Linux Kullanıcılarını Program Yapmaya Davet Ediyorum!

Başlatan agg1401, 01 Ağustos 2015 - 20:42:16

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 8 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

rutku

Hayallerini kodla ...

uKiriş
Mezgeldek

heartsmagic

Konu nerelere gitmiş yahu :) Konu dağıldı desek kötü olacağız, bir şeyler karalasak çok bilmiş :D Şaka bir yana, ne yapalım madem bu kadar dallanıp budaklanmış biraz daha konuşur tamama erince de kapatırız.

Şu yukarıdaki cümle önemli kendi adıma, zira Linuxnet'ten ayrılma sebebimdir :) Kendine göre haklı sebeplerle bir başlığı kapatan yönetici ve yine kendine göre başlığın kapatılmaya uygun olmadığını düşünen üye durumu yani. @rutku ortamı biraz özetlemiş ancak yanlış hatırladığı şeyler var :) Ben orada hiç yöneticilik veya "moderatörlük" yapmadım. Sıradan, çok az tecrübesi olan meraklı bir kullanıcıydım sadece. Okumayı seven, okuduğu ve öğrendiği kadarıyla da insanlara yardım etmeyi isteyen, ara sıra burada olduğu gibi huysuz bir kullanıcı sadece :) Neticede bir başlık açıldı, bir şeyler konuşuldu, konu bence kapatılmayacak bir durumda olmasına rağmen kapatıldı. Son iletiyi gönderen yönetici arkadaşın yazdığı ileti bana biraz dokunmuştu zira azıcık karşı tarafı küçümseme, laf giydirme ve yöneticilik vasfıyla başlığı kapatma vardı. Şimdiyse belki aynı şeyleri bizler başka arkadaşlara yaşatıyoruz, kim bilir. Ancak, ben kişisel olarak hiçbir tartışmayı karşı tarafı yeterince dinlemeden, tartışsak hatta sert bir şekilde tartışsak bile ha deyince kapatmam. Hele hele dağıtım meseleleri için asla :)

Neticede başlık yönetici arkadaşın takdiriyle kapatıldı. Kendince haklıdır orasına söz söylemek istemem. Kaldı ki kendisi, Linux'a katkısı yadsınamaz, hemen herkesin tanıdığı birisidir. Ben kendi içimde değerlendirmemi yaptım ve Linuxnet forumlarının bana uygun olmadığına karar verdim. O başlık son ileti geçtiğim başlık oldu. Kimseye laf sokmak için yeni bir başlık açmadım, Linuxnet'i alenen hiçbir yerde kötülemedim, doğrusunun bu olduğunu düşündüm. Bir daha foruma giriş yapmadım ve mecra değiştirdim. Şimdi tarih oldu o ayrı, konuşmanın çok zararı yoktur umarım. Dağınıktı ve çok fazla "bilinçsiz" kullanıcı vardı. Ara ara saçma konular da dönüyordu, her yerde olduğu gibi :)

Biraz şikayet, biraz günah çıkartmak gibi oldu. Konuyu şu şekilde bağlayalım. @agg1401, nereden başlayayım diye sormuş. İlk tavsiyem arayış konusunu kafandan bir sil. Sürekli bir arayış içinde görüyoruz seni. Oyun diyorsun, yazılım diyorsun, Linux geneli diyorsun. Herkes bir şeyler karalamaya çalıştı burada, aceleye gerek yok. Yaşını bilemiyorum, belki çok genç bir arkadaşımızsın ve bu nedenle kanın kaynıyor. Tekrar edeyim, aceleye gerek yok. Hem Linux, hem yazılım için bu geçerli bir öneri. Cidden aceleye, büyük hedeflere, büyük konuşmalara gerek yok. Linux'u mu öğrenmek istiyorsun. En temel meselelerden başla, bol bol oku, okuduğunu uygula. Sorun yaşarsan çözmek için çaba göster, ara, araştır, vakit harca. Göreceksin ki zamanla tecrübeli bir kullanıcı haline gelmişsin

Kendi adıma böyle yaptım. Okudum, uyguladım, bazen sorun yaşadım, çözmek için uğraştım. Bildiklerimi aktarmak için forumlara üye oldum, anlattığım gibi bana uymayanı terk ettim, başkasıyla devam ettim. Orası bitti, başkasına geçtim. Kendim veya forumdakiler için okuduğum her satır yanıma kâr kaldı. Bakmayın, arada bir bu işi bedava ve gönüllü olarak yapıyoruz diyoruz, ancak kazancımız çok :D

@rutku, eskiler dediğin kimler bilmiyorum ancak konuşmuyorsam emin ol bir nedeni vardır :) Senin de söylediğin gibi mesele paylaşmaksa gerisi cidden teferruat. Bu platformda öyle şeyler yaşandı ki senaryosu yazılsa film bile olabilir, o kadar yani. Neticede yaptığımız hiçbir şeyden pişman değilim. Birileri gittiyse ve ortam daha düzenli, daha sakin ve daha verimliyse bu yapılan şeyin doğru olduğunu gösterir sanırım :) Çok konuşanı değil, çok iş yapanı takip etmek lazım. Ha, hem çok konuşup hem çok iş yapıyorsa birisi ondan da zarar gelmez, fakat çok konuşup, reklam yapıp iş yapmayandan kaçmak lazım. Ortamından temizlemen de ayrı bir yöntemdir :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

rutku

@heartsmagic ben şuana kadar hep yönetici bilmiştim  :o. Neyse bunca yıl sonra bunuda öğrendim  :D. Bir çok sorun vardı o forumda. Bende kafama takılırdı. Ne alıp veremedikleri var derdim. Malum irc dan forumlardan kavgalar ve iyi sohbetler eksik olmazdı. Neyse ki burası açıldı ve burası hayallerdeki ortamı karşılıyordur umarım  ;D

Burası içinde vardı üç dört üye. Yıllar yılı gözüme çarpmıştır. Neredeler diye merak ederdim. Cevap alındı  :).
Hayallerini kodla ...

uKiriş
Mezgeldek

heartsmagic

Hayalleri karşılıyor mu bilmiyorum ama kör topal olsa da hâlâ ayaktayız :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

cokomoko

Alıntı yapılan: heartsmagic - 09 Ağustos 2015 - 04:20:06
Hayalleri karşılıyor mu bilmiyorum ama kör topal olsa da hâlâ ayaktayız :)

Hayalleri karşılamasa da eminim her linux kullanıcısı nete ilk çıktığında a bir dur ubuntu tr'ye bakayım diyor mu, diyor bence.Önemli olan bu hatta diğer linux forumlarından kullanıcıların hatta kavga eden yöneticilerin bile ortak platformu ubuntu tr'dir.Hala en aktif linux forumu olduğu yadsınamaz.
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................
İnsanın aradığı sadece huzur ve mutluluktur, 1 numara olmak yalnız kalmak demektir ve 1 numara kalmak için birçok şeyi feda etmek zorunda kalırsın...

Sh4oTT

Tarayıcıyı ilk açtığımda girdiğim sitelerden biridir ubuntu-tr :)

ahmet_matematikci

@heartsmagic yumuşak üslubu ve ergen tartışmalara girmemesi beni ne kadar işim olursa olsun bir süre sonra buraya dönmeye zorluyor. ;)
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

kötükurt

Ubuntu'yu korkutucu uç birimden biraz daha uzaklaştırmak için bir fikrim var.
Bildiğim kadarı ile çif ekran kartına sahip olanlar, herhangi bir yazılımı diğer ekran kartı ile çalıştırmak istediğinde uç birimden "optirun" komutu ile çalıştırması gerekiyor ya da en kolayı yazılımı başlatan kısayolun çalıştıracağı komuta "optirun" eklemek. Bu işi daha kullanıcı dostu hale getirmek için bir yazılım hazırlanabilir. Bu yazılım kurulunca, sağ tıklayınca açılan menüye Nvidia ile çalıştır seçeneği eklenir, kısayol tuşu eklenir( mesela Shift tuşuna basarken çalıştırılırsa ikinci ekran kartı ile çalıştırır) ve ikinci ekran kartı ile çalıştırılmak istenen yazılımlar için kolayca liste oluşturulması sağlanır.
Belki bu işi kolaylaştırmak için yazılımlar vardır ama forumda gördüğüm kadarı ile yok.
"Cahil tutarlıdır kendi içinde, kötü olan yarı cahillerdir." İlber Ortaylı

mhmtkrktr

Bunun için yazılım oluşturmaya gerek var mıdır?
Bildiğim kadarıyla bu komut karma ekran kartları için ve onun da nvidia olması gerekiyor. Optirun ile çalıştırılacak program sayısını da ele alırsak geriye çok bi seçenek kalmıyor.
Kullanıcı bunu çok sık kullanıyorsa şuna benzer bir düzenleme de yapabilir;

[Desktop Entry]
Name=Dosyalar
Comment=Dosyalara erişin ve düzenleyin
Keywords=klasör;yönetici;gezgin;keşfet;gözat;disk;dosya sistemi;
Exec=nautilus --new-window %U
Icon=system-file-manager
Terminal=false
Type=Application
DBusActivatable=true
StartupNotify=true
Categories=GNOME;GTK;Utility;Core;FileManager;
MimeType=inode/directory;application/x-gnome-saved-search;
Actions=belgeler;indirilenler;müzikler;resimler;videolar;filmler;masaüstü;

[Desktop Action belgeler]
Name=Belgeler
Exec=nautilus /home/thinkmake/Belgeler/
Icon=folder-documents

[Desktop Action indirilenler]
Name=İndirilenler
Exec=nautilus /home/thinkmake/Downloads/
Icon=folder_download

[Desktop Action müzikler]
Name=Müzikler
Exec=nautilus /home/thinkmake/Müzik/
Icon=folder-music

[Desktop Action resimler]
Name=Resimler
Exec=nautilus /home/thinkmake/Resimler/
Icon=folder_pictures

[Desktop Action videolar]
Name=Videolar
Exec=nautilus /home/thinkmake/Videolar/
Icon=folder-videos

[Desktop Action filmler]
Name=Filmler
Exec=nautilus /home/thinkmake/Filmler/
Icon=mega

[Desktop Action masaüstü]
Name=Masaüstü
Exec=nautilus /home/thinkmake/Masaüstü/
Icon=gnome-fs-desktop

Bu şekilde, komutu kullandığı programın sağ tık menüsüne, birden fazla komut ekleyebilir.

kötükurt

Alıntı yapılan: mhmtkrktr - 18 Kasım 2015 - 07:09:39
Bunun için yazılım oluşturmaya gerek var mıdır?
Bildiğim kadarıyla bu komut karma ekran kartları için ve onun da nvidia olması gerekiyor. Optirun ile çalıştırılacak program sayısını da ele alırsak geriye çok bi seçenek kalmıyor.
Kullanıcı bunu çok sık kullanıyorsa şuna benzer bir düzenleme de yapabilir;

[Desktop Entry]
Name=Dosyalar
Comment=Dosyalara erişin ve düzenleyin
Keywords=klasör;yönetici;gezgin;keşfet;gözat;disk;dosya sistemi;
Exec=nautilus --new-window %U
Icon=system-file-manager
Terminal=false
Type=Application
DBusActivatable=true
StartupNotify=true
Categories=GNOME;GTK;Utility;Core;FileManager;
MimeType=inode/directory;application/x-gnome-saved-search;
Actions=belgeler;indirilenler;müzikler;resimler;videolar;filmler;masaüstü;

[Desktop Action belgeler]
Name=Belgeler
Exec=nautilus /home/thinkmake/Belgeler/
Icon=folder-documents

[Desktop Action indirilenler]
Name=İndirilenler
Exec=nautilus /home/thinkmake/Downloads/
Icon=folder_download

[Desktop Action müzikler]
Name=Müzikler
Exec=nautilus /home/thinkmake/Müzik/
Icon=folder-music

[Desktop Action resimler]
Name=Resimler
Exec=nautilus /home/thinkmake/Resimler/
Icon=folder_pictures

[Desktop Action videolar]
Name=Videolar
Exec=nautilus /home/thinkmake/Videolar/
Icon=folder-videos

[Desktop Action filmler]
Name=Filmler
Exec=nautilus /home/thinkmake/Filmler/
Icon=mega

[Desktop Action masaüstü]
Name=Masaüstü
Exec=nautilus /home/thinkmake/Masaüstü/
Icon=gnome-fs-desktop

Bu şekilde, komutu kullandığı programın sağ tık menüsüne, birden fazla komut ekleyebilir.

Yeni bir şey yapmaktan bahsetmiyorum, kolaylaştırmaktan bahsediyorum. Kullanıcılar komutlardan ya da dosya düzenlemekten korkuyorlar ve haklılar. Birkaç tıklama ile halledilecek bir şekle dönüşmeli. Mesela Manjora sürücüleri ve Bumblebee'yi otomatik ayarlıyor, bu yazılım çatallanıp yukarıda bahsettiğim özelliklerinde olduğu bir yazılım hazırlanabilir adı da Kolay Bumblebee gibi bir şey olur, kullanıcı sadece bu paketi kurarak bütün işi halleder.

ekremsenturk

Manava Pizza siparişi veriyorsun. Biz burada ubuntu için program yapmıyoruz, Ubuntu yapmıyoruz, Başka bir şey yapmıyoruz. Ubuntu kullanıyoruz.

kötükurt

Alıntı yapılan: ekremsenturk - 18 Kasım 2015 - 22:09:14
Manava Pizza siparişi veriyorsun. Biz burada ubuntu için program yapmıyoruz, Ubuntu yapmıyoruz, Başka bir şey yapmıyoruz. Ubuntu kullanıyoruz.
Farkettiyseniz bu başlıkta bir şeyler yapmak isteyen arkadaşlar var, onlara fikirimi söylüyorum. Elimden gelse buraya yardım edecek arkadaş bulmak için yazardım.

seron

Keşke program yapmayı bilenler, üşenmeyenler olsa, nice fikirler var aklımda ama malesef ben de ilgili kimse bulamıyorum.

rutku

Alıntı yapılan: seron - 19 Kasım 2015 - 16:51:30
Keşke program yapmayı bilenler, üşenmeyenler olsa, nice fikirler var aklımda ama malesef ben de ilgili kimse bulamıyorum.

Benim de bir çok fikirlerim var. Fakat ben programlama dili öğrendim. Ama nedense hep üşengeçlikten pek proje çıkartamıyorum. Dertlenme sende başla, bir hayalin varsa koş peşinden  ;)
Hayallerini kodla ...

uKiriş
Mezgeldek

seron

Alıntı yapılan: rutku - 22 Kasım 2015 - 23:12:26

Benim de bir çok fikirlerim var. Fakat ben programlama dili öğrendim. Ama nedense hep üşengeçlikten pek proje çıkartamıyorum. Dertlenme sende başla, bir hayalin varsa koş peşinden  ;)
:)
Sadece program ve işletim sistemleri grafik arayüzü tasarlamak yeterli değil. ille de programlama bilmek ve/veya bir program ekibinin başında durmak gerekiyor.

rutku

Alıntı yapılan: seron - 23 Kasım 2015 - 16:50:40
Alıntı yapılan: rutku - 22 Kasım 2015 - 23:12:26

:)
Sadece program ve işletim sistemleri grafik arayüzü tasarlamak yeterli değil. ille de programlama bilmek ve/veya bir program ekibinin başında durmak gerekiyor.

Onu herkes biliyor zaten. Olay yöneticilikse o ayrı bir kariyer ve meziyet gerektirir. Tek başına başarılı proje çıkaranlar çok.
Hayallerini kodla ...

uKiriş
Mezgeldek

Gray Hat Ninja

Başlığa baktığım an konunun ne kadar bilgisizce açıldığını gördüm.Herhalde açan arkadaş yazılımdan bir haber.Yoksa internetin ve işletim sistemlerinin şu anda Unix/Linux yazılımcılarının eseri olduğunu bilirdi.İlginç olmuş.Ama insanlarda bir olay var.Linux/Unix tarafı 10 program yazar ilgi görmez şirketler başta apple olmak üzere bir program yazar tabanı belli olmayan apple ilah olur.İlgi çekici.Ne diyelim anormal şeyler artık normal karşılanır olmuş.

Not olarak düşeyim.Unix/Linux tarafı olmasa program yazacak proglama dili bulamayabilirdik.Şu anda popüler/işe yarar dillerin çoğu Unix/Linux yazılımcıları/hackerları tarafından geliştirilmiştir.Boş bir başlık olmuş.
Back To Basics !