[Çözüldü] Sizce mac uygun bir linux bilgisayarı mıdır ?

Başlatan eronis, 01 Aralık 2015 - 21:24:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

eronis

Sorum açık, sizce içine linux kurmak için mac alınır mı ? Linus Torvalds'ın bir macbook air'ı vardı, sonrasında düşük ekran kalitesi nedeniyle (Adam ekran konusunda takıntılı, öyle böyle değil) bir sony vaio ultrabook ile değiştirmişti, şimdi ne yaptı bilmiyorum. Ama ettiği laf şuydu; "Apple cihazlar, olduça iyi dizayn edilmiş, kullanılmak için uygun cihazlardır. Ancak içlerindeki işletim sistemi kullanıcıyı kısıtlıyor." Ancak bazen linus torvalds'ın yaptığı gafları düşününce onun ettiği lafları 2 kere düşünüyorum.

(Ubuntu ve debian'ı kurulumu ve kullanımı zor diye kullanmaması, arch linux'a en kullanıcı dostu linux dağıtımı ünvanı vermesi gibi)

Siz ne düşünüyorsunuz ? Bu forumda sayısız mac kullanıcısı olduğuna, hatta linux ile dual boot edenlerin dahi olduğuna eminim. Lütfen bu konudaki görüşlerinizi benimle paylaşın :)
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

natgho

Bir arkadaşım kullanmakta, memnun mu ? evet linux her zaman ki gibi performanslı çalışıyor.

Ama şunu kafasını duvarlara vura vura söylüyor ki bu paraya linux kurulacak normal bir bilgisayar almış olsaydı şu an çok daha yüksek sistemi olacaktı.
Apple'ı hızlı ve güçlü yapan donanım/yazılım uyumluluğunu beraber götürmesi.
Yani marifet kullandığı donanımda değil, donanım/yazılım diye ayrım yapmadan eşzamanlı geliştirmeye gitmesi.
Bunun dezavantajı ise kullanıcıları kısıtlıyor olması.

Madem linux kullanacaksın niye apple alıyorsun?
Apple'ın yazılımını değil de donanımına güveniyorsun, zaten kullandığı teknoloji diğer makinelerle aynı, tek fark arkadaki elmalı ışık.
Apple almayı düşündüğüne göre maddi durumun gayet iyi durumda, maddiyatını belirtirsen aynı fiyata çok daha yüksek performans sağlayacak bir makine seçebiliriz sana.
Hayır ben Windows Düşmanı Değilim,Bu Yüzden Linux Kullanmıyorum, Ben Sadece Benim Donanımımda At Koşturacaksa Bir Yazılım, her Adımını Bilme Sorumluluğunu Hisseden Bir Teknologtan Fazlası olmadığım İçin Linux Kullanıcısıyım.

seron

Şöyle yanıtlayayım, bilmiyorum. Ancak bildiğim kadarıyla;

MAC bilgisayarların ve diğer donanımların kartları özel üretimdir. MAC bilgisayarda anakart bizzat firma tarafından üretildiğini biliyorum. I-phone I-Pad vb cihazlarda da durum böyle. İşlemci, ekran kartı ve buna benzer kartları ise satın alıyor ve kendi tasarımı ve imalatı olan bir kasaya yerleştirip pazarlıyor.

MAC bilgisayarlarda kullanılan donanım oldukça kaliteli ve sağlamdır. üzerine takılan RAM, ekran kartı vb donanımlar da genellikle hep en iyisinden seçilir. Bunların temel amacı müşteri memnuniyeti ve kaliteden ödün vermemek düşüncesidir.

yalnız...

her ne kadar kaliteli parçalar kullanıyorlarsa da MAC bilgisayarlar deli paraya satılır. Fiyatlar o kadar abartılıdır ki, bakarsanız görürsünüz, dar gelirli insanlara küfür gibi gelebilir. Çok kez mouse, ekran, klavye gibi donanımlar da yüksek fiyattan ve ayrı satılmaktadır. Tüm bunların nedeni APPLE firmasının hitap ettiği kesimin düzeyli kişilere yani sosyete camiasına yönelik olmasıdır.

Gelelim sistem uyumuna. Ben hiç denemediğim için (garibanım, nasıl deneyeyim?) net bir şey söylemem doğru olmaz. Ancak birçok yerli sitede Apple-MAC donanımına windows kurmak ile ilgili uygulama videoları bulunmaktadır. (bkz. Teknopat sitesi-recep baltaş) Linux konusunda da eğer donanım sürücüleri rahatça bulunabilecekse neden olmasın? kurulur da çalıştırılır da... Ama mantıklı mıdır? Hayır! Çünkü donanım maliyeti çok yüksektir. Onun yerine ugun bir fiyattan PC toplayarak kullanmak daha mantıklıdır.

Şayet MAC-OSX kullanmayacaksanız, Apple donanımına boşa para ödemenize hiç gerek yok bence. O paraya rahat 5 adet linux uyumlu sistem toplanır...
http://www.vatanbilgisayar.com/apple/laptop/

linkteki fiyatlar laptoplar için geçerlidir. bir ara başka bir siteden baktığımda apple marka bir bilgisayarın full aksesuar olarak 10.000 TL ye falan satıldığını görmüştüm.

Kısıtlamalar:
Ben MAC kullanmadığım için kısıtlama konusunda ne düzeyde olduğunu bilmiyorum. İdeal işletim sistemi kavramı çok tartışılır. Kişiye göre değişir. Örneğin ben Linux'u zavkle kullanmama rağmen gönümde yatan aslan Windows XP dir. En rahat ve sorunsuz onu kullanıyorum. Haaa, bir başkası da MAC daha iyidir diyebilir. Kişinin beklentisi ve ihtiyaçlarına göre belirlenir işletim sistemi; bu yüzden bu konuda yappılan tartışmalar hep verimsizdir ve kavgaya dönüşür :)

Benim naçizane görüşlerim bunlar; Linux kullanmak için aşırı pahalı. Ama "ben ortamlarda bulunmak, sükse yapmak istiyorum ve gelir düzeyim de çok iyi" derseniz, o zaman bir apple alıp MAC-OSX kullanabilirsiniz. Linux da aynı amaçla kullanılabilir, çünkü kullanıcı sayısı çok az; insanlar linux kullandığınızı görünce şaşırıp bunun ne olduğunu soracaktır. ;D 8)

eronis

#3
Açıkçası babamın gözü bu bilgisayarda;

http://www.teknosa.com/urunler/125033049/hp-envy-13-d000nt-p0f44ea-ultra-slim-notebook

Bu bilgisayarı ben de beğendim, ama alternatiflere bakıyorum. Başka neler alabilirim diye.

Misal vatan'da şu modelleri de baya beğendim.

http://www.vatanbilgisayar.com/hp-pavilion-x360-13-s100nt-core-i5-6200u-23ghz-8gb-500gb-133-int-w10.html#ozellikler

http://www.vatanbilgisayar.com/asus-ux305fa-core-i5-5200u-22ghz-8gb-ram-256gb-ssd-int-133w10-notebook.html?srt=UP

Olmazsa biraz daha ucuza kaçmak için hp'nin içine SSD takabilirim;

http://www.vatanbilgisayar.com/corsair-240gb-le-serisi-sata-30-ssd-560mb-okuma-530mb-yazma.html?srt=UP

Uzun pil ömrü sunacak * bir şey istiyorum. Hafif, beni bir masaya hapsetmeyecek, küçük, "kaliteli ekranlı" * bir şey istiyorum. Açıkçası HD yada FULL HD ekranı olmayan bir model istemiyorum. Film izlemek, derslerime çalışmak ve bunları yaparken bir masaya bağlı olmak istemiyorum. Çok fazla ısınmasını yada gürültücü bir cihaz olmasını hiç istemem, bir kasam var, maşallah borazan gibi fanı var. Gerçekten başımı ağrıtıyor uzun süreli kullanımda ve sinirimi bozuyor.

Sizin önereceğiniz bir cihaz var mı ?


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 01 Aralık 2015 - 21:50:30

@seron benim oksijen dışında hava ile işim olmaz :D Zaten apple kullanıcılarının nasıl kazık yediğini biliyorum. Sadece mac ve linux uyumlu birer ikilimi öğrenmek istedim :) Uzun vadede kullanım açısından apple cihazlar sağlam makineler, ama çok pahalılar bunun ben de farkındayım. Ben sadece kullanırken beni rahat hissettirecek, konforlu bir cihaz bakıyorum. Önyargılı davranmamak için apple'dan casper'a bütün markalara bakıyorum :)
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

seron

Verdiğin linklere baktım. HP de Apple gibi kendi anakart ve kasa-monitör gibi araçlarını kendisi yapan bir firma. Sürücüleri özel ve @eral arkadaşımız HP laptopuyla ilgili hem sürücü hem de aşırı ısı sorunu yaşıyor. Ben devamlı çalışan biri olmadığımdan bir internet kafede çok zaman geçiriyorum. Buraya bakım amaçlı HP ler geliyor. Alev alev yanıyorlar. Hem de sistem boştayken. Sen bilirsin, ama ben HP tavsiye etmiyorum.

ASUS...
Asus bilgisayarlar daha uygundur. sağlam ve uzun ömürlü oluyorlar. fakat destek süreleri dolduğunda anasayfasından sürücü bulmak ciddi sorun olabiliyor. son modellerinde ise durumun ne olduğunu bilmiyorum. ama çok tavsiye edilen markalardan biridir.

genellikle,
Packard-Bell
dell
HP bilgisayarlar hem dayanıklı hem de kaliteli olurlar. özellikle Packard bell bilgisayarlarda ısı sorunu hemen hemen hiç yok gibidir. amerikan yapımıdırlar. HP ise son yıllarda işi bozdu, çok dizüstü modelleri aşırı ısınıyor.
asus ise ekonomiklik ve ideal fiyat-donanım bakımından bence daha uygun.

doğrusunu söylemek gerekirse şu "i" kodlu işlemciler çıktı, mertlik bozuldu arkadaş. >:( eskiden LGA775 soketli dual core, core duo, ve quad türünden işlemciler varken canavar gibiydiler. şimdi içine ekran modülü sıkıştırılmış i5, i7, yok i-yemedi gibi saçma işlemciler çıkınca millet çok sorun yaşıyor. hem ekran modülü hem de işlemci, ikiside ısı üreten parçalar. bunları küçücük bir yere sıkıştırırsan, eeee, sorun yaşarsın tabii.

bilgisayarını alırken, freedos olarak alman gerektiğini ve yanında donanım sürücülerini içeren DVD veya CDlerini de ısrarla istemen gerektiğini buradan hatırlatmamız da şart.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 01 Aralık 2015 - 21:58:24

Kespırdan uzak dur aman diyeyim haa! yemin ederim servisle uğraşmaktan bıkarsın ;)
konfor konusunda da en ucuz bilgisayarda rahat etme veya en pahalı bilgisayarda ana-avrat sövme ihtiali her zaman vardır :)

ata1


eronis

Alıntı yapılan: eral - 01 Aralık 2015 - 22:00:22
apple nere biz nere  bize hp dv 6 birde şu gariban http://www.vatanbilgisayar.com/samsung-256gb-850-pro-sata-30-okuma-550mb-yazma-520mb-ssd.html
idare ediyor bizi  ;D

Hocam gariban derken ? Şu an oyun bilgisayarımdan yazıyorum, ekran kartım 150TL'ye satılıyor, bu model ekran kartını internette 100TL'ye görüyorum. Sizin sistem özellikleri neydi ?

----------------------------------------------------------------------
Edit; üst modelinin en son satıldığı fiyat 150 civarıymış, üretimden kalkmış :D Benimki 64 bit. Sen hesap yap :D

http://www.vatanbilgisayar.com/hd5670-gddr3-2gb_38gb-128bit-ati-radeon-dx11-ekran-karti.html
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

seron

Alıntı yapılan: eral - 01 Aralık 2015 - 22:00:22
apple nere biz nere  bize hp dv 6 birde şu gariban http://www.vatanbilgisayar.com/samsung-256gb-850-pro-sata-30-okuma-550mb-yazma-520mb-ssd.html
idare ediyor bizi  ;D
Eral, bilgisayarının nasıl birşey olduğunu bilmiyorum ama bize bakım için gelenlere çok benziyor. daha masaütünde beklerken 5-10 dakika içinde ısı ayyuka çıkıyor. kontrol ediyoruz, işlemci 120 derecelerde, anakart 85 kusur derecelerde, harddisk 55 derece ki bu değerlerdeki bir sistemin ya kendi kendine kapatması ya da restart yapması gerekiyor ama yapmıyor, harddisk için ise en yüksek güvenli sıcaklık 50 derece iken 55 derecede düşün artık...

SSD konusunda şunu söyliyeyim, keşke onu alana kadar, 80GBlik alsaydın...

Neden?

SSDler sadece işletim sistemi içindir. depo olarak önerilmezler. Bunun nedeni SSD lerde hafıza biriminin elektronik mikroskobik hücrelerden meydana geldiği ve çok fazla 1-0 yaz-sil işlemleri durumunda çabuk bozularak hücre ölümlerine neden olunmasıdır. dolayısıyla harddisklere nazaran daha kısa ömürlüdürler. 60 ya da 80lik bir SSDye sistem kurup, depo olarak da harici bir disk kullanmak daha mantıklı ve doğrudur. zira bu disklere iki de bir kopyala sil yapıldığında yukarıda belirttiğim gibi çabuk yıpranıp bozuluyorlar.

konuya gelecek olursak, hayır, MAC linux için de Windows için de uygun bir bilgisayar değil; gereğinden fazla pahalı olmasından ötürü.

ata1

#8
bak benim ekran kartına para yetmez . ender bulunur  :)) :))

╔═[00:57]═[ata@ata]
╚═══===═══[]>> inxi -F
System:    Host: ata Kernel: 4.1.13-1-MANJARO x86_64 (64 bit)
           Desktop: Xfce 4.12.3 Distro: ManjaroLinux 15.09 Bellatrix
Machine:   System: Hewlett-Packard product: HP Pavilion dv6 Notebook PC v: Rev 1
           Mobo: Hewlett-Packard model: 3628 v: 18.50
           Bios: Hewlett-Packard v: F.44 date: 04/06/2011
CPU:       Dual core Intel Core2 Duo T6600 (-MCP-) cache: 2048 KB
           clock speeds: max: 2200 MHz 1: 1600 MHz 2: 2200 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV730/M96 [Mobility Radeon HD 4650/5165]
           Display Server: X.Org 1.17.4 driver: radeon
           Resolution: 1366x768@60.03hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD RV730 (DRM 2.42.0, LLVM 3.7.0)
           GLX Version: 3.0 Mesa 11.0.5
Audio:     Card-1 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV710/730 HDMI Audio [Radeon HD 4000 series]
           driver: snd_hda_intel
           Card-2 Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller
           driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.1.13-1-MANJARO
Network:   Card-1: Broadcom BCM4312 802.11b/g LP-PHY driver: wl
           IF: wlp2s0 state: up mac: 0c:ee:e6:de:5c:d2
           Card-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
           driver: r8168
           IF: enp3s0 state: down mac: 00:26:9e:89:f3:3c
Drives:    HDD Total Size: 320.1GB (12.7% used)
           ID-1: /dev/sda model: SAMSUNG_HM321HI size: 320.1GB
Partition: ID-1: / size: 100G used: 15G (15%) fs: ext4 dev: /dev/sda3
           ID-2: /boot size: 247M used: 41M (17%) fs: ext2 dev: /dev/sda1
Sensors:   System Temperatures: cpu: 77.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 168 Uptime: 7:59 Memory: 1737.5/3010.9MB
           Client: Shell (bash) inxi: 2.2.28



evet @seron ama o kadar da değil bendeki 90 son diyor

╔═[22:22]═[ata@ata]
╚═══===═══[~]>> sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:        +61.0°C 

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Core 0:       +55.0°C  (high = +90.0°C, crit = +90.0°C)
Core 1:       +53.0°C  (high = +90.0°C, crit = +90.0°C)



eronis  en uygun senin kendini rahat hissettiğindir. neden her kullanıcı alışkanlığı farklıdır bu nedenle kullanımına göre değişir . örnek ben oyun oynamam ama
2 kernel derlemeye verdiğim de pc alev atar . sende oyun oynayansın o zaman sana ekran kartı şart . yani kişisel tercihlere göre seçmeliyiz her detayı öncelikle

mhmtkrktr

Şimdi , "yiğidi öldür ama hakkını yeme" diye bir söz vardı. Tamda bunun için gibi. :)
Benim 4 mt den beton zemine düşüp , hâlâ hiçbişey olmamış gibi çalıştığını gördüğüm tek bilgisayar. Cebini düşünen için uygun olmayabilir belki ama gözünü düşünen için retina ekran gibi, konforunu düşünen için kapağından fonksiyonlarına kadar en fazla 3 parmakla yönetmek gibi çeşitli avantajları da yok değil. Fansız tasarımla sıfır ses vs şeklinde bu liste uzatılabilirde.

Donanım derseniz Macbook larda donanım zayıf değildir. Sadace biraz daha bütceye bakar. Ayrıca Linux için, biraz deneyimle herhangi bir bilgisayarda normalde olduğundan daha verimli bir hale getirilebilir. Mac tarafında bu , kullanıcının deneyimine bırakılmadan zaten yapılmıştır. Kısıtlama tarafına bakarsak , bu aslında göreceli bir konu. Farklı masaüstleri gibi veya ücretsiz uygulama çeşitliliği gibi avantajlar vermez ancak, aslında örneğin bir müzisyeni , grafikciyi veya fotoğrafcıyı da, Linux ve azda olsa Windows kısıtlar. (Kimse Mac te kullanılan bu tarz yazılımların aynı şekilde, bire bir muadilleri olduğunu söylemez sanırım)

Alıp üzerine Linux kuracaksanız orası ayrı. Bu kadar paraya başka bir bilgisayar alınabilir mi? Aynı özelliklerde alınamaz benim bildiğim kadarıyla. Retina ekran , fansız tasarım gibi özellikleri içeren , benim bilmediğim başka bir bilgisayar yoksa tâbii. 

eronis

@eral açıkçası ultrabook almak beni biraz tedirgin ediyor, çünkü babamın almak istediği hp ile aynı fiyata bu makine var :)

http://urun.n11.com/dizustu-bilgisayar/monster-abra-a5-v521-156-P77656613

Ultrabook beni 5 yıl mı taşıyacak ? Ama zoraki. Bu bilgisayarı almak isterdim ama ben biraz taşınabilirlik istiyorum bilgisayarımda. Gözümü korkutan sadece pil ömrü :/
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

neynefes



Alıntı yapılan: mhmtkrktr - 02 Aralık 2015 - 12:57:33
..., aslında örneğin bir müzisyeni , grafikciyi veya fotoğrafcıyı da, Linux ve azda olsa Windows kısıtlar. (Kimse Mac te kullanılan bu tarz yazılımların aynı şekilde, bire bir muadilleri olduğunu söylemez sanırım)

Ben sadece buraya takıldım. Grafik tasarımla ilgilenen biri olarak linux ve windows nasıl kısıtlıyor sizi merak ediyorum?. Aynı şekilde müzik konusunda da.. Mac'ta çalışıp windows'ta çalışmayan hangi grafik programı var? Linux için kabul edebilirim grafik anlamında işi biraz uzatıyor sadece ama temelde aynı şeyler gayette yapılabiliyor. Hani yiğidi öldürüp hakkını verelim bizde ;)

seron

Alıntı yapılan: neynefes - 02 Aralık 2015 - 14:35:22

Ben sadece buraya takıldım. Grafik tasarımla ilgilenen biri olarak linux ve windows nasıl kısıtlıyor sizi merak ediyorum?. Aynı şekilde müzik konusunda da.. Mac'ta çalışıp windows'ta çalışmayan hangi grafik programı var? Linux için kabul edebilirim grafik anlamında işi biraz uzatıyor sadece ama temelde aynı şeyler gayette yapılabiliyor. Hani yiğidi öldürüp hakkını verelim bizde ;)

Bu tür sohbet ve tartışmalarda anlaşmazlıkların en temel nedeni tecrübe eksikliğidir bence. Bizler "şu bizi kısıtlıyor, bu kısıtlamıyor" diyebilmemiz için her üç sistemi ve her üç sistem için geliştirilmiş programları eşit zamanlarda kullanıp tecrübe etmeliyiz ki, bir şeyler söyleyebiliriz.

Evet ben de takıldım o söze. Adobe photoshop, hem windows hem de mac için üretilip satılıyor. Yanlnız Windows sürümü 1200TLye satılırken mac sürümü atıyorum 2000tl ye satılıyor. Ve her iki sürüm de işi görüyor. Windows, en yaygın işletim sistemi olması nedeniyle(olumsuz yönleri bir tarafa) ücretli ve ücretsiz program geliştiriciler yıllardır windows tarafına ağırlık verdiler ve doğal olarak güzel bir evrim geçirerek "herşeyi yapmak için her türlü program"lar geliştirdiler. Sadece grafik tasarımı için mac'da kaç tane program var, bir de windowsta kaç tane program var? tabi ki windowsta daha fazla; birini beğenmezsen diğerini kullanırsın. Linux ise bu konuda geride kalsa da, vallahi tebrik etmek lazım, karşılık beklemeden bu kadar çok ve başarılı program arşivine sahip olması dolayısıyla iyi bir yere gelmeyi başarmıştır.

Yani neticede şu kısıtlıyor, bu kısıtlamıyor demek için "tarafsız olma(yı başarabilme)k" ve tüm sistemleri tecrübe etmek şart. Yıllardır sadece mac kullanan birisi, gidip linux kötüdür veya windows kötüdür derse, inandırıcı olmaz. Ben yıllardır windows kullandım ve memnunum. Linux'a geçince afalladım ama hala "kötü" demek için daha erken diyorum.

if

Alıntı yapılan: seron - 01 Aralık 2015 - 21:41:32
Kısıtlamalar:
Ben MAC kullanmadığım için kısıtlama konusunda ne düzeyde olduğunu bilmiyorum.
Alıntı Yap
Bizler "şu bizi kısıtlıyor, bu kısıtlamıyor" diyebilmemiz için her üç sistemi ve her üç sistem için geliştirilmiş programları eşit zamanlarda kullanıp tecrübe etmeliyiz ki, bir şeyler söyleyebiliriz.

Gerek yok kullanmaya. OsX kapalı kaynak kodlu bir işletim sistemi, baştan kaybetti.

Alıntı yapılan: mhmtkrktr - 02 Aralık 2015 - 12:57:33
Retina ekran , fansız tasarım gibi özellikleri içeren , benim bilmediğim başka bir bilgisayar yoksa tâbii.

Dell XPS 13. Bu da Ubuntu yüklü geleni.

eronis

#14
Alıntı Yap
Gerek yok kullanmaya. OsX kapalı kaynak kodlu bir işletim sistemi, baştan kaybetti.

Mac neyi baştan kaybetti anlamadım ? Kapalı kaynak olması bir yazılımın kötü olduğunu mu gösterir ? Tamam, apple bazı konularda kendi yazılımına kısıtlamalar getiriyor ama açık yada kapalı kaynak olduğu ile yazılımın değerini biçmek ne kadar mantıklı. Ona bakarsan Richard Stallman özgür yazılımı sevdiğini, açık kaynaktan ise nefret ettiğini, açık kaynağın özgür yazılım demek olmadığını söylemişti. Linus Torvalds ise geliştiricilere eğer yazılımlarının güvenli olmasını istiyorlarsa onu kapalı kaynak kodla yazmaları konusunda uyarmıştı. Objektif bakmayı unutmuyormusun ? O kadar ön yargılı yanıtlar yazan var ki konu işletim sistemleri olunca, hepsini ciddiye almak gerçekten zor. Çünkü hepsini ciddiye alırsan neyi kullanacağını şaşırırsın. Her işletim sisteminin bir görevi olduğuna ben inanıyorum şahsen.

Cent OS serverlar için 10 yıllık desteği yüzünden ideal, çünkü 10 yıl makineye format atmak gerekmeyecek. Yada ciddi ve uzun ömürlü bir iş bilgisayarı yapmak ve yıllarca format atmak istemiyorsan ideal.

Arch Linux belki gerçekten işletim sistemini çekirdeğine kadar kontrol etmek isteyeceğin senaryolarda lazım olabilir, yada son çıkan yazılımı veya rolling release fikrini denemek istediğin için olabilir. Hatta arch linux fanı olan çekirdek geliştiricileri bile var.

Windows oyun makineleri için ideal'dir, "Rakipsizdir".

Ubuntu ev makineleri ve öğrenci bilgisayarları, ayrıca geliştirici ve girişim sistemleri için ve iş istasyonları 5 yıllık LTS sürümü ile ideal'dir.

Mac OS windows kadar olmasa da büyük şirketler mac'e program çıkarıyor. Photoshop gibi. Eğer windows 10'un güncellemelerinden ve virüslerin çokluğundan bıktıysan Mac OS'a geçebilirsin. Bu demek değil ki mac virüsü yok, linux/bsd virüsü de var. Ama bu platformlarda daha az ve mac sana daha fazla program alternatifi veriyor, kısaca iş bilgisayarı olarak seçilebilir.

Fedora, openSUSE, Debian gibi dağıtımlar bazı üniversitelerin ve girişim merkezlerinin ve hatta çekirdek geliştiricilerinin favorileri. Bazı uzay merkezlerinin fedora kullandığını, bazı büyük üniversitelerin Debian'ı tercih ettiğini söylemişmiydim ?

Bunun gibi örnekler çoğalır. Ne için hangi sistem kaybediyor ? Ben ubuntu'da rahatım diye mac'e çöp demem, yada windows'a hakaret etmem gerekmiyor. Beğenmediğim yönlerini söylerim ama hadi yani ubuntu'da mükemmel bir sistem değil. Gerçekten insanlar kullanmadıklarına kötü dememeli. Sevmiyorum yada tercih etmiyorum çünkü... Bu yapıcı eleştiri. Başka türlü tartışma gerçekleşmiyor.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

if

Alıntı yapılan: eronis - 02 Aralık 2015 - 21:16:46
Mac neyi baştan kaybetti anlamadım ?

Kısıtlı kelimesi ile kapalı kaynak yazılım arasında bağlantı kurunca yazdığımı anlayacağını umuyorum.

Alıntı yapılan: eronis - 02 Aralık 2015 - 21:16:46
Kapalı kaynak olması bir yazılımın kötü olduğunu mu gösterir ? Tamam, apple bazı konularda kendi yazılımına kısıtlamalar getiriyor ama açık yada kapalı kaynak olduğu ile yazılımın değerini biçmek ne kadar mantıklı.

Alıntıladığın iletide söylemediğim bir şey için yazdığın bu cümlelere cevap vermeye gerek duymuyorum.

Alıntı yapılan: eronis - 02 Aralık 2015 - 21:16:46
Ona bakarsan Richard Stallman özgür yazılımı sevdiğini, açık kaynaktan ise nefret ettiğini,... söylemişti. Linus Torvalds ise geliştiricilere eğer yazılımlarının güvenli olmasını istiyorlarsa onu kapalı kaynak kodla yazmaları konusunda uyarmıştı.

Kaynağını alabilir miyim bu iddiaların?

eronis

#16
Alıntı Yap
Kaynağını alabilir miyim bu iddiaların?

https://www.youtube.com/watch?v=j8nfB8U1b98

https://www.gnu.org/philosophy/open-source-misses-the-point.tr.html

http://thevarguy.com/open-source-application-software-companies/linus-torvalds-perfect-security-open-source-linux-os-impo

https://bgr.com/2015/09/25/linus-torvalds-quotes-interview-linux-security/

Alıntı Yap
Gerek yok kullanmaya. OsX kapalı kaynak kodlu bir işletim sistemi, baştan kaybetti.

Alıntı Yap
Mac neyi baştan kaybetti anlamadım ? Kapalı kaynak olması bir yazılımın kötü olduğunu mu gösterir ? Tamam, apple bazı konularda kendi yazılımına kısıtlamalar getiriyor ama açık yada kapalı kaynak olduğu ile yazılımın değerini biçmek ne kadar mantıklı.

Alıntı Yap
Alıntıladığın iletide söylemediğim bir şey için yazdığın bu cümlelere cevap vermeye gerek duymuyorum.

Ben de Türkçe dersi vermeye gerek duymuyorum :D


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 02 Aralık 2015 - 22:03:40

Neyse arkadaşlar, konu baya saptı. Mac'ten geldik özgür yazılım, açık kaynak, linux vakfı diye uçtuk. Az çok mac'in amacıma pek uygun olmadığını anladım. Konuyu çözüldü diye işaretlemezsem sanırım 1. internet savaşını başlatacaz :D



İyi forumlar :)
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds


neynefes

@eronis biz burda kimseyi suçlamıyoruz. Şu sebepten savaş çıkacağını düşünebilmek sizin olumsuz tavrınızdan. Cevap yazan da @if yani.. Mesajını okuduğumda @if'in bahsettiği gibi anladım bende. Altında ard niyet arayıp satırlarca cevap yazan sizsiniz. Mesajlarda mimikler gösterilemediği için anlamakta güçleşebiliyor sizi de anlıyorum ama rica ediyorum bu forumda yazılan mesajlar altında ard bir niyet aramayın.

Reverser

yahu, mac niye alınır ? Mac OS kullanmak için.



XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4



if

Bu iletimden 2 ileti önceki iletimde @eronis'in alıntıladığım iletisi "Linus Torvalds ise geliştiricilere eğer yazılımlarının güvenli olmasını istiyorlarsa onu kapalı kaynak kodla yazmaları konusunda uyarmıştı." cümlesi ile bitmekteydi. Sonraki cümleler ben cevap verdikten sonra yazılmış. O cümlelerin çoğuna diyeceğim yok ama "Gerçekten insanlar kullanmadıklarına kötü dememeli. Sevmiyorum yada tercih etmiyorum çünkü... Bu yapıcı eleştiri. Başka türlü tartışma gerçekleşmiyor." cümlelerine diyeceklerim var derken fark ettim, @eronis son iletisine sonradan bir görsel eklemiş. Neyse, daha da bir şey demiyeyim.

mhmtkrktr

Alıntı YapBen sadece buraya takıldım. Grafik tasarımla ilgilenen biri olarak linux ve windows nasıl kısıtlıyor sizi merak ediyorum?. Aynı şekilde müzik konusunda da.. Mac'ta çalışıp windows'ta çalışmayan hangi grafik programı var? Linux için kabul edebilirim grafik anlamında işi biraz uzatıyor sadece ama temelde aynı şeyler gayette yapılabiliyor. Hani yiğidi öldürüp hakkını verelim bizde ;)
Linux tarafını buna hiç katmıyorum bile ki, bunu zaten söylemişsin. Her iki sistemi aynı yazılımlarla kullanıp kullanmadığını bilmiyorum ancak sadece photoshop u ele alarak söyleyecek olursam, Windows da photoshop kullanmakla Os-x üzerinde photoshop kullanmak çok farklı birşey. Ne farkı var ikiside Adobe'nin yaptığı program diyebilirsin belki. Mac te herşeyden önce performans farkı var. Tamamen aynı özelliklere sahip iki bilgisayarda , mac de alacağın performans , windows da alabileceğinin açık ara önünde olacaktır. Bu özellikle medya işleme ortamları için tartışılmaz önceliklerden biridir diye düşünüyorum. Buna bağlı olarak Mac , Win farklılıklarından bir diğeri, mac ile bir proje üzerinde yeri gelir aylarca çalışırsın bilgisayar bi defa beni kapat demez. Başlangıçta neyse bittiğinde de hemen hemen yine odur. Windows u 2 saat zorla , sonrasında sitem etmeye başlar.
Dahası arayüz tasarımları farklı. Bunların başında tema var. Mac de olan tema kullanıcıya neredeyse yapacağın işi sana tarif eder gibi. Windows'da ise kullanıcıya bu hissi veremiyor. Mac'de aldığın bilgisayar kaç ekransa o kadarını kullanırsın, Win'de ise 15" ekranın varsa sana kalan 13.5". Hatta win 8 den itibaren bu oran 13" lerin bile altına düşmüş gibi. Ekranın kalanını malum görev çubuğu , pencere butonları vs , işletim sistemine kiraya vermişiz gibi duruyor. Pencereler arasında gezinme gibi konulara hiç girmeye gerek var mı bilmiyorum. Kısacası Mac , bilgisayar başında uzun uzun çalışacak insan için tartışılmayacak bir ortam. Ha kullanıcı beğenir beğenmez o ayrı. Bunu aslında anlatmak değil deneyimleyerek arada ki farkı görmek gerekiyor.
Windows tarafında kısıtlamadan kastettiğim aynı programın olmayışı değildi. Mesele var olan programın kullanım şekli. Yani bilgisayar üzerinde ona ne kadar hakim olabildiğinle alakalı. Amacım burada o döver bu döver değil. Zaten konu başlığıda bu değil. Sonuçta bunlar hayatımızı kolaylaştıran bir araç. Yoksa hiçbirisi ben hasta olsam , kalkıp bana bir tas çorba yapmaz. Yada ne bileyim hiçbirinden sabah kalktığımda bana rafadan yumurta yapmasını beklemiyorum. Sadece bu aracın bana yapacağım işte kolaylık sağlayanına değerini vermem gerektiğini düşünüyorum. Arkasında ki ışıklı elma için ise bunu hiç söyleyemem. Yoksa , işini düzgün yapmadıktan sonra arkasına manav tezgahı açsan hikaye olur.

neynefes

Teşekkür ediyorum özellikle keyifli üslubunuz için :) Son paragrafı gülümseyerek okudum :)

Bazılarına katılmakla -hatta birçoğuna- beraber tabi ufak dokundurmalar yapılacak noktaları var ama dediğiniz gibi birçok şey. Öncelikle program olarak değerlendirmiştim ben olayı. Linux'te ki tasarım programları gerçekten şahane ama bir Adobe tadı vermiyor tabi. Bunda alışkanlıklarımın da etkisi büyük ama  sürekli kullandığım 3 programın birbiri ile entegrasyonu harika. Adobe için konuşuyorum.  Mac üzerinde saatlerimi  geçirmedim ama kullandım bu yazılımları. Neyse kendi adıma teşekkür ediyorum açıklama için.

lnxdev

Tam olarak alınma sebebi genel olarak bu:

Alıntı yapılan: Reverser - 02 Aralık 2015 - 22:24:59
yahu, mac niye alınır ? Mac OS kullanmak için.

Birde iOS ve OS X uygumaları geliştirmek için.

mhmtkrktr

@neynefes, anlayışın için asıl ben teşekkür ederim.
@if, bu bahsettiğin bilgisayar Türkiye 'de satışa sunulmamış sanırım.(1449$ ve bizde bunun birde KDV si ÖTV si felanı filanı var) Bakınca anlıyorsun ki , Tofaş parası verip Mercedes' e binemezsin ancak bu da bir başlangıçtır. :) http://shiftdelete.net/dellden-ubuntu-yuklu-xps-13-ultrabook-41467 Daha önce görmemiştim.

Kaliteli bilgisayarı sadece işlemci tipi, ram boyutu, hdd kapasitesi gibi değerlerle derecelendirmemek gerekiyor. İlk önce tasarım var aslında. Örn: HP nin bir dönem soğutucu tasarımında yaptığı bir hata , üzerine kaç tane düzgün model çıkartmış olsa da, kara leke gibi yapıştı yakasına. Veya Casper , menteşe ve kapak tasarımında ısrarla hata yapmaya devam ediyor. Bi kaç sene bilgisayardan vurgunu vuralım sonra çeyizlik eşyaya döneriz gibi bi düşüncelerimi var , doğrusu anlamak zor. Sadece klavye tasarımı tutulmamış elde kalmış bilgisayarlar var. Malum mağazalarda "şok şok şok kampanya yaptık" diye dev afişlerle eritilmeye çalışışan daha niceleri. Benim gördüğüm ürün seçeneği arttıkça , kalitede artması gerekir. Ama kapital sistemde iş o şekilde yürümüyor anlaşılan.
Aynı durum Linux programları içinde geçerli. Geliştirici , kullanıcı ve parelelin de program sayısı arttıkca , kalitenin de artması gerekir. Fakat bakıyorsun , bunlar arttıkca, kalitesi düşük , varlığını geliştiricisinin bile sonradan öğrendiği garip garip programlar çıkıyor ortaya.
Yukarıda bir arkadaşımız program çeşitliliğinden söz etmiş. Bir bakıma katılıyorum. Ancak, kullanamayacağım onlarca program arasından seçim yapmaya çalışmaktansa, aynı işi bana tam anlamıyla ve mümkün olduğunca basit yaptıracak tek bir program öncelikli tercihim olur.
Tüm bu söylediklerime rağmen neden ısrarla ve tek sistem olarak Linux kullanıyorum. Aşırı yükselen kapitalizmin içerisinde her şeyden önce mecburiyetten onun yükseleceğini, gelecekte var olacağını düşünüyorum. Ha bide içini kurcalamayı çok sevdim. :)