Yazılım Yöneticisi için paket yüklemek

Başlatan ubuntuM, 13 Kasım 2015 - 09:42:58

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ubuntuM

Bazı uygulamalar Yazılım Yöneticisi'nde bulunmuyor. Sanırım paket eksik. Daha yeni tekrardan bilgisayarıma Ubuntu 14.04.3 LTS yükledim, bundan olsa gerek. Uygulama paketlerini nasıl yüklerim? Sanırım Synaptics'ten yükleniyor. Bu mesajımı daha çok öğrenmek için soruyorum. Hangi paketleri kurmam gerektiğini, hangi paketlerde daha fazla, işe yarar uygulamaların var olduğunu nasıl bileceğim?

Not: Sorumda yanlışım varsa lütfen doğrusunu öğretin bana.

Saygılarımla.

heartsmagic

Önce depolar ve uygulamalar konusunu netleştirelim kafanda. Ubuntu kurulumda varsayılan olarak gelen depolarını kullanır. Depolardan uygulama kuran uygulamaların tümü bu depoları ortak bir şekilde kullanır. Kısacası Yazılım Merkezi, Synaptic veya apt-get ile kurulumda hiçbir farklılık yoktur. Hepsi aynı depolardan uygulama çeker, birinde olmayan diğerinde olamaz yani.

Paket eksikten kastın nedir, örneğin neyi bulamadın depoda?
Hangi paketleri kurma kısmı da sana bakıyor. İşe yarar veya yaramaz denecek bir şey olmaz da, kullanıcının ihtiyacı olan ve olmayan diye ayrılabilir belki. Örneğin ben Redshift'e ihtiyaç duymam ama sen duyarsın :)
Fakat kurulumdan hemen sonra kısıtlı ilavelerin kurulması güzel olur. Bazı ses ve video çözücüleri, unrar, bazı yazitipleri gibi genel ihtiyaçlar kurulmuş olur.

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
Kurulumda senden sözleşme onayı isterse TAB tuşu ile geçip onaylarsın.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ubuntuM

Bilmek, öğrenmek için aradığım cevap işte buydu.

Mesela, Ubuntu Tweak'ı bulamamıştım (bununla ilgili cevabı biraz önce diğer konumda vermiştiniz).

Redshift'i kurmam için gtk-redshift adında bulamadım. Bunun yerine,
1. Adjusts the color temperature of your screen
2. Redshift
olarak iki sonuç çıktı. Oysa bir önceki Ubuntu kurduğumda gtk-redshift arattığımda sonuç kısmında çıkmıştı.

Şİmdi ben çıkan iki sonuçtan hangisini kuracağım?

Bu tür sorularıma aldığım cevaplar beni doğruyu öğrenmeme vesile oluyor ve de sorunum çözülmüş oluyor. İlk günden beri yardımcı oluyorsunuz @heartsmagic , ne kadar teşekkür etsem azdır.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 13 Kasım 2015 - 10:37:39

2'nci sıradaki Redshift'i yükledim, şu an sorunsuz çalışıyor.

tlg

Her program varsayılan depolarda olacak diye bir kural yok, geliştiriciler kendi depolarını açıp programlarını bu depo üzerinden de yayımlayabiliyorlar ki bu depolara PPA adresleri deriz. Ubuntu Tweak'de bunun içindedir.

Yalnız şöyle bir de ayrım var ki, geliştiricilerin açtığı bu depolar tamamen kendi insafına kalmıştır. Yani Ubuntu'nun 14.04 üzerinde aktif bir PPA adresi 15.10 üzerinde çalışmayabilir.

heartsmagic

Rica ederiz @ubuntuM. PPA konusunda @tlg'nın notu da önemli. Bunlar kişisel depolar olduğu için güncelleme ve hata çözümleri depo sahibine kalıyor. Bu nedenle PPA eklemeden önce mutlaka kullanılan sürüme destek var mı diye bakılmalı.

Aramada bulamama meselesine gelirsek. Arama bilgisi sürümden sürüme değişiyor demek ki. gtk-redshift çok verimli bir arama değil, zira kullanıcı gtk ifadesinin ne olduğunu dahi bilmeyebilir :) Uygulama Merkezi gibi bir uygulamada mümkün mertebe daha kolay ifadeler olmalı. Kullanıcı "redshift" diye aradığında fazlaca kafası karışmamalı.

Açıkçası Uygulama Merkezi tecrübem çok az. Ben hâlâ hızı ve verimliliği açısından apt-get kullanıyorum. Bunu da uçbirim kullanmış olmak için yapmıyorum, cidden hızı ve verimliliğini hiçbir uygulama yakalayamaz.

heartsmagic