Pisi Linux nasıl daha popüler olur?

Başlatan ulupınar, 02 Eylül 2015 - 11:39:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ulupınar

En iyi fikirleri buradan alabiliriz.

1. Hiçbir zaman hiçbir kurum ve kuruluş desteği almayacağımızı belirteyim.
2. Sytemd yazılımı yerine MUDUR kullanmaya devam edeceğiz.
3. Yazılım depomuzda sadece GPL lisanslı paketler bulunduracağız.
4. Gelişmeleri halka açık şekilde Github, Trello, Slack, Forum sitelerinden yapıyoruz.
5. Diğer dağıtımlarda olmayan hep ilk denebilecek teknolojileri uygulayacağız.
6. Docker teknolojisi her paket için ayrı konteynar açıyor ve paket kendi bağımlılıkları ile sistemden izole şekilde derleniyor.
7. Herkes gönüllü.py uygulaması ile paket derleme kuyruğundan iş alabilir, paketi derletir ve paket deposuna otomatik şekilde gönderebilir.
8. Göresel tasarımlar için sadece özgür yazılım araçları kullanılıyor.

iskenderoguz

inşallah pisilinux daha çok kullanılan bir dağıtım olur kısa sürede fakat bence ilk önce iletideki -cez, -caz ekinin kullanımıyla ilgili sorun giderilmeli.

ulupınar

Alıntı yapılan: iskenderoguz - 02 Eylül 2015 - 12:10:57
inşallah pisilinux daha çok kullanılan bir dağıtım olur kısa sürede fakat bence ilk önce iletideki -cez, -caz ekinin kullanımıyla ilgili sorun giderilmeli.

Teşekkürler düzelttim İstanbul Türkçesi ile yazmaya özen gösteriyoruz  :D

fsutil

Gerçekten güzel bir iş yapıyorsunuz. Devletten herhangi bir destek geliyor mu ?

betseg

ulupınar

Alıntı yapılan: BoraT5 - 02 Eylül 2015 - 16:29:22
Gerçekten güzel bir iş yapıyorsunuz. Devletten herhangi bir destek geliyor mu ?

Pamukkale Üniversitesinin tahsis ettiği bir sunucumuz var. Buradan tekrar teşekkür ediyoruz. Onun dışında bireysel bağış yapmak isteyenler için paypal hesabı var. Bizler gönüllü olarak bu işleri yapıyoruz. 7'den 77'ye herkesin bir katkısı olabileceğini düşünerek böylelikle herkese bir katılım fırsatı sunuyoruz.

Minty

Devlet kediciğe bakmıyor maalesef. Ama zaten Pardus da devlete mâl olduğu için kaybetti. Gönüllü topluluğunuzu sakın kaybetmeyin, ve devletin bünyesinde geliştirilmesine müsaade etmeyin. Siz geliştirmeye devam edin, onlar da yerli işletim sistemimiz deyip sahip çıksınlar. Yoksa sonu pek farklı olmaz gibi geliyor.
~~~~~   Bazı insanlar o kadar fakir ki tek sahip oldukları şey para...   ~~~~~

ulupınar

Alıntı yapılan: ertancetin - 02 Eylül 2015 - 19:38:45
Devlet kediciğe bakmıyor maalesef. Ama zaten Pardus da devlete mâl olduğu için kaybetti. Gönüllü topluluğunuzu sakın kaybetmeyin, ve devletin bünyesinde geliştirilmesine müsaade etmeyin. Siz geliştirmeye devam edin, onlar da yerli işletim sistemimiz deyip sahip çıksınlar. Yoksa sonu pek farklı olmaz gibi geliyor.

Herşeyi vatandaştan beklemek lazım pardus topluluk ortada biz kendi öz kaynaklarımızı kullanıyoruz. Zaman, bilgi, sıkı çalışma, araştırma, geliştirme bizim başlıca yardım aldığımız konulardır. Biz kendimize sahip çıksak yeter fazlası Allah Kerim.

Floki

1- En popüler uygulamalar depolarda olmalı.
2- Uygulama isimleri yaptıkları işlevlerle alakalı olmalı. (Kaptan ,yalı vs pek birşey ifade etmiyor.)
3- Stabil olmalı.
4- Yüksek performans vermeli. (Eski bilgisayarlara bile rahatlıkla kurulabilir olmalı.)
5- Disk imajı boyutu küçültülmeli.
6- Sanal makineye kurulum 1 saat civarı sürdü. (Daha önce sanal makineye 15 - 20 farklı işletim sistemi kurmuştum. En uzun süreni oldu.)

ulupınar

Alıntı yapılan: Floki - 03 Eylül 2015 - 01:04:48
1- En popüler uygulamalar depolarda olmalı.
2- Uygulama isimleri yaptıkları işlevlerle alakalı olmalı. (Kaptan ,yalı vs pek * bir şey ifade etmiyor.)
3- *kararlı olmalı.
4- Yüksek performans vermeli. (Eski bilgisayarlara bile rahatlıkla kurulabilir olmalı.)
5- Disk imajı boyutu küçültülmeli.
6- Sanal makineye kurulum 1 saat civarı sürdü. (Daha önce sanal makineye 15 - 20 farklı işletim sistemi kurmuştum. En uzun süreni oldu.)

Bu yazdıklarınızı dikkate alırız fakat çok spesifik şeyler bunlar mesela makina güçlü ise kurulum daha kısa sürebilir. Uygulamaların popüleritesi zamanla artıp azalabilir. Uygulama isimleri yazan tarafından verildiği için değiştirme imkanımız olmuyor. Sürüm yayınlanmadan önce yaklaşık 20 kişilik test ekibimiz tarafından testleri yapılıyor. Disk imajı bouyu en az 1GB oluyor.

heartsmagic

Tüm iletilerimizi koyu harflerle yazmasak ne güzel olur.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

nuked

Bence logoyu değiştirmek yeterli olur.

earas

Kararlı olması, performanslı olması vs zaten herkesin istediği, yapmaya çalıştığı bir şey. Kararlı olsun performanslı olsun diyince de olmuyor. Bir de "nasıl daha iyi bir dağıtım olur?" değil de "nasıl daha popüler bir dağıtım olur?" dendiği için benim aklıma daha basit, daha çok göze çarpan ve işin ambalajı diyeceğimiz şeyler geliyor. Bence logo hatta belki de isim. Bunlar çok önemli ambalajlar kim ne derse desin.
Bu saatten sonra değişmez bunlar, biz böyle tanındık vs gibi yanılgılara da düşmeyin. Bir de KDE dışında diğer masaüstü ortamları da olmalı. Xfce olması güzel bir şey ama yetmez. Ben mesela sırf KDE için bile pisi linux kullanmamayı tercih ederim çünkü sevmiyorum KDE ortamını.
Bir de " Hiçbir zaman hiçbir kurum ve kuruluş desteği almayacağımızı belirteyim" maddesi tam olarak neden var? Neden böyle bir karar aldınız?

ulupınar

Alıntı yapılan: nuked - 14 Ekim 2015 - 20:02:38
Bence logoyu değiştirmek yeterli olur.

Logo değişikliği iyi olabilir. Logoda pisi ve linux vurgusu daha iyi gözükür.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 16 Ekim 2015 - 13:42:30

Alıntı yapılan: earas - 14 Ekim 2015 - 20:59:06
Bir de KDE dışında diğer masaüstü ortamları da olmalı. Xfce olması güzel bir şey ama yetmez. Ben mesela sırf KDE için bile pisi linux kullanmamayı tercih ederim çünkü sevmiyorum KDE ortamını.
Bir de " Hiçbir zaman hiçbir kurum ve kuruluş desteği almayacağımızı belirteyim" maddesi tam olarak neden var? Neden böyle bir karar aldınız?

http://distrowatch.com/table.php?distribution=pisi

distrowatch de sadece kde ortamı yayınlandı fakat xfce ortamına sourceforge sitesinden erişebilirsiniz.

http://sourceforge.net/projects/pisilinux/files/1.2/

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 16 Ekim 2015 - 13:47:22

Pisi Linux sponsor desteği sağlanmaktadır.

-DıLgEş-

Bir de şu 32 bit desteği çıksa... Ben de kurardım. :(
Aşkın; gözü kör, kulağı sağır, dili tutuk, aklı kıttır..! Hayır yani bu halde nasıl herkesi madara ediyor onu çözemedim..

meda

Kararlı olması, performanslı olması vs zaten herkesin istediği, yapmaya çalıştığı bir şey. Kararlı olsun performanslı olsun diyince de olmuyor. Bir de "nasıl daha iyi bir dağıtım olur?" değil de "nasıl daha popüler bir dağıtım olur?" dendiği için benim aklıma daha basit, daha çok göze çarpan ve işin ambalajı diyeceğimiz şeyler geliyor. Bence logo hatta belki de isim. Bunlar çok önemli ambalajlar kim ne derse desin.
Bu saatten sonra değişmez bunlar, biz böyle tanındık vs gibi yanılgılara da düşmeyin. Bir de KDE dışında diğer masaüstü ortamları da olmalı. Xfce olması güzel bir şey ama yetmez. Ben mesela sırf KDE için bile pisi linux kullanmamayı tercih ederim çünkü sevmiyorum KDE ortamını.
Ambalaj kısmına sonuna kadar katılıyorum. Ubuntu, Manjaro, Arch ... gibi ismen daha fazla milleti kucaklayacak bir isim olsa daha iyi olur. İtiraf ediyim bu dağıtımı isminden dolayı bile kullanmam.  :) Logosu bile itici geliyor. Nike, Adidas logolar gibi daha basit logo olabilir. Neden bilmiyorum ama komik geliyor. Her şeyiyle kur kullan bir sistem oduğu gibi bir o kadar da kolaylık sağlamalı tema, simge seti .... kısacası görsellik, sistem arayüzündeki bütünsellikten bahsediyorum. Ubuntu, Elementary OS, Mint kullanıcı sayısının diğer dağıtımlara göre kullanım oranı yüksek olma sebeplerinden birisi göze hitap ediyor olması. Bende sizin gibi KDE ortamını pek sevmezdim fakat KDE5 kanımca güzel olmuş. Tavsiye ederim.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

ulupınar

Pisi Türkçe kelime anlamı kedi demektir biliyorsunuz. Ubuntu, Arch, Manjaro isimlerini bende çağrıştırdığı hiç * bir şey yok açıkçası. Bu dağıtımların hiç birini günlük olarak kullanmadım. Beğenmedim çünkü benim kullanım alışkanlıklarıma uygun olmadılar. Mutlaka bir aksilik olmuştur  o yüzden kullanmak istememişimdir. Pisi Linux kullanırken mutlaka sorunlarım olmuştur fakat bunları aşmanın yollarını arayıp çözmek daha kolayıma gelmiştir.

Pisi isim olarak hem güzel hem farklı çağrışımlar yapan bir kelime bunun için farklı isim önerileri alınabilir. Öyle bir isim olmalı ki herkes beğensin tamam budur deyip değiştirme taraftarı olsun. Bunu yapmak o kadar kolay değil.

ata1

Her insan seninle aynı şekilde sürümlerle sorunlar yaşayıp bunların üstesinden geliyor, bazen yardım alarak bazen kendi kendine. Bu diğer sürümlerden iyi olduğu anlamına gelmez ayrıca herkes kullandığı sürümden memnun çünkü kendi seçimleri. Ayrıca pisi zaten pardüsün çatallaşmasıdır

betseg

Alıntı yapılan: ulupınarUbuntu, Arch, Manjaro isimlerini bende çağrıştırdığı hiç * bir şey yok açıkçası.
Ubuntu'nun Zulu dilindeki anlamını biliyorsundur. Kabaca "bütün insanlığı birleştiren bir paylaşım bağının olmasına inanç" denebilir.
Arch; köprü, kemer anlamlarına gelir. Ayrıca işlemci mimarisinin (architecture) kısaltması olarak kullanılır.
Manjaro'yu ilk duyunca aklıma Klimanjaro dağı gelmişti, birkaç ay önce vikisine bakınca da cidden adını oradan aldığını öğrendim. 

plazma

Pembe renkten kurtulun bence, pisi yerine pars olsa daha oturaklı duruyor sanki *ya da onun gibi daha tok bir isim

mhmtkrktr

Alıntı Yap1. Hiçbir zaman hiçbir kurum ve kuruluş desteği almayacağımızı belirteyim.
2. Sytemd yazılımı yerine MUDUR kullanmaya devam edeceğiz.
3. Yazılım depomuzda sadece GPL lisanslı paketler bulunduracağız.
4. Gelişmeleri halka açık şekilde Github, Trello, Slack, Forum sitelerinden yapıyoruz.
5. Diğer dağıtımlarda olmayan hep ilk denebilecek teknolojileri uygulayacağız.
6. Docker teknolojisi her paket için ayrı konteynar açıyor ve paket kendi bağımlılıkları ile sistemden izole şekilde derleniyor.
7. Herkes gönüllü.py uygulaması ile paket derleme kuyruğundan iş alabilir, paketi derletir ve paket deposuna otomatik şekilde gönderebilir.
8. Göresel tasarımlar için sadece özgür yazılım araçları kullanılıyor.

3 , 5 , 7 ve 8. maddeler hem kullanıcı hem de geliştirici tarafında sürekli engel ve sorun olarak kalacaktır. Özellikle 3 ve 8. madde kullanıcı kitlesini, sadece belirli bir seviyeye gelmiş kişilerle sınırlayacaktır.

Henüz kurup denememiş olsam da, bildiğim kadarıyla Pisi de, Pardus gibi Milli adı altında duyuruluyordu. ( yanlışım varsa düzeltin ) Bu tarz *çalışmalarda, milli olma ihtiyacını ve milli adı ve ambalajını henüz anlayabilmiş değilim.

Tamamen kendi kişisel görüşüm olarak, Pardus da en büyük hata, KDE ortamı olmasıydı. Şahsen ben olsam, diğer ortamların da dışarıdan kurulmasına *müsaade etsem de, sadece tek bir ortam üzerinden dağıtım yapardım. Ancak bu ortamın da en başta *ülkemizdeki bilgisayar kullanıcı kitlesinin elinde bulunan cihazları göz önünde bulundurarak yapardım. Sizce her kesimden kullanıcı Kde ortamıyla bilgisayarından istediği gibi verim alabilir mi? Bence günümüz ortalamasıyla Linux kullanmak isteyebilecek en az %50 lik bir oran sadece bu yüzden denemesini bile yapmayacaktır.

Saygısızlık etmek istemem ancak, isim ve logo rengi tam bir facia. İsmi, PC de olduğu gibi "i" leri biraz uzatarak söylersen "eh biraz" ama, Türkçe okunduğu gibi söylersen çizgi film *ya da ne bileyim oyuncak ismi gibi. Hiç bir ağırlığı yok gibi sanki. Diğer yandan logonun en temel amacı, şekil veya renk olarak ürünü anımsatması. Kedi kafasıyla işletim sistemini nasıl bağlayabiliriz bilmesem de, *kullanılamaz da değil. Fakat bu durumda en azından renk seçiminin varsayılan olarak seçilmiş (ki ben sürekli değiştirilmesine karşıyım) bir temaya uygun olması daha hoş olurdu.

Son olarak isme neden LİNUX yada OS ekleme ihtiyacı duyulur onu da anlamış değilim. Bu şekilde dağıtımı çekirdek ismiyle göstermekden ziyade , orjinal bir şey *varmış da, bu onun çakmasıymış izlenimi veriyor bana.
İlerleyen *zamanlarda karşılaşacağınız en temel iki tür kullanıcı olacaktır. Ya çekirdekle, onla,  bunla ilgilenmek, ilgi duymak yerine işimi görsün yeter diyen kullanıcı, *ya da forumlara katılıp takip eden, siz gizlemeye *çalışsanız da onun ne olduğunu zaten bilen kullanıcı. Bu taraf için sıkıntı değil ama son kullanıcıyı telafuz zorluğuyla kasmanın da gereği yok bence.

Genel olarak şahsi görüşlerim bunlar. Bu şekilde zor bir çalışmayı göze alma cesaretinizi kutlar, çalışmalarınız da başarılar dilerim.

ShangriLa

Benim için en büyük sorun şu:

Neden pisilinux kullanmalıyım? Diğer dağıtımlardan daha üstün yanları var mı?

Bence bu soru düzgün olarak cevaplanırsa pisilinux daha popüler olur. Şahsen ben kullanmak için bir neden göremiyorum.
Ubuntu Mate Trusty

alquirel

Alıntı yapılan: ulupınar - 16 Ekim 2015 - 21:08:21
...
Ubuntu, Arch, Manjaro isimlerini bende çağrıştırdığı hiç * bir şey yok açıkçası. Bu dağıtımların hiç birini günlük olarak kullanmadım. Beğenmedim çünkü benim kullanım alışkanlıklarıma uygun olmadılar.
...

Linux geçmişini bilmiyorum, ama bir iki sorum var.

Şu an dünyada Linux kullananların önemli bir çoğunluğu bu dünyaya Ubuntu kullanarak başlıyor. Öncesinde başka bir dağıtımla temelini almış kişiler genelde artık bu işi aşmış kişiler oluyor. Ben o kişilerden değilim. Ubuntu'yla başladım Ubuntu'yla devam ediyorum. Şu an dağıtım değiştirmeye hem enerjim ve vaktim yok, hem de o kadar uzun süredir Ubuntu kullanıyorum ki alışkanlıklarımın hepsi Ubuntu'yu gerektiriyor.

Sen Ubuntu'nun (ve diğer ikisinin, belki liste senin için daha geniştir ama bu kadarını belirtmişsin) senin alışkanlıklarına uygun olmadığını söylemişsin. Yani daha öncesinde bir alışkanlık oluşturacak kadar bir şeyler kullanmışsın. Onun üzerine bu üçünü denemişsin ve alışkanlığına uygun olmadığını anlamışsın.

Bu üç dağıtımdan önce hangi dağıtımı/dağıtımları bir alışkanlık oluşturacak kadar uzun süre kullandın? Böyle bir dağıtım geçmişin varsa paylaşmanı isterim, merak ettim. Eğer yoksa da bu yaptığın önyargının dibi ve Pisi Linux fanatizmi oluyor. Hani bizi sürekli suçlayıp durduğun önyargı var ya, ondan bahsediyorum.

ulupınar

Alıntı yapılan: alquirel - 17 Ekim 2015 - 12:45:49
Sen Ubuntu'nun (ve diğer ikisinin, belki liste senin için daha geniştir ama bu kadarını belirtmişsin) senin alışkanlıklarına uygun olmadığını söylemişsin. Yani daha öncesinde bir alışkanlık oluşturacak kadar bir şeyler kullanmışsın. Onun üzerine bu üçünü denemişsin ve alışkanlığına uygun olmadığını anlamışsın.

Bu üç dağıtımdan önce hangi dağıtımı/dağıtımları bir alışkanlık oluşturacak kadar uzun süre kullandın? Böyle bir dağıtım geçmişin varsa paylaşmanı isterim, merak ettim. Eğer yoksa da bu yaptığın önyargının dibi ve Pisi Linux fanatizmi oluyor. Hani bizi sürekli suçlayıp durduğun önyargı var ya, ondan bahsediyorum.

Ubuntunun 2004 yılında Pardusun 2005 yılında kararlı sürümü yayınlanmıştır. Sorduğunuz sorunun cevabı Pardustur. PisiLinux öncesi Pardus kullanıyordum. Pardus gösterilen ilgi PisiLinux için neden gösterilmesin. Pardus projesi rafa kalkınca sonrasında debian tabanına geçti. Bir anda o forumda yazanlar, gezegende blog yazısı paylaşanlar, işletim sistem diyenler ortadan yok oldu hatta başka gezegene gitti bence, çünkü aktiviteleri tamamen durdu. Merak eden özgürlükiçin gezegenine baksın. Biz bunları *anlamasak da bildiğimiz şey PisiLinux değerli bir dağıtım ve geliştirilmeye devam ediyor.

alquirel

Cevabımı aldım. Teşekkür ederim.