Ubuntu Sistem Açılış Kapanış Sesini Etkinleştirme

Başlatan ankyra, 15 Eylül 2015 - 15:17:43

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ankyra

Arkadaşlar dün aklıma geldi, "Acaba Ubuntu'da bir açılış kapanış sesi var mı?" diye.

/usr/share/sounds/ubuntu/stereo dizinindeki desktop-login.ogg isimli dosyanın açılış sesi, desktop-logout.ogg isimli dosyanın da kapanış sesi olduğunu öğrendim.

/usr/share/gnome/ dizini içerisindeki autostart ve shutdown isimli klasörlerinde açılış ve kapanış sesleri için gerekli kaynaklar olduğunu öğrendim.

autostart isimli klasörün içerisinde şöyle bir şey gördüm:

Ve Başlangıç Uygulamalarına bunu internetten bakarak ekledim:

İlgili bölümlere şunları yazdım:

İsim: GNOME Login Sound
Komut: /usr/bin/canberra-gtk-play --id="desktop-login" --description="GNOME Login"
Açıklama: Plays a sound whenever you log in

Bunu yaptıktan sonra açılış sesi çalışmaya başladı. (Açılış Sesiyle ilgili bölümü bilmeyenlere kaynak olması açısından yazdım.)

Kapanış sesi için /usr/share/gnome/shutdown isimli klasörün içerisine girdim. Bu klasörde libcanberra-logout-sound.sh isimli bir  dosya olduğunu gördüm. İçerisini açtım ve şu kodun yazılı olduğunu gördüm:

#!/bin/sh

/usr/bin/canberra-gtk-play --id="desktop-logout" --description="GNOME Logout"

Bunu üzerine çift tıklayarak çalıştırdım fakat sistem kapanış sesi yine etkinleşmedi. Sistem kapanış sesini etkinleştirmek için denediğim yöntemler de işe yaramadı.

Sistem kapanış sesini nasıl etkinleştirebilirim? Yardımlarınızı bekliyorum.

Not: Kullandığım sistem Ubuntu Mate 15.04

heartsmagic

Sanırım oturum kapatma meselesi sıkıntılı, göremedim güze bir çözüm. İnsanlar sistem kapatma tarafına yönelmişler şurada olduğu gibi:
http://askubuntu.com/a/138328
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ankyra

heartsmagic

mhmtkrktr

Alıntı YapKod: [Seç]

#!/bin/sh

/usr/bin/canberra-gtk-play --id="desktop-logout" --description="GNOME Logout"

Bunu üzerine çift tıklayarak çalıştırdım fakat sistem kapanış sesi yine etkinleşmedi. Sistem kapanış sesini etkinleştirmek için denediğim yöntemler de işe yaramadı.

Sistem kapanış sesini nasıl etkinleştirebilirim? Yardımlarınızı bekliyorum.

Burada anladığım kadarıyla sistem kapanışını değil , oturumun kapanış sesini ayarlamış oluyorsun. Bilgisayarı değil , oturumu kapatarak denemelisin.
Unity den farklı olarak Gnome ortamında kapanışa ait sesler giriş yöneticisi tarafından çalıştırılıyorlar. Gdm için oturum kapatma sesini  paylaşayım , belki fikir verebilir.
Ubuntu da varsayılan giriş yönetimi Lightdm idi sanırım.
gedit /etc/gdm/PostSession/Default

#!/bin/sh
sleep 1
nohup play /usr/share/sounds/freedesktop/stereo/desktop-logout.ogg &
exit 0

ankyra

Alıntı YapDenedin mi yoksa bu şekilde istemiyor musun?

Denedim ve olmadı. :/

Alıntı YapBilgisayarı değil , oturumu kapatarak denemelisin.

Oturumu kapatarak da denedim. Çalışmadı. Verdiğiniz kodları bir deneyeyim.

Evet verdiğiniz cevapları denedim. Bir sonuca ulaşamadım. Olmadı. :/

mhmtkrktr

Nasıl uyguladın bilmiyorum ancak benim verdiğim gdm (giriş yöneticisi) içindi. Kendimde lightdm kullanıyor olsam da, lightdm için hiç denemedim. Müsait olduğum bir zamanda denemeye çalışır , geçen süre içinde olumlu bir cevap alamaman durumunda burada paylaşırım. 

ankyra

Alıntı Yap/etc/gdm/PostSession/Default

Benim bilgisayarımda böyle bir dizin yok. Bu dizini /usr/share/gnome/shutdown olarak ayarladım ve kodları yazdım. Tabi oradaki sesin adresini de bilgisayarıma uygun olarak düzenledim.

heartsmagic

mhmtkrktr

Alıntı YapUnity den farklı olarak Gnome ortamında kapanışa ait sesler giriş yöneticisi tarafından çalıştırılıyorlar. Gdm için oturum kapatma sesini  paylaşayım , belki fikir verebilir.
Alıntı YapBenim bilgisayarımda böyle bir dizin yok. Bu dizini /usr/share/gnome/shutdown olarak ayarladım ve kodları yazdım. Tabi oradaki sesin adresini de bilgisayarıma uygun olarak düzenledim.
Düzenlemeye fikir vermesi için paylaşmıştım zaten. Giriş yöneticisi gdm olmadığı için , o dizinin olmaması gayet normal.
Küçük bir araştırma yaptım ancak bu tarz önerilerin hepsi gdm için yapılmış gibi. Daha detaylı bakmak gerekiyor sanırım. Daha olmadı kapatma betiğinede ilave edilebilir belki.
#!/bin/sh
nohup play /usr/share/sounds/freedesktop/stereo/desktop-logout.ogg && sh -c "sleep 2 && systemctl shutdown"

tarzı birşeyler. Denemek lazım.  :)

ankyra

Alıntı Yaptarzı *bir şeyler. Denemek lazım.

Bunu da denedim. Olmadı maalesef.  :(

burak öztürk

Uzun bir süredir benimde ilgilendiğim bir konuydu ancak hiçbir yerde tam olarak bir anlatım bulamamıştım ve deneme yanılma yöntemi ile en sonunda her iki görüntü yöneticisinde de çalıştırmayı başardım. Konu biraz eski olmuş ama buraya da geçmek istedim. Benim gibi açılış/kapanış geri bildirimi ile ilgilenenler için rehber olsun.
Şimdi en başta şunu belirtmekte fayda var Ubuntu, Xubuntu, Kubuntu(14.04 ve eski sürümleri), Ubuntu MATE, Lubuntu bu saydığım sistemler Lightdm kullanırlar. Ubuntu GNOME ise Gnome'nin gösüntü yöneticisi olan Gdm'yi kullanır. Her iki yönetici içinde nasıl yapıldığını anlatmaya çalışıyım;

Çalma işini asıl yapacak olan canberra ki ben bunu ne yaptıysam çıkış sesinde çalıştıramadım hatta Gnome'nin çıkış bildirim betiği ile de denedim ama olmadı. Onun yerine aplay, mpg123 de denedim bunları da çalıştıramadım. En son "play" kurduğumda her iki yöneticide de çalıştığını gördüm.
Bunun için sudo apt install sox ile komut satırı ses çalma aracı Sox'u kuruyoruz.

1. GDM için oturum çıkış bildirimi;

sudo gedit /etc/gdm/PostSession/Default ile ayar dosyasını açtığımızda "exit 0" satırının önüne
play /nerede/bu/sesdosyası.ogg rehber olacak şekilde satırı ekliyoruz.
Burada "play" komutundan sonra çalmasını istediğiniz .ogg uzantılı ses dosyasının yerini göstermiş oluyoruz.
Yani şu şekilde görünmesi gerekiyor;
#!/bin/sh
play /usr/share/sounds/benim_ses_temam/stereo/desktop-logout.ogg
exit 0

Bundan sonra dosyayı kaydedip çıkıyoruz.
Yukarıda anlattığım işlemi dosya yöneticisi olan Nautilus'u uç birim üzerinden "sudo -i nautilus" komutu ile açıp /etc/gdm/PostSession klasörü içerisindeki "Default" isimli dosyayı "gedit" metin düzenleyicisi ile açarak ta ekleyebilirsiniz.

2. Lightdm için oturum çıkış bildirimi;

Bunun için lightdm.conf dosyası oluşturup kaydedeceğiz.
sudo gedit /etc/lightdm/lightdm.conf
(gedit yerine kullandığınız masaüstü yöneticisinin metin düzenleyicisini yazmanız gerekir.Mate için Pluma, Xfce için mousepad..gibi)
ile açtıktan sonra şu satırı ekliyoruz;
session-cleanup-script=play /nerede/bu/sesdosyası.ogg yine yukarıda olduğu gibi, "play" komutundan sonra çalmasını istediğiniz .ogg uzantılı ses dosyasının yerini göstermiş olduk. Dosyayı kaydedip kapatıyoruz.
Burada dikkat edilmesi gereken şu ki kapanış sesi için 3 dakikalık bir ses dosyası koyarsanız kapanması için 3 dk beklemeniz gerekir :)
Gdm üzerinde ilk oturum kapatışım da hemen çalışmasına rağmen Lightdm üzerinde bir kez oturum kapatıp açtıktan sonra çalıştı.
Umarım faydası olmuştur.

heartsmagic

Geri bildirim için teşekkürler @burak öztürk.

AguilaNegra

Gösterilecek ses dosyasının usr/share/sounds veya herhangi bir kök dizin dosyası içinde olması mı gerekiyor?Ben adres olarak Belgeler içinde .ogg dosyası göstermiştim,olmadı.Belirtilen yolu da takip ettim ama başaramadım.
Bir başka sorum da otomatik giriş ile ilgili,otomatik giriş aktif olursa bir sorun olur mu?
Verdiğiniz örnekte desktop-logout kullanmışsınız,bu işlem giriş sesi mi? çıkış sesi mi? veya aynı dosyada her ikisi de kayıt yapılabilir mi?

Sistemim:
Alıntı Yapsahaf@sahaf:~$ uname -a
Linux sahaf 4.2.0-27-generic #32-Ubuntu SMP Fri Jan 22 04:49:08 UTC 2016 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

İlgili dosyada yaptığım değişiklik:
sahaf@sahaf:~$ cat /etc/gdm/PostSession/Default
#!/bin/sh
play /usr/share/sounds/gir.ogg
#play /home/sahaf/Belgeler/gir.ogg
exit 0