[Çözüldü] Ubuntulu Laptop Çok Isınıyor! (Nvidia Optimus Sebebiyle)

Başlatan ankyra, 25 Eylül 2015 - 12:34:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ankyra

Arkadaşlar kendi şahsi laptobuma Ubuntu Mate kurdum. Çok memnun kalınca evdeki laptoplardan bir diğerine daha Ubuntu Mate kurdum. İki bilgisayar da hemen hemen aynı özellikte olmasına rağmen ikinci bilgisayar çok ısınma yaptı. Sistem boştayken bile işlemci sıcaklığı 77-78 derecelerde geziyor. Başka bir linux denesek diye düşündüm. Xfceli Manjaro kurdum. O da aynı ısınmayı yaptı. İşlemci fanı delicesine çalışıyor sistem boştayken. Aynı bilgisayar windows 10'da normal olarak çalışıyor, sıcaklığı normal kalıyor.

Öncelikle sorun çıkarmayan kendi bilgisayarımın özelliklerini vereyim. Bu bilgisayar sistem boştayken 48-54 derece sıcaklığında duruyor.
Intel Core i5 2430M
Nvidia Geforce GT630M 2GB
4 GB DDR3 Ram

Bu özellikler yeterlidir sanırım.

Isınan bilgisayarın özellikleri:
Intel Core i5 3210M
Nvidia Geforce GT630M 2GB
8 GB DDR3 Ram

İki bilgisayar da Nvidia Optimus teknolojisini kullanıyor.

Çözüm önerilerinizi bekliyorum.

91011

ekran kartı driverini yüklemediyseniz ondan kaynaklanabilir.
Tanrı konuşmaz, şeytan fısıldar...

ankyra

Şu resimlere bakarak yüklü olduğunu sanıyorum.

91011

Siz genede forumdan nvidia ekran karti surucusu yuklemeye bakin o sekilde olmaz.  Eran lartini gorebilir ama xorg secenegi isaretli orada.
Tanrı konuşmaz, şeytan fısıldar...

ata1

heartsmagic

Alıntı yapılan: ankyraİki bilgisayar da Nvidia Optimus teknolojisini kullanıyor.

Çözüm önerilerinizi bekliyorum.
Çıktıları görmediğimiz için yorum yapamayız ancak yukarıdaki ifadeden eminsen: optimuskonusu
Bir diğer seçenek de Prime kurmak olabilir. Verdiğin ekran görüntüsünden açık kaynak sürücüleri kullandığın anlaşılıyor. Bahsi geçen iki yöntemle de Nvidia'ya ait sürücüleri kurman mümkün.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ankyra

İki bilgisayar da açık kaynak driveri kullanıyor. Buradaki mesajlarda orjinal driver tavsiyesi üzerine öncelikle ısınmayan bilgisayarda orjinal driver kurulumu yaptım. Bilgisayarın normal sıcaklığı 52 derecelerdeyken 70 dereceden aşağı düşmemeye başladı. Ve de bilgisayar açılırken ACPI Probe Failed diye bir yazı çıkmaya başladı. Bu aynı yazıyı diğer bilgisayar açılırken de görüyordum.

Bunun üzerine kendi bilgisayarımı tekrardan formatladım yine açık kaynak sürücüyü kurdum. Şuan dereceler daha da düştü. 42 derecelerde geziyor. Sanıyorum ısınan bilgisayarın ayarlarında bir değişiklik, farklılık mevcut. Açık kaynak driver ile bilgisayarın sorunsuz stabil çalıştığını görmüş oldum. Diğer bilgisayarda tekrardan açık kaynak driver ayarlarına bir göz atacağım. Yine olmazsa çözüm önerilerinizi deneyeceğim arkadaşlar. Sağolun.

En kısa zamanda tekrardan mesaj yazacağım.

heartsmagic

Sürücü kurulumunu nasıl yaptın?

ankyra

Ek sürücülerden x.org u seçtim. Ardından Ubuntu  yazılım merkezinden Nvidia X server ayarları isimli yazılımı, X org X server nouveau isimli yazılımı, Linux için nvidia optimus desteği isimli yazılımı bir de Userspace interface to nouveau-specific kernel DRM services -- runtime isimli paketi yükledim.  :)

heartsmagic

Çorba oldu yani :) Öyle hem X.org'u seçeyim, hem depolardan Nvidia'yı kurayım falan olmaz. Makinede çift kart varsa Nvidia'nın sağladığı sürücüleri kurmanın iki yolu var. Elle kurma derken bunu kastediyoruz. Şu çıktıları bir geçer misin buraya duruma bir bakalım: ekrankomut
Ek olarak şunu da aktar lütfen:
dpkg -l | egrep "nvidia|bumblebee|prime" 
Çıktıları doğrudan kopyalayıp buraya yapıştırırsın. Bunu yaparken de kod etiketi kullanırsan okuması kolay olur: kodetiketi

ankyra

lspci | egrep "VGA|3D|Display"

Çıktısı:
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF108M [GeForce GT 630M] (rev ff)

glxinfo | grep render

Çıktısı:
direct rendering: Yes
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Sandybridge Mobile
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_copy_buffer, GL_ARB_copy_image,
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_packed_depth_stencil,
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_copy_buffer, GL_ARB_copy_image,
    GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,
    GL_OES_element_index_uint, GL_OES_fbo_render_mipmap,

xrandr

Çıktısı:
,Screen 0: minimum 8 x 8, current 1366 x 768, maximum 32767 x 32767
LVDS1 connected 1366x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 344mm x 194mm
   1366x768       60.0*+
   1360x768       59.8     60.0 
   1024x768       60.0 
   800x600        60.3     56.2 
   640x480        59.9 
DP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VGA1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VIRTUAL1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

dpkg -l | egrep "nvidia|bumblebee|prime"

Çıktısı:
ii  bumblebee                                   3.2.1-7                                    amd64        NVIDIA Optimus support for Linux
ii  bumblebee-dbg                               3.2.1-7                                    amd64        NVIDIA Optimus support - debugging symbols
rc  nvidia-304                                  304.125-0ubuntu2                           amd64        NVIDIA legacy binary driver - version 304.125
ii  nvidia-opencl-icd-304                       304.125-0ubuntu2                           amd64        NVIDIA OpenCL ICD
ii  nvidia-prime                                0.8.1                                      amd64        Tools to enable NVIDIA's Prime
ii  nvidia-settings                             346.59-0ubuntu1                            amd64        Tool for configuring the NVIDIA graphics driver

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 26 Eylül 2015 - 21:54:03

Çıktılara göre bir sıkıntı var mı bilmiyorum ama ısınan bilgisayarda da aynı yükleme işlemlerini uyguladım. Ve o bilgisayar da aynı şekilde düzeldi. Şuan sistem boştayken 51-54 derece aralığında çalışıyor.

Yaptığım yöntemde bir sıkıntı yok sanırım.  :)

heartsmagic

Esasında çıktılara göre sıkıntı var :) Hem Bumblebee hem de Prime olmamalı. İkisinin de kurulu olduğu durumda geçiş önceliği kime ait olur bilemiyorum. Sen hiç kartlar arasında geçişi denedin mi? Isınma neyse de örneğin oyun oynayacaksın ve Nvidia ile çalıştırmak istiyorsun, denedin mi hiç böyle bir şeyi?

ankyra

Bilgisayarda oyun yüklü değil. Dolayısıyla denemedim. :)

heartsmagic

optirun glxgears

ne diyor?

Not: ctrl+c ile sonlandırabilirsin.

ankyra

[ 8089.235033] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) NOUVEAU(0): [drm] failed to set drm interface version.

[ 8089.235091] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.

dedi.

Yalnız bu kodu ilk yazdığımda pc doğrudan oturumu kapattı. Oturumu açıp tekrar denedikten sonra bu çıktıyı verdi. Şuan pc sıcaklığında bir artış var.

Normalde pcnin sıcaklık değerlerini gösteren uygulamacığı çalıştırdığımda 3 tane sıcaklık değeri gösteriyordu. Bu kodu yazdıktan sonra 4'e çıktı bu sayı. Bilgisayarı yeniden başlattım sıcaklık değerleri tekrar normale döndü ve yine sıcaklık değerleri gösterge sayısı 3'e düştü.

Resim:

Resimdeki göstergeler sırasıyla: Physical id, Core 0 ve Core 1.

Sanıyorum şuanda ekran kartı çalışmıyor.

heartsmagic

Kart çalışır da, sürücüler sorunlu şu an. En azından Optimus tarafı öyle. Eğer şansımı denerim diyorsan güzelce bir temizlik yapalım, ya Bumblebee dene ya da Prime.

ankyra

:) Bilgisayarın ısınıp uğraştırmasından korkuyorum şahsen :D

Hangisi iyiyse deneyebiliriz. :)

heartsmagic

İyisi yok, tercih meselesi :) Isınma sorunu bu şekilde çözülmüşse dahi tesadüfi bir şekilde çözülmüştür. Neticede iki farklı sistem de ayrı ayrı kullanılmalı. Şu şekilde önce bir temizlik yap:

sudo apt-get purge nvidia* bumblebee*

Sonra sistemi yeniden başlat. Ardından yazılım kaynakları-ek sürücüler sekmesinden Nvidia sürücüsünü seç, kurulumu yap sonra sistemi yeniden başlat. Böylece Prime kurulumu yapılmış olur, istediğin zaman kartlar arasında da geçiş yapabilirsin. Sıcaklık konusunu da gözlemlersin kurulumdan sonra.

ankyra

Dediklerinizi yaptım. Bilgisayarın sıcaklığı 5-6 derece arttı. Nvidia X-Server Settings programına bir sürü yeni kısım eklenmiş şuan gördüm.

Bu kısımdan sanırım istediğimiz GPU'yu seçiyoruz.

Nvidia seçiliyken sıcaklık biraz daha fazla oluyor. Fakat Intel'de çalışırken yine eski sıcaklıklarda kararlı olarak çalışıyor. Galiba işlem tamam gibi. :)

Diğer ısınan bilgisayarda da yaptım aynı işlemi. Nvidia'ya geçince ısınma yapıyor. Intel'de ise normal sıcaklığında çalışıyor. Ayrıca o bilgisayarın açılışında eğer Intel seçiliyse ACPI probe failed yazısı çıkmaya başladı.

heartsmagic

Evet, olması gereken bu. Harici kartta daha fazla başarım istendiği için sistem ısınabilir biraz, normal sayabiliriz bunu. ACPI hatası çok sorun değil, hatta sorun değil görmezden gelebilirsin.

Promethium

Bende uzun zamandir acp hatasi var hic de durup sormadım aga bu nedir diye, birde bi huyum vardir zamanında cok dilim yandi artik calisiyorsa kurcalamiyorum. [emoji2]
  • Üretmeden tüketen millet, ezilmeye mahkum millettir.

ankyra

Başlığı artık çözüldü olarak işaretledim.

Alıntı YapBende uzun zamandir acp hatasi var hic de durup sormadım aga bu nedir diye, birde bi huyum vardir zamanında cok dilim yandi artik calisiyorsa kurcalamiyorum.
Ben de bu tip hatalarda, işletim sistemini çökerteceğim diye tırsmıyor değilim. :D