[Çözüldü] Bilgisayarın kapanmama problemi

Başlatan pugilista, 12 Kasım 2015 - 00:40:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 8 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

heartsmagic

lowlatency ve vmware ile işin var mı senin?
dpkg -l | grep linux-image
ne diyor?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

pugilista

Alıntı yapılan: heartsmagic - 16 Kasım 2015 - 15:35:49
lowlatency ve vmware ile işin var mı senin?
dpkg -l | grep linux-image
ne diyor?
açıkcası lowlatency nin ne işe yaradığını ne farkı olduğunu bilmiyorum. Vmware da bir işletim sistemi yüklü.
çıktısı:
ii  linux-image-3.13.0-68-generic                         3.13.0-68.111                                       amd64        Linux kernel image for version 3.13.0 on 64 bit x86 SMP
ii  linux-image-3.19.0-18-generic                         3.19.0-18.18~14.04.1                                amd64        Linux kernel image for version 3.19.0 on 64 bit x86 SMP
rc  linux-image-3.19.0-25-generic                         3.19.0-25.26~14.04.1                                amd64        Linux kernel image for version 3.19.0 on 64 bit x86 SMP
ii  linux-image-3.19.0-30-generic                         3.19.0-30.34~14.04.1                                amd64        Linux kernel image for version 3.19.0 on 64 bit x86 SMP
ii  linux-image-3.19.0-31-generic                         3.19.0-31.36~14.04.1                                amd64        Linux kernel image for version 3.19.0 on 64 bit x86 SMP
ii  linux-image-3.19.0-31-lowlatency                      3.19.0-31.36~14.04.1                                amd64        Linux kernel image for version 3.19.0 on 64 bit x86 SMP
ii  linux-image-extra-3.13.0-68-generic                   3.13.0-68.111                                       amd64        Linux kernel extra modules for version 3.13.0 on 64 bit x86 SMP
rc  linux-image-extra-3.19.0-25-generic                   3.19.0-25.26~14.04.1                                amd64        Linux kernel extra modules for version 3.19.0 on 64 bit x86 SMP
ii  linux-image-extra-3.19.0-30-generic                   3.19.0-30.34~14.04.1                                amd64        Linux kernel extra modules for version 3.19.0 on 64 bit x86 SMP
ii  linux-image-extra-3.19.0-31-generic                   3.19.0-31.36~14.04.1                                amd64        Linux kernel extra modules for version 3.19.0 on 64 bit x86 SMP
ii  linux-image-generic                                   3.13.0.68.74                                        amd64        Generic Linux kernel image

abbasc

Alıntı yapılan: seron - 13 Kasım 2015 - 15:57:45
Donanım sorunu var sanki. Okuduklarımdan onu anladım. En yüksek ihtimal de batarya. Bir başka forumda bir Win'li bilgisayarın pilsiz(adaptörle) yavaş başladığı, pili adaptörle beraber kullandığında sorunun çözüldüğü şeklinde bir şikayet okumuştum.

Olasılılar:
Batarya gücü zayıftır. sistem idareten çalışıyordur. tam kapanacağına yakın, sorun çıkıyordur. 5V-200mA ile çalışan bir USBnin çıkartılması ile sistem kapanıyorsa bu akla uygun geliyor; sistem fazla yükten kurtulunca doğru çalışıp kapanıyor. Her kapanışta böyle olmamasını da belki pilin dolu veya yarı dolu haline denk gelmesine bağlayabiliriz.

Bir başka ihtimal, anakart donanımı veya RAM gibi parçalarda sorun olabilmesi. Hatta harddiskte Bad sector var mı diye de bakmak gerekebilir.

RAM kontrolü:
Memtest adlı program indirilip bir flaşa kurularak ram testi yapılabilir (linux kurulum cdlerinde de var, oradan da çalıştırılabilir)

Harddiskte sorun var mı:
-Bilgisayarınıza SMART test yapabilen bir program (GSmart control) kurarak "Device" menüsünden "view details" seçeneğine girip "error log" kısmı kontrol edilebilir, -Veya windows* üzerinden HD Tune kullanarak "scandisc" seçeneği ile tarama yapılarak hücreler içerisinde kırmızı noktalar oluşup oluşmadığına bakılır. Varsa sorun diskten kaynaklanıyor olabilir.

Batarya ile kontrol:
Bataryanızı tamamen çıkartın, ve bir süre sadece adaptörle kullanın. normal işlevlerinizi yürütün ve 10 kez kadar durumu test edin. hala sorun var mı?
Yukarıda da sorulmuş: piliniz eski mi yeni mi, kaç senelik?
İlk kurduğunuz zamanlarda da var mıydı, yeni mi oldu?

Herhalde bu yazdıklarım bir nebze olsun yardımcı olabilir.
-----------
* Bakım amaçlı kullanılan "Hirens Bood DVD" içindeki mini windows. Bu sistem, kurmadan DVD'den çalışır ve içinde HDtune de dahil birçok bakım amaçlı yazılım bulunur. Maalesef bu sistemin kullanımı yasal değildir.

iki yil kadar oluyor laptopumun pili bozulmustu ve cikarttim, bir daha da takmamistim. 2 yildir sadece kablo ile calisiyor alet.
14.04 surumune guncelledigimde bu sorun bende de olustu. asagi yukari 5 kapanisin 3 tanesi normal kapaniyordu. 2 tanesi kapanmiyordu. ekran karariyor ama makine calismaya devam ediyor. fan cok gurultutltu oldugundan rahatlikla farkediliyor kapanmadigi. Bir defasinda kendi kapanir diye beklettim. 10 saat kadar boyle devam etti ama kapanmadi.
her seferinde fisi cekerek kapatiyordum.

pugilista

Alıntı yapılan: abbasc - 16 Kasım 2015 - 22:53:32
Alıntı yapılan: seron - 13 Kasım 2015 - 15:57:45
Donanım sorunu var sanki. Okuduklarımdan onu anladım. En yüksek ihtimal de batarya. Bir başka forumda bir Win'li bilgisayarın pilsiz(adaptörle) yavaş başladığı, pili adaptörle beraber kullandığında sorunun çözüldüğü şeklinde bir şikayet okumuştum.

Olasılılar:
Batarya gücü zayıftır. sistem idareten çalışıyordur. tam kapanacağına yakın, sorun çıkıyordur. 5V-200mA ile çalışan bir USBnin çıkartılması ile sistem kapanıyorsa bu akla uygun geliyor; sistem fazla yükten kurtulunca doğru çalışıp kapanıyor. Her kapanışta böyle olmamasını da belki pilin dolu veya yarı dolu haline denk gelmesine bağlayabiliriz.

Bir başka ihtimal, anakart donanımı veya RAM gibi parçalarda sorun olabilmesi. Hatta harddiskte Bad sector var mı diye de bakmak gerekebilir.

RAM kontrolü:
Memtest adlı program indirilip bir flaşa kurularak ram testi yapılabilir (linux kurulum cdlerinde de var, oradan da çalıştırılabilir)

Harddiskte sorun var mı:
-Bilgisayarınıza SMART test yapabilen bir program (GSmart control) kurarak "Device" menüsünden "view details" seçeneğine girip "error log" kısmı kontrol edilebilir, -Veya windows* üzerinden HD Tune kullanarak "scandisc" seçeneği ile tarama yapılarak hücreler içerisinde kırmızı noktalar oluşup oluşmadığına bakılır. Varsa sorun diskten kaynaklanıyor olabilir.

Batarya ile kontrol:
Bataryanızı tamamen çıkartın, ve bir süre sadece adaptörle kullanın. normal işlevlerinizi yürütün ve 10 kez kadar durumu test edin. hala sorun var mı?
Yukarıda da sorulmuş: piliniz eski mi yeni mi, kaç senelik?
İlk kurduğunuz zamanlarda da var mıydı, yeni mi oldu?

Herhalde bu yazdıklarım bir nebze olsun yardımcı olabilir.
-----------
* Bakım amaçlı kullanılan "Hirens Bood DVD" içindeki mini windows. Bu sistem, kurmadan DVD'den çalışır ve içinde HDtune de dahil birçok bakım amaçlı yazılım bulunur. Maalesef bu sistemin kullanımı yasal değildir.

iki yil kadar oluyor laptopumun pili bozulmustu ve cikarttim, bir daha da takmamistim. 2 yildir sadece kablo ile calisiyor alet.
14.04 surumune guncelledigimde bu sorun bende de olustu. asagi yukari 5 kapanisin 3 tanesi normal kapaniyordu. 2 tanesi kapanmiyordu. ekran karariyor ama makine calismaya devam ediyor. fan cok gurultutltu oldugundan rahatlikla farkediliyor kapanmadigi. Bir defasinda kendi kapanir diye beklettim. 10 saat kadar boyle devam etti ama kapanmadi.
her seferinde fisi cekerek kapatiyordum.
acpi hatasını grubu onardığımda (silip tekrar kurduğumda) düzeldi henüz bi problem çıkmadı. siz düzeltmişmiydiniz bu problemi ?

neynefes

@pugilista, ufak bir ricada bulunmak istiyorum. Lütfen her mesajı alıntılamayın. Telefondan giriş yapıyorum ve mesajları kontrol etmek yoruyor bir süre sonra.

heartsmagic

@pugilista:
uname -r
dpkg -l | egrep "linux-image|linux-headers"

çıktılarını da görebilir miyiz?

lowlatency çekirdeğin ne olduğunu bilmiyorsan zaten ihtiyacın yok demektir :) Özel bazı işlemler için (ses kaydı vs. gibi) kullanılıyor yanlış bilmiyorsam ve normal çekirdeğe göre daha yavaş çalışma ihtimali mevcut. Bu nedenle kullanman senin yararına değil, en azından bir artısı yok.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

pugilista

@neynefes tamam normal şekilde cevaplayayım

@heartsmagic aslında bende synaptic i kurcalarken indirdim bişeyler ondan sonra oldu kullanmak istemiyorum açıkcası :D
çıktılar:
uname -r
3.19.0-31-lowlatency

dpkg -l | egrep "linux-image|linux-headers"
ii  linux-headers-3.13.0-68                               3.13.0-68.111                                       all          Header files related to Linux kernel version 3.13.0
ii  linux-headers-3.13.0-68-generic                       3.13.0-68.111                                       amd64        Linux kernel headers for version 3.13.0 on 64 bit x86 SMP
ii  linux-headers-3.19.0-25                               3.19.0-25.26~14.04.1                                all          Header files related to Linux kernel version 3.19.0
ii  linux-headers-3.19.0-25-generic                       3.19.0-25.26~14.04.1                                amd64        Linux kernel headers for version 3.19.0 on 64 bit x86 SMP
ii  linux-headers-3.19.0-30                               3.19.0-30.34~14.04.1                                all          Header files related to Linux kernel version 3.19.0
ii  linux-headers-3.19.0-30-generic                       3.19.0-30.34~14.04.1                                amd64        Linux kernel headers for version 3.19.0 on 64 bit x86 SMP
ii  linux-headers-3.19.0-31                               3.19.0-31.36~14.04.1                                all          Header files related to Linux kernel version 3.19.0
ii  linux-headers-3.19.0-31-generic                       3.19.0-31.36~14.04.1                                amd64        Linux kernel headers for version 3.19.0 on 64 bit x86 SMP
ii  linux-headers-3.19.0-31-lowlatency                    3.19.0-31.36~14.04.1                                amd64        Linux kernel headers for version 3.19.0 on 64 bit x86 SMP
ii  linux-headers-generic                                 3.13.0.68.74                                        amd64        Generic Linux kernel headers
ii  linux-image-3.13.0-68-generic                         3.13.0-68.111                                       amd64        Linux kernel image for version 3.13.0 on 64 bit x86 SMP
ii  linux-image-3.19.0-18-generic                         3.19.0-18.18~14.04.1                                amd64        Linux kernel image for version 3.19.0 on 64 bit x86 SMP
rc  linux-image-3.19.0-25-generic                         3.19.0-25.26~14.04.1                                amd64        Linux kernel image for version 3.19.0 on 64 bit x86 SMP
ii  linux-image-3.19.0-30-generic                         3.19.0-30.34~14.04.1                                amd64        Linux kernel image for version 3.19.0 on 64 bit x86 SMP
ii  linux-image-3.19.0-31-generic                         3.19.0-31.36~14.04.1                                amd64        Linux kernel image for version 3.19.0 on 64 bit x86 SMP
ii  linux-image-3.19.0-31-lowlatency                      3.19.0-31.36~14.04.1                                amd64        Linux kernel image for version 3.19.0 on 64 bit x86 SMP
ii  linux-image-extra-3.13.0-68-generic                   3.13.0-68.111                                       amd64        Linux kernel extra modules for version 3.13.0 on 64 bit x86 SMP
rc  linux-image-extra-3.19.0-25-generic                   3.19.0-25.26~14.04.1                                amd64        Linux kernel extra modules for version 3.19.0 on 64 bit x86 SMP
ii  linux-image-extra-3.19.0-30-generic                   3.19.0-30.34~14.04.1                                amd64        Linux kernel extra modules for version 3.19.0 on 64 bit x86 SMP
ii  linux-image-extra-3.19.0-31-generic                   3.19.0-31.36~14.04.1                                amd64        Linux kernel extra modules for version 3.19.0 on 64 bit x86 SMP
ii  linux-image-generic                                   3.13.0.68.74                                        amd64        Generic Linux kernel image

Generic kullanmam için grub ekranında ki gelişmiş seçeneklerden seçmem gerekiyor yoksa otomatik lowlatency ile başlıyor bunu düzeltmek istiyorum

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 18 Kasım 2015 - 00:28:30

pugilista

birşey sorucam sizce bu bilgisayara windowsu geri kurmak bilgisayarın sağlığı açısından daha mı iyi olur çünkü network manager donması ve ekran donmasıyla az önce yine karşılaştım. yani sanırım bu sorunlar bitmiycek. Uyumluluk sorunu mu yaşanıyor anlamadım ki

Reverser

Sürücüler ile ilgili olarak konuyu biraz daha irdeleyebiliriz. Windows'a dönmek senin kararın tabii.

XFCE ROCKS !