Sürücüleri elle kuramadım

Başlatan Nirvana4, 19 Eylül 2015 - 02:12:13

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nirvana4

Merhaba arkadaşlar. NVIDIA kartlı bir sisteme geçtim. Kart modeli GeForce 610M. Sürücüleri kurmak için https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=21050.0 adresten işlemleri tek tek uyguladım. En sonunda
sudo service ligthdm start
girdim ancak siyah ekranda kaldım. Sistemi yeniden başlattım yine aynı siyah ekranda kaldım.
Herhangi bir sorun durumunda
sudo rm -f /etc/X11/xorg.conf
girin yazıyordu. Girdim ama bir işe yaramadı yine. Bende yaptığım işlemleri geri almayı denemeye karar verdim.

sudo sh nvidia.run --uninstall
ile sürücüleri kaldırdım. Siyah ekran devam etti.

sudo nano /etc/modprobe.d/blacklist.conf
eklediğim satırları geri silmeyi denedim. Ama hala siyah ekranda kalıyorum.

Sürücüleri nasıl kurabilirim?

ata1

Sorun yaşanması durumunda

Eğer sürücü kurulumu sonrası bir şekilde sıkıntı yaşanır masaüstüne kadar gelemezseniz veya sistem giriş ekranına dahi gelemezse şunları uygulayabilirsiniz.

1. ctrl+alt+f1 veya f2 ile uçbirime düşebiliyorsanız normal kullanıcınızla giriş yapar aşağıdaki komutu yürütebilirsiniz:

sudo rm -f /etc/X11/xorg.conf

2. Eğer yukarıdaki gibi uçbirime düşemiyorsanız, Grub2 üzerinden kurtarma kipi ile sistemi açıp ardından şu komutları uygulayabilirsiniz:

mount -o rw,remount /
rm -f /etc/X11/xorg.conf

Nirvana4

Konunun başında adresteki tüm adımları uyguladığımı ve "Sorun yaşanması durumunda" yapmam gerekeni yaptığımı ama yine de işe yaramadığını belirtim. Ama siz bana konuyu kopyalıyorsunuz

ata1

2 kısmı uyguladığınızı yazmamışsınız

Nirvana4

İkinci kısımda aynı işlemi uyguluyor zaten. tty'e giremeyenler için.

tlg

ekrankomut

Bu çıktılar nedir? Ayrıca o kart Optimus kullanıyor herhalde, o halde şöyle bir konumuz var, https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=41898.0

Nirvana4

Önce Bumblebee, daha sonra sürücüleri mi kurmam gerekiyordu? Yoksa sürücüleri kurduktan sonra mı bumblebee kurarsam düzelir mi. Sisteme şuan erişemiyorumda. Tty den yazabilirim ama
Fark ettim de sudo service lightdm start komutu
Start: job failed diyor

Her şeyi tekrar kurup üzerine bumblebee de kurdum. Değişen bir şey yok

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Eylül 2015 - 05:53:07

sudo apt-get install nvidia-current nvidia-settings ile tekrar kurdum. Masaüstüne girebiliyorum ama sürücüler pek kurulu gibi değil?

heartsmagic

Alıntı yapılan: tlghttp://kb.ubuntu-tr.net/ekran-komutlari

Bu çıktılar nedir? Ayrıca o kart Optimus kullanıyor herhalde, o halde şöyle bir konumuz var, https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=41898.0
Çıktıları görebilir miyiz?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

dj_psk

Ek sürücülerde gözükmüyor mu ki elle kurman gerekiyor? Sonuçta test edilmiş sürümü gözükür, yepyeni ekran kartı. Sırf meraktan soruyorum, tenkit filan etmiyorum. Benim başıma gelmeyen şeyler bunlar. Açıkçası garibime gidiyor.
İnadına değil daha iyi olduğu için Linux!

Nirvana4

Alıntı yapılan: dj_psk - 19 Eylül 2015 - 12:22:54
Ek sürücülerde gözükmüyor mu ki elle kurman gerekiyor? Sonuçta test edilmiş sürümü gözükür, yepyeni ekran kartı. Sırf meraktan soruyorum, tenkit filan etmiyorum. Benim başıma gelmeyen şeyler bunlar. Açıkçası garibime gidiyor.
Evet denedim. Ama sistem durmadan takılıyordu aralıklarla. Donduğunda CTRL-ALT-F1 yapıp tekrar masaüstüne dönerek düzeltebiliyordum.

Çıktılar:

lspci | egrep "VGA|3D|Display"
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GF117M [GeForce 610M/710M/820M / GT 620M/625M/630M/720M] (rev ff)

glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Ivybridge Mobile
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
    GL_MESA_texture_signed_rgba, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_light_max_exponent,

xrandr
Screen 0: minimum 8 x 8, current 1366 x 768, maximum 32767 x 32767
LVDS1 connected primary 1366x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 344mm x 194mm
   1366x768       60.0*+
   1360x768       59.8     60.0 
   1024x768       60.0 
   800x600        60.3     56.2 
   640x480        59.9 
VGA1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VIRTUAL1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

heartsmagic

Elle sürücü kurmayacaksın, en azından Bumblebee kullanacaksan. Şu çıktı ne diyor:

dpkg -l | egrep "nvidia|bumblebee|prime"

Nirvana4

ii  bumblebee                                                   3.2.1-5                                                         amd64        NVIDIA Optimus support for Linux
ii  nvidia-304                                                  304.125-0ubuntu0.0.2                                            amd64        NVIDIA legacy binary driver - version 304.125
ii  nvidia-current                                              304.125-0ubuntu0.0.2                                            amd64        Transitional package for nvidia-current
ii  nvidia-opencl-icd-304                                       304.125-0ubuntu0.0.2                                            amd64        NVIDIA OpenCL ICD
ii  nvidia-settings                                             331.20-0ubuntu8                                                 amd64        Tool for configuring the NVIDIA graphics driver

Bunu verdi.

heartsmagic

Bumblebee kurulunda sorun oldu mu?
optirun glxgears
ne diyor?

Nirvana4

Çarklar açıldı ve 5 saniye aralıkla şunu çıkarıyor

290 frames in 5.0 seconds = 57.947 FPS
299 frames in 5.0 seconds = 59.675 FPS
299 frames in 5.0 seconds = 59.673 FPS
299 frames in 5.0 seconds = 59.660 FPS

sorun çıkmamıştı. Ama siyah ekrandan kurtulmak için
http://askubuntu.com/questions/450046/black-screen-with-nvidia-drivers-on-ubuntu
burdaki adımları yapmıştım

heartsmagic

Oradakileri yaptıktan sonra tekrar sürücü ve Bumblebee kurdun o zaman, zira paketler kurulu görünmekte. Bumblebee de güzel güzel çalışıyor. Şu an bir sorun yaşıyor musun?

Nirvana4

Aslında garip bir durum var. Dead Island indirmiştim, Nouveau sürücüleri ile açmaya çalıştığımda oyun açılmıyordu, bende Additional Drivers bölümünden sahipli sürücüyü seçmiştim. Oyun artık çalışıyordu. Ancak yukarıda belirttiğim gibi. Sistem rasgele donuyordu. Bende elle kurmam gerekiyordur diye düşünmüştüm.
Aslında bumblebee'yi kurduktan sonra adresteki adımları uygulamıştım. Dead Island ile denemek isterdim ama oyunu artık satın almam gerekiyor :D

Şimdi sürücünün çalışıp çalışmadığını da bilmiyorum.
Başka bir oyunda deniyorum
Oyunu direk açtığımda 20FPS, optirun ile çalıştırdığımda da aynı 20FPS
oyun Unturned

Kafam iyice karıştı  ???

if

@ByDreaM, glxgears kıyaslama ya da performans ölçmek için kullanılmamalıymış[1].

[1] http://wiki.cchtml.com/index.php/Glxgears_is_not_a_Benchmark

Nirvana4

Zaten glxgears ile test etmemiştim. Oyunla ettim

heartsmagic

FPS sorunu ayrı bir olay ne yazık ki, her oyun Linux ortamında doğru düzgün çalışmıyor. En azından doğru düzgün çalıştığından emin olduğun bir oyunla deneyebilirsin. Şy bir gerçek ki, sürücüler doğru kurulmuş görünmekte.