Windows 8.1 ve Lubuntu 14.04 64 bit Dual Boot Grub ekranı gelmeme sorunu

Başlatan lacin, 28 Ekim 2015 - 16:15:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

lacin

Merhaba,

Öncelikle bu sorunun genel bir sorun olduğunu bildiğimi ve çözmek için yaptıklarımdan bahsedeyim.
Bios ayarlarına baktığımda sistemin UEFI modunda çalıştığını gördüm. Legacy ile değiştiğimde "Operating System is not found" hatası aldım.Bu nedenle UEFI moduna tekrar çevirdim.Ardından Windows'a giriş yaptım. Disk Yönetimi'nden Lubuntu için 100 GB disk ayırdım.Bootable USB'mi takıp yeniden başlattım.Kurulumu başarıyla bitirdim.İlk açılışta Grub ekranı geliyordu.Lubuntu'ya sorunsuz giriş yaptım. Daha sonra ki açılışta Windows'u seçtim ve bir daha Grub ekranı gelmedi. Sorunu araştırdım ve Boot Repair barındıran bir bootable usb daha hazırladım. Wiki'de bahsedilen yönergeleri uygulayarak işlemi bitirdim.Grub ekranını tekrar gördüm.Fakat Windows'u seçince yine Grub ekranı gitti. Bios ayarlarında Secure Boot disable modunda.Windows tarafında Easy BCD indirdim. Fast Boot'u kapattım ve Easy BCD kullanarak Lubuntu'yu ekledim. Yeniden başlattığımda Windows'un seçme ekranında Lubuntu geldi.Fakat tıkladığımda Lubuntu'yu başlatamadı ve hata verdi. Hatayı tam hatırlamıyorum fakat Lubuntu'yu bir Windows işletim sistemi gibi açmaya çalışıyordu sanırım.
Wiki sayfasını inceledim.Bootable Lubuntu USB ile Try Lubuntu seçeneğine girdim.
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Grub_%C3%B6ny%C3%BCkleyicisini_onarmak

Adresindeki 4. adımı uygulamaya çalıştım.
"grub-install /dev/sda" adımında şu hatayı aldım.
"/usr/lib/grub/i386-pc/modinfo.sh doesn't exist"

Tek istediğim sorunsuz bir dual boot. :)
Bu sorunu nasıl çözebilirim?
Teşekkürler.

neynefes

Öncelikle easybcd bizim tarafta sıkıntı çıkartıyor. Onu kaldırın. Fastboot'u kapatmışsınız zaten. Boot-repair başlığındakileri tekrar uygulayın. Elinizdeki USB ile canlı olarak  başlatın ve deneyin eğer grub yine kaybolursa tekrar değerlendiririz. Ayrıca boot-repair bittiğinde program size bir URL verir o  kaydıda buraya geçin. Ben uefi sistemimde grub'la sıkıntı yaşıyorum surekli bu yüzden refind kullanıyorum olmadı alternatifleri deneriz..

lacin

Boot Repair'i tekrar ettim dediğiniz gibi.Grub ekranı yine gelmedi.
Bahsettiğiniz link burada.
http://paste.ubuntu.com/12989653/

neynefes

Bios üzerinden önceliği linux'e verir misiniz? Öncelik windows'ta görünüyor haliyle grub'a ulaşamıyorsunuz.

lacin

Biosta oyle bir secenek yok malesef. Usb,external device gibi onceligi belirleyebiliyorum sadece

neynefes

lacin

Malesef oyle bir secenek yok. Bilgisayarim Sony Vaio SVE1513Y1ESI

ata1

grub kurulumunu doğru alana yaptığınızdan emin misiniz bazı arkadaşlarımız usb içine yapıyor sonra açılış da usb gerekiyor .
bu şekilde bir hata olmadığına emin misiniz .yani grub /dev/sda içine kurulduğundan emin miyiz
EDİT :ayrıca windows doğru şekilde kapatılmazsa direk windows açılır kapandığı sanılan windows aslında uyku moduna geçer

neynefes

sda2'ye kurulmuş gösteriyor sanırım. Yoruldum iyice sakin kafayla tekrar bakacağım çıktıya :) kusura bakmayın.

lacin

Bataryayi cikardim ve tekrar denedim. Guc tamamen kesildiginde tam olarak kapanmis olur heralde. Sonuc ayni.
Boot repair usb yi tekrar taktim. Advanced options->grub location bolumunde "seperate /boot/efi partition"  sda2 secili.

/dev/sda icinde olmali deiginiz icin orayi sectim. Apply dedigimde bu uyari cikti.
"Gpt detected. Please create a bios-boot partition. (>1 mb, unformatted filesystem,bios_grub flag).this can e performed via tools such as Gparted. Then try again.
Alternatively, you can retry after activating the [ seperate /boot/efi partition:] option.

ata1

disk bölümlerinin çıktısını aktara bilirmisin sanırım uefı olan kısımda sen bıos olarak grub kurmayı deniyorsun
şunu baştan sona okuyun bence hatayı bulacaksınız
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=UEFI_modunda_Ubuntu_kurulumu

lacin

http://paste.ubuntu.com/12989653/
Bu linkte disk bolumleri bulunuyor.

Belirttiginiz linki konuyu acmadan once okumustum. Tekrar test ettim. Herhangi bir cozum elde edemedim malesef.
Sabit disk EFI modunda.
Asagidaki kodun terminal ciktisina bakabilirsiniz.
sudo fdisk -l

WARNING: GPT (GUID Partition Table) detected on '/dev/sda'! The util fdisk doesn't support GPT. Use GNU Parted.

Disk /dev/sda: 750.2 GB, 750156374016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 91201 cylinders, total 1465149168 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disk identifier: 0x00000000

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1               1  1465149167   732574583+  ee  GPT
Partition 1 does not start on physical sector boundary.

Disk /dev/sdb: 4099 MB, 4099932160 bytes
3 heads, 2 sectors/track, 1334613 cylinders, total 8007680 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0xf8b34d91

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1   *         728     8007679     4003476    b  W95 FAT32

ata1

grub sda2 ye kurulu görünüyor yanılmıyorsam efi için ayrı bölüm olmalıydı .yanılıyorsan arkadaşlarım düzeltsin

sda2: __________________________________________________________________________

File system:       vfat
    Boot sector type:  Windows 8/2012: FAT32
    Boot sector info:  No errors found in the Boot Parameter Block.
    Operating System: 
    Boot files:        /boot-sav/MokManager.efi /boot-sav/grubx64.efi
                       /boot-sav/shimx64.efi /EFI/Boot/bootx64.efi
                       /EFI/ubuntu/MokManager.efi /EFI/ubuntu/grubx64.efi
                       /EFI/ubuntu/shimx64.efi
                       /EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
                       /EFI/Microsoft/Boot/bootmgr.efi
                       /EFI/Microsoft/Boot/memtest.efi

lacin

Lubuntu da kisisel bir verim yok. Tekrar kurulum yapabilirim. Sadece yeni kurulumda izlemem gereken yolu soylerseniz sanirim daha hizli cozume ulasacagiz. 1MB boyutunda biosflag olusturmalimiyim. Cunku gparted ilede erisemiyorum suan.

ata1

lacin

Videodaki gibi aynen ilerledim.Yanlış yaptığım birşeyi farkettim. Partition oluştururken /dev/sda5 yani Lubuntu için oluşturduğum partition'a tıklayıp install diyordum.Videoda /dev/sda'ya install ediliyor. Bu şekilde denedim fakat şimdi de yükleme esnasında böyle bir hata aldım.

The 'grub-efi-amd64-signed' package failed to install into /target/. Without the GRUB boot loader, the installed system will not boot.

Edit: Oluşturduğum partition'u tekrar düzenledim. Bir adet biosgrub tipinde partition daha oluşturdum.Tekrar yüklemeyi denedim aynı hatayı aldım.

Edit2: An itibariyle yeni kurulum yapamıyorum. Belirttiğim hata her seferinde çıkıyor.

heartsmagic

sda2 EFI bölümü, onu silme neticede Lubuntu ile de kullanabiliyor olman lazım.
Şimdi, sen Lubuntu'yu hangi bölüme kuruyorsun, Grub'u hangi bölüme kuruyorsun? Lubuntu bir bölüme kurulmalı ancak Grub bir bölüme değil diskin tamamına kurulmalı. Ondan sonra da Boot-Repair ile mesele düzeltiliyordu yanlış hatırlamıyorsam.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

lacin

Alıntı yapılan: heartsmagic - 29 Ekim 2015 - 00:01:15
sda2 EFI bölümü, onu silme neticede Lubuntu ile de kullanabiliyor olman lazım.
Şimdi, sen Lubuntu'yu hangi bölüme kuruyorsun, Grub'u hangi bölüme kuruyorsun? Lubuntu bir bölüme kurulmalı ancak Grub bir bölüme değil diskin tamamına kurulmalı. Ondan sonra da Boot-Repair ile mesele düzeltiliyordu yanlış hatırlamıyorsam.

sda5 bölümüne Lubuntu'yu kuruyorum. Grub'u kurulum esnasında ayrıca nasıl kuruyoruz anlayamadım. Ayrı bir partition mu oluşturuyoruz?
Daha sonra Boot Repair açınca sda2'ye grubu yüklüyor.Fakat işe yaramadı. /dev/sda altına yüklemesini istediğimde ise aşağıdaki hatayla karşılaşıyorum.
Gpt detected. Please create a bios-boot partition. (>1 mb, unformatted filesystem,bios_grub flag).this can e performed via tools such as Gparted. Then try again.
Alternatively, you can retry after activating the [ seperate /boot/efi partition:] option.

betseg

/dev/sda'ya kur diyince diskler bozulmuş olabilir.
sudo parted -l
Çıktısı alabilir mıyız?
(fdisk demememin sebebi, onun GPT ile düzgün çalışmaması)

lacin

Alıntı yapılan: betseg - 29 Ekim 2015 - 10:14:53
/dev/sda'ya kur diyince diskler bozulmuş olabilir.
sudo parted -l
Çıktısı alabilir mıyız?
(fdisk demememin sebebi, onun GPT ile düzgün çalışmaması)

Buyrun asagidaki gibi.

Model: ATA TOSHIBA MQ01ABD0 (scsi)
Disk /dev/sda: 750GB
Sector size (logical/physical): 512B/4096B
Partition Table: gpt

Number  Start   End    Size    File system     Name                          Flags
1      1049kB  316MB  315MB   ntfs            Basic data partition          hidden, diag
2      316MB   420MB  105MB   fat32           EFI system partition          boot
3      420MB   555MB  134MB                   Microsoft reserved partition  msftres
4      555MB   643GB  642GB   ntfs            Basic data partition          msftdata
5      643GB   743GB  101GB   ext4
6      743GB   747GB  4096MB  linux-swap(v1)

Model: Generic Flash Disk (scsi)
Disk /dev/sdb: 4100MB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos

Number  Start  End     Size    Type     File system  Flags
1      373kB  4100MB  4100MB  primary  fat32        boot

Error: /dev/zram0: unrecognised disk label                               

Error: /dev/zram1: unrecognised disk label                               

Error: /dev/zram2: unrecognised disk label                               

Error: /dev/zram3: unrecognised disk label                               

Error: /dev/zram4: unrecognised disk label                               

Error: /dev/zram5: unrecognised disk label                               

Error: /dev/zram6: unrecognised disk label                               

Error: /dev/zram7: unrecognised disk label               

betseg

UEFI sistemlerinde boot dosyaları ESP (EFI System Partition) adı verilen bir bölümde durur. Sizde bu bölüm sda2'ymiş. Bence sda2'de Ubuntu ve GRUB'la ilgili her şeyi silip tekrar kurmak en sağlıklı hareket olur.

lacin

Alıntı yapılan: betseg - 29 Ekim 2015 - 13:47:53
UEFI sistemlerinde boot dosyaları ESP (EFI System Partition) adı verilen bir bölümde durur. Sizde bu bölüm sda2'ymiş. Bence sda2'de Ubuntu ve GRUB'la ilgili her şeyi silip tekrar kurmak en sağlıklı hareket olur.

Windows dosyalarına dokunmadan ubuntu ve grub ile ilgili herşeyi nasıl silebilirim?

betseg

Şu anda mobil olarak yazıyorum, net bir şey söyleyemem şu an.

lacin

Araştırıp ESP'yi B: diski diye atadım ve içerisine ulaştım.Ana dizinde EFI ve boot-sav diye iki klasör bulunuyor.

EFI içeriside aşağıdaki gibidir.

w01ky

Arkadaşım lubuntuyu yeniden kurmak önemli değil demişsin..konuyu okudum başım döndü.Sen yeniden lubuntuyu kur.kurarken sana soruyor"lubuntuyu sil ve yeniden yükle de"sorunun hallolsun.hdd yi çok parçalamışsın 1 keresinde 3 parçaya böldüğüm bir hdd bir sürü sıkıntı çıkarttı"desteklemiyordu herhalde."..<Birde tavsiye olarak hdd nin markası western yada seagate se orjınal fabrıkasyon backdoor yazılımla geldıği söylenmekte.""SSD lere bakmanızı öneririm..128GB saniyede 500mb okuma yazma+150tl ye alınabilir"">