[Çözüldü] Derleyici Problemi

Başlatan haritsu, 23 Kasım 2008 - 13:49:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

haritsu

Selam arkadaşlar,

Forumda çok fazla araştırmama rağmen henüz sorunumu çözebilmiş değilim. Bilgisayarımda Anjuta, Netbeans, CodeBlock, Geany, MonoDevelop gibi programlar var. Ancak hiçbirinde küçük bir hello world programını dahi çalıştıramıyorum.

Mutlaka hepsinde hatalar çıkıyor. Kimisinde printf'leri tanımıyor, kimisinde execute edemiyorum çalıştıramıyorum. vs. vs...

Hataları yazıp çözüm aramaktan bıktım. Bana en temiz ve zahmetsiz bir çözüm sunabilecek var mı :)

MURATSPLAT

Selam

Sisteminde derleme araçlarının kurulduğundan emin misin?
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php5?title=Uygulama_Kurma_/_Derleme_/_Checkinstall_program%C4%B1#Kaynaktan_Derleme  sen şuna bir bak istersen ?
Donanım:
GA-MA790XT-UD4P Anakart
AMD Phenom(tm) II X4 945 Processor
2048*2 DDR3(1333MHZ) + 2048*2 DDR3(1600MHZ) = 8 GB  Asus Nvidia GeForce GT-430 1GB DDR3 128bit Samsung HD502HJ 500 GB + Samsung HD322HJ 320 GB + Western Box USB 640 GB =1.4 TB ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA) SkyStar HD 2 Digital Uydu Kartı Logitech MK250

haritsu

[15:09] (haritsu@blueFire ~)$ sudo aptitude install build-essential
[sudo] password for haritsu:
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
Geniş durum bilgisi okunuyor     
Paketlerin durumu güncelleniyor... Done
Hiçbir paket kurulmayacak, yükseltilmeyecek ya da kaldırılmayacak.
0 paket yükseltildi, 0 yeni kuruldu, 0 kaldırıldı, 0 yükseltilmedi.
Arşivlerden 0B veri alınacak. Paketler açıldıktan sonra 0B yer kullanılacak.
Geniş durum bilgisi yazılıyor... Done
Reading package lists... Done           
Building dependency tree       
Reading state information... Done
Geniş durum bilgisi okunuyor     
Paketlerin durumu güncelleniyor... Done

Derleme araçları derken? Somut olarak birşeyler söylerseniz ona görede cevap vereyim.

MURATSPLAT

işte verilen bu örnekte  build-essential  paketi kuruluyor. bu paketin içinde derleyiciler, kütüpheneler,  derleme araçları falan filanlar var.. bunları kurduğunuzda  derleme sorununuz ortadan kalkacaktır. Ubuntunun varsayılan kurulu programlarında normal olarak derleyici ve diğer ilgili araçlar olmuyor..örnektekiler gibi kurulumları yapabilirsin.
Donanım:
GA-MA790XT-UD4P Anakart
2048*2 DDR3(1333MHZ) + 2048*2 DDR3(1600MHZ) = 8 GB  Asus Nvidia GeForce GT-430 1GB DDR3 128bit Samsung HD502HJ 500 GB + Samsung HD322HJ 320 GB + Western Box USB 640 GB =1.4 TB ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA) SkyStar HD 2 Digital Uydu Kartı Logitech MK250

MURATSPLAT

Şimdi fark ettim: execute etmek=derlemek .. Türkçesi budur..
Donanım:
GA-MA790XT-UD4P Anakart

haritsu

ubuntuyu henüz birkaç gün önce kurdum bu bilgisayarıma :) build-essential paketini benden başka kuracak kimsede olmadığına göre sizce kurulu gelmiş olabilir mi?

MURATSPLAT

Alıntı yapılan: haritsu - 23 Kasım 2008 - 15:24:36
ubuntuyu henüz birkaç gün önce kurdum bu bilgisayarıma :) build-essential paketini benden başka kuracak kimsede olmadığına göre sizce kurulu gelmiş olabilir mi?

8.04 sürümünde  kesinlikle hayır. Çünkü bende sonradan kurudum. Muhtemelen 8.10'da kurulu değildir.

Link verdiğim dökümana bakın kurulum sorunsuzca  yapılacaktır..
Donanım:
GA-MA790XT-UD4P Anakart

heartsmagic

build-essential kurulmuşa benziyor. Kontrol için şunu bir görelim:

dpkg -l | grep build-essential

execute = çalıştırmak
compile = derlemek

olsa gerek.

Şu hatalar nelermiş bir görelim. @haritsu bir uçbirim aç.

cd ~
gedit deneme.c

ile dosyayı aç.

Kod olarak şunu deneyelim:

#include <stdio.h>

int main(){
    printf("Merhaba\n");
}

dosyayı kaydet, kapat.

gcc -o deneme deneme.c

ile derle.

./deneme

ile çalıştır. Hata neymiş bir bakalım.

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

haritsu

dpkg çıktısı
ii  build-essential                           11.4                                  Informational list of build-essential packages

haritsu

Merhaba çıktısını sorunsuz çıkardı :) Ancak diğer derleyici programlarda bu şekilde bir işlem söz konusu olmuyor. Tavsiye ettiğiniz derleyici var mı sorunsuz kullanabileceğim :)

erginemr

Geany'ye bir şans daha vermenizi, derleme sorunları ve çözümü için de, şu başlıkta @portalturks ile yaşadığımız macerayı okumanızı öneririm:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,1699.0.html

haritsu

Geany kullanıyorum :) Mutluyum. Şimdilik sorun gözükmüyor. Derleme olayınıda uçbirim üzerinden yapıyorum. Teşekkürler arkadaşlar :)

erginemr

Güle güle kullanın. Son olarak, derlemeyi de Geany üzerinden yapabilirsiniz:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,1699.msg17025.html#msg17025

deyip, başlığı kapatalım.