Creative Ses Kartı - Onboard Ses Kartı - Driver Durumu

Başlatan ppoli, 05 Eylül 2015 - 14:23:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ppoli

Arkadaşlar şuan onboard ses kartı kullanıyorum. Yeni bir kulaklık satın aldım Sennheiser marka. Bu kulaklıktan tam performans alabilmek için bir ses kartı kullanmam gerekiyormuş sanırım.
Şu ses kartını almayı düşünüyorum:
http://www.hepsiburada.com/creative-audigy-value-7-1-ses-karti-p-BD700981
Kullandığım kulaklığım:
http://www.hepsiburada.com/sennheiser-hd-419-siyah-kulakustu-kulaklik-504761-p-BD803398
Sorum ise şu:
Bu ses kartlarının üreticileri linux için driver-program yayınlamıyor sanırım. Bu durumda ses kartlarından tam olarak performans alamaz mıyız?
Eğer öyle ise ses kartı almam anlamsız mı olur?
Onboard kullanmaya devam mı edeyim yoksa yukarıdaki linkini verdiğim ses kartını satın alayım mı?
Eğer ciddi bir fark olmayacaksa boşuna para vermek istemiyorum.
Tecrübe sahibi Ubuntu kullanıcıları bana yardımcı olursa çok sevinirim.

ppoli

Arkadaşlar şuan onboard ses kartı kullanıyorum. Yeni bir kulaklık satın aldım Sennheiser marka. Bu kulaklıktan tam performans alabilmek için bir ses kartı kullanmam gerekiyormuş sanırım.
Şu ses kartını almayı düşünüyorum:
Kullandığım kulaklığım:
http://www.hepsiburada.com/sennheiser-hd-419-siyah-kulakustu-kulaklik-504761-p-BD803398
Sorum ise şu:
Bu ses kartlarının üreticileri linux için driver-program yayınlamıyor sanırım. Bu durumda ses kartlarından tam olarak performans alamaz mıyız?
Eğer öyle ise ses kartı almam anlamsız mı olur?
Onboard kullanmaya devam mı edeyim yoksa yukarıdaki linkini verdiğim ses kartını satın alayım mı?
Eğer ciddi bir fark olmayacaksa boşuna para vermek istemiyorum.
Tecrübe sahibi Ubuntu kullanıcıları bana yardımcı olursa çok sevinirim.

parduscix

Beats marka kulaklığım ve markasını bile bilmediğim ses kartım var ses kalitesi bana yetiyor.(pulse kullanıyorum ses bozulmuyordu bende)
Fakat sendeki ses kartının kalitesini bilmediğim için birşey söylemem zor.
Laptop olmasına ramen pulse ile hoparlörden iyi ses geliyor benim pcde.
Yenisini alıp almayacağın senin ses performansından beklentine kalmış...

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 05 Eylül 2015 - 14:33:28

Pulse Audio yüklü gelen dağıtım ile sesi denedin mi (Pardus Topluluk 3.0 gibi) Şahsen en iyi performansı PTS 3.0 ile aldım. Daha sonrada Pisilinux ile aldım.(Uyumluluk yüzünden PisiLinux ağır çalışıyor bende.)

ppoli

Linux konusunda pek bilgim yok açıkçası. Ubuntu kullanıyorum. Eğer kart tam performans çalışıyorsa kartı takıp kullanacağım ama ubuntuda düzgün çalışıp çalışmayacağından emin olamıyorum.

Minty

Sen, kaliteli bir kulaklıkla kaliteli bir ses kartı alıyorsun anladığım kadarıyla. Şunu belirteyim. Hiç umudum yoktu ama benim evimde de M-Audio Fast Track 2 Usb ses kartı ve Behringer B1 mikrofon var. Bunlar çalışmaz diye o kadar Linux driveri aradım lakin Audacity uygulamasını açıp sadece Usb'yi takmakla otomatik olarak tanıdı ve hiç sürücü kurulumuna ihtiyaç duymadan aynı performansı verdi. Şahsi fikrim, pek sorun çıkmayacaktır gibi.
~~~~~   Bazı insanlar o kadar fakir ki tek sahip oldukları şey para...   ~~~~~

plazma

Çok birşey değişeceğini sanmıyorum o kartla bu hali ile sesten memnun değilmisiniz, kulaklık ile denemedinizmi

ppoli

Alıntı yapılan: plazma - 05 Eylül 2015 - 22:16:32
Çok * bir şey değişeceğini sanmıyorum o kartla bu hali ile sesten memnun değilmisiniz, kulaklık ile denemedinizmi

Yani bence ses güzel ama şöyle bir durum var: Linkini verdiğim ses kartının altında kullanıcılar yorum yazmış. Birçok yorumda "ben yıllardır müzik dinlememişim, bir daha onboard'dan müzik dinlemem" şeklinde ifadeler mevcut.
Ses kartıyla nasıl ses verdiğini bilemediğim için bu bana iyi geliyor. Ama ses kartıyla dinlesem belkide kalite iki katına çıkacak. Böyle şeyler denenmeden anlaşılmıyor.
100 TL de az para değil açıkcası hiçbir fark olmazsa yada kart ubuntuda çalışmazsa bana biraz koyar. :)

ppoli

Alıntı yapılan: ertancetin - 05 Eylül 2015 - 17:16:33
Sen, kaliteli bir kulaklıkla kaliteli bir ses kartı alıyorsun anladığım kadarıyla. Şunu belirteyim. Hiç umudum yoktu ama benim evimde de M-Audio Fast Track 2 Usb ses kartı ve Behringer B1 mikrofon var. Bunlar çalışmaz diye o kadar Linux driveri aradım lakin Audacity uygulamasını açıp sadece Usb'yi takmakla otomatik olarak tanıdı ve hiç sürücü kurulumuna ihtiyaç duymadan aynı performansı verdi. Şahsi fikrim, pek sorun çıkmayacaktır gibi.

Sizin adınıza sevindim. Yalnız belirttiğiniz cihaz harici ve bağlantısı usb. Sanki işletim sisteminden bağımsız bir cihazmış gibi geldi. Bu konuda hiçbir bilgim yok, düşüncem saçma olabilir :)

Minty

Yok saçma değil, alacağın cihazlar da ucuz değil, farkındayım bu yüzden emin olmak istiyorsun. Ama şöyle bir durum var ki bir cihazı denemeden asla bilemeyiz. Burada bile misal aynı marka-model wifi'ye sahip olanların kimisinde sorun çıkarken kimisinde sorun çıkmıyor. Tek işletim sistemi olarak Linux kullanıyorsan bilemiyorum ancak yanında Windows varsa onda sorun çıkartmadan rahatlıkla kullanabilirsin diye düşünüyorum.
~~~~~   Bazı insanlar o kadar fakir ki tek sahip oldukları şey para...   ~~~~~

plazma

Eskiden olsa tamam dersim ama ob gelen ses kartları ile 50-100 tl lik kartlar arasında çok ahım şahım fark olacağını sanmam kaldı ki kulaklığınız iphone ipad gibi cihazlarlada uyumlu onlarda creative ses kartımı var :) derseniz 2 veya 4 kanal roland tarzı pro bir ses kartı alacağım müzikle uğraşıyprım kayıt yapıyorum ozaman iş değişir birde o kartın linuxte desteği yoktur ozamanda kıymeti kalmaz analog çıkışlı zaten değerlendirelecek çok şey var sizin durumunuzda benim kişisel görüşüm ben almazdım ses kartını.

heartsmagic

Konuları birleştirdim haliyle iletiler birbirine girdi. @ppoli, mevcut bir başlığın varken veya sorunu bir başka yerde sormuşken yeni bir başlık açmazsan daha güzel olur. Gördüğün gibi sonradan birleştirince ortalık karışıyor :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ppoli

Alıntı yapılan: heartsmagic - 06 Eylül 2015 - 13:00:05
Konuları birleştirdim haliyle iletiler birbirine girdi. @ppoli, mevcut bir başlığın varken veya sorunu bir başka yerde sormuşken yeni bir başlık açmazsan daha güzel olur. Gördüğün gibi sonradan birleştirince ortalık karışıyor :)
Afedersiniz :) mesajı yazdıktan sonra başlık açsam daha iyi olurdu dedim. Önceki mesajımı silecektim fakat silme diye bir şey yokmuş sonradan gördüm.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 06 Eylül 2015 - 13:44:18

Alıntı yapılan: ertancetin - 06 Eylül 2015 - 00:12:13
Yok saçma değil, alacağın cihazlar da ucuz değil, farkındayım bu yüzden emin olmak istiyorsun. Ama şöyle bir durum var ki bir cihazı denemeden asla bilemeyiz. Burada bile misal aynı marka-model wifi'ye sahip olanların kimisinde sorun çıkarken kimisinde sorun çıkmıyor. Tek işletim sistemi olarak Linux kullanıyorsan bilemiyorum ancak yanında Windows varsa onda sorun çıkartmadan rahatlıkla kullanabilirsin diye düşünüyorum.

Uzun süredir windowsu bırakıp Ubuntu'ya geçme planı yapıyordum. Sonunda bunu başardım :) Ubuntu hakkında çok bilgim olmasada bana yetecek kadar kullanabiliryorum. Yavaş yavaş alışmışken Ubuntu'ya Windows'a dönmek istemiyorum. :)

heartsmagic

Affedecek bir şey yok :) Forumda yenisin normaldir böyle şeyler. İletileri silme gibi bir durum yok forumumuzda, hepsi toplumun malı oluyor :)

ppoli

Alıntı yapılan: plazma - 06 Eylül 2015 - 05:59:49
Eskiden olsa tamam dersim ama ob gelen ses kartları ile 50-100 tl lik kartlar arasında çok ahım şahım fark olacağını sanmam kaldı ki kulaklığınız iphone ipad gibi cihazlarlada uyumlu onlarda creative ses kartımı var :) derseniz 2 veya 4 kanal roland tarzı pro bir ses kartı alacağım müzikle uğraşıyprım kayıt yapıyorum ozaman iş değişir birde o kartın linuxte desteği yoktur ozamanda kıymeti kalmaz analog çıkışlı zaten değerlendirelecek çok şey var sizin durumunuzda benim kişisel görüşüm ben almazdım ses kartını.

Görüşünüz için teşekkürler ederim, bunu dikkate alacağım. Kulaklığın iphone, ipad desteği var ama bu sadece ortalama bir kaliteyi destekliyor gibi geldi bana. Sanki tam performans değilmiş gibi.
Yine de risk almamak daha iyi olur sanırım.
Bir ara sahibinden.com dan ikinci el kartlara baktım. "Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS" kartını 60 TL ye satıyorlardı, bundan alacaktım ama şimdi kart bozuktur, yanıktır diye korktum vazgeçtim.
Sonra bari sıfır alayım dedim yukarıdaki karta baktım. Sayfanın yorumlar kısmında onboarddan çok çok kaliteli ses verdiğini yazmışlar, buna inandım gibi.
Benim anakartımda çok çok iyi bir kart değil. 2010 da almıştım: GA-P55-UD3L Üzerindeki Ses: "Realtek ALC892 codec, High Definition Audio, 2/4/5.1/7.1-channel"

Aslında linkini verdiğim ses kartının Ubuntu'da aynı Windosw'taki gibi çalışacağını bilsem alacağım ama bundan emin olamıyorum işte. Creative'nin kendi yazılımı olmadan çalışmaz gibi geliyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

heartsmagic

Ne yazık ki net bir şey söyleyemiyorum zira ses kartları ile pek içli dışlı değilim. Etrafa bakınca bir şeyler yakalanabiliyor ama:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2037113
Bu arkadaş iki sene önce tek başına tırmalamış durmuş, kısmen sorunlarını çözmüş ancak sonunda ne olmuştur bilinmez.

http://manpages.ubuntu.com/manpages/precise/en/man7/oss_sblive.7.html
Burada Audigy serisi için sürücü görünüyor, Alsa'ya alternatif olabilir ancak ne derece verimli olur bilemiyorum.

Creative de özgür yazlım kanadında pek hoş olan bir firma değil, Linux tarafı için fazlaca bir desteği yok gibi. Çalışır belki kart ancak Windows tarafındaki gibi olmayacağı kesin. Zira ne sürücü desteği var ne araç.

ppoli

Alıntı yapılan: heartsmagic - 06 Eylül 2015 - 14:16:57
Ne yazık ki net bir şey söyleyemiyorum zira ses kartları ile pek içli dışlı değilim. Etrafa bakınca bir şeyler yakalanabiliyor ama:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2037113
Bu arkadaş iki sene önce tek başına tırmalamış durmuş, kısmen sorunlarını çözmüş ancak sonunda ne olmuştur bilinmez.

http://manpages.ubuntu.com/manpages/precise/en/man7/oss_sblive.7.html
Burada Audigy serisi için sürücü görünüyor, Alsa'ya alternatif olabilir ancak ne derece verimli olur bilemiyorum.

Creative de özgür yazlım kanadında pek hoş olan bir firma değil, Linux tarafı için fazlaca bir desteği yok gibi. Çalışır belki kart ancak Windows tarafındaki gibi olmayacağı kesin. Zira ne sürücü desteği var ne araç.

İlginiz için çok teşekkür ederim. Şimdilik ses kartı almaktan vazgeçtim. En iyisi bununla yetinmek. Sizin de belirttiğiniz gibi kart çalışsa bile aynı sesi verecek sanırım.
Yine de tecrübe sahibi arkadaşlar yorumlarını belirtirse sevinirim.