Ubuntu 8.10 kurulumunda hata

Başlatan Erdal_Demir, 23 Kasım 2008 - 16:20:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Erdal_Demir

Merhabalar

Öncelikle bu sitenin seviyeli, yararlı ve yardımsever bir forum olduğunu düşünüyorum. Windows işletim sisteminden bıktığım geçen aydan bu yana siteyi takip ediyorum. Aklımda ki acaba başka bi işletim sistemine geçmelimiyim sorusunun cevabını almış bulunmaktayım. Ubuntu üzerinde karar kıldıktan sonra kurulum esnasında bir problem yaşıyorum. Problem şöyle ki;

İnternetten indirdiğim Ubuntu 8.10 sürümünü bilgisayarıma kurarken restart'dan sonra işletim sistemi kurma seçeneğine Install Ubuntu dedikten sonra bir kaç işlem sonrasında siyah ekran üzerinde dos yazıları halinde bir takım komutlar ve açıklamalar yazıyor. Gerekli olduğunu düşündüğünüz takdirde bu yazıları buraya yazabilirim. Son paragrafında bulunan tek cümlede ise ;

user "root"     sudo <command>    ve  yardımı çağırmak içinde bir komut yazıyor.

Ben bu ekrana ne yazacağımı bilemiyorum. Kurulumu anlatan sayfalarda restart işleminden sonra masaüstünün gelmesi gerektiği yazıyor fakat bende gelmiyor. Bilgisayarımın özellikleri ise şu şekilde;

Pentium III 550 Mhz
320 Mb Ram ~
40 GB Harddısk Ide    [ 40Gb (C) = Bu bölüme Windows XP Service Pack 3 yüklü ]
80 GB Harddisk Ide    [ 40Gb (D)  + 40Gb (E)  ]

Sistemimin çok eski olmasına rağmen araştırmalarım sonucu Ubuntu 8.10 u karşılayabilecek düzeyde olduğu belirtiliyor. Problem bundan kaynaklanıyorda olabilir. Ben Ubuntuyu (D) kısmına kurmak istiyorum ve bu bölümü seçiyorum fakat dediğim gibi Ubuntu açılmıyor.

Forumda bu hatayı yazan veya çözen bir sayfa göremediğim için bu başlığı açıyorum. Bu hatayı bilen veya çözen var ise cevap yazar ise sevinirim.

Felâsife

Çok emin değilim ama Bios'tan 80gb lık diski 1. disk yaparsanız açılması lazım, ama bu seferde 40gb lık disk açılmaz.
O yüzden biostan tekrar ayarlamanız gerekebilir. :)
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

ironic

Başlangıç diskini  bios'tan ayarlama ile ilgili forumda paylaşımlar mevcut. Grub ekranından (boot ekranı)  doğru ubuntuyu seçtiğinizden emin misiniz? 

heartsmagic

İlave olarak tam hata mesajını görebilirsek çok güzel olacak. Yazmak zordur bilirim, ancak resim çekip koyabilirsen iyi olur. Eğer çekemiyorsan aynen buraya geçebilir misin?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Erdal_Demir

Yanlış yazım ve anlaşılmadan ötürü ilk mesajımda değişiklik yaptım. Ubuntu kurulumunu hiç yapamıyorum , yani henüz Windows mu yoksa Ubuntu ile mi başlamak istersiniz sorusuna gelemedim.

Sorunum şu şekilde;

1 - Bios tan CDROM'a öncelik veriyorum.
2 - CD deki : Ubuntuyu Dene - Ubuntuyu kur - CD yi denetle ( İngilizce ) gibi seçeneklerin olduğu menüden  Ubuntuyu Kur' u seçiyoruım
3 - MS-Dos ortamında açılan siyah bir ekranda sadece "boot_" yazıyor ve enter'a basıyorum.
4 - Ubuntu amblemi ve altındaki şerit önve gidip geliyor ve sonra doluyor.
5 - Daha sonra ise yine MS-DOS ortamında bir takım yazılar ve çıkıyor ve 2 satırı hızlı bir şekilde nokta şeklinde dolduruyor. ( .......................) şeklinde
6 - Bu sayfadan sonra bir takım yazılar hızlı bir şekilde aktıktan sonra ekranda bir takım açıklayıcı yazılar beliriyor. Örneğin Ubuntunun yardım sitesinin adresi, Ubuntunun hiç bir şekilde garanti vermediği gibi yazılar ve en alttaki cümle şu şekilde;

To run as command administrator (user "root"), use "sudo <command>, see "man sudo_root" for details.
ubuntu@ubuntu:~$

Bu son satırda bulunan "ubuntu@ubuntu~$" yazısının yanına yazı yazılabiliyor. Cümlede de belirttiği gibi "man sudo_root" yazıp entera bastığım zaman kullanım koşullarına benzer açıklamar geliyor ekrana. Buraya ne yazmam gerektiğini bilmiyorum ve daha ileriye gidemiyorum.

heartsmagic

İndirdiğin ISO'nun tam adı ne?
MD5 bütünlük kontrolü yapmış mıydın?
Hangi hızda CD'ye yakmıştın?

Erdal_Demir

ISO adı derken onu nasıl bulabileceğimi bilemiyorum ama Bilgisayarımda görünen adı : Ubuntu 8.10 i386

MD5 bütünlüğüne gelince bunu CD'yi takıp bilgisayarı başlattıktan sonra ki CD'yi denetle kısmında bir hata vermedi. Gerekirse forumda tavsiye edilien programlardan birisini kurup test edebilirim, ve hatta şimdi indirip kuruyorum.

Yakma hızına gelince, hatırlamıyorum. İşyerinde Nero yu kullanmayhı bilen birisi ile Cd'yi yaktık. Ben sadece ISO olması için dikkat ettim.

heartsmagic

ISO'yu sormamın sebebi Alternate ya da Sunucu ISO'yu çekip çekmemeni öğrenmekti.
md5'e sanırım gerek yok zira cd testten geçmiş.

Şimdi, biz aslında hatay hâlâ göremedik. O son satır konsola düştüğünü gösterir. Bundan öncesi biraz önemli, üst satırlarda bir hata mesajı varsa araştırmaları o yönde ilerletebiliriz.

Erdal_Demir

Ekranda tam olarak yazan şöyle;

Loading /casper/wmlinuz.....................................................
Loading /casper/intrd.gz.............................................................................
...read
y
[     0.000000]ACPI: DMI BIOS year=0, assuming ACPI-capable machine
Loading, please wait...
Linux ubuntu 2.6.27-7-generic #1 SMP Fri Oct 24 06:42:44 UTC 2008 i686

The programs included with the Ubuntu system are free software;
the exect distrubition terms for each program are described in the
individual files in /usr/share/doc/*/copyright.

Ubuntu comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY, to the extent permitted by
applicable law.

To access official Ubuntu documentation, please visit
http://help.ubuntu.com/

To run a command as administrator (user "root", use "sudo <command>",
see "man sudo_root" for details.
ubuntu@ubuntu:~$                                        <----  Not: Bu satır komut satırı

Ekranda MS-DOS ta bu sayfa görünüyor. Bu sayfada iken CTRL-ALT-DEL yaptım ve Ubuntu simgesi ve altındaki dolan şerit tekrar belirdi( Dolu bir şekilde ). Bilgisayarı yeniden başlatmak için Reset'e bastım. Bu sefer benden Windows mu Ubuntu mu cevabını verdi. Ubuntu yu seçtim. Boş ekranda yanıp sönen kursörden sonra şunlar belirdi ekranda ;

BusyBox v1.10.2 (Ubuntu 1:1.10.2-1ubuntu6) built-in shell (ash)
Enter "help" for a list of built-in commands.
(initramfs)                                                      < Not: Bu satır komut satırı

Erdal_Demir

Elimdeki CD'nin Masaüstü(Desktop) mu, yoksa Sunucu(Server) olmasından duyduğum şüphe üzerine indirerek sabit diske kaydettim masaüstü versiyonunun içindeki dosya ve klasörleri, elimdeki Cd ile karşılaştırdım. İndirdiğim masaüstü versiyonun adı "Ubuntu 8.10 Deskto i386" olmasına karşın elimdeki CD'de ise "Ubuntu 8.10 i386".

CD'de bulunan dosyalar

.disk
casper
dists
install
isolinux                                     
pics
pool
preseed
autorun
md5sum
README_diskdefines
ubuntu
umenu
wubi

Yeni indirdiğim Ubuntu da ise fazladan bir " [BOOT] " dosyası var. Acaba elimdeki CD masaüstü versiyonumu yoksa sunucu versiyonumu ?

Çağlar

Elimdeki cd ile aynı olduğuna göre desktop :)
We got a badass over here!

gokhanyildiz

aynı sorunu bende yaşamaktayım.parduş kurdum sorunsuz çalışıyor fakat ekran kartı wireless driverı gibi sorunları çözemedim.arkadaşımdan ubuntu 8.10 x86 cd sini aldım.kendisi sorunsuz bir şekilde kurdu.fakat bende bu konudaki hatanın aynısı oluşuyor.asus f3sr modeli notebook kullanıyorum. 1gb ram 120gb hd ati radeon hd2400 ekran kartı var.bu forumda birkaç kişi aynı modeli kullanıyor ve sorunsuz kullanıyor.sorun neden kaynaklanıyor hala anlamış değilim.

heartsmagic

Tek önerim Alternate ISO ile kurulum denenmesi.

gokhanyildiz

biraz açıklarmısınız linux u ilk defa kullanıyorum herhangi bir bilgim yok.ubuntu yerine suse kursam bir farklılık olur mu?

heartsmagic

Kesin cevap vermem çok güç. Bu sorun bir kernel serisinden kaynaklanıyorsa Suse ile de aynı hatayı alabilirsin. Eğer Ubuntu temelli bir problemse Suse iş görebilir. Kısacası denemeden bilmemiz zor.

Benim söylediğim yol ise Alternate ISO çekip denemen.
http://ftp.belnet.be/mirror/ubuntu.com/releases/intrepid/ubuntu-8.10-alternate-i386.iso

Bunun kurulumu biraz daha zordur fakat eğer bölümlerin hazırsa sorun çıkacağını sanmıyorum. Biraz dikkatle olayı çözersin.

Not: Bu yöntemin işe yarayacağını iddia etmiyorum.Sadece bir tavsiye veriyorum.

gokhanyildiz

alternate isoyu indiriyorum şuan %11 civarında.normal ubuntudan herhangi bir farkı var mı?ayrıca bölümler derken hd deki bölümleri mi kastediyorsunuz?şuan parduş 2007.3 sürümü kurulu ve kurarken c ve d yi birleştirerek kurdum.ubuntunun kurulumundaki hata bundan kaynaklanabilir mi?hd yi sıfırlayıp kurmayı denesem bir yararı olur mu?

heartsmagic

Normal Ubuntu'dan farkı yok. Sadece kurulumu biraz daha farklı, tam olarak grafiksel değil.
Ubuntu'yu kuracak hazır bölümün varsa hiç zorlanmazsın. Mesele Pardus'un kurulu olduğu bölüme kuracaksan hiç sorun olmaz. Ancak yanına kuracağım diyorsan o zaman bir bölüm oluşturman gerekir.

Erdal_Demir

Alternate ISO'yu indirip kurmayı denedim fakat sonuç yine aynı. Daha önce denediğim CD'yi ve Alternate ISO'yu bir başka bilgisayarda ( ki özellikleri benimkine nazaran kat be kat daha üstün olan Pentium IV sistemli) denedim ve her iki CD de sorunsuz Ubuntu denemsi yaptım. Ubuntuyu 10-15 dakika kadar inceleme fırsatım oldu. Mozilla Firefox ile ilk tanışmama benzettim, hızlı ve yalın. Açık Kaynak Kodlu olmasının nimetlerinden yararlanılabileceğini varsayarsak bana fazlasıyla bilişim hayatımda eşlik edebileceğini düşünüyorum. Tıpkı diğer kullandığım Açık Kaynak Kodlu yazılımlarım gibi. ( Firefox, OpenOffice, eMule vb )

Fakat halihazırda sorunuımu gideremediğime üzgünüm. Ubuntuyu denemek istiyorum, pes etmeyeceğim. Forumdan şimdiye kadar açtığım tek konu ve tek problemim olan "Kurulum Sorunu" konusunda henüz bir ilerleme alamamış olsamda fazlasıyla destek gördüğüm için minnettarım.

Eğer farklı alternatif çözümler sunulunabilir ise sevinirim...

erginemr

ACPI güç sistemi ile ilgili bir uyumsuzluk olabilir mi acaba? Ubuntu Desktop Kurulum CD'sinin ilk açılışında sağ altta F4 ya da F6 tuşuyla erişebileceğiniz değişik boot parametreleri var, ki bu parametreleri alttaki kernel satırına da elle ekleyebiliyorsunuz:
Alıntı Yapacpi=off noapic nolapic irqpoll
Bir diğer ihtimal de ekran kartı uyumsuzluğu olabilir. Ekran kartınızın marka ve modeli nedir?

Ayrıca, açılıştaki hataları daha iyi takip edebilmek için CD'den "Ubuntu'yu dene" seçeneği ile başlattıktan sonra Alt+F3 ya da Alt+F1 ile logoyu devre dışı bırakabilir ve ekrandan geçen yazıları takip edebilirsiniz.

Son çare ise; Ubuntu'yu Windows üzerinden Wubi ile kurmayı denemek...

zeitgeist

8.10 i386 indirdikten sonra 8 parçaya bölünmüş hdd de kurulum yapamamıştım, sonrasında hdd bölümlerini tekrar düzenleyerek bölümlerin ilkine kurmayı denemiş ve başarmıştım. Eğer sizde de böyle bir durum varsa diye söyleyeyim dedim.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

heartsmagic

Destek elimizden geliyorsa her zaman vermeye çalışırız. Şimdi, heves kırmak gibi olmasın ancak bu busybox ve initramfs hatasını Hardy ile bir arkadaşda daha görmüştüm forumda. Onunla da seninle denediklerimizin hepsini denemiştik ve çözüm bulamamıştık. Aynı o da senin gibi CD'leri kullanarak başka makinelere kurulum yapabiliyordu, fakat ne hikmetse kendi makinesine kuramıyordu. İşin ilginç tarafı ecnebi Ubuntu forumunda da buna benzer başlıklar vardı ve ne yazık ki orada da çözüme ulaşamayan hatırı sayılır bir grup vardı.

Umarım @erginemr'in tavsiyeleri işe yarar.

Erdal_Demir

Değerli "enginemr"'in söylediği gibi ACPI'yı pasifleştirmek için verdiği komut ile denememe rağmen sonuç aynı. Araştırmalarım sonucu, ACPI'yı BIOS ayarlarından kapatılmasıda bir başka öneri olarak verilmiş farklı bir sitede. BIOS ayarlarında ACPI - ENABLE ( AKTİF ) olan satırı ACPI - DISABLE ( PASİF ) olarak değiştirdim. Sonuç yine aynı, maalesef.

Başka bir bilgisayarda kurulum yaparken , Ubuntu Kurulumu Resimli Anlatım'da olduğu gibi Ubuntu ilk kurulum sayfasından önce dil seçenekleri karşıma çıkmıştı, fakat benim bilgisayarımda ilk başta bu dil seçeneği görünmüyor ve direk kurulum sayfası çıkıyor karşıma. Soruna bir de bu açıdan yaklaşabilirsek bir çözüm bulabilirmiyiz acaba.

Bu arada Wubi ile de yüklemeyi denedim, sonuç yine aynı....

heartsmagic

Wubil ile de sonuç aynıysa o işten biraz şüphelenmek lazım derim ben.
Ayrıca doğrudan kurulum gelmemesi lazım, masaüstünü görebilmen lazım normal şartlar altında. Ancak kurulumu engelleyen problem orada da aktif olursa göremezsin. Fakat sende öyle bir seçenek olmadığını söylemişsin, ilk açılan menüdeki ilk seçenek seni masaüstüne götürür.

gokhanyildiz

peki bu sorun ekran kartından olabilir mi?yani direk masaüstünü görmemiz gerekiyor ama batarya testinden sonra herhangi bir ilerleme kaydedemiyoruz.Ekran kartını kurulum esnasında tanıtma gibi bir şansımız var mı? ya da direk kuruluma geçtiğimizde karşımıza gelen komut sayfasında birşeyler eksik ki yükleme bölümü gelmiyor.bunu ubuntu yapımcılarına bildiremezmiyiz?onlar hiç değilse bir çözüm verir.Aklıma şöyle birşeyde geliyor.sanki birkaç komutu çalıştıramıyor da bu yüzden kurulum sayfası gelmiyor.Bu komutların ne olduğunu bulsakta biz girsek.Linuxta yeniyim ama problemlerin bu olduğunu düşünüyorum.1.5 haftadır uğraşıyorum hala kuramadım.Artık ubuntu yüzünden kafayı yiyecek duruma geldim diyebilirim :)

gokhanyildiz