SSD Başlatıcıdan ayır yerine çıkart dedim

Başlatan zdanyildiz, 18 Kasım 2015 - 03:24:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

zdanyildiz

Arkadaşlar merhaba, bilgisayarımda win10 bir diskte, Ubuntu 15.10 ayrı bir diskte kurulu.
Ubuntuyu açtığımda başlatıcıda win10'un kurulu olduğu disk simgesi kalabalık yapmasın diye çıkarmak istedim.

Başlatıcıdan ayır yerine, çıkar dedim. Artık ilgili harddiski ubuntu altında göremiyorum.
Gparted gibi yazılımla dahi ya da fdisk -l komutu altında da görünmüyor.

SSD harddiski ubuntu altında tekrar görünür yapabilir miyim?

Teşekkürler.

hsynblgn

iyi geceler
diskler uygulamasınından ssd görünüyorsa bağlayabilir
ve bağlama seçeneklerinden otomatik bağlama seçeneğini seçbilirsiniz.

zdanyildiz

Ne yazık ki görünmüyor, yeni kurulum mu tek seçenek?

ata1

menü üzerinde disk bağla diye bir uygulama olacaktı ubuntu kullanan arkadaşlarım yardımcı olursa detaylı anlatır.
edit : yoksa mınt menüdemiy di emin olamadım

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 18 Kasım 2015 - 04:18:41

sudo fdisk -l
mount
dmesg | tail

şu çıktıları paylaşır mısınız

zdanyildiz

Dostum ilgin için teşekkür ederim. Bilgisayarı ubuntunun olduğu diskten boot ederken win10 loader duruyor idi. Orada win10'u başlattım.
Hata verir gibi oldu, sonra windows açıldı.
Yeniden Ubuntu'ya döndüğümde ise diski görüyordu.
Emeğin ve ilgin için tekrar teşekkür ederim.

neynefes

seron

Şunu da bilgi olsun diye ekleyelim de gerekirse kapatın:

Bir bilgisayarda iki işletim sistemi kurulu olduğu durumlarda, özellikle windows+Linux, ve windows+windows ise, bazen mount sorunları ile karşılaşılabilmektedir. Bunun nedenlerinden biri, örneğin ubutudayken, gidip windows partisyonuna ulaşmak istemeniz ve bu partisyonda dosya ekleme, silme gibi değişiklikler yapmanızdır. Siz elle birşeyi kopyala-yapıştır ya da sil demeseniz de ubuntu ya da diğer linuxlar, pasif durumda duran bu partisyona Trash isimli, windowsta geridönüşüm kutusuna tekabül eden bir klasör ekler. Bu ekleme ya da değişiklikler, disk üzerindeki veriler ile, diskin MFT arasında uyuşmazlıklar, tutarsızlıklar yaratabilir. Bu durum, windows başlangıcında windowsun "hata taraması gerekiyor iptal etmek için bir tula basın" şeklinde bir uyarısıyla karşılaşmaya ya da linuxda da diskin bağlanamama sorununa neden olabilmektedir.

Sorunu çözmek için windows tarafında bilgisayarı başlatarak, scandisc yapmanızdır. Bu işlem diskte veri tutarlılık gözden geçirmesi yapar, veriler ile MFT (bir çeşit içindekiler sayfası) arasında eşitleme/güncelleme yapmaya çalışır. Bu durumda bazı dosyalar silinebilir, kaybolabilir. çok zaman da windows bu fazladan dosyaları bir klasör içinde koyarak size belirtir.

Siz, diski çıkardığınızda ola ki önceden değişiklik yaptıysanız, bu değişiklik nedeniyle mount(bağlanma) sorunu ortaya çımış da olabilir. Bilgisayarınızı windowsla başlatırken windows doğal olarak biraz şaşırdı ve belki de arkaplanda hızlı bir scandisc yaptı. Veriler denkleşince, tekrar bağlandığında linux da bu diski gördü.

En azından sorun bundan oluşmuş olabilir ve siz de çözmüşsünüz. Yazı uzun oldu, kusura bakmayın.