Ubuntu'da Pencere İkonlarının Solda Olması

Başlatan Minty, 05 Eylül 2015 - 10:56:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Minty

Merhaba arkadaşlar. Kaç gündür kafama takılıyor. Mac OS ve Ubuntu'da alta alma, büyütme, kapatma tuşları sol tarafta yer alıyor. Windows'ta ise sağ tarafta yer alıyor. Bunun sol tarafa alınmasının özel bir nedeni var mı? Kullanım kolaylığı mı sağlıyor niçin böyle bir şey yapılmış merak ettim.
~~~~~   Bazı insanlar o kadar fakir ki tek sahip oldukları şey para...   ~~~~~

betseg

Ubuntu Dash'e daha kolay erişilmesi için yapılmış olabilir diye düşünüyorum.

mozhan

sağ taraf genelde üst panel ile kullanılan bir kısım sol taraf ise özellikle ubuntuda tam ekran olunca panel ile kapatma tuşu birleşiyor. Bence bu birleşmeyle kullanıcıya daha fazla ekran vermeyi amaçlıyorlar.
Ayrıca fareyi sol üste götürdüğümüz zaman kapatma tuşuna ulaşırız fakat sağda olsaydı çıkış yapmak için olan butonla kapatma tuşu arasında sıkıntı yaşardık
When we ride on our enemies..

https://github.com/mustafaozhan

Floki

Bence Windows karşıtı olsun diye. Belkide Patent olayı bile olabilir. :D

Minty

Alıntı yapılan: Floki - 05 Eylül 2015 - 22:09:42
Bence Windows karşıtı olsun diye. Belkide Patent olayı bile olabilir. :D
Patent alabileceklerini sanmıyorum açıkçası :) Ayrıca öyle olmuş olsaydı diğer Linux tabanlı dağıtımlar da sol tarafa almak zorunda kalırdı. :)

parduscix

Mouse sağ elle kullanıldığı için ve ekranın sağ tarafına daha kolay erişildiği için tüm bilgisayarların uygulama menüleri sağ tarafta yer alır.
Unity buna ek olarak pencere tuşlarınıda sağ tarafa koyuyor.
Kde içinde sağ tarafa ayarlanabiliyor.

Bence ubuntu bu açıdan daha kullanışlı. Windows alışkanlık yaptığı için ilk başta yadırganıyor fakat daha sonra windowsa zorlanıyorsunuz

Sh4oTT

Minty

Madem fareyi sağ veya solla kullanmakla ilgili, o zaman Mac OS niye böyle yapmış diyerek tezinizi çürütmek istiyorum biraz :)

parduscix

Alıntı yapılan: ertancetin - 06 Eylül 2015 - 10:48:37
Madem fareyi sağ veya solla kullanmakla ilgili, o zaman Mac OS niye böyle yapmış diyerek tezinizi çürütmek istiyorum biraz :)
Mac os zaten gnome 2 benzeri bir arayüzü var. Hatta gnome mac görünümü verilebiliyor.
Alttaki panel ise bence dockynin çakması. Finder nautilus çakması.

Mac os gnome çakması gibi geliyor bana.(o yüzden hiç mac os kullanmadım ve macbook para israfı gibi geliyor. Ama siz başka düşünebilirsiniz. Bu benim fikrim.)

heartsmagic

Konu dışına çıkmasak? Başlıkta birisi açıkça bir şey soruyor bizlere, durduk yere başka sistemleri kötüleyerek bir yere varmaya çalışmasak? Fikirlerin şahsi olması da önemli değil burada, konu işletim sistemlerini kimin beğenip kimin beğenmediği değil.

@ertancetin, esasında sorunun net bir cevabı yok. Gerçi Ubuntu için var, şöyle ki biliyorsundur önceden sağ taraftaydı pencere denetim düğmelerimiz. Fakat Unity'nin gelişimi ile beraber sağ üst köşeden yer kazanmak amacıyla ve Unity ile daha güzel bütünleştiği düşünüldüğü için sola alındı. MacOS için başından beri böyle. Bu meselenin doğrusu veya yanlışı yok kısacası :) MacOS nispeten Xerox'un işletim sistemini örnek almış kendisine, onda da bu düğmeler soldaymış:
http://acypher.com/wwid/Chapters/05SmallStar.html

Windows çıkınca neden bu düğmeleri sağda getirmiş bilemem :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Minty

@heartsmagic konuyu çok güzel toparlamışsın teşekkür ederim. :)