Derleyici Tasarımı için Konu başlıkları

Başlatan kaansef, 01 Eylül 2015 - 22:27:18

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kaansef

Merhaba arkadaşlar. C programlama dili ile saf bir derleyici yazmak istiyorum (flex, bison, yacc kullanmadan). Bunun için internette çok uzun süredir araştırma yapıyorum fakat Türkçe kaynak yok denecek kadar az. Birazdan linkini vereceğim kitabı edindim fakat matematik bilgim yeterli olmadığı için anlayamadım (4 işlemden fazlası değil). İstediğim şey derleyici tasarımı yapacak kadar otomatları öğrenmek. Fakat nereden başlayacağımı, nasıl yapacağımı bilmiyorum. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Kaynak önerme, yönlendirme gibi. Eğer otomatlar matematik gerektiriyorsa hangi konuları öğrenmeliyim? Gerektirmiyorsa nereye kadar öğrenmeliyim otomatları? Turing makinesine kadar anlamam şart mı? Bu gibi sorular aklıma takıldı. Bir başlık açıp sormak istedim. Böylece derleyici ile uğraşan arkadaşlara rehber olmuş olur. Herkese iyi akşamlar.

http://www.tdk.com.tr/ozdevinirler-Otomatlar-Kurami-ve-Bicimsel-Diller.html
# 28065

Amenofis

Sadece türkçe ile mümkün değil. Hadi bir şekilde parser olayını halletin. Daha bunun AST si, IR kodu, makina kodu, optimizasyonu vesairesi var. Herşeyden önce derleyeceğin dilin grammarını en ince ayrıntısına kadar kağıda dökmen gerekir. Sonra bunu BNF notasyonu ile parsera vereceksin vs.

Asm olayında zaten dip yapmış olman lazım oraya girmiyorum bile. Bilinmesi gereken çok fazla konu var.

kaansef

Farkındayım, fakat bu konuda biraz bilgi birikimim oldu. Sorun nereden başlayacağımı bilmiyorum. Kafam çok karıştı. Otomatları nereye kadar öğrenmem gerekiyor? Şimdilik AST'yi çıkartsam yeter. Yani kod üretmeyecem, sadece kodun doğruluğunu sınayacak, hata varsa belirtecek, sonra AST'yi oluşturacak. Bu kadarı bile benim için yeterli. Diğer adımlara sonra bakacağım.
# 28065