[Çözüldü] Bumbleebee Klasörüne Root Olarak Erişemiyorum

Başlatan MuhbirKedi, 03 Kasım 2015 - 15:45:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

MuhbirKedi

Arkadaşlar öncelikle selamlar. Bumblebee.conf dosyasında bazı düzenlemeler yapmak zorundayım fakat bir türlü kaydedemiyorum yetkiniz yok diyor.
Önemli olan para değil, para ile ne yaptığındır, en iyi zenginlik ise gönül zenginliğidir. ;)

neynefes

Kök yetkileri almadan düzenleme yapamazsınız. Bunu terminal üzerinden sudo komutu ile beraber uygulamayı çalıştırarak yapabilirsiniz. Düzenleme içinde gedit veya nano kullanabilirsiniz.

Örnek:
sudo nano dosya nerdeyse/bumblebee.conf

MuhbirKedi

Uçbirimden anlamadığım şekilde bir şeyler çıkıyor nasıl yapacağım?
Yapmak istediğim şu linktekidir: https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=41898.msg554001#msg554001
Önemli olan para değil, para ile ne yaptığındır, en iyi zenginlik ise gönül zenginliğidir. ;)

ata1

/etc/bumblebee/bumblebee.conf anlatımda burada düzenleme yapman söyleniyor . burayı root olarak açman için başına sudo koyacaksın .
ne ile açılmasını istiyorsan onu ekleyeceksin. yani diyelim ki root olarak gedit ile açacağız
sudo gedit /etc/bumblebee/bumblebee.conf
dosyasını açıp aşağıdaki satırı bulunuz,
# (See also the driver-specific sections below)
Driver=

ve aşağıdaki şekilde düzenleyiniz.
# (See also the driver-specific sections below)
Driver=nvidia

Sonra /etc/bumblebee/bumblebee.conf  dosyasında nvidia-current gördüğünüz her yeri nvidia-346 olarak değiştirip dosyayı kaydediniz.

Düzenlemeler sonrasında aşağıdaki komut ile Bumblebee servisini yeniden başlatınız.
sudo service bumblebeed restart

diye anlatılmış sanırım anlamışsındır

MuhbirKedi

@eral teşekkürler. Ayrıca bumblebee kurulu iken nvidia x server settings te hiç ayar veya bir bilgi gözükmüyor ne yapmalıyım?

ata1

nvidia hiç kuramadım  ;D  atı kartım var . bilgisi olan arkadaşlarım sana yardımcı olur

MuhbirKedi

Alıntı yapılan: eral - 03 Kasım 2015 - 18:09:27
nvidia hiç kuramadım  ;D  atı kartım var . bilgisi olan arkadaşlarım sana yardımcı olur
Biliyordum zaten önceden ATI kullandığınızı ama genel anlamda sordum alt satıra geçirmeyi unutmuşum :D

ata1

hem de ne atı kart şimdiye kadar bir kurulumunu göremedim sorunlulardan biri açık kaynakla devam ama linux ile mutluyum yine de  ;D
inadına değil sevdiğimden linux kullanmaya devam

betseg

optirun -b none nvidia-settings -c :8
şeklinde Nvidia ayarlarını düzenleyebilirsiniz

Ayrıca gedit gibi grafiksel programları sudo ile çalıştırırken -H kullanmak daha sağlıklı olacaktır.
Örn
sudo -H gedit dosya

ata1

muhbirkednin yerinde olsam sana nedir bu -H diye sorardım ki bir şey daha öğrenmek için

MuhbirKedi

Alıntı yapılan: betseg - 03 Kasım 2015 - 18:44:30
optirun -b none nvidia-settings -c :8
şeklinde Nvidia ayarlarını düzenleyebilirsiniz

Ayrıca gedit gibi grafiksel programları sudo ile çalıştırırken -H kullanmak daha sağlıklı olacaktır.
Örn
sudo -H gedit dosya
Teşekkürler @betseg fakat ayarlara ulaştığımda terminalde şu çıktıları gördüm;
(nvidia-settings:11560): Gtk-CRITICAL **: _gtk_widget_captured_event: assertion 'WIDGET_REALIZED_FOR_EVENT (widget, event)' failed

(nvidia-settings:11560): Gtk-CRITICAL **: _gtk_widget_captured_event: assertion 'WIDGET_REALIZED_FOR_EVENT (widget, event)' failed

Ayrıca ben nvidia x settings e basınca ayarlar hazır halde gelmesini istiyorum komutu nasıl ekleyeceğiz uygulamaya? Ayrıca O ayarlardan İntel'e geçiş yapamaz mıyım? Ayrıca şu -H nedir?

ata1

Alıntı yapılan: heartsmagic - 02 Kasım 2015 - 15:44:00
sudo -H nautilus /usr/share/applications
ile ilgili dizini yönetici haklarıyla aç. google-earth'a ait dosyayı bul, sağ tıkla düzenle de. exec ile başlayan satırın içeriğini şu şekilde değiştir:
Alıntı Yapenv LC_ALL=tr google-earth

Not: Başka işlerinde aklına gelir de nautilus'u bu şekilde sudo ile açarsan tekrar, mutlaka -H parametresini kullan buradaki gibi.

daha öncede üstadım sana söylemiş neden sormadın sor ki öğrenesin

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

heartsmagic

Konuyu tekrar açtım.

Cevabını alamadığın soru Nvidia Settings meselesi mi?

ls /usr/share/applications/ | grep nvidia

ne diyor?

MuhbirKedi

nvidia-settings.desktop

Alıntı YapAyrıca ben nvidia x settings e basınca ayarlar hazır halde gelmesini istiyorum komutu nasıl ekleyeceğiz uygulamaya? Ayrıca O ayarlardan İntel'e geçiş yapamaz mıyım?

betseg

echo "alias nvconfig='optirun -b none nvidia-settings -c :8'" >> ~/.bashrc
yapıp uçbirime "nvconfig" yazınca Nvidia ayarlarının açılmasını sağlayabilirsiniz (işe yaraması için açıp kapatmanız gerekir). Ayrıca programı uçbirimde optirun veya primusrun ile açmadığınız sürece Nvidia ile değil Intel ile açılır.

MuhbirKedi

Primusrun ile optirun aynı şey mi? Ayrıca verdiğiniz kod işe yaramadı komut bulunamadı diyor.

heartsmagic

source ~/.bashrc
komutundan sonra tekrar dene.

Primusrun Primus için olanı, Optirun Bumblebee için olanı.

MuhbirKedi

Gene olmadı. Benim ekran kartım optimus destekli bumblebee de geçerli oluyor değil mi? Ayrıca Full HD yüksek ayarlarda 45-55 Fps iyi değer mi? No More Room in Hell için.

heartsmagic

MuhbirKedi

emre@emre-Lenovo-Z50-70:~$ grep nvconfig ~/.bashrc
emre@emre-Lenovo-Z50-70:~$ nvconfig
'nvconfig' komutu bulunamadı, şunu mu demek istediniz:
'vconfig' paketinden 'vlan' komutu (main)
nvconfig: komut bulunamadı
emre@emre-Lenovo-Z50-70:~$

İlki boş diğeride göründüğü gibi.

heartsmagic

MuhbirKedi

Alıntı yapılan: heartsmagic - 04 Kasım 2015 - 01:04:32
Şunu uygulamadın mı sen?
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=49359.msg562911#msg562911
Uyguladım ama böyle diyor;
'echo' komutu bulunamadı, şunu mu demek istediniz:
'aecho' paketinden 'netatalk' komutu (universe)
'echo' paketinden 'coreutils' komutu (main)
echo: komut bulunamadı

betseg

Kodu seç kısmı düzgün çalışmıyor forumda. Fareyle düzgünce seçip yapıştır, sonra source ~/.bashrc
nvconfig
ile tekrar denersin. Bundan sonra o uzun komutla değil, "nvconfig" yazarak Nvidia ayarlarına bakabilirsin.

ata1

fare ile de yapmayın oda hata verdi ben de elle yazın bence