Mekatronik Mühendisliğinin Yazılımla Alakası

Başlatan MuhbirKedi, 07 Kasım 2015 - 00:00:39

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

MuhbirKedi

Merhaba forum üyeleri sizlere mekatronik mühendisliği hakkında görüşlerinizi almak istiyorum. Bu bölümde yazılım çok önemli midir? Ben elektronik, makine ve bilgisayar mühendisliklerinin birleşimi diye biliyorum. Ayrıca iş bulma olasılığı var mıdır? Eğer tanıdığınız bir mekatronik mühendisi var ise ona sorabilir misiniz? Çevremde bizzat mekatronik mühendisi bilmediğim için tam detay alamıyorum. Herkes bir şeyler diyor her kafadan bir ses çıkıyor dolasıyla da insan endişeleniyor. Son olarakta bu bölüm için önerdiğiniz veya önermediğiniz bir üniversite var mıdır?
Önemli olan para değil, para ile ne yaptığındır, en iyi zenginlik ise gönül zenginliğidir. ;)

neynefes

Öncelikle forum pek bu soruna musait değil aslında.

Şimdiki söyleyeceklerimi yapıcı birer eleştiri olarak kabul et. Biraz - teşbihte hata olmaz ama- maymun iştahlısın. Meraklı ve ilgili olmak, harekete geçmek istemek çok güzel ama yeterli değil. Enerjini ve merakını tek bir kanala yoğunlaştır. Dil mi öğreneceksin? Karar ver birine ve başla. Onu hallettikten, ortaya dolu dolu bir iş çıkardıktan sonra diğer uğraşlara yoğunlaş. Bu genel yorumum..

Gelelim üniversiteye.. Burası çok farklı bir dünya. Envayi çeşit insan ve envayi çeşit hoca. Bir o kadar farklı dünya görüşü.. Üniversitelerin hepsi zor. Hepsinin kendine has sıkıntıları var. Hepsinde ciğeri beş para etmez kalitesiz hocalar var.. Bir o kadar da eli öpülesi insanlar. Ne sağlar sana üniversite? Büyük bir sehirdeysen zaten şehrin imkânları yeter sana. Kaliteli hocalarla karşılaşırsan ufkun açılır. Üniversitede hiç kimse sana tam manasıyla birşey öğretmez yol gösterir. Bu çok önemli.. Yani olay yine sende bitiyor. Senin istemende. Amerikan filmlerindeki üniversite ortamını ben hiçbir yerde görmedim :) Burası da genel üniversite yorumuydu.

Bu hayatı sen yaşayacaksın. Emin ol hangi bölüme gidersen git zerre umrumda değilsin.. Olmayacaksında.. Bende kendi hayatımı yaşıyor olacağım. Seni tanımıyorum. Yeteneklerini bilmiyorum. Önce neyi basarabildigini keşfet. Türkiye şartlarında meslek tercihi yapmak kolay değildir. Bazen mecbur kalırsın popüler mesleklere.. Kimsenin aklıyla işe kalkışma tekrar söylüyorum bu hayat senin. Bizler sadece kendi çerçevemizden yorumlarız olayları. Şu bölüm çok iyidir şu  üniversite mükemmeldir diyene inanma.. Samimi bulmuyorum bu tür söylemleri. Senin ve ailenin kararıdır bu. Tercih zamanında da aileni üzme. Emin ol senin hakkında kötü birşey istemezler.

Uzun uzun yazdım. Katılırsın, katılmazsın. Senin bileceğin iş.

MuhbirKedi

Tamam sağolun ama ben maymun iştahlı değilim tam tersi birisiyim. Ayrıca zaten bilenler için sordum sonuçta mekatronikte yazılım da lazım oluyormuş. Fikir edinmek için açtım konuyu. Hani siz dediniz ya
Alıntı YapEmin ol hangi bölüme gidersen git zerre umrumda değilsin.. Olmayacaksında..
Sanki sert çıkış yaptınız gibi durdu ama :D Sonuçta biz forumdaşız. O cümlede kastettiğiniz acaba şu muydu: "Burada sen tercih yapacaksın biz seni tanımıyoruz etmiyoruz. Sonuçta senin hayatın..." mı demek istediniz? Bazıları belki o cümleyi yanlış anlayabilir o yüzden hatırlatayım dedim. Zaten sizin de dediğiniz gibi üniversite sadece yol gösteriyor ne yapacağın sana kalıyor. Beni yanlış anlamayın yazınız güzeldi. İyi forumlar.
Önemli olan para değil, para ile ne yaptığındır, en iyi zenginlik ise gönül zenginliğidir. ;)

cokomoko

Üniversite hakkında iki kelam da ben edeyim; özellikle büyük bir üniversite ortamındaysan o üniversite ayrı bir şehir demektir, hele de büyük kampüsü, geniş olanakları varsa ki vardır da bir anlamda şehirin içinde ama şehirden ayrı bir şehirdir, mümkün olduğunca bu olanaklardan yararlanmaya çalış, farklı fikirlere daima açık ol, herkesten bir şey öğrenmeye çalış, ki istemesen de zaten öğreneceksin, hayatın acısını ve tatlısını birinci elden tadacaksın.Kendin özgür bir birey olarak ayakların üstünde durmayı öğren.
Tercih konusuna gelince kendi kararını daima kendin ver, sonra pişman olursun, ailenin çevrenin dediğine bakma çünkü çok gördüm aile kararıyla bir bölüme kaydolup ailesine söven, kabahat bulan.Unutma hayat senin hayatın, yine en doğru kararı kendin vereceksin, tabiki aile ve çevrenden tavsiye al ama illa onlar istiyor diye bir bölüme girme, sevdiğin başarılı olduğun bir bölüme gir.Aksi halde o bölüm hem senin hem de ilerde hizmet vereceğin insanlar için zehir olur.Bir işe başladıysan adam gibi yap, hakkını ver, kolayına o işten geri dönme.Ha baktın herşeye rağmen olmuyor, rüzgar üstüne üstüne esiyor, sağ salim gemiyi limana çek, hatalarını tespit et yeni bir alana, yeni bir yola gir.
Özetle bir tezimde de yazdığım gibi "herşey bizde başlamakta ve bitmekte" herşeyin cevabı kendinde.Kaliteli, dosdoğru insan ol inşaallah!
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................
İnsanın aradığı sadece huzur ve mutluluktur, 1 numara olmak yalnız kalmak demektir ve 1 numara kalmak için birçok şeyi feda etmek zorunda kalırsın...

neynefes

Unut yazdıklarımı.. Haklısın sorunuzla uygun olmamış yazdıklarım. Bu başlığa kendi adıma son mesajimdir.. Allah yar ve yardımcın olsun.

ekremsenturk

Geleceği parlak yeni bir Meslek. Elektronik ve Mekanik öne çıkar.

heartsmagic

Biraz eski Konu Dışı bölümümüzdeki başlıklar gibi olmuş ama neyse :) Neticede hedefini belirlemeye çalışan genç bir arkadaşımız var karşımızda.

@MuhbirKedi, ilgili mühendislik dalı ve iş kolu için en güzel bilgiyi söylediğin gibi o meslekte bulunan bir kişi verebilir sana. Bizlerin de sana söyleyecekleri ancak duyduklarımız olacaktır. Ancak hem duyduklarımdan hem de kabaca gördüklerimden kendisi biraz robotik ve otomasyon üzerine eğiliyor gibi. Ne yazık ki tanımında geçen mühendisliklerin hiçbirini sana tam anlamıyla kazandırmaz, saçma bir tanım yani o. Eğer öyle olsaydı diğer mühendisliklere gerek olur muydu? Kısacası ne bir elektronik mühendisi gibi elektronik uzmanı olursun ne de bilgisayar tarafındaki kadar bilgisayar, sistem ve yazılım öğrenebilirsin. Bunların hiçbiri olmaz. Muhtemelen araya sıkıştırılan üç beş ders ile çok ama çok yüzeysel bazı konular anlatılacaktır bu bölümü seçenlere. Ötesi ise esas ağırlık noktası olan otomasyon, robotik gibi şeyler olacaktır. Katı tasarım yapmanız için AutoCAD tarzı bir şeyler öğretilecek, biraz donanım bilgisi verilecektir.

İş imkânı var mıdır? :)
http://www.kariyer.net/era-elektronik/mekatronik-muhendisleri-is-ilani-i1458113/?&tmpsno=1&isaramalog=442950050&sirano=1&isaratipi=2
http://www.kariyer.net/elkon-beton-santrallari/mekatronik-muhendisi-ve-teknikerleri-is-ilani-i1456058/?&tmpsno=1&isaramalog=442950050&sirano=2&isaratipi=2
http://www.kariyer.net/derya-toprak-san-a-s/mekatronik-muhendisi-is-ilani-i1444195/?&tmpsno=1&isaramalog=442950050&sirano=3&isaratipi=2

Buradan da görüyoruz ki aynı iş için MYO mezunu da arıyorlar. Bu noktada karar sana kalıyor kısacası.

Üniversite olgusu kafada biraz farklı oluyor içine girmeyince. Girdikten sonra da arkadaşların anlatmaya çalıştığı üzere iş neredeyse tümden sana bakıyor. Güzel ülkemdeki güzel üç beş üniversite haricinde neredeyse lise mantığı ile hareket edildiği için mezun olanların çoğunda ne iş konusunda yetkinlik, ne de ufuk genişliği oluyor. "Hele bir okul bitsin sonrasına bakarız" düşüncesi hemen hepimizde olduğundan ötürü okul bitince sudan çıkmış balık gibi oluyoruz. Adı bilinen, ciddi anlamda öğrencisine yatırım yapan üniversiteler imkânlarının da iyi olması hasebiyle genellikle doğru yönlendirmeler yapabiliyorlar. Doğru proje, doğru insanlar, çalışmaya ve üretmeye teşvik, yurt dışı tecrübesi gibi olaylarla buradaki öğrencilerin çoğunluğu doğru alana kanalize olurken, diğer üniversitelerde ise tam tersi, bir azınlık bu yola girebiliyor.

Fazlaca laf salatası yapıyoruz, söylendiği gibi her kafadan bir ses çıkacaktır :) Önce ne yapmak istediğine karar ver. Ne yaparken mutlu olacaksın yani? Örneğin kendini ileride robotik alanında ar-ge yapan biri olarak (gerçi ar-ge yapıyorlar mı emin değilim) veya tasarım ayağındaki biri olarak hayal ediyor musun? Çok çalışırım ve bu alanda sivrilirim diyor musun? Bu durumda seçebilirsin belki de ilgili bölümü. Bu alanlar sana uzak geliyorsa ve mutlu olmayacaksan uzak dur, tamam yine işini yapar ve belki üç ya da beş bir para kazanırsın ama mutlu olamazsın.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

freeman

Bir makine mühendisi öğrencisi olarak, mekatroniği lisans derecesinde okumanı önermem. Zaten ABD 'de MIT gibi kaliteli okullarda yüksek lisans derecesinde bu bölüm.

İşin az çok içine olan bir iolarak bu konuda çok şey yazarım ama gerek yok. Önerim; makine ya da elektronik mühendisliği okuyup, yüksek lisansı mekatronik üzerine yapmak olacak.

Yazılım konusunda ise, lazım olduğunda işe yarayacak kadar bilinir. Fazla değil.
Eğer özel olarak yazılıma ilgin varsa, yine elektronik/bilgisayar mühendislikleri okumalısın diyebilirim.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

MuhbirKedi

Herkese yazdığı yazılardan dolayı çok teşekkür ediyorum. Ben de zaten ar-ge ekibi gibi bir ekipte çalışmak isterdim. Birde bu bölümleri İngilizce olarak okumayıpta Türkçe olarak okusak iş sıkıntısı olur mu? Veyahut daha sonradan ileri seviye İngilizce öğrensek?
Önemli olan para değil, para ile ne yaptığındır, en iyi zenginlik ise gönül zenginliğidir. ;)

ekremsenturk

Hiç bir şeyi daha sonraya bırakma. Okul/Üniversie dönemi bittiğinde, yeni bir şeyler öğrenme olasılığı sıfır gibi bir şey. Ya özel hayatından vaz geçeceksin, yada Meslek hayatında geri kalacaksın. Bir günün 24 saat'i var. Fazlası yok. Gün çalışmakla geçer ve boş günlerini de dinlenmekle geçirirsin. Sonraya bırakılan her şey, unutulmaya kalır.

91011

Bence tamamen sana kalmış. Birde büyük şehirde okuyorsan o da imknalar açıısndan avantajlı.

Yazılım önemli mi dersen Bence elektronik, mekatronik, bilgisayar için tabiki önemli hatta hatta be şuyum ben buyum bu benim neyime yarar gibi bir şeyin yazılım konusunda yanlış olduğunu düşünüyorum mutlaka çok iyi derecede bilinmeli yoksa birşey üretemezsin,   illaki bir yerlerde işe girersin. Tabi buna ek olarak birşeyler üretmek istiyorsan bence linux mutlaka öğren çünkü çevremde bazı elektronikçileri görüyorum kendi yaptığı cihaz için linux dağıtımı toplayan insanlar var. O şekilde yani . 
Tanrı konuşmaz, şeytan fısıldar...

heartsmagic

Alıntı yapılan: MuhbirKediHerkese yazdığı yazılardan dolayı çok teşekkür ediyorum. Ben de zaten ar-ge ekibi gibi bir ekipte çalışmak isterdim. Birde bu bölümleri İngilizce olarak okumayıpta Türkçe olarak okusak iş sıkıntısı olur mu? Veyahut daha sonradan ileri seviye İngilizce öğrensek?
Her ne kadar "temel eğitim" içeren bölümlerde İngilizce'yle, daha doğrusu anadil haricinde bir dilde eğitim verilmesine pek sıcak bakmasam da, tercih edeceğin bu teknik bölümlerde varsa İngilizce olan bölüme gir, yoksa veya giremiyorsan da üzülme. Ancak bu konuda @ekremsenturk'e sonuna kadar katılıyorum, ne yapacaksan öğrencilik hayatın içinde yap. İngilizce öğrenmezsen olmaz zaten, hem iş bulma konusunda hem de mesleki araştırma için mutlaka öğrenmen gerekiyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

sedataras46

Sorunun cevabından çok üniversite ortamıyla ilgili yorumlar almıssın
ben türkiyede mekatronik bölümü açılan ilk lisenin Allah izin verirse ılk mezunu olacagım lise 3 2. dönemdeyim
ilk olarak sunu soylemek istiyorum ubuntuyu yukleyeki 6 7 saat olmadı ve cok bi bilgim yok buda ılk cevabım ilk faalim olacak forumdaki
2. olarak mekatronikle dogrudan ilişkisi olan TİA PORTAL, FLUİDSİM HİD/PNÖ gibi 2 programın ne kendisi ne alternatifi var fakat fluidsimi biraz ugrasırsan wine ile çalıstırabilirsin Tia Portal cok zor hatta calıstıramazsın emın ol
3. olarakda mekatronik öğrencisi oldun diye herseyı ogrenecek değilsin bişeyde uzmanlasacaksın ben yazılım üzerine gidiyorum sen makine üzerine gidersen sana AutoCADve CAMi lazım olcak burada da onları bulman ve wine ile çalıstırman zor ama alternatifleri var ne kadar işini görür orası muamma


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 27 Mart 2016 - 19:41:18

Sorunun cevabından çok üniversite ortamıyla ilgili yorumlar almıssın
ben türkiyede mekatronik bölümü açılan ilk lisenin Allah izin verirse ılk mezunu olacagım lise 3 2. dönemdeyim
ilk olarak sunu soylemek istiyorum ubuntuyu yukleyeki 6 7 saat olmadı ve cok bi bilgim yok buda ılk cevabım ilk faalim olacak forumdaki
2. olarak mekatronikle dogrudan ilişkisi olan TİA PORTAL, FLUİDSİM HİD/PNÖ gibi 2 programın ne kendisi ne alternatifi var fakat fluidsimi biraz ugrasırsan wine ile çalıstırabilirsin Tia Portal cok zor hatta calıstıramazsın emın ol
3. olarakda mekatronik öğrencisi oldun diye herseyı ogrenecek değilsin bişeyde uzmanlasacaksın ben yazılım üzerine gidiyorum sen makine üzerine gidersen sana AutoCADve CAMi lazım olcak burada da onları bulman ve wine ile çalıstırman zor ama alternatifleri var ne kadar işini görür orası muamma

ahmet_matematikci

#13
Daha önce megatronik mezunu arkadaşım vardı iş bulamadı şu an java programcısı olarak çalışıyor.
Bir yerde çalışabilir misin bilmem ama projelerin ile kendi şirketini kurup yönetbilirsin.
Adana da mersinde yada akdeniz beölgesinde iş bulabilir misin bence hayır.
Neden ; Sanayicimiz ar-ge yatırımına önem vermiyor.
istanbul, Bursa, İzmir gibi bir kaç il dışında iş bulamazsın.
Bizim sanayi şimdilik tarım araçları üretmeye yönelik.

Reklamlar da devletimizin tren, uçak, tank fabrikaları var ama yerini bilen gören yok şimdilik  ;D ;D ;D
Yani Türkiye de 20 yıl daha iş bulman zor.

Not: Kamu da iş bulma var ama o durum daha içler acısı....
///////////////////////////////
Ben böyle büyük çaplı projeler ile AB hibe destek programların dan kısmen faydalandım da -Arge çalışmasına önem veren bir şirketim olabilirdi de-sevdiğim kızı alamayınca hayata küstüm her şeyden vaz geçmiştim .... :-X :-X

♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

ekremsenturk

Yeğenim Mekatronik mühendisi ve o alanda iş çok. Gelecekte daha çok aranacak olan bir meslek. Tank'la top'la tüfek'le bir ilgisi yok. Mekanik ve elektronik'in bir arada kullanıldığı her alanda iş bulabileceğiniz bir meslek. Gelecekte de teknoloji, hayatımıza bugünlerden daha çok girecek. İş bulamayan her meslekte olur. İşverenler çalışanlarını, Devlet dairelerinde olduğu gibi, imtihanlarla ve adil sonuç sıralamasına göre değil, beğendiklerini seçerek işe alıyorlar. Daha çok kendi tecrübe ve içgüdülerini güveniyorlar, yada tanıdıklarının önerilerini dikkate alıyorlar.

MuhbirKedi

Teşekkürler tüm cevap yazanlara. Ar-Ge bölümünde olacak büyük ihtimal çünkü işim o olur yani.
Önemli olan para değil, para ile ne yaptığındır, en iyi zenginlik ise gönül zenginliğidir. ;)

erdemakin09

Ben bir sürü insan tanıyorum. Elektirik mühendisliği okuyup Sahibinden.comda çalışa ne bileyim doktorluk okuyup yapmayıp aşçılık yapan bi tanıdığım bile var. Bizim tek sorunumuz hedefsizlik.

Mekatronik mühendisi iş bulur. Hemde çok rahat bulur. Ama dikkatini çekmek istiyorum diğer her mühendislikte olduğu gibi bu mühendisliktete kendini geliştirmen gerek. Üniye güvenemezsin. Üni sana diploma verir. Bir çoğundan mezun olduğunda bir meslek lisesi öğrencisi kadar donanıma bile sahip olamayabilirsin. Ama kendini geliştirirsen işte o zaman iş sıkıntında olmaz. Ama kendini geliştirmez yerinde sayarsan 4 sene okudum işsiz kaldım diye kızar durursun.

Üni seçerken dikkat ediceğin şeyleri söliyeyim. Google amcayı aç yaz istanbul teknik üniversitesi mekatronik mühendisliği hocalarına bak kaç prof kaç doç var. Diğer ünilere bak derslerine bak. Profların doktorların hangi alanlara yönelidğine bak. Kou bilgisayar için biizm hocalarımız çokca veri madenciliği alanına yönelmiş vaziyette. Mühendislik için teknik ünilerin daha iyi oldğu kanatindeyim. Fakat buda herzaman geçerli olan bir durum değil. Konumuna bak ailenden uzak olmak her zaman iyi bişey değildir unutma.
Her Can Bir Gün Ölümü Tadacaktır!

freeman

#17
İTÜ 'de lisans seviyesinde mekatronik yok. Yüksek lisans. Hocaların hepsi de makine, elektrik/elektronik, bilgisayar üzerinde lisans yapmış hocalar. Yıldız Teknik deki mekatronik de keza öyle.

Lisans seviyesinde mekatronik okuyanlar sadece piyasanın birden fazla işten anlayan eleman ihtiyacını dolduruyor.
Hiçbirinin makineci kadar mekanik, ısı transferi, makine elemanları ya da bir elektronikçi kadar analog/dijital elektronik, elektromanyetik alan teorisi bildiğini görmedim.

http://www.bologna.yildiz.edu.tr/index.php?r=program/view&id=46&aid=33
Yukardan baktım da tüm derslerin giriş derslerini alıyorlar. XXX 101 tarzında dersler.  Biz termo I-II-kütle geçişi, mukavemet I-II-ileri mukavemet, makine elemanları I-II, akışkanlar I-II-ileri akışkanlar mekaniği-gaz dinamiği, ısı geçişi,  gibisinden  ıncığını cıncığını herşeyi görüyoruz. Elektronik/bilgisayar mühendislikleri de bu şekilde.

Yukarda verdiğim bağlantıdan gördüğüm kadarıyla makine, elektrik,elektronik, bilgisayar alanlarının sadece temel derslerini ve sadece 1 dönem veriyorlar. Kesinlikle yetersiz.

Robotik disiplinler arası bir bölümdür. Hiç kimse tek başına robot yapamaz. Ancak çizgi izleyen yapar.
Mesela Boston Dynamics 'in Atlas robotunda %100 eminim ki birden fazla bölümden uzmanlar (hatta anatomistler bile) her beraber çalıştılar.

Para kazanır mısınız bilmem de lisans mekatronik okuyarak kesinlikle bir dalda uzman olamayacağınızı söyleyebilirim. Uzman olmak para kazanmaktan önce geliyorsa makine,elektronik,bilgisayar gibi temel mühendislikleri okuyup yüksek lisansı mekatronik üzerine yapın.

Kesinlikle lisans mekatronik tercihi yapmayın derim. Yeğenim, kardeşim, komşum için asla tercih ettirmem.


Edit:
Son olarak tüm mühendislikler yazılımla iç içedir. Hangisi olursa olsun programlama dillerini kullanabilmek zorunlu bir hale geldi artık.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.