Pisi Linux nasıl daha popüler olur?

Başlatan ulupınar, 02 Eylül 2015 - 11:39:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ulupınar

Alıntı yapılan: mhmtkrktr - 17 Ekim 2015 - 04:15:10
Alıntı Yap1. Hiçbir zaman hiçbir kurum ve kuruluş desteği almayacağımızı belirteyim.
2. Sytemd yazılımı yerine MUDUR kullanmaya devam edeceğiz.
3. Yazılım depomuzda sadece GPL lisanslı paketler bulunduracağız.
4. Gelişmeleri halka açık şekilde Github, Trello, Slack, Forum sitelerinden yapıyoruz.
5. Diğer dağıtımlarda olmayan hep ilk denebilecek teknolojileri uygulayacağız.
6. Docker teknolojisi her paket için ayrı konteynar açıyor ve paket kendi bağımlılıkları ile sistemden izole şekilde derleniyor.
7. Herkes gönüllü.py uygulaması ile paket derleme kuyruğundan iş alabilir, paketi derletir ve paket deposuna otomatik şekilde gönderebilir.
8. Göresel tasarımlar için sadece özgür yazılım araçları kullanılıyor.
3 , 5 , 7 ve 8. maddeler hem kullanıcı hem de geliştirici tarafında sürekli engel ve sorun olarak kalacaktır. Özellikle 3 ve 8. madde kullanıcı kitlesini, sadece belirli bir seviyeye gelmiş kişilerle sınırlayacaktır.

Grafik tasarımların özgür yazılımlar araçları ile yapılması ile ilgili takım içinde tartışmalar sürüyor. 3. madde GNU linux yayımı çerçevesi içinde her dağıtım için geçerli bir durumdur. Diğer kısıtlayıcı lisanslara pisilife deposu içinde yer veriliyor.
5. ve 7. maddelerde geçen ilgili şeyler hala geliştiriliyor ve test aşamasındadır.

Henüz kurup denememiş olsam da, bildiğim kadarıyla Pisi de, Pardus gibi Milli adı altında duyuruluyordu. ( yanlışım varsa düzeltin ) Bu tarz *çalışmalarda, milli olma ihtiyacını ve milli adı ve ambalajını henüz anlayabilmiş değilim.

Pardus dağıtımını 2011 öncesinde denediyseniz Pisi Linux için yabancılık çekmezsiniz. Pisi Linux evrensel bir dağıtımdır. Ubuntu Güney Afrika menşeili olduğu gibi PisiLinux Türkiye menşeilidir bunda tuhaf bir durum yok bana göre.

Tamamen kendi kişisel görüşüm olarak, Pardus da en büyük hata, KDE ortamı olmasıydı. Şahsen ben olsam, diğer ortamların da dışarıdan kurulmasına *müsaade etsem de, sadece tek bir ortam üzerinden dağıtım yapardım. Ancak bu ortamın da en başta *ülkemizdeki bilgisayar kullanıcı kitlesinin elinde bulunan cihazları göz önünde bulundurarak yapardım. Sizce her kesimden kullanıcı Kde ortamıyla bilgisayarından istediği gibi verim alabilir mi? Bence günümüz ortalamasıyla Linux kullanmak isteyebilecek en az %50 lik bir oran sadece bu yüzden denemesini bile yapmayacaktır.

KDE önceden beri dağıtımın iddialı olduğu bir konudur. Diğer masaüstleri ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Özellikle hafif olarak openbox, lxqt masaüstlerini tavsiye ederim.

Saygısızlık etmek istemem ancak, isim ve logo rengi tam bir facia. İsmi, PC de olduğu gibi "i" leri biraz uzatarak söylersen "eh biraz" ama, Türkçe okunduğu gibi söylersen çizgi film *ya da ne bileyim oyuncak ismi gibi. Hiç bir ağırlığı yok gibi sanki. Diğer yandan logonun en temel amacı, şekil veya renk olarak ürünü anımsatması. Kedi kafasıyla işletim sistemini nasıl bağlayabiliriz bilmesem de, *kullanılamaz da değil. Fakat bu durumda en azından renk seçiminin varsayılan olarak seçilmiş (ki ben sürekli değiştirilmesine karşıyım) bir temaya uygun olması daha hoş olurdu.

İsim ve logo artık uzun süredir kullanılmaktadır. Pembe renkler aslında sempatik olarak düşünülmüş. Farklı tasarım logolar için hala çalışmalar bekleniyor.

Son olarak isme neden LİNUX yada OS ekleme ihtiyacı duyulur onu da anlamış değilim. Bu şekilde dağıtımı çekirdek ismiyle göstermekden ziyade , orjinal bir şey *varmış da, bu onun çakmasıymış izlenimi veriyor bana.

İlerleyen *zamanlarda karşılaşacağınız en temel iki tür kullanıcı olacaktır. Ya çekirdekle, onla,  bunla ilgilenmek, ilgi duymak yerine işimi görsün yeter diyen kullanıcı, *ya da forumlara katılıp takip eden, siz gizlemeye *çalışsanız da onun ne olduğunu zaten bilen kullanıcı. Bu taraf için sıkıntı değil ama son kullanıcıyı telafuz zorluğuyla kasmanın da gereği yok bence.

Aslında katılıyorum Linux ile Pisi logoda içiçe geçmeli sadece Pisi dağıtım adı olarak kullanılmalı yada farklı bir isim ile devam edilmeli.

Genel olarak şahsi görüşlerim bunlar. Bu şekilde zor bir çalışmayı göze alma cesaretinizi kutlar, çalışmalarınız da başarılar dilerim.

Teşekkür Ederiz. :)

-DıLgEş-

@ulupınar Hocam, 32 bit sürümü var mı Pisi Linux'un.. Paylaştığınız resimlere bakınca kullanma isteğim oldu... :)
Aşkın; gözü kör, kulağı sağır, dili tutuk, aklı kıttır..! Hayır yani bu halde nasıl herkesi madara ediyor onu çözemedim..

ShangriLa

İşe spam yapmaktan vazgeçerek başlayabilirsiniz.
Ubuntu Mate Trusty

heartsmagic

Alıntı yapılan: ulupınar
Pardus dağıtımını 2011 öncesinde denediyseniz Pisi Linux için yabancılık çekmezsiniz. Pisi Linux evrensel bir dağıtımdır. Ubuntu Güney Afrika menşeili olduğu gibi PisiLinux Türkiye menşeilidir bunda tuhaf bir durum yok bana göre.

Millilik kavramını tartışmayacağım ancak Ubuntu dediğimiz dağıtım Güney Afrika menşeli falan değildir. Ya kafamızdaki köken kavramı çok farklı bir şey ya da emin olmadığın sularda yüzmektesin. "Ubuntu" felsefesine, kelimenin anlamına falan çalışmanı salık veririm.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ulupınar

Alıntı yapılan: ShangriLa - 19 Ekim 2015 - 17:37:18
İşe spam yapmaktan vazgeçerek başlayabilirsiniz.

Biz o işlerden anlamayız siz iyi biliyorsunuz galiba.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Ekim 2015 - 20:10:13

Alıntı yapılan: heartsmagic - 19 Ekim 2015 - 20:00:35
Alıntı yapılan: ulupınar

Millilik kavramını tartışmayacağım ancak Ubuntu dediğimiz dağıtım Güney Afrika menşeli falan değildir. Ya kafamızdaki köken kavramı çok farklı bir şey ya da emin olmadığın sularda yüzmektesin. "Ubuntu" felsefesine, kelimenin anlamına falan çalışmanı salık veririm.

Pardon düzeltiyorum distrowatch göre Ubuntunun  kökeni isle of man yazıyor.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Ekim 2015 - 20:11:22

Alıntı yapılan: nurullahisrgan - 19 Ekim 2015 - 17:08:23
@ulupınar Hocam, 32 bit sürümü var mı Pisi Linux'un.. Paylaştığınız resimlere bakınca kullanma isteğim oldu... :)

Şu an yok ama düşünülüyor. Kısa cevaplar için kusura bakmayın. Net ve öz cevap vermeye çalışıyorum.

mhmtkrktr

Alıntı YapPardon düzeltiyorum distrowatch göre Ubuntunun  kökeni isle of man yazıyor.

Ubuntu'nun köyünü kasabasını bilmem ama felsefesini anlayıp , yol haritasını takip etmek çok daha işe yarayacaktır diye düşünüyorum.

İlk kurduğum linux dağıtımı Ubuntu, belirli bir süre ilk kullandığım dağıtım ise 2006 Pardus'du. Kde ortamından dolayı 3-4 günde bir yeniden kuruyordum. Şimdiki aklım olsa live olarak kullanırdım.  :)

ulupınar

Alıntı yapılan: mhmtkrktr - 19 Ekim 2015 - 20:28:42
Alıntı YapPardon düzeltiyorum distrowatch göre Ubuntunun  kökeni isle of man yazıyor.

Ubuntu'nun köyünü kasabasını bilmem ama felsefesini anlayıp , yol haritasını takip etmek çok daha işe yarayacaktır diye düşünüyorum.

İlk kurduğum linux dağıtımı Ubuntu, belirli bir süre ilk kullandığım dağıtım ise 2006 Pardus'du. Kde ortamından dolayı 3-4 günde bir yeniden kuruyordum. Şimdiki aklım olsa live olarak kullanırdım.  :)

Ubuntunun çok iyi bir felsefesi var takdir ediyoruz da konuyla ne alakası var çözemedim.

earas

Alıntı yapılan: ulupınar - 19 Ekim 2015 - 20:41:12
Alıntı yapılan: mhmtkrktr - 19 Ekim 2015 - 20:28:42

Ubuntunun çok iyi bir felsefesi var takdir ediyoruz da konuyla ne alakası var çözemedim.
Ne var ki bunda Ubuntu forumunda, Ubuntu'nun kökeni konuşulurken konu arasında Ubuntu felsefesiyle ilgili bir kaç cümle yazmış?

ulupınar

Alıntı yapılan: earas - 19 Ekim 2015 - 20:48:46

Ne var ki bunda Ubuntu forumunda, Ubuntu'nun kökeni konuşulurken konu arasında Ubuntu felsefesiyle ilgili bir kaç cümle yazmış?

Sakıncası yokta sadece öğrenmek için soruyorum ne alakası var  :)

nuked

bende bundan şunu anlıyorum ki biz türkler kuru kuruya tartışmayı çok seviyoruz. varsa yoksa benim dediğim doğru dialogları dönüyor.
bir de ubuntuyla pisi linuxu karşılaştırıyorsunuz ya helal olsun ubuntunun arkasında koca firma var ama zaten beyenen istediğini kullanır
neyin kavgası veriliyor daha anlamış değilim.

heartsmagic

@nuked, kuru kuruya tarışma konusuna katılıyorum. Ah keşke kuru kuruya tartışmasak, kuru kuruya iş yapmasak, ne de güzel olur. Burada paylaşılamayan bir durum yok, Pisi için çaba veren birisi bir başlık açıp nasıl daha "popüler" olabileceğini sormuş, kimi öneri vermiş kimi eleştiri getirmiş, gayet normal şeyler bunlar.

İlgili kişi şu cümleleri sarf etmiş:

Alıntı YapUbuntu, Arch, Manjaro isimlerini bende çağrıştırdığı hiç * bir şey yok açıkçası. Bu dağıtımların hiç birini günlük olarak kullanmadım. Beğenmedim çünkü benim kullanım alışkanlıklarıma uygun olmadılar.

Bu aşamadan sonra kıyas yapmak normal değil mi sence? Kimse zaten Pisi Linux'u bir Ubuntu olmadığı için eleştirmiyor, böyle bir durumu nerede gördün acaba?

Bana kalırsa bu tartışmalar sürekli gündemde tutuyor Pisi Linux'u, memnundur bence insanlar... Reklamın iyisi kötüsü olmaz derler.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mhmtkrktr

Alıntı YapUbuntunun çok iyi bir felsefesi var takdir ediyoruz da konuyla ne alakası var çözemedim.

Normalde bu cümleden sonra cevap verme gereği bırakmamışsın ancak beni yanlış değil, çok yanlış anlamışsın demek için belirteyim. Bu soruyu sana benim sormam gerekirdi. Açtığın başlığa bak, birde paylaştığın bağlantıya bak. Ubuntu'nun nerede yazıldığının , isminin nereden çıktığının, bir firma yada kişi tarafından desteklenip desteklenmediğinin senin konuyla ne alakası var?
Kullanıcıya ve de bu camiaya birşeyler verebiliyor mu? insanlara farklılık yaşatıyor mu? bunu yapabiliyorsa, bu konuda hangi yollardan başarı sağlıyor? Bu ve benzeri konuları tartışmak daha yapıcı ve üretici olacaktır bence. Yoksa Kamboçya 'da bulunmuş, merdiven altında üretilmiş, olsa ne, olmasa ne.
Yaptığın işte başarılı olmak istiyorsan, önce o işte başarılı olmuş öncüleri araştırıp anlamak gerekir diye düşünüyorum. Aynı yoldan git demiyorum, sadece çizeceğin yol için örnek olsun diyorum.
E daha da anlaşılmadıysa, başka da birşey demiyorum.  :)

tarakbumba

Konuyu baştan aşağıya okudum. Nacizane fikrime göre;

• Dağıtımın kararlılığının sağlanmış olması
  • Mümkün olduğunca paket sayısının nitelikli ve ilgi gören uygulamalar/kütüphaneler ile zenginleştirilmesi
  • Gerek forum gerekse belgelendirme yönünden elden gelen en iyi şekilde kullanıcılara destek olunması
  • Mümkün olduğunca yeni teknolojilerin takip edilerek bunların dağıtımda yer almasına çalışılması (systemd, wayland v.b.)
  • Kurulumda ve kullanımda kolaylık. anlaşılabilirik ve biraz da görselliğin iyi olması (ki bana kalırsa Pisilinux' ta bu mevcut)
  • Sadece Özgür Yazılım (Sanırım GPL yazılımdan kastettiğiniz bu) sunan bir iso kalıbının mevcut olması güzel olmakla birlikte özellikle ekran kartı, kablosuz bağdaştırıcı kartları gibi donanımlar ve kod çözücüler (decoder/encoder) gib kütüphaneler yönünden Özgür Olmayan Lisanslı ürünlerin de depolarda yer alması; ki salt FSF onaylı bir özgür yazılım dağıtımı GNU Linux çekirdeğinden de özgür olmayan kodların ayıklanmasını gerektirir.
  • Her türlü platformda, Milli/Gayrimilli kör dövüşüne girmeden dağıtımın bizden çıkan bir dağıtım olduğunun en uygun şekilde vurgulanması
  • Özellikle İngilizce ve mümkünse başka dillerde de belgelendirme, forum v.b. çalışmalarının yapılabilmesi

dağıtımın kullanıcılar arasında yaygınlaşmasına yardımcı olacaktır.

Gelecek Linux, Truva Linux, Lapis Linux, (Debian tabanı öncesi) Pardus Linux gibi bizden dağıtımları görmüş ve deneyimlemiş biri olarak bu girişimin en azından çok uzun soluklu ve başarılı olmasını umuyorum. Şu ana kadarki deneyimlerim ne yazık ki bizde çok laf çok eleştiri az iş ve az katkı olduğunu gösterdi. Umuyorum ki bu kanımı kıracak bir gelişim olsun.

Saygılarımla...