[Çözüldü] Sony VAIO kurulum boot sorunu

Başlatan lynxcode, 28 Temmuz 2015 - 15:40:11

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

lynxcode

Merhaba arkadaşlar!

Vaio *dizüstü bilgisayarıma ubuntu kurdum. Dual boot olacaktı ancak ne zaman windows tan başlatsam ubuntu boot menüsü kayboluyor. easybcd denedim daha kötü oldu. ubuntu live ile boot repair ile düzelttim ancak sorun kendini tekrar edip duruyor. Yabancı kaynaklara baktım ancak hepsi farklı bir şey söylemesi boot repair ile çözmeyi mantıklı kıldı.
https://help.ubuntu.com/community/Laptop/Sony/Vaio/Duo11/Trusty  bu adrestende bazı şeylere ulaştım ancak çok geç olmuştu. grubx64.efi dosyasını microsoft boot kısmının altına kopyalamamı söylüyor. (Post-installation bölümü). Ancak bilemiyorum acaba sorun devam edecek mi?

Floki

Windowsu açtığın zaman secure boot seçeneği devreye giriyor bazen. Bu da sadece Windowsun açılmasını sağlıyor. Bios içerisine girip bir bak. Secure boot seçeneği varsa Disable yap.

lynxcode

Alıntı yapılan: Floki - 28 Temmuz 2015 - 18:48:23
Windowsu açtığın zaman secure boot seçeneği devreye giriyor bazen. Bu da sadece Windowsun açılmasını sağlıyor. Bios içerisine girip bir bak. Secure boot seçeneği varsa Disable yap.

malesef farketmiyor. Secure boot enable ve disable oluncada aynı problem devam ediyor. sanırım profosyonel bir el gerek. Beş kere ubuntu yükleyip kaldırdım. easybcd de iyice bozdu saçma sapan bir boot menüsü koyuyor. yakın zamanda resimleri koyacağım. hele harddisk bölümlendirmesi vaio nun çok saçma D: bölümü yok C: ile et restore, backup, boot bölümleri toplam 6 adet bölüm vardı.Daha sonra ubuntudan bıkarsam diye home bölümünü ayrı bölüme açtım, swap bölümüde ayrı bölüme açıldı. / bölümü felan toplam 10 tane bölüm var harddisk te şuan. Bu arada not düşeyim buraya kadar yaptıklarımın hiç birini kendi kafamdan yapmadım. Her biri için en 2 3 forum gezdim. ingilizceler de dahil ama olmadı. mutlu olamadım. galiba linuxlar laptopların oem sistemi, boot sistemi gibi bazı özelliklerine uygun değiş. Driver konusundaki üstünlükleride ortadan kalkmış gibi geldi. Nvidia için çeşitli eklentilerin yüklenmesi gibi sorunlar var. agrısız sızısız sistem kurmak gerçekten zor. Masaüstüler için belki daha avantajlı olabilir. laptopum ubuntu ile beraber daha fazla ısınıyor ve sanırım fancontroldede sorun var. Resimleri koyduğum zaman sorun için daha uygun çözümler geliştirilebilir. wacom grafik tabletimdede bazı sorunlar yaşamıştım mesela 3 parmak ve 4 parmak algılaması yok. Bir eklenti ile çözümünden bahsediliyordu yabancı forumlara bakmıştım ancak o eklentiyi yükleyemedim. ubuntu + wacom deneyimi biraz işkenceli olmuştu.

Floki

Birkaç öneride bulunayım ;
1- Hemen vazgeçmeyin. Çünkü Linux tabanlı sistemleri kullanmak Windows'tan farklıdır. İlk başta zor gelebilir fakat alışınca birçok şey daha kolay gelecektir.

2- Birden fazla işletim sistemi kullanacaksanız "Secure Boot" her zaman disable olmalı.

3- Bazı ses yada ekran kartlarının birtakım ekstra özellikleri sadece Windows destekler. Örneğin bendeki Lenovo'da Dolby Home Theatre özelliği sadece Windows'ta bulunuyor. Ama temel sürücüler kısmında şimdiye kadar hiçbir sorun yaşamadım. Grafik kartları içinde ne kadar güncel sistem kurarsanız o kadar güncel driverları doğrudan depolardan indirebilirisiniz. Ör: Ubuntu 14.04 için Nvidia'nın 331 numaralı sürücüsü varken 15.04'te 346 sürümü mevcut.

4-Swap bölümü ayrı oluşur zaten. /Home bölümünü ayrı oluşturmakla iyi yapmışsınız.

5- Disk mecburen bölünecek. MBR disk biçimi bizi bu bölme kısımında sınırlıyor fakat diski GPT olarak biçimlendirirseniz hem daha güncel bir disk biçimi olur hem de daha çok bölüm oluşturabilirsiniz.

6- Bilgisayarınız UEFİ destekli ise UEFİ kurulum her zaman daha avantajlıdır. Ubuntu kurunca Windows Bootloaderı silinmez. İstediğinizi açabilirsiniz.

heartsmagic

@lynxcode, verdiğin bağlantıdaki EFI önerisini deneyebilirsin. Eğer böyle bir durum varsa zaten denemek lazım. Diğer sorunlar ayrıca konuşulup tartışılabilir. Linux ve dizüstü uyumu konusunda bizim tarafta suç aramıyorum ne yazık ki, kısıtlayıcı şeyler çok. Bu konuda (UEFI) her marka kendi kafasına göre hareket ediyor, bunu yaparken de tek düşündükleri platform Windows. Haliyle sorunlar yaşanması normal diye düşünüyorum. Sürücü konusunu da anlayamadım, Nvidia ile pek aramız bozuk değil şu sıralar. Söylediğim gibi sorunları ayrı başlıklarda konuşabiliriz. Kaldı ki, Windows ile mutluysan Linux kullanmak da bir zorunluluk değil. Yanlış anlama, eleştirel bir yaklaşımla söylemiyorum bunu :) İşletim sistemleri birer araçtır, makinen ile Windows daha güzel çalışıyorsa ve Linux'a ihtiyacın yoksa kullanmak zorunda değilsin. Ancak uğraşmak istiyorum diyorsan bizler buradayız.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

lynxcode

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2227580 adresinden bazı şeylere ulaşabildim sanırım. ancak yinede windows 8.1 in boot menusunden değilde ubuntu menusu kullanılıyor.
@floki , swap /home ve / bölümlerini elle manual olarak ayırdım. /home bölümü nü ayırmamın sebebi daha sonra farklı bir distro kurarken rahatlık olsun diye. İnternetten araştırmıştım böyle yapılıyormuş. programlarıda buraya backup (zip-tar) yaparak yeni kurulum sonrası işlemler halledilebilir. 11 tane bölüm diskte yavaşlama yada sorunlara sebep olurmu? :)  Birde sorun ubuntuda değil ubuntudan sonra tekrar windows kullanırsam ubuntu boot siliniyordu ama sanırm yukardaki linkte windowsa vereceğim bcdedit komut parametresi bu sorunu çözüyor. tabii önceden bazı boot dosyalarının yedeklerini almalıyım. windows 8.1 in boot menusunu ubuntu için kullanamıyorumne yazıkki. Ama pc kapalıyken assist butonu ile açılan menude usb aygıtları kısmında ubuntu dan başlatma vardı ama ben direk ubuntunun boot menusunu kullanacağım. 

heartsmagic, linux un hiç bir suçu yok. bir önceki yanıtım bir soruna dikkat çekmek içindi. linux u kötülemek gibi bir niyetim yoktu. ARtık yazılım sektörü eskiisi gibi sadece windows veya mac platformlarını temel almıyor üç sistemide hedefliyorlar. Bazıları hariç çoğu yazılım firması ticari amaçlı olmamak kaydıyla programları bedava piyasaya sürüyorlar. Deneme veya 30 gün kısıtlamalı değil dikketinizi çekerim programı istediğiniz gibi kullabiliyorsunuz. (örnekeleri isterseniz verebilirim ama uzar gider). yani linux platformlarınında kullanılması ile windows kullanmaya artık gerek yok sadece yeni pc nize yüklü bir işletim sistemi olarak geliyor ve microsoftun donanım sektorü üzerindeki ticari politikaları tartışılabilir belki. Benim nvidia gt 740m. Haklısınız bazı yüklemelerin manual olması dışında bir sorun yok. (sanırm bunları halledebilirm )

sorun tam olarak çözülmedi ama ben yukarda verdiğim linkteki adımları izleyeceğim. Vaio nun bu konudaki sıkıntısı bilinen bir şey sanırım. başka firmalarda varmı bilmiyorum. Easybcd adlı programın ne yaptığını anlamadım. Bana gitmiş windows 7 boot menusu koymuş  :o:-\ :-\ :-\  yanında da çalışmayan ubuntu seçeneği eklemiş  :-[ kullanmayı düşünmüyorum. umarım mecbur kalmam.
yardımlarınız ve tavsiyeleriniz için teşekkürler.

Floki

EasyBCD Windows üzerinden boot menüsünü ayarlamaya yarayan bir program. EasyBCD ile boot menüsüne ubuntu vs girişlerini ekleyebiliyorsun.Hangisinin ilk sırada olması , varsayılan olarak hangisinin açılmasını istiyorsan ayarlayabiliyorsun. Fakat UEFİ sistemlerde bir işe yaramıyor.

lynxcode

Alıntı yapılan: Floki - 30 Temmuz 2015 - 21:34:06
EasyBCD Windows üzerinden boot menüsünü ayarlamaya yarayan bir program. EasyBCD ile boot menüsüne ubuntu vs girişlerini ekleyebiliyorsun.Hangisinin ilk sırada olması , varsayılan olarak hangisinin açılmasını istiyorsan ayarlayabiliyorsun. Fakat UEFİ sistemlerde bir işe yaramıyor.
https://neosmart.net/forums/threads/ubuntu-12-10-windows-8-in-uefi-mode.11135/
evet öyleymiş ama 2.2 de (bende ki sürüm) bu sorunu hallettikleri yazıyordu ama bende olmadı. bootu da ubuntu menusu kullanarak hallettim. Neyse ubuntunun ince yarları dışında sorunum kalmadı sayılır. Vaio gerçekten linux için sıkıntılıymış. Fan controller nasıl yapacağımı bimiyorum. Dün birşeyler denedim psensor 62 ye kadar çıkarken artık 55-57  C arasında gösteriyor. Fanların daha verilmli çalışması için ne yapabilirim? sensors listesinde fanları (rpm devri) göremiyorum ekran kartınında derecesi yazmıyordu http://askubuntu.com/questions/34449/how-to-see-the-video-card-temperature-nvidia-ati-intel adresindekileri bir inceleyip öyle bir deneyeceğim.

http://vaio-utils.org/fan/ fanlarım için bu siteyi kurcaladım dediklerini yaptım. Hiç bir işe yaramadı. echo 255|sudo tee /sys/devices/platform/sony-laptop/fanspeed yazan kodu ubuntuda düzenlemeye çalıştım ama olmadı. root a bile yetkilendirme hatası verdi. ve birde sanırım laptop modelim alttaki listelerde olmadığından bu sorunu verdi. neyse az çok adam akıllı bir ubuntu kurdum sayılır.

heartsmagic

Kurulumu tam olarak nasıl yaptın? Ben çıkartamadım yazdıklarından :) Onu netliğe kavuşturduğumuzda sen bu başlığı etiketlersin: cozuldukonusu
Bizler de konuyu kapatırız. Diğer sorunların her biri için ayrı ayrı başlık açabilirsin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

lynxcode

Özür dilerim bayağı bir geç yazdım. Sorun aslında tam çözülmedi. Yani şuanda ikiside takır takır çalışıyor ama ben win 8 den boot istiyordum. Ancak ne zaman windowsu başlatsam birdaha ubuntuya dönmek işkence oluyordu bende bir önceki  verdiğim linkte yazılanları uyguladım ve bcdedit aracı ile windows sisteminin ubuntu boot menusu ile başlattım. İstediğim gibi olmadı ama çözülmüştür. herkese teşekkür ederim.