Ubuntu 8.10 kurulumunda hata

Başlatan Erdal_Demir, 23 Kasım 2008 - 16:20:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

heartsmagic

@MaTh1ens, Alternate ISO işe yaramadı mı?

Hayır komuta falan gerek yok, buna emin olabilirsin (Normal şartlarda).
Evet, ATI kart problem teşkil edebilir ancak onun vereceği problem X'in açılmaması olur, eğer güvenli kipte açarsan kurulumu yaparsın. Tabii sorunun buysa söylediklerim işe yarar.

Ayrıca batarya testi nedir?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Erdal_Demir

Günlerden, haftalara çıkan Ubuntu yükleme isteği ve beraberindeki olumsuz sonuçlara rağmen azmimden hiç bir şey kaybetmemiş şekilde yükleyene kadar durmayacağımı belirteyim.

Bende ki sorunu yakından takip eden heartsmagic ve enginemr üstadıma teşekkür ediyorum.

Sorunuma birde şu açıdan yaklaşabilirmiyiz?
Ubuntunun ekran kartı gereksinimi istediğine dair hiç bir yer bir yazı göremedim. Fakat VGA destekli 640*840(yanlış yazmış olabilirim) ve 1024*768 çözünürlüğünde bir ekranın olması gerektiği belirtilmiş. Bende bir ekran kartı yok. Onboard denilen şekilde bir SIS 5598/6326 8MB sürücüye sahibim. Windows ta ekran özelliklerine girdiğimde 600*800 ve 1024*768 çözünürlükler mevcut. Demek ki çözünürlük olarak bir sorunum yok. Monitör bağlantımda VGA portu ile gerçekleşiyor. Ubuntu bunların yerine acaba anakarttan harici bir ekran kartı isteyebilir mi ?

erginemr

@Erdal_Demir,

Sabrınız ve sorunu çözmeye yönelik azminiz takdire şayan. Ancak ne yazık ki sizin sorun da nevi şahsına münhasır bir sorun, kaynağını bulmak zor. ACPI demiştim ama o konuda her yolu denediniz zaten.

Ubuntu harici bir ekran kartına ihtiyaç duymuyor. Şu başlıktaki arkadaş da onboard SiS ile kurabilmiş:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=385999

Bu durumda, Ubuntu dışında bir Linux dağıtımı da düşünebilirsiniz:
http://www.ubuntu-tr.net/index.php/topic,4264.15.html
http://www.ubuntu-tr.net/index.php?topic=2148.0

Kota sorununuz yoksa, öncelikle Ubuntu tabanlı Linux Mint'i deneyin. Başka bir dağıtım denemek isteseniz, kullanıcı dostu dağıtımlar arasında önerebileceklerim; Pardus, PCLinuxOS, PCLinuxOS Gnome, Mandriva, OpenSUSE, Zenwalk, Dream Linux ve kullanımı az biraz daha zor ancak Ubuntu'ya çok yakın olan Debian. Linux'a biraz daha aşina olduğunuzda da Arch Linux.

Eski donanımlı bilgisayarlar içinse:
http://www.ubuntu-tr.net/index.php/topic,2321.0.html

Bu kategoride benim önerilerim; TinyMe (LXDE masaüstü kullanıyor), Puppy Linux (JVM masaüstü kullanıyor) ve Fluxbuntu (Fluxbox masaüstü kullanıyor).

Biraz asıl sorundan kaçış gibi oldu ama... :)

heartsmagic

@Erdal_Demir, asıl biz teşekkür ederiz. Buk adar sorunu olmasına rağmen, bu kadar olumlu yaklaşan bir üyemizi görmek bizi sevindiriyor. Keşke elimizden daha fazlası gelse de yardım edebilsek. @erginemr, alternatif tavsiyeleri vermiş, belki o dağıtımlardan biri sana ilaç olur. Eğer vaktim var, kota gibi bir problemim yok diyorsan ben bir de 8.04 ile denemeni söylerdim sana.

grigezgin

Merhaba bende ubuntu da asus anakarta sahip amd işlemcili makinamda aynı sorunu yaşamıştım Sürekli initramfs ve busybox ekranına düşüyordum. Sorununuz Message Signaled Interrupts'tan kaynaklanıyor olabilir.
boot options kısmına pci=nomsi yazarak açarsanız düzelebilir. En azında bende işe yaramıştı.
saygılar

Erdal_Demir

Sanırım sorunun kaynağını buldum. Kurulum sayfasında yardım kısmına (Help) girdiğimde, F2 ile girilen sayfada Ubuntu Live System'in çalışamabilmesi için en az 384 MB RAM istendiği belirtiliyor. Sanal bellek kullanılmadığıda ayrıca belirtilmiş. Benim bilgisayarım da ise 327 MB RAM bulunmakta. Sanırım o yüzden yüklemeyi yapıyorum, Ubuntu kuruldu görünüyor fakat masaüstü gelmiyor. RAM arttırımı yapabilirsem tekrar deneyeceğim.

Eğer bu da sorunu çözmez ise, önerdiğiniz gibi Ubıuntu 8.04 ( Tabi sistem gereksinimlerini karşılayabilecek düzeyde ise, malum Ram az ) kurmayı deneyeceğim. Olmazsa önerilen diğer yazılımları araştırarak onlardan birisini kuracağım.

Ama şimdilik pes etmek yok.

Bu arada; Değerli @grigezgin 'in önerisini gerçekleştirdim fakat hiç bir tepki göremedim bilgisayarda. BIOS'tan PCI ayarı yapmayı denedim ama sonuç nafile.

erginemr

@Erdal_Demir,

Sizin gibi olgun bir bilgisayar kullanıcısını Ubuntu'ya kazandırmamız lazım. :)

Sistem gereksinimleri şu adreste de verilmiş:
https://help.ubuntu.com/community/Installation/SystemRequirements

Alternate Kurulum CD'sini kullanmayı denediniz mi?
http://www.ubuntu.com/getubuntu/downloadmirrors#alternate

Ama benim asıl önerim, 256 MB RAM ile çalışan Xubuntu'yu kurmanız olacaktır:
http://www.xubuntu.org/

Erdal_Demir

Bilgisayarımın özellikleri sebebi ile her program yüklemesinde olduğu gibi, Ubuntu yüklemesinie karar verdiğimde de ilk baktığım özelliği sistem gereksinimleriydi. Resmi sitesinde belirtildiğine göre minimum ihtiyaçları karşılayabilecek düzeyde görünüyor. Fakat dediğim gibi kurulumdaki yardım menüsünde farklı görünüyor.

RAM yükseltmesi yapana kadar şimdilik Ubuntu 8.10 yüklemesini bir kenara bırakacağım. Şu anda Xubuntu 8.10 'u indiriyorum. İndirme konusunda hiç bir problemim yok, limitsiz bağlantım mevcut. Bunu indirdikten sonra ise Ubuntu 8.10 Alternate CD'yi inidereceğim. Sonuç için tekrar yazacağım.

Xubuntu konusunda Türkçe desteği varmı, Ubuntudan farkı nedir, GNOME-KDE-XFCE( Bunlar forumda sık karşılaşmama rağmen bilmediğim şeyler henüz ) nedir gibi konuları forumdan araştırıp öğreneceğim.

heartsmagic

Asgari gereksinimler aslında bir zorunluluk değil. Kurulur ancak istenilen performansa alınamaz belki o bellek miktarı ile. Fakat dediğim gibi kurulum için bence sorun olmaması lazım. Fakat forumda bir arkadaş Ram takviyesi yapıp, kurulumu gerçekleştirdiğini söylemiş, belki işe yarar. XFCe bir masaüstü ortamın, diğer iki büyük masaüstü ortamından daha sade bir yapıya sahip.

gokhanyildiz

sorunun ram den kaynaklandığını sanmıyorum. bende 1gb var.neden sorun oluyor peki? :) asıl sorun ekran kartında bence.çünkü 512mb ram de nvidia ekran kartında sorun olmazken 1gb ram ati ekran kartlı bir notebook ta kurulmuyor. :)

Erdal_Demir

Xubuntu'yu indirdikten sonra Wubi ile kurdum. Bilgisayarı yeniden başlattım. Her zamanki gibi şerit bir iki dakika gidip geldikten sonra dolmaya başladı ve yine aynı siyah ekran. Ve yine aynı yazılar.

Alıntı YapTo run a command as administrator (user "root", use "sudo <command>",
see "man sudo_root" for details.
ubuntu@ubuntu:~$                                        <----  Not: Bu satır komut satırı

Ubuntu ile yaşadığım sorunun aynısını, Xubuntu ile de yaşadım. Xubuntu'nun RAM ihtiyacı daha az olduğuna ve kurulamadığına göre geriye kalan tek seçenek BIOS kaynaklı bir sorun olabileceğini düşünmek.

Şimdide ArchLinux indirip kurmayı deneyeceğim.

heartsmagic

Eğer komut satırına düşüyorsa grafik kartı ile ilgili bir sorun olmasın? Başlığa kabaca baktım ama grafik kartı bilgisini göremedim, hoş yorgunluktan gözümden kaçıyor da olabilir.

Erdal_Demir

Daha öncede belirttiğim gibi bir grafik kartım yok. Onboard bir ekran kartım var az önce onun özelliklerini nasıl öğrenebilirim diye biraz araştırmıştım fakat bir çözüm bulamadım. Bulabilirsem yazarım tekrar buraya.

grigezgin

Ekran kartınız dahil tüm donanımınız hakkında detaylı bilgiyi "lshw" komutu ile öğrenebilirsiniz.
sudo lshw -html > hardware.html
Donanım bilgilerinizi bulunduğunuz dizine hardware.html olarak kayıt edebilirsiniz.
Saygılarımla

heartsmagic

lspci | grep VGA tek kalemlik sonuç verecektir.

grigezgin

Bu arada kusura bakmayın ubuntunun yüklenemediğini unutmuşum. Ama live cd herhangi bir dağıtımla da öğrenebilirsiniz.

Erdal_Demir

Onboard ekran kartımın modeli ve bellek özellikliği şu şekilde;

SIS 5598/6326
8 MB
800*600 ve 1024*768 çözünürlük seçeneği

heartsmagic

Özür dilerim zaten ikinci sayfada bilgiyi vermişsin, ben de şimdi yeniden görünce hatırladım. SIS'lerin sorun çıkarttığını görmedim ancak bu sanırım oldukça eski bir model. Bir üstteki komut satırına kadar geldikten sonra

startx dediğinde ne hata döndürüyor?

Ayrıca SIS'lerin sürücü olarak ne kullandığını bilen biri varsa söylesin, böylece xorg.conf'a kendimiz ekleriz. O da olmazsa

sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg ile bir yapılandırma yapıp Sis seçmeyi deneyebiliriz.

Erdal_Demir

Sorunumun fazla uzadığının, diğer konu başlıkları ve cevap sayılarına bakınca farkedebiliyorum. Fakat buradan başka bir yerden de destek alamayacağımı ve buranın en iyisi olduğunun bilincindeyim. Yoruyorum belki ama bu da bir gelişme olabilir. Benden başka bu sorunu olan kişilere ışık tutabilir. Ve sorunu çözenler açısından da gelişme olabilir.

Sorunuma devam edersem. Verilen kodları sırası ile denedim;
Bu komuttan bir sonuç elde edemedim. Bir satırda hızlı bir şekilde bir takım yazılar çıkıyor ve kayboluyor. Sanırım "PSI(system)" gibi bir yazı gördüm.

lspcı l grup VGA
Bundan da bir sonuç elde edemedim

sudı dpkg-reconfigure -phigh xerver-xorg
Bu komutta ise şu mesajı aldım;

xserver-xorg postnist warning: overwriting possibly-customized configuration
    file; backup in /etc/x11/xorg.conf.20081201233009

startx
Bu komuttan sonra çıkan yazılar ise şöyle;

Relase Date:10 October 2008
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 2.6.24-19-server i686 Ubuntu
Current Operating System: Linux ubuntu 2.6.27-7-generic #1 SMP Fri Oct 24:06:42;
44 UTC 2008 i686
Build Date: 24 October 2008 08:00:16 AM
xorg-server 2:1.5.2-2ubuntu3(buildd@rothera.buildd)
         Before reporting problems, check http://wiki.x.org
         to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Markers:(--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
           (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
           (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) LOG file:"/var/log/Xorg.0.log", Time Mon Dec l 22:08:83 2008
(==)Using config file:"/etc/x11/xorg.conf"
(EE)SIS(0):******************************************************
(EE)SIS(0):
(EE)SIS(0):                              ERROR
(EE)SIS(0):        Framebuffer bpp 32 not supported for this chipset
(EE)SIS(0):                       END OF MESSAGE
(EE)SIS(0):
(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration
Fatal server error
no screens found
giving up.
xinit: connection refused (errno 111): Unable to connect to X server
xinit: No such process (errno 3): Sever error

Bu yazıdan anladığım kadarı ile hatalar mevcut, fakat tam kaynağını çözemedim. Birde sürekli server dan bahsediyor. Versiyonunda dahi "server" kelimesi var. Ben dikkat ile desktop yüklediğim halde acaba server versiyonunumu indirdim yanlışlıkla. Öyle olsaydı şayet Alternate CD ve Xubuntu çalışırdı.

Bu arada bellek boyutunu arkadaşımdan aldığım RAM ile takviye ettim. Şu anda 384 MB, yani sistem gereksinimlerini Live CD boyutunda karşılayabilecek düzeyde. Bunu da denedim. Ama yine olmadı.

Sanırım bu mesaj sorunun kaynağını çözmeye yaracaktır.

yasars

Sanırım VGA chipset sorununa benziyor.Tahminim grafiksel bir problem olduğu yönünde.

grigezgin

Alıntı Yapsudo lshw -html > hardware.html
Bu komuttan bir sonuç elde edemedim. Bir satırda hızlı bir şekilde bir takım yazılar çıkıyor ve kayboluyor. Sanırım "PSI(system)" gibi bir yazı gördüm.
Doğru görmüşsün aslında program çalışmış ve bulunduğun dizine hardware.html adlı bir dosya oluşturmuş. O dosyayı incelersen bilgileri görürsün.
Eğer html istemezsen uzun ekran çıkıtısı alacağın
sudo lshw komutunu vermen.
Saygılarımla

erginemr

Komutları yanlış vermişsiniz. :P

komutu, komutun çıktısını (>) yönlendirme işaretini kullanarak, ekran yerine aynı dizindeki hardware.html dosyasının içine yazıyor. Dolayısıyla, dosyanın içeriğini görmek için, hemen ardından
firefox hardware.html
komutunu vermelisiniz.

lspcı l grup VGA
yerine
lspci | grep VGA
komutunu yazın. Burada (|) işareti uzun düz bir çizgi ve boru olarak isimlendiriliyor, iki komutu birbiriyle etkileşimli hale getiriyor.

sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
komutundan sonra aldığınız geri bildirimdeki "server" yazıları normalde X sunucusu (server) olarak adlandırılan grafik ekran sunucusuna atıfta bulunuyor. Yani bir alengirlik yok. Ama emin olmak isterseniz;
uname -a
cat /etc/lsb-release

komutları, kurulu sürüm hakkında daha fazla bilgi verecektir.

Ubuntu ilk açılışında Grub ekranında ilk satırda "e" tuşuna basıp, ardından kernel satırında yeniden "e" tuşuna basar ve "quiet splash" satırlarını silerseniz (veya Ubuntu logosu ve ilerleme çubuğu ekrana geldiğinde Alt+F3 ya da Alt+F1 tuş  bileşeni ile), açılış iletilerini görüntüleyebilir ve belki hatanın tam olarak nerede alındığını görebilirsiniz.

Açılıştan sonra metin ekrana düştükten sonra vereceğiniz
dmesg | less
(boruya dikkat :)) komutu da benzer bir amaca hizmet edecektir.

erginemr

Alıntı Yap(EE)SIS(0):******************************************************
(EE)SIS(0):
(EE)SIS(0):                              ERROR
(EE)SIS(0):        Framebuffer bpp 32 not supported for this chipset
(EE)SIS(0):                       END OF MESSAGE
(EE)SIS(0):
hatası benim de ilgimi çekti ve biraz araştırarak şu hata bildirimlerine ulaştım:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=983080
http://www.spinics.net/lists/xorg/msg33209.html

Çözüm önerisi olarak, framebuffer değerini "DefaultFbBPP 16" parametresi ile X grafik sunucusu ayar dosyasına eklenmesi önerilmiş. Bu parametreyi barındıran örnek bir X ayar dosyası buldum:
http://www.mayrhofer.eu.org/downloads/misc/thinkpad-t42p/config/xorg.conf

Yukarıdaki örneğe bakılırsa, X dosyanızın içindeki Section "Screen"
bölümü altına şu satırı eklemeniz gerekiyor:
Alıntı YapSection "Screen"
   ...
   DefaultFbBpp 32
   ...
EndSection

Dosyayı düzenlemek üzere açmak için konsolda;
sudo nano /etc/X11/xorg.conf
komutunu vermelisiniz. Değişiklikleri kaydetmek için Ctrl+O, editörden çıkmak için Ctrl+X tuş bileşenleri kullanılıyor.

Hazır dosyayı açmışken, X sunucusu doğru sürücüyü otomatik olarak kulanıyordur ama biz yine de dosyaya Driver "sis" satırını ekleyelim.

http://www.ubuntu-tr.net/index.php/topic,2567.msg27927.html#msg27927
örneğinden hareketle, dosyayı kapatmadan önce Section "Device" bölümü altına:
Alıntı YapSection "Device"
        Identifier      "Configured Video Device"
        Driver          "sis"
EndSection
satırını eklemeyi unutmayın.

Sonra besmele çekerek :) X sunucusunu yeniden başlatın:
startx

Erdal_Demir

Önerilen komutları harfiyen yerine getirdim ama sizde beni deneme tahtası yaptınız :) O komutu yaz sonra çıkan yazıları incele, Bulduklarını deftere yaz, sonra bunları derle, aç foruımu, foruma yaz. Uzun zahmetli ama değecek diye düşünüyorum.

Uyguladıklarım;

1- Ubuntu simegesi ve gelip giden şerittre ALT+F1 'e basmam sonucu çıkan yazılardan göze çarpan şey;

Alıntı Yap{DRDY ERR}
{ICRC ABRT}
exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x6
BMDMA stat 0x64

Tüm yüklenen dosyaların karşılığı [OK] olmasına karşın;

Starting System Tools Backends system-tools-backends   [fail]      => Gösteriyordu

2- sudo lshw komutunu uyguladım. Sistemim hakkında oldukça detaylı yazılar belirdi ekranda. CTRL-PU yapmama rağmen bir iki sayfadan yukarı çıkamadım. Buradan problemin çözüleceğini sanmıyorum

3- lspcı | grub VGA komutunu uyguladım. Kayda değer hata mesajlarının olduğu yerde şunlar yazıyordu;
Alıntı Yap
<Io MVP3/Pro133x AGP]

<per South]

<C686/AB/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)    =>Not: VT823 ile başlayan bir bilgisayar model numarasına sahibim

<USB 1.1 Controller 8rev 06)
          [Minimal BASH-like line editing is supported. For
          the first word, TAB lists possible command
          completions. Anywhere else TAB lists the possible
          completions of a device/filename.]

<ollo Pro133x3 (rev 42)

<uper ACPI] (rev 10)

<82C686 AC97 Audio Controller (rev 12)    =>Not: Bu bendeki onboard ses kartının modeli

<TL - 8139/9139C/8139C+ rev (10)

<[SIS] 86C326 5598/6326 (rev 32)          =>Not: Bu bendeki onboard ekran kartının modeli

Not: Ve bu satırların her birisinin önünde " Error 27: Unregonized commend" yazıyor. Kafa karıştırmasın diye her satırın üstüne yazmadım.

4- uname -a komutu ise şu sonucu doğurdu;

Alıntı YapLinux ubuntu 2.6.27-7-generic #1 SMP Fri Oct 2406:42:44 UTC 2008 i686 GNU/Linux

5- sudo nano /etc/X11/xorg.conf komutu içi boş bir dosyayı açtı.

Boş dosyaya şunları yazdım fakat kaydederken " No file or directory" gibi bir hata verdi.
Alıntı Yap
Section " Device "
        Identifier "Configured Video Device"
        Driver "sis"
EndSection

Section " Screen "
        DefaultFbBpp 32
EndSection

Bu verdiğim bilgiler ne kadar işe yarar bilmiyorum ama umarım bir sonuç çıkartabilirsiniz.

erginemr

Sorun sayfalarca uzayınca ben ipin ucunu kaçırdım. Bir daha ele alalım:
A. Ubuntu'yu kuramıyorsunuz. Live CD çalışıyor ancak Live CD'de bile grafik ekrana geçemiyorsunuz.
B. Ubuntu'yu Live CD ile kurabildiniz ancak CD'yi çıkartıp bilgisayarı yeniden başlatınca grafik ekrana geçemiyorsunuz.

Bunlardan hangisi doğru? Şu nedenle soruyorum: Live CD çalışıyorsa "/etc/X11/xorg.conf" dosyası var olmayabilir. Ancak normal kurulu bir sistemde  "/etc/X11/xorg.conf" dosyası olmalı ve içinde bir şeyler yazmalı.