Samba guest ile write hakkı

Başlatan earas, 28 Ağustos 2015 - 15:45:24

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

earas

Samba'yla ilgili forumda pek çok konu açılmış. Onları inceledim ilk olarak ama bu noktaya değinen olmamış. genelde herkes oluşturdukları userlarla write yapmak istemiş. Ben Windowstaki everyone paylaşım misali her girenin dosya atabileceği bir paylaşım oluşturmak istiyorum.
En son geldiğim nokta şu:
http://prntscr.com/89v1z3

Bu ayarlarla erişebiliyorum içeriğe ama yazma yetkim yok.
map to guest = bad user bu arada. Bundan olabilir mi? Klasörlerin ayarları 777 other olanlar da yazabilir durumda. Ancak bu paylaşımlara Windows üzerinden yazamıyorum.

heartsmagic

İşin içinde Windows var mı? /home/share5 yolunun kendisinde izinler ne durumda? Zira üst tarafta yetki sorunu varsa alt dizinlerde de yazma yapamaz ilgili kullanıcı.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

earas

Alıntı yapılan: heartsmagic - 29 Ağustos 2015 - 13:11:00
İşin içinde Windows var mı? /home/share5 yolunun kendisinde izinler ne durumda? Zira üst tarafta yetki sorunu varsa alt dizinlerde de yazma yapamaz ilgili kullanıcı.

Evet Windows var. Amaç dosyaları linux üzerinden herkese erişilebilir yapmak. Bu herkesin içinde Windows ve Linux var. Hatta Mac OS bile var. Normalde ben bu işi webmin sayesinde yapıyordum ancak burada doğrudan samba ile paylaşmam gerek.

share5 folderı da yine herkese açık okunabilir yazılabilir chmod 777 şeklinde. Okuması var yazması yok :D Ayrıca bugün farkettim sadece folderları okuyabiliyor. İçine bir .docx uzantılı dosya açtığımda(farklı uzantılar da denedim) yine onları da okumuyor.

ahmetkanar54

chmod 777 -R /home/share5 yaz hocam alt dosyalarla beraber izinler değiştiği için ulaşabilir hale geliyor

heartsmagic

Alıntı yapılan: earas
share5 folderı da yine herkese açık okunabilir yazılabilir chmod 777 şeklinde. Okuması var yazması yok Ayrıca bugün farkettim sadece folderları okuyabiliyor. İçine bir .docx uzantılı dosya açtığımda(farklı uzantılar da denedim) yine onları da okumuyor.
777 ise hem okuyabilmeli hem yazabilmeli. Sen yazması yok derken, 777 olmasına rağmen yazamıyor mu diyorsun? Dosya meselesinde okumuyor derken?

earas

Alıntı yapılan: ahmetkanar54 - 30 Ağustos 2015 - 22:11:18
chmod 777 -R /home/share5 yaz hocam alt dosyalarla beraber izinler değiştiği için ulaşabilir hale geliyor

Maalesef bu şekilde de yazmıyor -_-

Alıntı yapılan: heartsmagic - 01 Eylül 2015 - 03:43:43
Alıntı yapılan: earas
share5 folderı da yine herkese açık okunabilir yazılabilir chmod 777 şeklinde. Okuması var yazması yok Ayrıca bugün farkettim sadece folderları okuyabiliyor. İçine bir .docx uzantılı dosya açtığımda(farklı uzantılar da denedim) yine onları da okumuyor.
777 ise hem okuyabilmeli hem yazabilmeli. Sen yazması yok derken, 777 olmasına rağmen yazamıyor mu diyorsun? Dosya meselesinde okumuyor derken?
Evet hem folderı create ederken 777 hem samba üzerinden paylaşırken 777 ama yazamıyor.

Okumuyor dediğim şey ise, klasörleri görüyor ama içerilerindeki doc, docx, jgp, txt vs uzantılı hiçbir şeyi görmüyor. Sadece klasörleri görüyor.

heartsmagic

ls -ld /home/share5
çıktısını bir görebilir miyiz?

Ayrıca misafir kullanıcı için nobody kullanılıyormuş Samba tarafında, şunu yapmış mıydın?
smbpasswd -an nobody

global kısmında da şöyle bir şey olmalı muhtemelen:
guest account = nobody

earas

Alıntı yapılan: heartsmagic - 03 Eylül 2015 - 13:14:27
ls -ld /home/share5
çıktısını bir görebilir miyiz?

Ayrıca misafir kullanıcı için nobody kullanılıyormuş Samba tarafında, şunu yapmış mıydın?
smbpasswd -an nobody

global kısmında da şöyle bir şey olmalı muhtemelen:
guest account = nobody

Çıktı şöyle;

Yok herhangi bir yerde "smbpasswd -an nobody" yazmıyor. Ben misafirden girilecek diye kullanıcı falan oluşturmadım zaten. Global kısmında "guest account = nobody" yazmıyor. Şöyle;

Birde şurada bad user yapmıştım ilk mesajda da dedim. Bunla alakalı mı acaba?

Ek olarak görme konusunu da şöyle özetleyebilirim.
Benim gördüğüm (Windows):

Gerçekte olan :D

parduscix

Windowsta dosya paylaşımı olayı saçma sapan birşey.
MTP protokolü bile bazen bazı dosyaları göstermiyor.(Sırf bu yüzden windowsla unternete bile girmiyorum)
En mantıklı çözüm linuxtan ftp protokolü ayarlayıp windowstan ftp yolu ile aktarım yapmak.

heartsmagic

@parduscix, paylaşım yapılan yer Windows değil ki, Linux. Böylece Linux dosya sistemi saçma sapan bir şey mi oluyor?
Samba yerine cidden FTP mi öneriyorsun?

@earas, smbpasswd -an nobody yazmayacak, o komutla samba tarafına nobody kullanıcısı eklenecek.

pdbedit -L

ne diyor?

earas

Tamamdır kullanıcıyı ekledim ve çıktıyı aldım:

Şuan herhangi bir değişiklik olmadı.

ShangriLa

Benim samba ile paylaşımlı kullandığım dizin için ayarlarım şu şekilde:

[shared]
  comment = shared folder
  path=/mnt/newarchive/shared
  force user = ben
  guest ok = yes
  read only = no
  create mask = 0644
  directory mask = 0755
  browseable = yes
  guest only = yes
Ubuntu Mate Trusty

earas

Alıntı yapılan: ShangriLa - 12 Eylül 2015 - 20:54:23
Benim samba ile paylaşımlı kullandığım dizin için ayarlarım şu şekilde:

[shared]
  comment = shared folder
  path=/mnt/newarchive/shared
  force user = ben
  guest ok = yes
  read only = no
  create mask = 0644
  directory mask = 0755
  browseable = yes
  guest only = yes

Tek fark yaratabilecek kısım force user olarak geldi ve onu da ekledim ancak sonuç değişmedi. Bir yerde bir eksiklik var ama çözemedim. Şuanki paylaşım ayarları şöyle;

heartsmagic

Kullanıcı eklendikten sonra Samba yeniden başlatıldı mı?

earas

Alıntı yapılan: heartsmagic - 14 Eylül 2015 - 15:32:46
Kullanıcı eklendikten sonra Samba yeniden başlatıldı mı?
Evet hem restart ettim hem de start ettim garanti olsun diye

heartsmagic

Neyi kaçırıyoruz bilemiyorum ne yazık ki. Aklıma gelen ve araştırıp görebildiğim her şeyi denettim.

earas

Alıntı yapılan: heartsmagic - 15 Eylül 2015 - 00:01:57
Neyi kaçırıyoruz bilemiyorum ne yazık ki. Aklıma gelen ve araştırıp görebildiğim her şeyi denettim.
Ben de o kadar dökümanı inceledim ancak dökümanlara göre şuan istediğim şekilde paylaşıyor olmam lazımdı... Herşeyi silip sıfırdan yapacağım bakalım. Yardım için teşekkürler.

if

@earas, dosya paylaşımı aynı yerel ağa bağlı makineler arasında mı olacak yoksa internet üzerinden de erişilebilinecek mi? İki örnek geçiyorum, bilmiyorum daha önce baktınız mı?

https://superuser.com/questions/258026/using-samba-to-share-a-folder-from-a-linux-guest-with-a-windows-host-in-virtualb
https://askubuntu.com/questions/258284/setting-up-an-anonymous-public-samba-share-to-be-accessed-via-windows-7-and-xbmc