gibi olabilecekken bu yolu seçiyor ve bize bu güzelliği sunuyor. Tabiki yalnız değil. Ubuntu üzerinde kullanabildiğimiz binlerce uygulamanın yazılımcısı da aynı nezaketi gösteriyor.

Bize tonlarca gereksiz zımbırtı ve ıvır zıvırı (bu iki sözcükle ne hayal ederseniz edin. Aklınıza hiç bir şey gelmiyorsa kredi kart ekstrenize bakın) yaşamlarımıza sokarak, ihtiyaç sözcüğü ile üzerlerini örten ve bu yolla yaşamlarımızı borçlanmamıza sebep olan şirketlerden/kişilerden/olgulardan ziyade artık bize insan olarak değer veren yaklaşımlara meyil etmemizin zamanı geldi de geçiyor diye düşünüyorum.

Özgür yazılım üretenlere saygı duyuyorum ve onların ürettiklerini kullanarak hem kendimi ödüllendirdiğime hem de saygımı gösterebildiğime inanıyorum.

ubuntuM

@Tilki
Gerçi bu forumda kimse şimdiye dek sorularıma ve sorunlarıma üşenmeden cevap vermişti. Şimdi siz de zahmet edip uzun uzun yazmışsınız. Size ve önceki cevapların sahiplerine teşekkür ederim.

Arkadaşım Ubuntu kullanmaya tam anlamıyla ika oldu. En azından bir ay deneyeceğini söyledi. Bu gece, en geç yarın gece kendisine Ubuntu'yu yükleyeceğim. Şimdiden hayırlı olsun diyeyim.

Umarım Ubuntu bir kişinin daha Windows'tan caymasına ve kendisine yönelmesine sebep olur, sizlerin vesilesiyle.

Tekrar tekrar teşekkür ederim her birinize.

mhmtkrktr

Alıntı YapUmarım Ubuntu bir kişinin daha Windows'tan caymasına ve kendisine yönelmesine sebep olur, sizlerin vesilesiyle.

O zaman bir soru da ben sorayım. Neden ?

Aslında bu soruyu senin değil , arkadaşının sormasını beklerdim , ki birde sosyolog olduğunu söyledin.
Neden Ubuntu diye değilde, neden Linux diye bakarsak, herkes için tanıyacağı mahremiyet gibi derinler de bulunan bazı cevaplar olabilir. Fakat en kısa ve öz yanıtı @unsigned int vermiş bence.
İşletim sistemini bir çeşit fanatizm olarak görmemek gerekir. Eğer kullanım şekline göre mevcut sistem işini görüyorsa, bunu değiştirmek boşuna macera olur. Aksi durum , kişinin Ubuntu veya herhangi bir Linux dağıtımı kullanması, kendisinden başka kullandığı dağıtım da dahil hiç kimseye bir getirisi olmaz. Kendisine verebileceği getiriyi de "Linux nedir" diye internette baksan milyon tane sonuç çıkar. 10 dakikanı ayırır , birini okursun. Yine kendi kullanım şartlarına göre , gerçekten artısı olduğunu düşünürsen de, başlarsın bir ucundan. Yoksa ikna yoluyla olacak bir şey olduğunu sanmıyorum bunun.
En iyi uğraş severek , isteyerek ilgilendiğin uğraş. Bunu sosyologlar bilir. Konuşturmayın beni. :)

Altaylardan_Gelen_Atlı

@ubuntuM konuya farklı bir açıdan bakacağım ;

özelikle arkadaşınızın mesleki açıdan olaya balıklama atlamasını beklerdim ;

a) Ubuntu ve Linux türevlerinin Toplum / topluluklar da etkisi gelişime katkısı, işlevi diğer yazılımlarla ilişki ve farkları nelerdir...
b) İlişkileri belirleyen ilke ve kuralları ve çözüm yolları konusunda tez hazırlar bu konuda aç olan fertler kurum ve kuruluşlara  ulaştırırdı.




konuyu mutlaka gözlemleyip bir sosyolog olarak irdeleyeceğini umut ediyorum

saygılar
'' YasLandığın ağaç kof ise sende yıkıLırsın ''

ata1

#13
bence kullanmadan sorularına yanıt alamayacak . Önce oldukça zorlanacak yardım istediğinde topluluğumuzun yardım için yaptıklarını görünce ubuntu kullanmasa da forumda olmayı isteyecek .

burada ubuntu kullananaların haricinde de bir katkı sağlayan diğer sürümlerden insanlar var. bir cok archer gibi. öncelikle linux kullananların yardımsever ve dayanışma içinde oluşu
sonrasında açık kaynakla yapılabileceklerde sınır olmaması olan tek sınır sizin hayalleriniz.  ;D

seron

#14
Ben esasen bir Windows kullanıcısıyım ve windowsu yaklaşık iki aydır açmadım; gerek duymadım. Çünkü koyu harflerle belirttiğiniz şeyleri ben de yapıyorum, hatta daha fazlasını...

neden Linux kullanmalıyım:

Ben enayi değilim!
Kullanılabilirliği olan bir masaüstü bilgisayar bugün 1500-2000TL dir. bu bilgisyara yasal windows yüklemeye kalksam, son zamanlarda stabilliğini iyice kaybedip resmen içine ...lmış son windows sürümleri 300-600TL dir. Aha da inanmazsanız:
http://www.vatanbilgisayar.com/oem-windows-7-professional-64-bit-turkce--dvd.html

sizce okumak, yazmak, internete girmek... için bunca masrafa gerek var mı?! >:( Durun durun daha bitmedi!

normal bir kullanıcının elbet ihtiyaç duyacağı yazılımlar vardır. bu yazılımların fiyatlarına bakalım...
Disk yazdırma yazılımı NERO: 75 dolar http://www.nero.com/enu/store/nero-store.php
ofis programı lazım iyisinden ( ;) ) : MS office 340-1230TL arası! yuh!
makale yazıyor demiştiniz değil mi? haaaa, şimdi o yazdığı makaleleri güvenli şekilde pdf de yapar o... adobe reader pro: 1.104TL standart: 734TL yuh!
ne olursa olsun, antivirüs şart. iyi bir antivirüs seçmek de şart: Norton: 65TL Yıllık. kaspersky : o da 60 TL den başlıyor...

Toplam kaç lira oldu? Bu kadar paraya yazık değil mi? krekli kullansanız bu sefer de hırsız oluyorsunuz...

Tercih meselesi
herkes çıkmış *bir şeyler söylüyor. windows kötü de yok bilmem ney de virüs kapıyor da... linux daha az sistem kaynağı kullanıyor da daha hızlı çalışıyor da... Yalan! hem de hepsi yalan. Yanlış değil; düpedüz yalan!

Eğer arkadaşınız linux'a geçmek istiyorsa oradan buradan duyduklarıyla değil, bizzat kendisi deneyerek kullansın, sevmezse istediği sisteme geçebilir. Burası bir linux forumudur. Linux kullanıcılarına canla başla yardım etmek için burdayızdır, sorun yaşarsa gelsin sorsun, yadımcı oluruz. Maksadımız insanların tercihini eleştirmek değildir; böyle olmamalıdır(!)

fakat ne var ki, windows hakkında ağıra kaçan laflar söyleyen, karikatürler çizen, duvarkağıtları yapan, animasyon filmleri yapanlarımız da var; bu kişilerden dolayı özür diliyoruz. Windows tarafına bakarsanız, linux tarafına en ufak bir gönderme, aşağılama, karikatür vb yoktur, inanmazsanız araştırınız...

asıl sorun ne?
çoğu kişi, "işletim sistemi"nin ne olduğunu bilmiyor bence. işte asıl sorun buradan kaynaklanıyor.

milyonlarca, hatta milyarlarca transistörler ve bu transistörleri birbiriyle ilişkilendiren devreler düşünün... bu sayısız transistör ve devreyi "elektrik geçir-elektriği kes (Logic 1-Logic 0)" yapacak şekilde sayısız anahtara basıp çekerek bilgisayarın temel fonksiyonlarını oluşturmamız gerekiyor. bu fonksiyonların oluşması için saniyede milyarlarca elektrik anahtarına, milyarlarca kez basıp çekmemiz gerekiyor. bunu elle yapmak zorunda olduğumuz bir düşünsenize!...

işte işletim sistemi, bunu bizim yerimize yaparken, bir yandan da bizden komut bekleyen, bir diske ya da belleğe yüklenmiş, oradan çalışan bir komutlar bütünüdür ve her işletim sisteminin bu sayısız transistör ve devreyi komuta etme yöntemi farklıdır. işte Windows, Linux ve MAC kardeşler burada ortaya çıkıyor. temelde hepsi aynıdır; yöntemleri hariç.

Arkadaşınıza bilgi verin; bir ay, denemesi için yeterli değil. kendisini böyle sınırlamasın ve mümkünse windows'un yanına kurarak ara sıra açıp kurcalasın. hoşuna gitmez de vazgeçerse gelsin, nasıl kaldırılacağını anlatırız; kendisi silmeye kalkmasın.

neynefes

Alıntı yapılan: seron - 11 Aralık 2015 - 17:31:20
...

Tercih meselesi
herkes çıkmış *bir şeyler söylüyor. windows kötü de yok bilmem ney de virüs kapıyor da... linux daha az sistem kaynağı kullanıyor da daha hızlı çalışıyor da... Yalan! hem de hepsi yalan. Yanlış değil; düpedüz yalan!
Windows'un enfekte olması daha kolay. Linux sistemler masaüstü ortamlarına göre evet gerçekten çok daha az sistem kaynağı harcıyor. Windows kötü demiyor burada kimse.
Alıntı yapılan: seron - 11 Aralık 2015 - 17:31:20
fakat ne var ki, windows hakkında ağıra kaçan laflar söyleyen, karikatürler çizen, duvarkağıtları yapan, animasyon filmleri yapanlarımız da var; bu kişilerden dolayı özür diliyoruz. Windows tarafına bakarsanız, linux tarafına en ufak bir gönderme, aşağılama, karikatür vb yoktur, inanmazsanız araştırınız...

Burada windows eleştirilebilir. Bir yerde doğru veya aşırı herneyse mizahdır çoğu paylaşım. Windows forumlarında linux'e çamur atan bir sürü kişi var.


Burada asıl olay aslında karşı tarafın cesaretlendirilmesi sadece. Bence sistemini değiştirmesine gerek bile yok. Bunu da @reverser (yeni ismine alışamadım :) ) gayet güzel dile getirmiş kısa ve öz bir sekilde.

@seron lütfen kendinizi yorup uzun uzun cevap vermeyin :)

heartsmagic

Bunca senelik tecrübemle söylüyorum, eğer insanları Linux'a geçmesi için ikna ediyorsanız bazı sorumlulukları almanız gerekiyor. İnsanları Linux kullanması için çılgınlar gibi iknâ etme çalışmalarına gerek yok. @ubuntuM, böyle yapmışsındır demiyorum yanlış anlama, ben de etrafıma kendisini anlatınca meraklananlar çıkıyor. Haliyle bana da sorular soruyorlar ve onlara elimden geldiği kadar yardımcı oluyorum. Ancak, mesele "geçeyim mi?"  sorusuna gelince kararı kendilerine bırakıyorum. Şimdi, haliyle arkadaşın da son noktayı koymak için burada sorularını sormuş ve arkadaşların hemen hepsi gayet güzel cevap vermişler. 

Arada söylüyoruz, işletim sistemleri birer araç. Eğer kişinin kendisi Windows üzerinde daha mutluysa zorlamaya hiç gerek yok. Fakat, burada şu mesele var ki arkadaşın henüz Ubuntu'yu veya genel anlamda Linux'u kullanmadığı, tanımadığı için hangisinde daha mutlu olduğunu bilemez :) Belki geçiş yapacak, bir süre sonra alışacak ve bu ortam kendisine daha kararlı, daha esnek, daha hızlı ve daha hoş gelecek?

Ya da tam tersi olacak. Geçiş yapacak küçük veya büyük sorunlar çekecek ve sorun yaşamadığı bir Windows varken neden Ubuntu kullanayım ki diyecek? Malum, herkes sıfır sorunla kullanamıyor Linux dağıtımlarını. Elimizden geldiğince yardımcı oluruz elbette sorun yaşayan kişiye fakat eğer bize "Sorun yaşamadığım bir Windows varken, neden sorun yaşadığım Ubuntu'da kalayım" sorusunu sormaması lazım. Eğer sorarsa kalma deriz zaten :) Diyoruz ya hani işletim sistemleri birer araç diye, o nokta tam bu nokta işte. Eğer kullanan kişi bunu sorguluyorsa kalmasının bir anlamı yok yani.

Bu aşamada önerim Windows'un yanına kurulum yapılması olacak ki muhtemelen böyle düşünüyorsundur sen de.

Bu arada @seron'un bir iki sözüne laf yetiştirmeden edemeyeceğim :)
Evet, Linux sistemler Windows'tan daha güvenlidir, daha hızlıdır. Bu yalan değil, aksini iddia edersen @seron seninle seve seve başka bir başlıkta tartışabiliriz :)
Ayrıca eğer Linux'a hakaret eden Windows kullanıcısı görmek istersen ülkemizin güzide bilgisayar dergilerinin veya teknoloji forumlarının Linux haberlerinin yorumlarını okumayı dene. Emin ol eğer bu türde konulara sinirlenmiyorsan çok eğleneceksin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

seron

Alıntı yapılan: heartsmagic - 11 Aralık 2015 - 18:07:38

Bu arada @seron'un bir iki sözüne laf yetiştirmeden edemeyeceğim :)
Evet, Linux sistemler Windows'tan daha güvenlidir, daha hızlıdır. Bu yalan değil, aksini iddia edersen @seron seninle seve seve başka bir başlıkta tartışabiliriz :)
Ayrıca eğer Linux'a hakaret eden Windows kullanıcısı görmek istersen ülkemizin güzide bilgisayar dergilerinin veya teknoloji forumlarının Linux haberlerinin yorumlarını okumayı dene. Emin ol eğer bu türde konulara sinirlenmiyorsan çok eğleneceksin.
Yav arkadaşım ;D Ben size sohbet bölgesi açılsın demedim mi? ;D Ha? demedim mi? Ne güzel tartışırdık işte ;)

Yok yok tartışmayalım, çünkü sorun giderek büyür. Şu anda sitemizde @ata1 diye değerli bir üyemiz var. Linux konusunda resmen sıyırıktır :D onunla ve birkaç arkadaşla geçmişte başka bir sitede bu konularla resmen kavga ediyorduk. ben yaşadığım ciddi düzeyde ve artık illlallah ettirmiş linux sorunlarından dolayı bıkıp usanmıştım ve hala bana gelmiş "biz şöyleyizdir biz şöyle kullanıcıyızdır, linux şöyle güzeldir" diye ağzını şapırdata şapırdata ;D anlatıyordu...

sonra bazı nedenlerden siteden ayrıldı gitti. şimdi tesadüfen burada karşılaştık. tabii ozamandan bu yana, ben linux ile olan sorunlarımın çoğunu halletmiş, ya da halletmeyi öğrenmiştim.

şimdi bu noktada ciddileşeyim. ortada bahsdilmesi gereken ama unutulan ciddi bir durum var: ben geçen şu zamanda şunu anladım ki, bir kullanıcının linuxda sorun yaşamadan ya da minimum sorun yaşayarak kullanması, linux'u benimsemesi için...
-en az iki yıl kullanması,
-doğru sürümü seçmesi
gerekiyor. üzellikle birinci madde çok çok önemli! bir iki ay bu sistemi kullanmak, bu sistem hakkında doğru karar vermek için yeteri bir süre değil.

alıntılarınıza gelince, güvenlik anlamında dememiştim aslında ama bilinçli bi kullanıcı antivirüs kullanmadan bile güvenli kılabilir sistemini. ikinci ve daha da önemlisi, evet ben iddiamdan vazgeçmeyeceğim, yalan söyleniyor göz göre göre. üstelik de mizah amaçlı değil, resmen aşağılamak amaçlı şeyler yapılıyor. bahsettiğiniz sitelerde sadece şikayetler var. birisi(bir linuxcu) çıkıp ters birşey söyleyince de kavga çıkıyor.

hız konusunda elimde videolar var: ben ispata hazırım. ama bu konuyu iddialaşmak(kaba hali dalaşmak) değil de verimli bir tartışma haline getirilmesi gerektiğinden öyle pat diye vermeyeceğim. bu iki yıl boyunca ben birçok linux sürümü denedim ve masaüstü performansı açısından hepsi aynı idi: uyuşuk, sarhoş gibi. üstelik donanımın ne olduğunun da önemi yok. aynı özelliklerde bir bilgisayarı bir windowsla bir linuxda başlatıp, belgelerim menüsü, bilgisayarım menüsü, başlat menüsü, vb ikonlara ve klasörlere tıklayın ve aynı şeyleri bir de linuxda deneyin. dikkatli bir kullanıcıysanız aradaki farkı görürsünüz. ben görüyorum.

konu başlığı açmayalım kavga çıkar ;D burada kapatalım :)

if

Çok pragmatik cevaplar okudum fakat asıl sebepler belirtilmemiş. Ben sadece asıl sebeplere yönelik bağlantı geçiyorum, okuyup düşünmek size kalmış.

https://www.gnu.org/philosophy/free-sw.tr.html
http://www.ubuntu.com/about/about-ubuntu/
http://www.ubuntu.com/about/about-ubuntu/conduct

heartsmagic

@seron, başkalarının desteksiz bir şekilde söylediği şeyler en azından kişisel olarak beni bağlamıyor :) Hayata veya işletim sistemlerine tozpembe bakan bir insan değilim, beni gerçekler ilgilendiriyor. O gerçeklerin arasında sorunlarımızın olduğu da var, defaatle söylemişimdir bunu. Aksi hâlde buna inanmasam forumda işim ne senelerdir?

Ancak, aynı gerçekler çemberi içinde Linux'un daha hızlı olması, oturtulan bir sistemde de daha kararlı olması var. Kendinden örnekler vermen de benim için bir şey değiştirmiyor, zira ben de bol bol zorunluluk nedeniyle Windows kullanıyorum. Kısacası senin vereceğin her bir örnek için ben karşı bir örnek verebilirim. Bunun haricinde genel gözlemime dayanarak da daha hızlı olduğunu söyleyebilirim. Bu yalan değil, kişilerin gözlem birikimidir.

Windows'un açılması bir mesele, masaüstünün hazır olması bir mesele. Kullandığım tarayıcı, sekme sayısı ve yönetimi konusu ayrı bir mesele, Java tabanlı bir uygulamanın nasıl şiştiği bir başka mesele. Kullanılan uygulamaların bir süre sonra nasıl şiştiği apayrı bir olay. Aynı büyüklükteki PDF dosyalarla çalışırken nasıl bayıldığı çok başka bir konu. Linux'un arayüz doğası gereği (Xorg sağ olsun, işte bu nedenle Mir, Wayland geliştiriliyor) uygulamaların ilk açılış tepkileri yavaştır. Fakat işlemler belleğe alındıktan sonra hemen hepsi gayet hızlı çalışır. Senelerdir bu hızı Windows üzerinde bulamadım, bulabileceğimi de düşünmüyorum. Sunucu konusuna girmiyorum bile, zira biliyorum ki senin meselen son kullanıcı meselesi. Zaten sunucu tarafına gelirsek olay daha komik bir hâl alıyor.

Seni anlıyorum, bol bol Windows düşmanı görmüşsün etrafında, ancak savunma yaparken haksız duruma düşmemek lazım. Dediğim gibi, eğer sen söylenenlere yalan diyorsan, ben Linux'un benim için daha hızlı olduğunu söyleyerek yalancı oluyorum.

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

seron

Alıntı yapılan: heartsmagic - 11 Aralık 2015 - 19:29:49
@seron, başkalarının desteksiz bir şekilde söylediği şeyler en azından kişisel olarak beni bağlamıyor :) Hayata veya işletim sistemlerine tozpembe bakan bir insan değilim, beni gerçekler ilgilendiriyor. O gerçeklerin arasında sorunlarımızın olduğu da var, defaatle söylemişimdir bunu. Aksi hâlde buna inanmasam forumda işim ne senelerdir?

Ancak, aynı gerçekler çemberi içinde Linux'un daha hızlı olması, oturtulan bir sistemde de daha kararlı olması var. Kendinden örnekler vermen de benim için bir şey değiştirmiyor, zira ben de bol bol zorunluluk nedeniyle Windows kullanıyorum. Kısacası senin vereceğin her bir örnek için ben karşı bir örnek verebilirim. Bunun haricinde genel gözlemime dayanarak da daha hızlı olduğunu söyleyebilirim. Bu yalan değil, kişilerin gözlem birikimidir.

Windows'un açılması bir mesele, masaüstünün hazır olması bir mesele. Kullandığım tarayıcı, sekme sayısı ve yönetimi konusu ayrı bir mesele, Java tabanlı bir uygulamanın nasıl şiştiği bir başka mesele. Kullanılan uygulamaların bir süre sonra nasıl şiştiği apayrı bir olay. Aynı büyüklükteki PDF dosyalarla çalışırken nasıl bayıldığı çok başka bir konu. Linux'un arayüz doğası gereği (Xorg sağ olsun, işte bu nedenle Mir, Wayland geliştiriliyor) uygulamaların ilk açılış tepkileri yavaştır. Fakat işlemler belleğe alındıktan sonra hemen hepsi gayet hızlı çalışır. Senelerdir bu hızı Windows üzerinde bulamadım, bulabileceğimi de düşünmüyorum. Sunucu konusuna girmiyorum bile, zira biliyorum ki senin meselen son kullanıcı meselesi. Zaten sunucu tarafına gelirsek olay daha komik bir hâl alıyor.

Seni anlıyorum, bol bol Windows düşmanı görmüşsün etrafında, ancak savunma yaparken haksız duruma düşmemek lazım. Dediğim gibi, eğer sen söylenenlere yalan diyorsan, ben Linux'un benim için daha hızlı olduğunu söyleyerek yalancı oluyorum.

Hah! Şimdi oldu. Bak buna söyleyecek birşeyim yok. Zaten bu konuda bir sorunum da yok; ben masaüstü perforansından bahsediyordum.

" benim için daha hızlı olduğunu söyleyerek yalancı oluyorum. "
estağfirullah ;D ben senden bahsetmiyorum, bashetmiş bulunduğun gibi etrafımda (internette) çok fazla win düşmanı var ve o kadar abartarak, ballandıra ballandıra, yalanlara başvurarak "reklam" yapıyorlar ki, ister istemez bir yerde patlıyor insan.

ben forumdan takip ettiğim kadarıyla bilinçli birisi olduğunu ve tarafsız olmaya çalıştığını biliyorum. benim için bu kadarı yeterli: bence sen "yalancı" değilsin :) sıkıntı yok.
Lakin ben Linux'dan nefret ediyorum!... (imzama bakınız ;) )

ekremsenturk

Neden Linux ? Veya neden şu ? Neden bu ? Bence saçma bir soru. İsteyen kullanır, istemeyen kullanmaz. Kimse sizin ile aynı fikirde olmak zorunda değil. Kimse sizin tuttuğunuz takımı tutmak, yada sizin ilgi duyduğunuz şeye ilgi dahi göstermek zorunda değil.


Benim nedenlerim: Bilgisayarım Windows'u kaldırmıyor. Windows'a ihtiyaç ta duymuyorum. Sene de bir kaç kez, bir dosyanın Windows ortamında nasıl çalıştığını görmek için, İnternet Cafe'den Windows kullandığım oluyor. Ama bu kimseyi bağlamaz ve ilgilendirmez. Kimseye de şimdiye kadar Linux kullandığımı söylemedim. Ve şimdiye kadar da sadece bir tek kişi Windows kullanmadığımı fark etti.O da açılış esnasında Windows Logo'sunu göremediğnden dolayı.

hsynblgn

iyi akşamlar
son kullanıcı olarak iki arkadaşıma ubuntu kurdum bir arkadaşımda opensuse kullanıyor
hepside memnun arkadaşımın birisi artık windows açmıyorum diyor
bende kullanmak zorunda olduğum birkaç  program haricinde windows açmıyorum
bence kullanmalı

Quapukulu

Ubuntu'yu sevmek için Windows'tan nefret etmek gibi bir önşartmı var?Merak edip bana bu konuda soru soran arkadaşlarıma sadece Ubuntu'yu anlatmaya çalışıyorum.Windows'un kötülüğü üzerine Ubuntu'yu anlatmak biraz saldırgan bir tutum oluyor.Karşılaştırma yapmaktan bilhassa kaçınıyorum.

''Windows'tan ne farkı var'' sorusuna cevabım ise şu oluyor; ''Bilmiyorum, Windows'u son iki sürümdür takip etmiyorum'' Ve evet, bugüne kadar hiç iki sistemi aynı anda kullanmadım.

heartsmagic

@seron, çevre kirliliği yapanlarla aynı şekilde anılmadığımız için teşekkürler :) Çok şükür, bu forumun çoğunluğu bilinçli kullanıcılardan oluşuyor. Zaten bilinçli olmayanlar ya tutunamıyor ya da öyle zorlayıcı şeyler yapıyorlar ki bizler uzaklaştırmak zorunda kalıyoruz. Bunların arasında Linux kullanıcıları ya da bir ara kullanıp sonradan Windows'a dönmüş, Linux'u veya özelinde bizleri (tutumumuzu, forumu vs.) eleştirenler var. Kısacası her iki kesimden de insan giriyor o gruba, ayrım yapmıyoruz.

Vurguladığın yeri forumda birçok kere söylemişimdir. Apple'cı arkadaşlar sistemi çatallayıp MacOS'u oluşturduktan bir süre sonra görüntü sunucusunu yeniden yazdılar. Sırf bu nedenden ötürü zaten MacOS tarafının arayüzü oldukça hızlı tepki verir. Bizim tarafta ise yeni yeni atılımlar oluyor işte. Bunun ötesinde dediğim gibi birçok noktada Linux Windows'u döver :D

Konuyu çok dağıttık benim de sayemde fakat bu türde bilgiler kavgaya dönmedikten sonra güzel oluyor. Yeter ki senin o kötü örneklerini gördüğün türden şeyler yaşanmasın. Hem eğer @ubuntuM bu yazılanları da arkadaşına gösterirse biz Linux'cu arkadaşların tavrını az çok görmüş olur :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.