Öğrenci Adama En Uygun Dağıtım Linux mint

Başlatan emincan, 25 Ekim 2015 - 20:46:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

emincan

Linux Mint, Ubuntu ve Debian temel alınarak geliştirilen, masaüstü kullanıcılarına yönelik bir Linux dağıtımıdır. Linux Mint, "güçlü ve kullanımı kolay hem de modern, şık bir işletim sistemi" olmayı hedeflemektedir.

Pratik bilgiler: Geliştirici(ler), İşletim sistemi ailesi ...
Linux Mint, DistroWatch sitesinde, sayfası en çok tıklanan dağıtımlar listesinde 2011 yılından beri birinci sırada yer almaktadır. Linux Mint web sitesinde, Linux Mint'ın, Windows, MacOSX ve Ubuntu işletim sistemlerinden sonra dünyada en çok kullanılan 4. masaüstü işletim sistemi olduğu ifade edilmektedir.

Ana sürüm olarak, bizzat Linux Mint ekibi tarafından geliştirilen Cinnamon masaüstü ortamı ile MATE masaüstü ortamını içeren sürümleri yayınlamaktadır. Ayrıca KDE ve Xfce masaüstü ortamlarını içeren sürümleri de seçenek olarak sunulmaktadır.

Ubuntu daha çok ABD yasaları gereğince, Debian ise GNU felsefesi nedeniyle; Java, Adobe Flash MP3, DVD, DivX, Flash gibi ortamları kullanabilmek için gereken ancak lisans kısıtlamalarına sahip eklentileri kurulum dosyasında bulundurmazken Linux Mint, kullanıcılara söz konusu eklentileri içeren ve içermeyen iki ayrı sürüm sunmaktadır. Bahsedilen eklentileri içermeyen sürümü temin eden kullanıcılar da isterlerse Linux Mint kurulumu esnasında ilgili seçeneği işaretleyerek söz konusu paketleri İnternetten indirerek yükleyebilirler, ayrıca kurulumdaki bu aşamayı atlayan kullanıcılar da söz konusu ekletnileri daha sonra paket depoları üzerinden birkaç tıkla indirip yükleyebilirler.

Tasarı
Dağıtımın ilk sürümü 27 Ağustos 2006'da yayınlanmıştır. Teknik olarak Ubuntu'nun paket kaynaklarını bundan başka kendileri tarafından değişiklik içeren ek paketleri kullanmaktadır.

Geliştiricileri, Ubuntu tabanının terk edip Debian tabanına geçme amacıyla 7 Eylül 2010'da Debian tabanlı ve Ubuntu'dan bagımsız bir sürüm olan Linux Mint Debian Edition'ı (LMDE) duyurmuşlardır.

LMDE'nin Cinnamon ve Mate Masaüstü ortamlarını içeren 32 ve 64 bitlik güncel ISO kalıpları Mart 2013 tarihinde yayınlanmıştır. LMDE'nin Ocak 2014 itibari ile Güncelleme Paketi 8. sürümü test depolarına alınmıştır.  Linux Mint Debian Edition 2014.03 kararlı sürümü 3 Mart 2014 tarihinde duyurulmuştur.

LMDE 2. sürümü Betsy ile birlikte Debian testing tabanından, Debian stable tabanına geçmiştir. Böylece bu sürümle birlikte LMDE yarı yuvarlanan yapısını kaybederek, LTS sürüm özelliği kazanmıştır. LMDE 2 Betsy'nin Cinnamon ve Mate masaüstü sürümlerini içeren ISO dosyaları 10 Nisan 2014 tarihinde yayınlanmıştır.

Özellikler
Linux Mint, büyük ölçüde açık kaynak ve özgür yazılımlardan oluşmaktadır. Bununla birlikte MP3, DVD, DivX, Adobe Flash ve Java oynatmak için gerekli bazı sahipli lisanslara sahip kodlayıcı-kodçözücüler hazır yüklü indirilebilir. Linux Mint web sitesinde "Download" bölümünde görülebileceği üzere kullanıcılara; söz konusu sahipli eklentileri içeren ve içermeyen iki ayrı sürüm sunar.  Linux Mint, öntanımlı olarak sahipli herhangi bir sürücü içermez.
Ana sürüm olarak, bizzat Linux Mint ekibi tarafından geliştirilen Cinnamon masaüstü ortamı ile MATE masaüstü ortamını içeren sürümleri yayınlamaktadır.[3][9] Ayrıca KDE ve Xfce masaüstü ortamlarını içeren sürümleri de seçenek olarak sunulmaktadır. Cinnamon; geleneksel bilgisayar masaüstü kullanımı ön plana çıkaran, özelleştirilebilirliği yüksek, sade ve esnek bir masaüstü ortamı olarak tanımlanabilir. Cinnamon, GNOME-3'den çatallanarak geliştirilmeye başlanmıştır. MATE ise Gnome-2'den çatallanarak geliştirilen bir masaüstü ortamıdır.
Yazılım Yöneticisi, Güncelleme Yöneticisi, Ana Menü, Dil Yöneticisi, Sürücü Yöneticisi, Giriş Ekranı (MDM) Yöneticisi, Yedekleyici gibi kendine özgü çeşitli araç ve yazılımlar içerir.
Ubuntu yazılım depolarını kullanır. Ubuntu paket depoları ile uyumludur.
Topluluk
Linux Mint uluslarası alanda geniş bir katkıcı topluluğa sahiptir. Tamamen gönüllülerden oluşan geliştirici ağı ve yine gönüllülerin kurduğu yerel destek siteleri ile yerel dillerde destek verilmekte ve tercüme çalışmalarına katılım sağlanmaktadır.

Türkiye Topluluğu
Linux Mint Türkiye çatısı altında Mint kullanıcılara ve kullanıcı adaylarına Forum sayfası üzerinden Türkçe destek verilmektedir.

Linux Mint Türkiye çatısı altında 2010 - 2013 yılları arasında ROOT isimli bir e-dergi projesi yürütülerek yayınlandı. ROOT'un ilk sayısı 5 haziran 2010 tarihinde yayınlandı. Root, son olarak 11. sayısını yayımlamış ve bu sayı ile yayım hayatına son vermiştir.

Türkiye Topluluğunca yapılan çeviri çalışmaları sonucunda %100 Türkçe Linux Mint araçları desteği sağlanmış durumdadır.[13]

Sürümler
Başlangıçta Linux Mint herhangi bir sürüm döngüsünü takip etmemiştir. 5. sürümden itibaren Ubuntu'nun 6 aylık sürüm döngüsü takip edilmiştir.

Çünkü Windows virüslerini geçirmez, ücretsizdir, bütün codeclerle gelir.       Benimle aynı düşüncede olmayanlara saygı duyarım  bunu lise öğrencileri için yazdım.

neynefes

Başlık çok hoşuma gitti :) Mint'i burada tanıtma amacınız nedir? Popüler ubuntu turevlerindendir. Severek gelişmelerini takip ediyoruz :)

emincan

@neyfenes  Liseliler ve çocuklar ile halkımız tanısın diye yazdım.

neynefes

Hımm.. Peki @emincan, halkımız ve forumumuz adına sana teşekkür ediyorum.

alquirel

Lise öğrencisi olmanın farklılıklarını ve Mint'in bu farklılıklara diğer Linux dağıtımlarından nasıl daha üstün cevap verdiğini de yazarsan başlık amacına daha uygun hale gelmiş olur.

D@bbe

bu konuyu Linux ne bilmeyenlerin olduğu forumlarda açman gerek... burada çok fazla etkili olamaz...

poʍǝɹǝd bʎ ɔɐspǝɹ˙˙˙

ata1

bu formda linux seçimlerini yapmış insanlar var .Çok etkili olmaz bu konu burada ,zaten linux kullanan ve bir noktaya gelmiş insanlar .
bu forumdakiler en azından birkaç linux denemiş kişler olduğunu düşünmekteyim .yine de  emeğine teşekkür ederiz

eronis

Aslında ilginç ve eğlenceli bir başlık olmuş. Birkaç foruma kopyala-yapıştır yapmanı tavsiye ederim :)
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

esat


Reverser

@esat, Wubi desteğini kesti normal kurulum öneriyoruz.

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4



esat

Normal kurulum nasıl yapayim ? Mesela ubuntu indirdim diyeli. Winrar olarak gözüküyor ve sonrasında nasıl yol gösterin lütfen  nerden indireyim usb için winto flash programını mi kullanayim . Hiç anlamadim linux tan . İlk defa yukleyecegim bilgim sıfır.