chmod 200 bilgisayar

Başlatan bfkartal, 19 Kasım 2015 - 03:20:26

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bfkartal

Merhaba, öncelikle ilk konumun bir soru olmasından dolayı üzgünüm. Yaklaşık 3 hafta önce Ubuntu kullanmaya başladım. Steam üzerinden oyun kurmak istedim. Oyunu kuracağım dizini z:/ olarak seçtim fakat salt okunur olduğu için bu diske yükleme yapamadım. Biraz araştırdım ve chmod izinleriyle halledebileceğimi öğrendim. Terminale ilk önce

sudo chmod 200 z:/

Yazdım olmadı. Sonra

sudo chmod 200 bilgisayar

Yazdım ve şifremi girdim. Önce ekrandaki her şey gitti. açma kapama butonu bile. Bende power tuşundan kapatıp açmayı denedim fakat ekran yanıp sönüyor ve ubuntu gelmiyor beklememe rağmen. Bu sorunu nasıl çözebilirim yardımcı olursanız sevinirim. Bu mesajı mobilden yazıyorum belirtmek isterim.

mhmtkrktr

Alıntı Yapsudo chmod 200 z:/

Yazdım olmadı. Sonra

sudo chmod 200 bilgisayar

Bunu araştırma yaptığınız yerde mi önermişler? :)

Hocam anladığım kadarıyla siz bilgisayara "görme, duyma, anlama" demişsiniz.

Sadece harici bir bölüme bunu uygulamışsanız; TTY ekranına geçip,

sudo chmod -R 755 /uygulanacak/bölüm
şeklinde deneyin, eğer tüm bilgisayara bunu yapmışsanız (ki öyle görünüyor) yine aynı şekilde orası için deneyin ancak bu durum da yeniden kurmak en kolay çözüm olabilir.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Kasım 2015 - 05:04:41

Bu arada komutun doğru şekilde uygulandığı;
ls -l /uygulanan/bölüm
şeklinde teyit edilebilir. 755 in şöyle bir çıktı vermesi gerekir,
drwxr--xr--x /bölüm_bilgileri
Yani root için tüm haklara sahip, kullanıcı ve diğerleri sadece okuma ve çalıştırma iznine sahip.

arpia

Alıntı yapılan: mhmtkrktr - 19 Kasım 2015 - 04:56:52
drwxr--xr--x /bölüm_bilgileri
Yani root için tüm haklara sahip, kullanıcı ve diğerleri sadece okuma ve çalıştırma iznine sahip.
Yanlış anlaşılma olmaması adına ufak bir düzeltme yapalım.
root zaten tüm haklara sahip, soldan ilk grup sahibin yetkisi, root'un değil.

400 sahibi okur
200 sahibi yazar
100 sahibi çalıştırır

040 grubu okur
020 grubu yazar
010 grubu çalıştırır

004 diğerleri okur
002 diğerleri yazar
001 diğerleri çalıştırır

mhmtkrktr

Sorunun yaşandığı yer için söylemiştim. Bu bölümde ki dosyaların sahibi root değil midir?

ls -l /
toplam 60
lrwxrwxrwx   1 root root     7 Eyl 30 22:17 bin -> usr/bin
drwxr-xr-x   3 root root  4096 Kas 12 03:38 boot
drwxr-xr-x  20 root root  3100 Kas 19 07:36 dev
drwxr-xr-x  81 root root  4096 Kas 19 05:22 etc
drwxr-xr-x   5 root root  4096 Kas  9 10:34 home
lrwxrwxrwx   1 root root     7 Eyl 30 22:17 lib -> usr/lib
lrwxrwxrwx   1 root root     7 Eyl 30 22:17 lib64 -> usr/lib
drwxr-xr-x   2 root root  4096 Tem 14 18:46 libtest
drwx------   2 root root 16384 Nis  3  2015 lost+found
drwxr-xr-x   2 root root  4096 Mar 13  2014 media
drwxr-xr-x   2 root root  4096 Tem 26 22:18 mnt
drwxr-xr-x   5 root root  4096 Kas 18 05:17 opt
dr-xr-xr-x 142 root root     0 Kas 19  2015 proc
drwxr-x---  36 root root  4096 Kas  8 05:47 root
drwxr-xr-x  23 root root   540 Kas 19 07:36 run
lrwxrwxrwx   1 root root     7 Eyl 30 22:17 sbin -> usr/bin
drwxr-xr-x   4 root root  4096 Şub 15  2015 srv
dr-xr-xr-x  13 root root     0 Kas 19  2015 sys
drwxrwxrwt  11 root root   240 Kas 19 09:01 tmp
drwxr-xr-x   9 root root  4096 Eki  7 10:15 usr
drwxr-xr-x  12 root root  4096 Eki  7 10:15 var

bfkartal

Öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Yeniden kurulum en temizi olacaktır ama bilgilerim olduğu için kurtarmam gerekli açıkçası. Önce

chmod -R 755 bilgisayar

Yaptım etc/sudoers durum bilgileri alınamıyor dedi. Daha sonra

ls -l bilgisayar

Yaptım. Ls: bilgisayara erişilemedi dedi.

drwxr--xr--x bilgisayar

Yaptım. Komut bulunamadı dedi. aynılarını bilgisayar yerine z ve z:/ yazarak denedim olmadı. Çok bilgili değilim ubuntu konusunda dediğiniz gibi gördüğüm şeyi yaptım ve elimde patladı. İçinde kurtarmam gereken şeyler olmasa uğraşmam bile umut fakirin ekmeği :)

plazma

Bu z etiketli disk hangi disk yada bölüm?
Wine üzerinde mi kurulu steam, doğal mı?

sudo fdisk -l

bfkartal

Alıntı yapılan: plazma - 19 Kasım 2015 - 12:51:43
Bu z etiketli disk hangi disk yada bölüm?
Wine üzerinde mi kurulu steam, doğal mı?

sudo fdisk -l

Z diski ubuntunun kendi kayıtlı olduğu bölüm olmuyor mu? Ben ubuntuyu d diskini bölerek kurmuştum. Wine üzerine kurmuştum ama şu an sistemi açamıyorum.

mhmtkrktr

Live CD ile sistemi açıp , yedeklerini başka bir bölüme taşımayı deneyebilirsin.

bfkartal

Alıntı yapılan: mhmtkrktr - 19 Kasım 2015 - 20:21:13
Live CD ile sistemi açıp , yedeklerini başka bir bölüme taşımayı deneyebilirsin.

daha sonra yeniden kurmamı mı önerirsiniz yoksa oradan yapabileceğim bir çözüm var mı ?

mhmtkrktr

Kök sisteminin altında birbirinden farklı yetki seviyeleri var. Sistemin tekrar açılabilmesi için belirli yerler düzeltilebilir belki ama hepsini önceden bilip tek tek uygun izin seviyelerine alman gerekiyor diye biliyorum. Yedeklerini alabilmişsen hiç uğraşma bence. Sistemi açsan bile sonrasında karşına , düzenleyemediğin yerler için sorun çıkarttacaktır.

bfkartal

Alıntı yapılan: mhmtkrktr - 19 Kasım 2015 - 20:40:36
Kök sisteminin altında birbirinden farklı yetki seviyeleri var. Sistemin tekrar açılabilmesi için belirli yerler düzeltilebilir belki ama hepsini önceden bilip tek tek uygun izin seviyelerine alman gerekiyor diye biliyorum. Yedeklerini alabilmişsen hiç uğraşma bence. Sistemi açsan bile sonrasında karşına , düzenleyemediğin yerler için sorun çıkarttacaktır.

Teşekkür ederim. Lİve CD yok, USB ile kurmuştum. Bir deneyeyim dediklerinizi sonucu yazarım buraya.

heartsmagic

Söylendiği gibi yeniden kurulum en temiz yol olacaktır. Eğer kök sistemin tamamında izin meselesi değiştirilmişse geri getirmenin kolay bir yolu yok, çok ama çok uğraş verici bir uğraş olur. 
Son olarak da haliyle artık ne olduğundan emin olmadığın komutları doğrudan uygulamazsın umarım sistemde. Özellikle chmod, chown gibi komutlar yanlış uygulandığında burada olduğu gibi çözülmesi neredeyse mümkün olmayan sorunlara neden olabiliyor.

Ayrıca, Linux'un kurulu olduğu alan Z: veya başka bir harf değildir. Bizde harfsel gösterimler zaten yok. Sen Wine ile bir şeyler yaptığın için sanal sürücüler oluşturuluyor sisteme, gördüğün harfler Wine ile alakalı yani. Ancak benim bu başlıktan anladığım sen izin vereyim derken tüm sistemi sıkıntıya sokmuşsun. Uyguladığını hatırladığın komut muhtemelen öyle bir şey değildir.

Linux ve dosya sistemleri hakkında şu Viki maddemizi de okumanı öneririm:
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Linux_dosya_sistemi_hiyerar%C5%9Fisi
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.