[Çözüldü] Windows 10'a Yükseltmek

Başlatan hefese, 29 Temmuz 2015 - 18:06:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hefese

Biliyorum, başlığı gördüğünüzde ne ayak, ne oluyor der gibi oldunuz ama, evet. Sormak istediğim konu Windows 10. Makinamda şu an hal-i hazırda Windows 7 ve Ubuntu 14.04 işletim sistemleri yüklüdür. Yeri geldiğinde Windows 7, yeri geldiğinde Ubuntu kullanmaktaydım. Fakat "kör olasıca" bir arp zehirlemesi saldırısı sonucu Windows 7 açılamadan kitlenmekte, bazen açıldıktan sonra kitlenmekte. Kitlenmeden kastım her şey donuyor, fare imleci dahi... Hem de korsan kopyasıyla makinayı ful formatladıktan ve sonra orijinal imajıyla tekrar orijinalini kurduktan sonra bile... Nedendir bilemedim. Bu arp zehirlemesini ESET yakaladığı sıralar evin komple interneti gitmiş, evdeki tüm makineler formattan geçmişti. Akabinde Türksat'ın uydunet modem'ine güvenlik güncellemesi gelmişti. Fakat evdeki windows 8'li makineler artık sorunsuz çalışırken benim Windows 7 halen aynı terane. Şu aralar çare olarak bugün çıkan Windows 10'a güvenli moddayken yükseltmeyi planlıyorum. Fakat Ubuntu'da hatırı sayılır bir şekilde yazılım kurulumlarım mevcut olduğu için ve bu kurulumları virusten kurtulmak adına makinayı formatladığım sıralar tekrar tekrar yaptığım için bir daha yapmak niyetinde değilim. Sorum şu: Windows 10'a eğer "yükseltirsem" Ubuntu'ya zararı dokunur mu? GRUB etkilenir mi? Etkilenirse kurtarmak mümkün mü? Şimdiden teşekkürler. 

NOT: Dikkat ederseniz Windows 10'a "yükseltirsem" dedim. Yani bu yükleme işlemi Windows'un içinde kurulu olan Windows Update hizmeti ile gerçekleştirilecek.

Floki

Ubuntu'ya zararı olacağını düşünmüyorum. Grub etkilenebilir. Çözüm yollarıda mevcut.

meda

"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

mhmtkrktr

Sormuş olduğun soru farklı fakat şunu da ilave etmek isterim, Bilgisayarı, Windows + Linux olarak kullanan çoğu kullanıcı tarafından göz ardı edilen bir durum bu.
Normal şartlarda windows için yazılmış bir virüs, trojen veya herhangi zararlı bir kod Linux üzerinde çalışmaz ( işe yaramaz ) deriz. Bu doğrudur da fakat, Linux üzerindeyken bilgisayara, internet, usb bellek, cd/dvd  gibi ortamalar aracılığı ile alınan bu tür zararlı yazılımlar, yazılış şekillerine göre bazen daha Linux üzerindeyken, bazen de Windows açıldıktan sonra, Windows'a ait dosyaların üzerine sıçrayabilirler.

Senin durumun da şu an; Linux 'un Home dizini altında hazırda bekleyen böyle bir kod varsa, Win ortamına ne kadar format atsanda, bu zararlı yazılım Windows ne zaman açılsa, ilgili dosyalara ulaşacaktır. Açıkçası zararlı yazılımlardan korunmak için, Win + Linux şeklinde kurmak ve zararlı yazılımların bulaşma durumu olan internet gibi harici ortamları, güvenli olarak düşündüğün Linux ortamında kullanmak, Windows ortamı için sadece tarayıcıya bulaşan reklam tarzı uygulamaları engellemiş olur.
Bu şekilde verilecek öneri şu olabilir; Win + Linux kullanılacaksa, Linux tarafında da çalışan aktif bir güvenlik yazılımı kullanmak.

Sorduğun soruya cevabım ise, en fazla grub bozulur, yükseltme yapmadan önce elinin altında çalışan bir Ubuntu cd olduğuna emin olman ve forumda ki grup onarımı ile ilgili konuyu bulman, yeterli olacaktır. 

Not   : Üsteki mesajı genel bilgilendirme amacıyla paylaşmak istedim. Tabii ki herkez bu amaçla kullanmıyor da olabilir.
Not2 : Her dağıtım için geçerli olduğundan Linux diye genelleme yaptım.

hefese

Alıntı yapılan: Floki - 29 Temmuz 2015 - 22:43:08
Ubuntu'ya zararı olacağını düşünmüyorum. Grub etkilenebilir. Çözüm yollarıda mevcut.

Teşekkürler.

Alıntı yapılan: meda - 30 Temmuz 2015 - 00:52:47
Grub onarımı gerekir.

Teşekkürler.

Alıntı yapılan: mhmtkrktr - 30 Temmuz 2015 - 03:43:48
Sormuş olduğun soru farklı fakat şunu da ilave etmek isterim, Bilgisayarı, Windows + Linux olarak kullanan çoğu kullanıcı tarafından göz ardı edilen bir durum bu.
Normal şartlarda windows için yazılmış bir virüs, trojen veya herhangi zararlı bir kod Linux üzerinde çalışmaz ( işe yaramaz ) deriz. Bu doğrudur da fakat, Linux üzerindeyken bilgisayara, internet, usb bellek, cd/dvd  gibi ortamalar aracılığı ile alınan bu tür zararlı yazılımlar, yazılış şekillerine göre bazen daha Linux üzerindeyken, bazen de Windows açıldıktan sonra, Windows'a ait dosyaların üzerine sıçrayabilirler.

Senin durumun da şu an; Linux 'un Home dizini altında hazırda bekleyen böyle bir kod varsa, Win ortamına ne kadar format atsanda, bu zararlı yazılım Windows ne zaman açılsa, ilgili dosyalara ulaşacaktır. Açıkçası zararlı yazılımlardan korunmak için, Win + Linux şeklinde kurmak ve zararlı yazılımların bulaşma durumu olan internet gibi harici ortamları, güvenli olarak düşündüğün Linux ortamında kullanmak, Windows ortamı için sadece tarayıcıya bulaşan reklam tarzı uygulamaları engellemiş olur.
Bu şekilde verilecek öneri şu olabilir; Win + Linux kullanılacaksa, Linux tarafında da çalışan aktif bir güvenlik yazılımı kullanmak.

Sorduğun soruya cevabım ise, en fazla grub bozulur, yükseltme yapmadan önce elinin altında çalışan bir Ubuntu cd olduğuna emin olman ve forumda ki grup onarımı ile ilgili konuyu bulman, yeterli olacaktır. 

Not   : Üsteki mesajı genel bilgilendirme amacıyla paylaşmak istedim. Tabii ki * herkes bu amaçla kullanmıyor da olabilir.
Not2 : Her dağıtım için geçerli olduğundan Linux diye genelleme yaptım.

Kaçırdığın bir nokta var. Sanırım tam ifade edemedim: Makinayı komple korsan Windows 7 CD'si ile formatladım. Yani Ubuntu mubuntu ne var ne yok herşey uçtu. Normalde beklenen artık virusun olmamasıdır. Korsan kopyayı silip orijinal imajı kurduktan sonra Windows 7 yine dondu. Bu yüzden modem'den şüphelenmeye başlamıştım. Zaten güvenlik güncellemesi denilen zımbırtı ile işaret fişeklerini üzerine çekmeyi başarmıştı. Bu şüphe sayesinde evimde Windows 7'den hiç bağlanmayarak evimde tekrardan kurduğum sıfır, temiz windows'u başka yerde kullanabilirim diye düşündüm ve öyle yaptım. Okul için şehir dışına geçtiğimde Windows 7 gayet güzel çalışmaktaydı. Yani teorim işe yaramıştı. Suçlu modemdi. Fakat enteresandır okulumun şehrinde hiçbir sorunla karşılaşmamışken yanılmıyorsam okul içinde iki kez uğradığım bir wifi noktasında bilgisayarım eskisi gibi dondu. Önce bu wifi noktası ile donmayı ilişkilendirmemiştim, fakat sonra aynı nokta da yine donmaya rast gelince bu kanaate vardım. Neyse ben de çözüm olarak o lokasyonda internet kullanmamayı tercih ettim ve sorunsuz yoluma devam ettim. Fakaaat aradan aylar geçti, ülke dışına çıktım ve bu süre boyunca evimden yine Windows 7'ye bağlanmadım, gel gör ki ülke dışında Windows 7 eskisi gibi yine dondu. Yani teori bu sefer gerçekten çöktü. :( Suçlu modem değil.  Anlamadığım nokta bir virus ne zamandır bu kadar güçlü oldu? Güçlüden kastım şu: Windows 7 çalışır duruma denk geldiği sıralar Kaspersky'dan tut ESET meset ne varsa taramalar yaptım ve hiçbir virus bulunamadı. Acaba makinada fiziksel bir sorun mu var desem bu sefer ubuntunun sorunsuz çalışması bu şıkkı eliyor. Şu an ubuntu da olmasa bilgisayar çöp olacak. Bir diğer yandan orijinal imaj dosyası viruslu desem mümkün değil. Çünkü bilgisayarı ilk aldığım zaman Asus'un yazılımıyla bu imaj dosyasını oluşturmuştum ve yıllar boyunca bu cd'yi ara ara kullandım, böyle bir sorunla karşılaşmadım. O zaman sorun nedir? Virus olduğuna dair tek kanıt evde ESET'in malum arp saldırsı başlamadan önce baloncukla ARP Zehirlemesini bildirmesiydi. Ve ertesi gün evdeki tüm bilgisayarların internetinin gidişiydi. Telefonlar internete yanılmıyorsam bağlanabiliyordu. Sorun bilgisayarlardaydı. Diğer bilgisayarlar formatla internete bağlanabilir oldu. Benimkisi ise aynı teranede kaldı.

heartsmagic

@mhmtkrktr, söylediğin tarzda bir şeyin olabilmesi için ilgili zararlının ortamın Linux olduğunu anlayarak ona göre şekil değiştirmesi gerekiyor ki ben pek görmedim. Gerçi benim görmediğim olmadığını anlamına gelmez tabi ama şu ana kadar böyle bir şeyi görmediğim gibi denk de gelmedim, duymadım. Olmaz demiyorum, ehil ellerin her şeyi yapması mümkün tabi.

@hefese, arp zehirlenmesi kalıcı bir şey değil. Kendi evinde ise (yanlış anlamadıysam evden bahsetmişsin bir ara) bunun olması pek mümkün değil zira saldırganın seninle aynı ağda olması lazım. Gerçi ağa sızmışsa bilemem tabi. Farklı yerlerde bu sorunu yaşıyor olman akla iki üç şeyi getiriyor:

1. Windows ile donanımsal bir uyumsuzluk.
2. Zararlı içeren Windows kalıpları.

Ben konuyu Linux tabanına taşımak istiyorum tekrar zira diğer meseleler bizim konularımızın dışına çıkıyor. Linux bölümüne dokunulmazsa kendisine bir şey olmaz. Ola ki Grub bozuldu, yeniden kurmak mümkün olur. Bu konuda sormak istediğin bir şey var mı?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

hefese

Alıntı yapılan: heartsmagic - 30 Temmuz 2015 - 10:28:56
@hefese, arp zehirlenmesi kalıcı bir şey değil. Kendi evinde ise (yanlış anlamadıysam evden bahsetmişsin bir ara) bunun olması pek mümkün değil zira saldırganın seninle aynı ağda olması lazım. Gerçi ağa sızmışsa bilemem tabi. Farklı yerlerde bu sorunu yaşıyor olman akla iki üç şeyi getiriyor:

1. Windows ile donanımsal bir uyumsuzluk.
2. Zararlı içeren Windows kalıpları.

Fakat makimam yaklaşık  4 sene boyunca windows 7 ile sorunsuz çalıştı.

Alıntı yapılan: heartsmagic - 30 Temmuz 2015 - 10:28:56
Ben konuyu Linux tabanına taşımak istiyorum tekrar zira diğer meseleler bizim konularımızın dışına çıkıyor. Linux bölümüne dokunulmazsa kendisine bir şey olmaz. Ola ki Grub bozuldu, yeniden kurmak mümkün olur. Bu konuda sormak istediğin bir şey var mı?

Aşağıdaki sitede GRUB onarımı ile alakalı soruma cevap buldum. Şu an için sorum yok. Teşekkürler.

https://help.ubuntu.com/community/RecoveringUbuntuAfterInstallingWindows

heartsmagic

Sorun neden kaynaklanıyor bilemiyorum tam olarak, ancak farklı yerlerde bu sorunun oluşması arp zehirlenmesi ihtimalini düşürüyor bence. O konuda yorum yapmak istemiştim.
Grub meselesi bizim forumda da vardır, "Yeniden Grub2 kurulumu" diye aratırsan ilgili başlığa ulaşabilirsin.

Çözülen başlıklarımız için şöyle bir uygulamamız mevcut: cozuldukonusu
Bu seferlik ben yapıp kapatıyorum başlığı, geri bildirim için teşekkürler.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.