Opensuse benim hayallerimdeki dağıtım mı ?

Başlatan eronis, 14 Eylül 2015 - 20:33:11

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

eronis

Daha önce biraz meraklanmıştım ve konu açtım ama malum 2014 konusu, hortlatmayalım. Ayrıca artık o zamandan bu yana linux'ta baya tecrübe kazandım. (Linux'ta ilk 2 haftamı opensuse 13.1 KDE'de geçirmiştim. Tabii ilk 2 hafta, malum kötü hatta korkutucu tecrübeler var. Fedora kadar değil ama -1 ay- yine de ürkütücü bir deneyimdi ve ön yargılı kaldım sisteme karşı)

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=42695.msg500057#msg500057

Bazen hepimiz ubuntu'da bazı sorunlar yaşıyoruz. Benim sorunum özellikle gnome shell ve pulse audio ile hiç bitmedi. Öyle kolay kolay bozamayacağım, hata mesajlarına sık raslamayacağım bir işletim sistemi istiyorum. Ayrıca her işletim sistemini güncellediğimde veri kaybetmek pek işime gelmiyor (Kimin geliyor ki ? o.O)

Opensuse'nin güncelleme ve kararlılığı ile ilgili beni biraz aydınlatabilirmisiniz ? Özellikle güncellemeler konusunu öğrenmeliyim. Misal openSUSE 12.3'den 13.1'e güncellerken, yada 13.1'den 13.2'ye güncellerken, veya çıkınca 13.2'den 13.3'e güncellerken veri kaybedecekmiyim ? Sıkıntı yaşayacak mıyım ? İşletim sistemi dediğin benim için kalıcı  bir şey olmalı. 1 kere kuracaksın, sürekli güncelde kalacaksın. Hep onu kullanacaksın.

(Bunu arch yada manjaro sağlıyor, neden onu kullanmıyosun diyeceksiniz, ancak sistemde kararlılık sorunlarına ve güncelleme sonrası wifi'nin çalışmaması, xorg'un çökmesi gibi sorunlar ile karşılaşabiliyorsunuz. Bazen tty bile gelmiyor.)

Anladığım kadarıyla ubuntu'da kullanıp openSUSE'de kullanamayacağın bir yazılım yada yapamayacağın  bir şey yok, doğrumuyum ? Kısaca eğer gerçekten geçmek istersem ubuntu ile aralarında pek fark hissetmeyeceğime, hatta daha memnun olacağıma inanıyorum. Program yelpazesi konusunda biraz endişelerim var dürüst olmak gerekirse. Kullananlardan fikir almak isterim bu konuda.

Siz ne dersiniz ? openSUSE ve ben iyi anlaşabilirmiyiz ?
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

Reverser

OpenSUSE deneyimi yaşayalı çok oldu en son kullandığımda son derece kararlıydı. Şu anda SUSE kullanan varsa ben de genel olarak izlenimlerini duymak isterim.

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4



eronis

#2
@Reverser açıkçası openSUSE'yi kime sorarsam sorayım pozitif şeyler duyuyorum ama hangi dağıtımı kullanıyorsun dersem de ya ubuntu ya linux mint, manjaro, arch gibi klasik cevaplar veriyorlar. openSUSE'nin tek dezavantajı ve bu aslında avantajlarından birisi, linux öğrenmeye açık kimseleri ve ileri seviye sistem adminlerini hedef alıyor. Bunun yanı sıra linux hakkında hiçbirşey bilmeyen birisinin de kullanabileceği bir kaç şey var tabii :)

Biraz araştırdım. Sitesinde güncelleme öncesinde "kesinlikle" önemli verilerinizi yedekleyin diyorlardı ve bu gözümü korkutmuştu. Araştırdım, video izledim vs... ve gerçekten ne kadar kullanıcısına önem veren bir dağıtım olduğunu bir kez daha anladım. Bu "Kesinlikle güncelleme öncesinde verilerinizi yedekleyin" lafını eğer elektrik kesintisi, bağlantı kopması vs. yaşarsanız sisteminizin kararlılığı bozulabilir yada sisteminize format atmanıza neden olabilecek kritik bir zarar verebilir manasında yazdıklarını öğrenince bir gülümsemeden duramadım :)

Program yelpazesinden şüphe ediyordum openSUSE'ye özel 120.000'den fazla paket oluğunu öğrendim :) (Bu ubuntu'nun yada linux mint'in -50.000+- paket sayısından çok farklı bir düzeyde sanırım)

Kısaca artık bir şüphem kalmadı ve geçiyorum. Hadi bana şans dileyin. Bu konuyu çözüldü diye işaretlemeyeceğim, bir süre kullanıp kendi deneyimimi yazmak istiyorum :)

İyi akşamlar...
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

Tilki

Bir KDE sever olarak merakla bekliyorum @eronis. Bildiğim kadarıyla Open Suse'nin kurulum aşamasında istenilen masaüstü ortamı, hatta kurulacak uygulamalar bile seçilebiliyor. Özellikle o kısımları da incelersen çok sevinirim.  

Reverser

@eronis, bol şans, izlenimlerini aktarırsan sevinirim.

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4



eronis

#5
Başlangıç izlenimim, bilgisayarımda 2 tane hard disk kullanıyorum. Opensuse otomatik olarak bütün program ve dosyalarımı içinde sakladığım 2. harddiski formatlayıp ona yerleşmeye çalışıyor. El ile bölümlemede ise operating system ve data and application(gibi birşeydi) çıkıyor karşıma. Kısacası kurulumu biraz zorlayacak gibi. Ancak şu hoşuma gitti, opensuse kurulum işlemi sırasında wireless'e bağlanırken bana zor anlar yaşatmasına rağmen scan networks tuşuna basar basmaz direk benim wifi'mi bulup şifre sordu. Sanırım çekim gücü en yüksek olanı benim varsaydı. Küçük bir detay ama hoş yinede :) Biraz uğraşıp geri bildirimlere devam edeceğim.

Not: Bu dağıtımı ana makinemden önce test makineme kurma kararı aldım. Geri bilsirimlere devam edeceğim...


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 14 Eylül 2015 - 23:29:51

Bölümlemede yaşadıklarım amatörlük hatasıymıs pardon :D
Btrfs ve başka bilmediğim terimler görünce biraz tırstım sadece. Kurulumu başarılı bir şekilde tamamladım. Sistemi kurcalamaya başlıyorum derken gnome'un yanında icewm'in de kurulu geldiği gözüme çarpıyor.

@Tilki açıkçası linux experti falan değilim. Xfce masaüstü
seçeneği ve basit bash kurulum seçeneği var. Bunun dışında kde ve gnome var. Bunların dışında oyun ve geliştirici araçlarını seçebiliyorsun. Cent OS'un kurulumuna benzettim ama diyim, kurulum aşamasında başlarda gelen include repos before install yazan bölümde hiçbirşeyi seçmemelisin yoksa kurulum hata verir. Kurulumda yapmaman gereken çok şey var ve olabildiğince az kurcalamanı tavsiye ederim. Cent OS'dan bu tür kurulumlarda çok fazla değişiklik yapılmasının kurulan sistemin çökmüş şekilde kurulmasına neden olabildiğini öğrenmiş biri var karşında :)
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

heartsmagic

Ben yine kendimce bir iki yorum yapayım da içim rahat etsin :)

Kim sistemi güncellerken veri kaybetmek ister ki? Kimse tabi. Fakat kaç kişi Ubuntu'da sistemi güncellerken ya da yükseltirken veri kaybetmiştir ki? Ben Ubuntu'dan kaçış noktasını okurken böyle söylemek istediğini anladım. Yanlış anladıysam sorun yok, fakat doğru anladıysam bunu düzeltmek lazım. Yaşayan da olmuşsa bu Ubuntu'ya özel bir durum değildir, her dağıtımda bu türde istisnai sorunlar olabilir. Elektrik gider vs. gibi meselelerde belki, öteki türlü Ubuntu güncelleme verirken veya yükseltme yaparken verilere falan dokunmaz.

İkincisi, senin isteklerinle yaptıkların örtüşmüyor. Sürekli güncel kalacaksan ancak dağıtım muazaam kararlı olsun seçeneği Linux tarafında yok. Söylediğin gibi dağıtım yuvarlanıyorsa sıkıntı yaşama ihtimalin var, bunu göze aldığın için o dağıtımı kullanıyorsun zaten. Ubuntu'ya ait bir ara sürüm kullanıyorsan sorun yaşama ihtimalin LTS sürümüne göre fazla. Madem kararlılık diyorsun LTS bir sürüm seçeceksin. Ubuntu tarafı için yorumluyorum.

OpenSUSE sadece yeni kullanıcı ve üst düzey sistem yöneticilerine hitap etmez. Herkese hitap eder, aynen Ubuntu gibi. İşini bilen evinde kullanır, işini bilen sunucu yapar.

OpenSUSE'nin paket sayısını nerede 120,000 olarak gördün bilmiyorum ama şurada birisi 36,051 demiş:
https://forums.opensuse.org/showthread.php/483537-How-to-query-the-number-of-available-packages?p=2529699#post2529699

Ubuntu:
http://packages.ubuntu.com/vivid/allpackages?format=txt.gz

wc -l allpackages
Alıntı Yap56739 allpackages

PPA'lar dahil değil ki Ubuntu için oluşturulan PPA'lar sanırım diğer dağıtımların ek depolarından bir hayli daha fazladır. Bir şeyi yarıştırmak için yapmıyorum bunu, bilgi amaçlı. Cidden  OpenSUSE tarafı 120,000 pakete sahipse bilmek isterim.

İsteyen istediği dağıtımı kullansın tabi, ne ile mutluysa onunla sürdürsün bilgisayar hayatını. Ancak, doğru cümlelerle, doğru noktalara parmak basarak yapsın bunu :)

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ulupınar

Alıntı yapılan: eronis - 14 Eylül 2015 - 21:09:03

Program yelpazesinden şüphe ediyordum openSUSE'ye özel 120.000'den fazla paket oluğunu öğrendim :) (Bu ubuntu'nun yada linux mint'in -50.000+- paket sayısından çok farklı bir düzeyde sanırım)


Alıntı yapılan: eronis - 14 Eylül 2015 - 20:33:11
Program yelpazesi konusunda biraz endişelerim var dürüst olmak gerekirse. Kullananlardan fikir almak isterim bu konuda.

Bir laf vardır gitmediğiniz köy sizin değildir diye, kullanmadığınız paket sizin değildir diyerek konuya katkı sunayım. Bir normal kullanıcının bilgisayarında günlük kullandığı yazılımlar çok çeşitli değildir. Bunlardan ofis yazılımları, web tarayıcılar gibi yazılımlar ortak kullanım için yaygın olarak güncel tutulur. Çok az sayıda yazılım, dağıtımların lisans öğelerinin elvermemesi sebebiyle yazılım deposunda bulunmayabilir. Fazladan paketleyerek bu sorunda çözülebilir.

Bir yazılım deposu düşünün ki binlerce yazılım barındırıyor. Fakat bir kullanıcı en fazla on adet yazılımı aktif kullanabiliyor. Uygulamalardan daha fazla kullanan çok nadirdir sanırım. Şimdi sadece bu on yazılım için binlerce yazılıma ne gerek var diyebilirsiniz. Açık kaynak ve özgür yazılım işte böyle birşey çeşitlilikte sınır yok. Herkes dilediği dağıtımı rahatlıkla kullanabilir. Bence depolardaki yazılım sayısı kullanabileceğimizin çok çok üstündedir.

eronis

Opensuse'yi yükledim ve şu an kriz geçiriyorum. Benim geçirdiğim krizin nedenlerini anlamak isterseniz önce opensuse'nin temel hedeflerine inelim.

- Son kullanıcıya uygun olmak
Kurulum aşamasında yaşadıklarımı okuyun, anlarsınız az çok.
- Kullanıcıya en iyi donanım desteği sunmak"
Şu an benim beynimi yakan bölüm burası. Debian'da dahil hiçbir linux dağıtımında wifi kartı sorunu yaşamadım. Laptop'umda bile. Adı Asus N-13 olan, kutusunun üstünde eşşek kadar linux uyumlu amblemi olan, pek çok kaynak tarafından onaylanmış bir wifi adaptörünü okuma yazna bilmeyen opensuse tanıyamıyor. Kaç tane kaynak araştırdım, sonunda çözümü buldum. Tek kalan driver'ı kurmak için make ve make install komutlarını girmek. Bakıyorum, make kurulu değil. Neyse telefonumdan opensuse'nin sitesinden make'i rpm olarak indirip kurmayı denedim, internet yojk diye kurmadı. DVD'den denedim, paket dvd'nin içinde mevcut değil. Opensuse gözlemlerime göre ana hedeflerinin hiçbirini yerine getirmeye yaklaşmamış bir linux dağıtımı olarak hayatımın en saçma ve kısa işletim sistemi deneyimi olarak aklımda kalacak.

Beğenen kullansın yine ama artık böyle bir baş ağrısını birine nasıl öneririm hiçbir fikrim yok.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

heartsmagic

Yersiz övgü, gereksiz yergi.

Bir kişinin bir dağıtımla sorun yaşıyor olması demek, herkesin aynı sorunları yaşayacağı anlamına gelmez. Zaman zaman bu forumda Ubuntu için kullanırım bu cümleleri, şu an da OpenSUSE için aynı şekilde gönül rahatlığıyla kullanabilirim.

Olaya yanlış yerden bakıyorsun ve bu kolay kolay değişmeyecek gibi @eronis. Sıfır sorunlu dağıtım diye bir şey yok, öyle bir sistem yok zaten.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ShangriLa

Debian aslında sıfır sorunlu, insan elementi sorun çıkarıyor :D

rpm tabanlı dağıtımlara bir türlü ısınamadım, beni kaçıran özelliği de bu.
Ubuntu Mate Trusty

parduscix

alien ile deb rpm dönüşümü yapılıyor.(ne derece stable olur bilemem)
Suse ile debian arası tek fark bence paket sistemi
Onun dışında pek fark(görsel olarak) göremezsin(teknik anlamda çok fark var ama kullanımı aynı hemen hemen)

bana kalsa debiün daha iyi (debiandan kastım debian tabanlı dağıtım)


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 15 Eylül 2015 - 01:42:30

Alıntı yapılan: heartsmagic - 15 Eylül 2015 - 01:00:47
Yersiz övgü, gereksiz yergi.

Bir kişinin bir dağıtımla sorun yaşıyor olması demek, herkesin aynı sorunları yaşayacağı anlamına gelmez. Zaman zaman bu forumda Ubuntu için kullanırım bu cümleleri, şu an da OpenSUSE için aynı şekilde gönül rahatlığıyla kullanabilirim.

Olaya yanlış yerden bakıyorsun ve bu kolay kolay değişmeyecek gibi @eronis. Sıfır sorunlu dağıtım diye bir şey yok, öyle bir sistem yok zaten.

Pisilinux benim bilgisayarımda %100 sorunsuz çalışıyor.
Ayrıca ubuntu pardus suse de %100 sorunsuz çalışıyor.

Sorun illaki olacak diye bir şey yok ama sorunların kaynağı ya stabilite kaybıdır yada donanım ile ilgili sorunlardır.
Linuxta başka sebepten neden sorun çıksın ki)

Reverser

@eronis, öncelikle yaşadığın sorun için üzgünüm. Bunlar olan şeyler hepimiz bu ve bunun gibi sorunlar yaşadık, iyi ki de yaşamız, görmüşüz. Sen de görmüş ve bizzat deneyimlemiş oldun. :)

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4



mhmtkrktr

Alıntı YapYersiz övgü, gereksiz yergi.

Bir kişinin bir dağıtımla sorun yaşıyor olması demek, herkesin aynı sorunları yaşayacağı anlamına gelmez. Zaman zaman bu forumda Ubuntu için kullanırım bu cümleleri, şu an da OpenSUSE için aynı şekilde gönül rahatlığıyla kullanabilirim.

Olaya yanlış yerden bakıyorsun ve bu kolay kolay değişmeyecek gibi @eronis. Sıfır sorunlu dağıtım diye bir şey yok, öyle bir sistem yok zaten.

@heartsmagic, benimde düşüncelerimi dile getirmiş. İlaveten,
Alıntı Yap(Bunu arch yada manjaro sağlıyor, neden onu kullanmıyosun diyeceksiniz, ancak sistemde kararlılık sorunlarına ve güncelleme sonrası wifi'nin çalışmaması, xorg'un çökmesi gibi sorunlar ile karşılaşabiliyorsunuz. Bazen tty bile gelmiyor.)

Bunu kullanman için söylemiyorum ancak Archtr forum sitesinde özellikle son üç yıldır benzer durumlar için açılmış konu sayısı bir elin parmakları kadar. Kullanıcının kendisi tarafından terkedilmiş konular sayılmazsa , çözülmeyen konu ise yok gibi. Senin yaşamış olduğun sorun da , muhtemelen senin donanımına has bir sorundur ki, biraz üzerine düşülürse çözülemeyeceğini sanmam.

TopKek

Ben eski bilgisayarima Slackware kurdum. Mutluyum. Masaustu kullanmiyorum bile artik. Kurulumu da text tabanli. OpenSUSE'da zaten Slackware tabanli oldugu icin bu kadar ilgi duyulmuyor. Slackware'de paket yoneticisi yok mesela. Fakat RPM paketlerini tar.gz formatina cevirebilen bir arac var. Neyse cok uzattim sanirim.
Ozetle;

Slackware.
Arch Linux mu Gentoo mu?

ShangriLa

Ubuntu Mate Trusty

eronis

@Web_Monster o dediğin ilk sürümlerinde doğruydu, artık değil. (1994-1995) Sanıyorum 1996'dan beri jurix kullanıyorlar.

https://en.wikipedia.org/wiki/SUSE_Linux_distributions

@Shangrila eskiden gerçekten slackware tabanındaydı ama ilk sürümlerinde. Şu an jurix tabanındalar diye biliyorum.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jurix
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

TopKek

Ben slackware tabanli diye biliyordum. Neyse. Yeni birsey ogrenmis oldum.
Arch Linux mu Gentoo mu?

eronis

The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

parduscix

Kurulumu en kolay pisilinux
Ama pardus topluluk daha güzel geliyor bana (debian tabanlı olduğu için) ayrıca pardusu kurması da çok kolay.

heartsmagic

Alıntı yapılan: eronis@Web_Monster o dediğin ilk sürümlerinde doğruydu, artık değil. (1994-1995) Sanıyorum 1996'dan beri jurix kullanıyorlar.

https://en.wikipedia.org/wiki/SUSE_Linux_distributions

@Shangrila eskiden gerçekten slackware tabanındaydı ama ilk sürümlerinde. Şu an jurix tabanındalar diye biliyorum.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jurix
Şu an bir tabanı temel almıyor tabi OpenSUSE, kendisi taban olacak kadar büyümüş, gelişmiş bir dağıtım. 
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

meda

OpenSuse 13.2 sürümü yayınladığında 1-2 ay kadar merakımdan kullandım. Linux dünyasında komutlar ile uğraşmak istemeyen insanların rahatlıkla kurup kullanabileceği belki de tek dağıtım.  Hız, kararlılık ... Debian gibi hat safhada. Bu söylediklerim KDE sürümü için geçerli. Aynı şeyler Gnome Shell sürümü için söyleyemem. Sorun şu ki depo isimlendirmeleri diğer dağıtımlara göre biraz farklı olmasından dolayı biraz karışık gelebilir. BTRFS dosya sistemi OpenSuse tarafından tavsiye edilen ancak Ext4 dosya sistemi hızında değil. İki dosya sisteminin de kendine göre avantajları var ama hız isterseniz Ext4 tercih etmelisiniz.

Şu an Arch-KDE5 kullanıyorum. Malum KDE5 ortamını kararlı depolarına katan ilk dağıtım ve de düzeltmeleri hızlı yayınlaması sebebiyle. Aralık ayı gibi OpenSuse 42 kararlı sürümü yayınlanırsa bir süre kullanmayı düşünüyorum. Devam eden süreçte Unity 8 sanırım 16.10 sürümüyle gelecek. Diğer taraftan Cinnamon 3.0 ne tür yenilikler barındıracak nefes almaya devam edersem LMDE ile onu da denerim artık. :)  Masaüstü ortamlar arasında neden bilmiyorum ama Gnome Shell 4.0 ve XFCE hiç merak etmiyorum. 

Yükseltme esnasında hiçbir sistem veri kaybı olmayacağı garantisini veremez. Kaldı ki kararlılığı ile bilinen sınırlı sayıda donanım bileşenleriyle çalışan OSX ortamında bile yükseltme öncesi yedekleme tavsiye edilir. Dolayısıyla insan eli değen hiçbir şey mükemmel değildir. İnsanoğlunun açgözlülüğünü düşününce yukarıda güncel, sorunsuz, kararlı sistem isteyişini hiç yadırgamadım desem yeridir.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

TopKek

Ben de simdi USB'ye OpenSUSE yaziyorum. Ubuntu'daki kisisellestirme  sadece sag paneli otomatik gizlemek

NOT: Unity hakkinda konusuyorum yoksa ben de baska masaustu ortamlari yuklendigini biliyorum
Arch Linux mu Gentoo mu?

parduscix

#23
Ben şahsen unity nin son kullanıcıya uygun olduğunu düşünmüyorum.
Fazla ayarla uğraşmak istemiyorum basit * bir şey olsun diyorsan unity iyi gelir ama kişiselleştirme için en iyi KDE yada GNOME

Bence en iyi dağıtım pisilinux yada pardus topluluk sürümü



Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 16 Eylül 2015 - 18:36:44

Aslinda Os X kararlı falan değil. Zaten hiçbir işletim sistemi tam kararlı değildir.
Osx mac markalı bilgisayarlarda var sadece. Mesela benim pcye bir şekilde yüklesek aşırı derecede hata verir belkide hiç çalışmaz. Nasıl android en kararlı nexusta çalışıyorsa ve diğer cihazlara portluyorlarsa linux ta o şekilde cihazdan cihaza uyumluluğu değişir.

Reverser

@parduscix, osx mi kararlı değil?  :-X şimdiye kadar kullandığım en kararlı sistem kendisi. Tabii pardusu ve pisiyi saymazsak. :)

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4