Ubuntu Donma Problemi

Başlatan maviuan, 20 Ekim 2015 - 23:45:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

maviuan

Merhaba arkadaşlar,

1 günlük taze linux kullanıcısıyım. Windows'un yanına Ubuntu kurdum ve diskte yaklaşık 50 gb yer ayırdım.

Kurulum sorunsuz tamamlandı. Fakat bugün kullanırken, yarım saatte  3 kere dondu. Bu donma olayı ani kasmalar şeklinde olmuyor, tamamen donma şeklinde gerçekleşiyor.

Yani herhangi bir kısayol çalıştıramıyorum ve hiç bir komut işlemiyor.Dolayısıyla kasa üzerinden reset atmak zorunda kalıyorum.

Yardımcı olacak arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.

1.Kod Çıktısı
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti     
Aşağıdaki YENİ paketler kurulacak:
  mesa-utils
0 paket yükseltilecek, 1 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 8 paket yükseltilmeyecek.
34,4 kB arşiv dosyası indirilecek.
Bu işlem tamamlandıktan sonra 133 kB ek disk alanı kullanılacak.
Alınıyor: 1 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty/universe mesa-utils amd64 8.1.0-2 [34,4 kB]
1 sn.'de 34,4 kB alındı (32,8 kB/s)   
Önceden seçili olmayan mesa-utils paketi seçiliyor.
(Veritabanı okunuyor... mevcut 197119 dosya veya klasör yüklü.)
Açılmaya hazırlanan .../mesa-utils_8.1.0-2_amd64.deb ...
mesa-utils (8.1.0-2) paketi açılıyor ...
man-db (2.6.7.1-1ubuntu1) için tetikleyiciler işleniyor ...
mesa-utils (8.1.0-2) ayarlanıyor...

2. Kod Çıktısı
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GK104 [GeForce GTX 760] (rev a1)

3.Kod Çıktısı
direct rendering: Yes
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on NVE4
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_packed_depth_stencil,
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_fog_distance,

4.Kod Çıktısı
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1080, maximum 8192 x 8192
DVI-I-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-D-1 connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 477mm x 268mm
   1920x1080      60.0*+
   1680x1050      59.9 
   1280x1024      75.0     60.0 
   1440x900       59.9 
   1280x960       60.0 
   1280x720       60.0 
   1024x768       75.1     70.1     60.0 
   832x624        74.6 
   800x600        72.2     75.0     60.3     56.2 
   640x480        75.0     72.8     66.7     60.0 
   720x400        70.1 
HDMI-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

MuhbirKedi

Nvidia ekran kartı mı kullanıyorsun? Dur tahmin edeyim Geforce 840 m mi?
Önemli olan para değil, para ile ne yaptığındır, en iyi zenginlik ise gönül zenginliğidir. ;)

maviuan

Alıntı yapılan: MuhbirKedi - 20 Ekim 2015 - 23:47:27
Nvidia ekran kartı mı kullanıyorsun? Dur tahmin edeyim Geforce 840 m mi?

Evet nvidia ekran kartı kullanıyorum.

Marka ve Model: Asus Gtx 760.

MuhbirKedi

Nvidia'da böyle sorunlar oluyor. Bendede aynı sorun var Ctrl+Alt+F1 yap sonra da Ctrl+Alt+F7 yaparsan donmanın kalktığını göreceksin. Ayrıca mouseyi ekranın en üstündeki araç çubuğuna götürdüğünde mouse kayboluyor mu yada uyku moduna aldıktan sonra tekrar bilgisayarını açınca karşına simsiyah bir ekran geliyor mu?
Önemli olan para değil, para ile ne yaptığındır, en iyi zenginlik ise gönül zenginliğidir. ;)

ata1

MuhbirKedi

wget http://us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86_64/352.55/NVIDIA-Linux-x86_64-352.55.run
chmod +x NVIDIA-Linux-x86_64-352.55.run

ed 's/quiet/quiet nouveau.modeset=0/g' -i /etc/default/grub
update-grub
reboot

ata1

Alıntı yapılan: MuhbirKedi - 20 Ekim 2015 - 23:56:48
wget http://us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86_64/352.55/NVIDIA-Linux-x86_64-352.55.run

Ben bu driver sürümünü kullanıyorum. Sorun Nvidia!dan kaynaklanıyor. Arkadaşla beraber Nvidia!ya sorunu report edeceğiz. Nvidia pek linux ile ilgilenmiyordu sağolsun SteamOS çıkınca ilgilenmeye başladı.
yardımcı olacaksan tamam fakat sorunu yorumlar ile çözemeyiz .konuda nekadar az ve öz yardım olursa arkadaşımızın o kadar az kafası karışır

MuhbirKedi

Alıntı yapılan: eral - 20 Ekim 2015 - 23:59:02

Ben bu driver sürümünü kullanıyorum. Sorun Nvidia!dan kaynaklanıyor. Arkadaşla beraber Nvidia!ya sorunu report edeceğiz. Nvidia pek linux ile ilgilenmiyordu sağolsun SteamOS çıkınca ilgilenmeye başladı.
yardımcı olacaksan tamam fakat sorunu yorumlar ile çözemeyiz .konuda nekadar az ve öz yardım olursa arkadaşımızın o kadar az kafası karışır

Kafa karıştıracak bir şey söylemedim ki. Sadece olanları söyledim.

maviuan

Alıntı yapılan: MuhbirKedi - 20 Ekim 2015 - 23:52:28
Nvidia'da böyle sorunlar oluyor. Bendede aynı sorun var Ctrl+Alt+F1 yap sonra da Ctrl+Alt+F7 yaparsan donmanın kalktığını göreceksin. Ayrıca mouseyi ekranın en üstündeki araç çubuğuna götürdüğünde mouse kayboluyor mu yada uyku moduna aldıktan sonra tekrar bilgisayarını açınca karşına simsiyah bir ekran geliyor mu?

Maalesef, donduğunda bu dediğinizi denemiştim. Ctrl+Alt+F1 yaptığımda mouse imleci yok oluyor, Ctrl+Alt+F7 yaptığımda mouse imleci geri geliyordu.Başka herhangi bir değişiklik olmuyordu.

Alıntı yapılan: eral - 20 Ekim 2015 - 23:52:46
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=33412.0

Teşekkürler, ilk mesajı güncelledim.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 21 Ekim 2015 - 00:12:04

ed 's/quiet/quiet nouveau.modeset=0/g' -i /etc/default/grub
update-grub
reboot

Bu yazdıklarınız tam olarak nedir hocam ? Linux'de çok yeniyim.

MuhbirKedi

Onları ctrl+alt+T yaparak sırayla gireceksin. Oranın adı da Terminal. Yani Windows'ta ki cmd konsolu gibi. onları kopyalayıp yapıştır ve dene bakalım. Ayrıca yetki gerektiren komutlar için başına sudo koyuyoruz daha sonra enterleyip şifremizi giriyoruz. Pardon ikinci kodu yanlış yazdım galiba kusura bakma.

maviuan

Alıntı yapılan: MuhbirKedi - 21 Ekim 2015 - 00:29:55
Onları ctrl+alt+T yaparak sırayla gireceksin. Oranın adı da Terminal. Yani Windows'ta ki cmd konsolu gibi. onları kopyalayıp yapıştır ve dene bakalım. Ayrıca yetki gerektiren komutlar için başına sudo koyuyoruz daha sonra enterleyip şifremizi giriyoruz. Pardon ikinci kodu yanlış yazdım galiba kusura bakma.

Teşekkürler fakat şuan tekrar donma sorunu yaşadığım için windows'a geçtim. Tekrardan linux'e döndüğümde deneyeceğim.
Nedense bana daha farklı bir çözümü olacak gibi geliyor.

MuhbirKedi

Alıntı yapılan: maviuan - 21 Ekim 2015 - 00:31:42

Teşekkürler fakat şuan tekrar donma sorunu yaşadığım için windows'a geçtim. Tekrardan linux'e döndüğümde deneyeceğim.

Terminale sudo apt-get install nvidia-355 yaz şifreni gir, e ye bas. Bilgisayarını yeniden başlat. Sistem ayarlarına gel, yazılım ve güncelleştirmeyi seç sonra ek sürücülere gel. Oradan 355 li olanı seç.
Ayrıca sen grub boot menüsü mü kullanıyorsun?

maviuan

Alıntı yapılan: MuhbirKedi - 21 Ekim 2015 - 00:39:59
Alıntı yapılan: maviuan - 21 Ekim 2015 - 00:31:42

Terminale sudo apt-get install nvidia-355 yaz şifreni gir, e ye bas. Bilgisayarını yeniden başlat. Sistem ayarlarına gel, yazılım ve güncelleştirmeyi seç sonra ek sürücülere gel. Oradan 355 li olanı seç.
Ayrıca sen grub boot menüsü mü kullanıyorsun?

10 dakika içinde yapacağım dediklerinizi. Grub Boot menüsünden kastınız nedir bilmiyorum hocam.
Eğer kastınız işletim sistemi seçme aşamasındaki görüntüyse, evet görüntü şuna benziyor.

[eklenti yönetici tarafından silindi]

ata1

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=41898.0
ekran kartınızı kuracaksanız  buradan sürümünüze uygun adımdan devam etmenizi önericem

maviuan

Alıntı yapılan: eral - 21 Ekim 2015 - 00:52:51
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=41898.0
ekran kartınızı kuracaksanız  buradan sürümünüze uygun adımdan devam etmenizi önericem

Hocam yanlış anlamayın, fakat windows'tan geçiş yapan bir kullanıcının kafasının karışmaması imkansız.

Bir arkadaş şu komutları yaz diyor, siz başka bir yerden devam etmemi öneriyorsunuz.

Problemin tek çözümü yok mudur ? Yoksa deneme yanılma ile hangi çözüm işe yarar ona mı bakıyoruz. Biraz daha detay verirseniz inanın çok mutlu olacağım.

ata1

@heartsmagic üstadımı beklemen  en doğrusu olur gibime geliyor

maviuan

Alıntı yapılan: eral - 21 Ekim 2015 - 01:00:17
@heartsmagic üstadımı beklemen  en doğrusu olur gibime geliyor

Tamamdır hocam, linux konusunda uzman arkadaşların fikirlerini öğrenmek bence de daha faydalı olacaktır.

heartsmagic

@MuhbirKedi, Nvidia'nın tümden Linux üzerinde sorunlu olduğunu söyleyebilmen için tüm Nvidia modellerini kullanman gerekiyor. Sanırım böyle bir durum yoktur? Elbette kendi modelin için yorum yapabilirsin, ancak genelleme yapma lütfen. Örneğin ben kendi makinemi sorunsuz bir şekilde kullandığım için bir Nvidia sahibi olarak söylediğin şeyi çürütmüş oluyorum. Benim gibi binlerce kullanıcı da sanırım işi sağlamlaştırıyor.

@maviuan, sorun tam olarak nedir şıp diye çözmemiz mümkün değil. Fakat Nvidia sürücülerin kurulu olmadığı için önce oradan bir yürüyelim.
http://www.geforce.com/drivers/results/92826

Kart bilgilerine baktığımızda son Nvidia sürücülerinin kartına destek verdiğini görüyoruz.
Yazılım ve Güncelleştirmeler uygulamasını aç, Ek Sürücüler sekmesine gel. Orada sana ilk sırada bir sürücü tavsiye edecektir, ona tıkla ve kur sonra sistemi yeniden başlat.

Eğer olur da masaüstüne kadar gelemezsen, ctrl+alt+f1 veya f2 ile uçbirime düşer, kullanıcınla giriş yapar (parolan yazarken görünmez) şunları yaparsın:

sudo apt-get purge nvidia*
sudo rm -f /etc/X11/xorg.conf
sudo reboot

Eğer sorun olmaz ve sistem açılırsa şu komutun çıktısını buraya geçersin:
glxinfo | grep render
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

maviuan

Alıntı yapılan: heartsmagic - 21 Ekim 2015 - 01:05:28
@MuhbirKedi, Nvidia'nın tümden Linux üzerinde sorunlu olduğunu söyleyebilmen için tüm Nvidia modellerini kullanman gerekiyor. Sanırım böyle bir durum yoktur? Elbette kendi modelin için yorum yapabilirsin, ancak genelleme yapma lütfen. Örneğin ben kendi makinemi sorunsuz bir şekilde kullandığım için bir Nvidia sahibi olarak söylediğin şeyi çürütmüş oluyorum. Benim gibi binlerce kullanıcı da sanırım işi sağlamlaştırıyor.

@maviuan, sorun tam olarak nedir şıp diye çözmemiz mümkün değil. Fakat Nvidia sürücülerin kurulu olmadığı için önce oradan bir yürüyelim.
http://www.geforce.com/drivers/results/92826

Kart bilgilerine baktığımızda son Nvidia sürücülerinin kartına destek verdiğini görüyoruz.
Yazılım ve Güncelleştirmeler uygulamasını aç, Ek Sürücüler sekmesine gel. Orada sana ilk sırada bir sürücü tavsiye edecektir, ona tıkla ve kur sonra sistemi yeniden başlat.

Eğer olur da masaüstüne kadar gelemezsen, ctrl+alt+f1 veya f2 ile uçbirime düşer, kullanıcınla giriş yapar (parolan yazarken görünmez) şunları yaparsın:

sudo apt-get purge nvidia*
sudo rm -f /etc/X11/xorg.conf
sudo reboot

Eğer sorun olmaz ve sistem açılırsa şu komutun çıktısını buraya geçersin:
glxinfo | grep render

Çok teşekkür ederim.

Kurulumdan sonra yeniden başlattım. Yeniden başlarken ekranda değişik bir kaç şey yazdı ve 10 saniye sonra pc açıldı.

Çıktı şu şekilde:
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: GeForce GTX 760/PCIe/SSE2
    GL_ARB_compute_variable_group_size, GL_ARB_conditional_render_inverted,
    GL_KTX_buffer_region, GL_NVX_conditional_render, GL_NVX_gpu_memory_info,
    GL_NV_compute_program5, GL_NV_conditional_render,
    GL_NV_path_rendering, GL_NV_pixel_data_range, GL_NV_point_sprite,
    GL_ARB_compute_variable_group_size, GL_ARB_conditional_render_inverted,
    GL_KTX_buffer_region, GL_NVX_conditional_render, GL_NVX_gpu_memory_info,
    GL_NV_compute_program5, GL_NV_conditional_render,
    GL_NV_path_rendering, GL_NV_pixel_data_range, GL_NV_point_sprite,

heartsmagic

Tamam, şu an Nvidia'nın sahipli sürücülerine geçmiş görünüyorsun. Kafan karışabilir diye ufak bir bilgi verelim. Linux tarafında Nvidia ve ATI gibi üreticilerin iki farklı sürücüsü oluyor. Öncesinde kullandığın sürücü açık kaynaklı olan yani gönüllüler tarafından geliştirilen sürücüydü. Şu an kurduğumuz ise Nvidia'nın dağıttığı kapalı olan sürücü. Bu nedenle ismi "sahipli" sürücü, sahibi Nvidia yani. Bazılarımız bu sürücüleri tercih eder, diğerlerimiz açık kaynaklı sürücüleri. Örneğin ben uzunca bir süredir sahipli sürücü kurmuyorum, ihtiyaç hissetmiyorum çünkü.

Sende ise donma sorununun açık kaynaklı sürücü ve kartınla ilgili bir sorun nedeniyle olabileceğini düşündük ve sahipli sürücüleri kurdurduk. Bir süre böyle kullanmayı dene ve gözlemle. Eğer aynı sorun olursa başlığa güncelleme geçersin, bakınmaya çalışırız.

maviuan

Alıntı yapılan: heartsmagic - 21 Ekim 2015 - 01:26:51
Tamam, şu an Nvidia'nın sahipli sürücülerine geçmiş görünüyorsun. Kafan karışabilir diye ufak bir bilgi verelim. Linux tarafında Nvidia ve ATI gibi üreticilerin iki farklı sürücüsü oluyor. Öncesinde kullandığın sürücü açık kaynaklı olan yani gönüllüler tarafından geliştirilen sürücüydü. Şu an kurduğumuz ise Nvidia'nın dağıttığı kapalı olan sürücü. Bu nedenle ismi "sahipli" sürücü, sahibi Nvidia yani. Bazılarımız bu sürücüleri tercih eder, diğerlerimiz açık kaynaklı sürücüleri. Örneğin ben uzunca bir süredir sahipli sürücü kurmuyorum, ihtiyaç hissetmiyorum çünkü.

Sende ise donma sorununun açık kaynaklı sürücü ve kartınla ilgili bir sorun nedeniyle olabileceğini düşündük ve sahipli sürücüleri kurdurduk. Bir süre böyle kullanmayı dene ve gözlemle. Eğer aynı sorun olursa başlığa güncelleme geçersin, bakınmaya çalışırız.

Detaylı bilgilendirme için teşekkür ederim.

Bu şekilde kullanmaya devam edeyim. Zaten eğer problem olacaksa 1-2 gün içinde kendini gösterir.

maviuan

@heartsmagic

Selamlar,

Tamamen herşeyin kilitlendiği donma problemini tekrar yaşamadım.Fakat kısa süreli değişik donma problemleri oluyor.Mesela chrome'dayken bir anda hareketsiz bir şekilde kalıyor ekran bazen. O anda mouse hareket ediyor ama mousela tıklama işlemlerim aktif olmuyor. Sol taraftaki kısayolların olduğu menüden herhangi bir program acabiliyorum o anda. O da donmuş yada çalışıyor oluyor değişiyor yani.

Ayrıca bir de pc açılırken siyah ekranda şu hatayı alıyorum. 10 saniye sonra pc açılıyor.

Hata: "ACPI PCC probe failed"

Hocam bu kadar hata ve sorun ile karşılaşmam normal mi ? Yani ben mi bir yerlerde hata yapıyorum. Sürekli bir problem var. Bana özgü birşey mi yoksa yeni kuran herkes bu problem aşamasından geçiyor mu ?

Yine ekran kartı problemi bu yeni donmaların sebebi olabilir diye düşünüyorum.

ata1

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=47233.msg542680#msg542680
ACPI PCC probe failed ve benzeri hataların güncelleme ile düzeleceği ve önemli olmadığını belirtmişler

maviuan

Alıntı yapılan: eral - 22 Ekim 2015 - 17:20:35
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=47233.msg542680#msg542680
ACPI PCC probe failed ve benzeri hataların güncelleme ile düzeleceği ve önemli olmadığını belirtmişler

Tamamdır hocam o zaman bu konuyu es geçeyim. Diğer kasma olayı için de uzman arkadaşın fikrini almak isterim.

heartsmagic

Öncelikle bu hatalar elbette normal değil. Çoğumuzda böyle sorunlar yok, fakat arada sorunların yaşandığı da bir gerçek.
Chrome haricinde farklı bir tarayıcı ile gözlemleyebilir misin bir süre?
Bir de, donma anı Flash ağırlıklı veya video içeren siteler açıkken mi oluyor?