NVidia GeForce GT240M Driver Donma ve Elle Kurulum Sorunu

Başlatan Schleicher, 12 Temmuz 2015 - 17:07:13

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Schleicher

Öncelikle herkese iyi günler. Çok çok yeni bir Ubuntu kullanıcısıyım. 2009 da almış olduğum Asus N51VN-280DV markalı laptop kullanıyorum. Gt240m grafik seti var. Sorunum şudur ki forumlarda da konuyu araştırdım en sonunda bir konuda yeni driverların görüntü konusunda sıkıntı çıkarabildiği o yüzden depodan 190.42 sürümünü elle kurmam gerektiğini okudum. Normalde yüklü olan nvidia-current komutuyla aldığım 304.125 sürümünü silerek sudo sh komutuyla 190.42 yi kurmaya çalıştığımda;

"The distribution-provided pre-install script failed. Continue?"

hatası alıyorum continue dediğimde ise;

"ERROR: The kernel header file
'/lib/modules/3.16.0-30-generic/build/include/linux/version.h' does
not exist. The most likely reason for this is that the kernel source
files in '/lib/modules/3.16.0-30-generic/build' have not been
configured."

Bu arada bahsettiğim donma şöyledir ki pc de örneğin firefoxu açıyorum görüntü böyle arkadan sanki powerpoint efekti ile yavaştan geliyor ayrıca facebook girip bir video izlemeye çaluştığımda ise görüntü minecraft gibi oluyor, timeline da aşağıya scroll down yapmak günlerimi alıyor. Ek olarak bugün içerisinde Software & Updates kısmından proprietary driver 340.76 sürümünü apply ettim, pc biraz daha rahatladı ama dediğim donman ve yavaşlama 5% anca gitmiştir. Yapmadığım denemediğim şey kalmadı. 50 kere clean setup yaptım bu yüzden. Yardımlarınızı bekliyorum...

heartsmagic

Şuradaki çıktıları kod etiketi içinde geçer misin buraya: ekrankomut
Kod etiketi için: kodetiketi

Ayrıca şunun sonucunu da ekle o komutlara:
dpkg -l | grep nvidia
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Schleicher

lspci | egrep "VGA|3D|Display"
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GT216M [GeForce GT 240M] (rev a2)

glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: GeForce GT 240M/PCIe/SSE2
    GL_NVX_conditional_render, GL_NVX_gpu_memory_info,
    GL_NV_blend_square, GL_NV_complex_primitives, GL_NV_conditional_render,
    GL_NV_parameter_buffer_object2, GL_NV_path_rendering,
    GL_OES_depth_texture, GL_OES_element_index_uint, GL_OES_fbo_render_mipmap,
    GL_NVX_conditional_render, GL_NVX_gpu_memory_info,
    GL_NV_blend_square, GL_NV_complex_primitives, GL_NV_conditional_render,
    GL_OES_depth_texture, GL_OES_element_index_uint, GL_OES_fbo_render_mipmap,

xrandr
Screen 0: minimum 8 x 8, current 1366 x 768, maximum 8192 x 8192
VGA-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
LVDS-0 connected primary 1366x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 344mm x 193mm
   1366x768       60.0*+
HDMI-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

dpkg -l | grep nvidia
ii  nvidia-304-updates                                    304.125-0ubuntu0.0.1                                amd64        NVIDIA legacy binary driver - version 304.125
rc  nvidia-340                                            340.76-0ubuntu1~xedgers14.04.4                      amd64        NVIDIA binary driver - version 340.76
ii  nvidia-libopencl1-304-updates                         304.125-0ubuntu0.0.1                                amd64        NVIDIA OpenCL Driver and ICD Loader library
ii  nvidia-opencl-icd-304-updates                         304.125-0ubuntu0.0.1                                amd64        NVIDIA OpenCL ICD
rc  nvidia-opencl-icd-340                                 340.76-0ubuntu1~xedgers14.04.4                      amd64        NVIDIA OpenCL ICD
ii  nvidia-prime                                          0.6.2                                               amd64        Tools to enable NVIDIA's Prime
ii  nvidia-settings                                       352.21-0ubuntu0~xedgers14.04.1                      amd64        Tool for configuring the NVIDIA graphics driver

@heartsmagic, istediklerinizi yaptım. Umarım istediğiniz gibi yapabilmişimdir, forumda da yeniyim malum. Bu arada bu clean setup değil gördüğünüz gibi proprietary driver kısmından olsun nvidia-current olsun baya bi karıştırdım ben malesef.

heartsmagic

Kartın aslında yeni bir kart gibi ve son sürücüler destek veriyor senin de söylediğin üzere:
http://www.geforce.com/drivers/results/81761

Nvidia bu konularda fazlaca sorunlu değil, acaba senin kart bir istisna mı? Benim düşünceme göre 190 sürümlü sürücüye dönmek pek makul değil. Birçok şeyi denedim demişsin gerçi. Şu an için sistemde 346 değil de 304 kurulu gibi?

Elle de sürücü kurdurmayı deneriz hiç sorun değil, fakat sorunun çözer mi bilemiyorum. Sen 313, 319, 331 isimli sürücüleri denedin mi hiç? Neyse önce bir elle kuruluma gidelim. Mevcut sürücüleri kaldıralım:

sudo apt-get purge nvidia*
Sonra gerekli paketleri kuralım:
sudo apt-get install linux-headers-generic dkms

Ardından şu başlığı takip et yine:
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=21050.0

Ancak, mutlaka şuradaki yöntemi de bir kenara not et:
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=43215.0

Şu komutu not alabilirsin kenara:
sudo sh NVIDIA-Linux-*-331.79.run --uninstall

Hani olur da elle sürücü kurulumu sonrasında işler yolunda gitmez de masaüstüne geçemezsen ctrl+alt+f1 ile uçbirime düşer kullanıcınla giriş yaparsın (parolan yazarken görünmez). Sonrasında da bu kaldırma işlemini uygularsın. Komut sürücü nerede ise orada uygulanmalı, örnek:
cd İndirilenler
sudo sh NVIDIA-Linux* --uninstall

Aynen bu şekilde kullanabilirsin komutu, dosyanın tam adı gerekmez.
sudo sh NV* --uninstall dahi olur.

Schleicher

Şu an 304 kurulu evet software updates kısmından proprietary driver olarak. Bu arada dediğiniz yönergeleri izledim, dediğiniz konuyla yapmaya çalışıyordum zaten tekrar baştan uyguladım takip ederek ve aynı hataları aldım özellikle script yazan yerden sonra devam eden çoğu kişi yüklemeyi gerçekleştirebilirken ben kernel hatası alıyorum. Ek olarak nvidia kaldırdığım için ekran çözünürlüğüm de düştü şu an, sanırım herhangi bi sürücü yüklü değil. Benim asıl yapmak istediğim şu 190.42 yi o kernel hatasını gidererek bir şekilde kurmak ama nedendir olmuyor ve aynı zamanda 331.113 driverını denedim 319 u denedim 331.79 ya da 313 olan sürümleri denemedim onu da ekleyeyim.

heartsmagic

190'ı mı deniyorsun sen? Bence en güncel sürücüyü dene. Şu komut ile ilgili çekirdeğe ait olanı bir kurmayı deneyelim bakalım:
sudo apt-get install linux-headers-`uname -r`

Schleicher

Koddaki uname yazan yeri username ne ise onla replace edeceğim değil mi yanlış yapmıyorum ?

heartsmagic

Yo, aynen kopyala ve yapıştır, hiçbir şeyi değiştirme :) Sonrasında merak edersen açıklarım. Hatta hemen karalayayım. `komut` şeklinde yazıp diğer komutları verdiğimiz bir komutun içine yedirebiliriz. Biraz karışık durdu biliyorum.

Doğrudan:
uname -r
dersen kullandığın çekirdeği basar. Bu bir komuttur. Ben senin hangi çekirdeği kullandığını bilmediğim ve bilmeme de gerek olmasın diye böyle verdim komutu, genelde böyle verilir zaten. Böylece kurulum komutunun içinde uname komutunu `` arasında çağırdık. Dikkat et normal '' karakterleri değil bunlar. Bunun yerine şöyle de olabiliyor bu mesele:

sudo apt-get install linux-headers-$(uname -r)

Schleicher

Telefondan bakıp pc ye uyguladığım için dediğiniz gibi normal yapmışım malesef. Ya ben bu işe yeni başladım fizik mezunuyum kısmet olursa bir projede yer alacağım geant-4 ve fluka gibi programları öğrenmek c ve c++ için yurtiçi ve yurtdışı kurslara da gideceğim ama basit bir ekran kartı problemini bile çözemiyorum malesef o kadar yeniyim. Bu arada 340.76 olan son sürümü elle kurdum manual olarak 190.42 de bir sıkıntı varmış diye tahmin ediyorum. Hata almadan en son sürümü kurdum. Performans olarak bi değişim yok görüntü mükemmel iconlar arayüz süper ama video oynatırken olsun ubuntunun kendi içindeki search kısmından bile bişey aratacağım zaman bir kelime yazıyorum 10 saniye sonra geliyor. Yani bu 340.76 da işe yaramadı gibi.

heartsmagic

Yeni olman dolayısıyla bazı şeyleri yapamaman normal, haliyle farklı bir dünya burası senin için. Zamanla alışır ve öğrenirsin, hiç sıkıntı yapma :)

Sorun neden kaynaklanıyor cidden bilmiyorum. Biraz bakındım ama kartınla alakalı pek bir şey göremedim.

glxinfo | grep render

ne diyor şu an? Bir de, sürücüleri kurmadan önce, yani kurulumdan hemen sonra da bu sorun var mıydı? Olmadı, bir de çekirdek yükseltiriz sana, gerçi pek ümidim yok ama denemiş olalım yine de.

Schleicher

glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: GeForce GT 240M/PCIe/SSE2
    GL_KTX_buffer_region, GL_NVX_conditional_render, GL_NVX_gpu_memory_info,
    GL_NV_ES1_1_compatibility, GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render,
    GL_KTX_buffer_region, GL_NVX_conditional_render, GL_NVX_gpu_memory_info,
    GL_NV_ES1_1_compatibility, GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render,

Ben sırf bu sorun için eski sürümleri de denedim. 13.10 ve 12.04.5 LTS sürümlerinde bile clean setup yaptığım anda sisteme giriş yaptığımda bu sorunla karşılaşıyorum, herhangi bir driver yüklediğimde ya da yüklemediğimde sorun aynı, mesela 14.04.2 LTS de 340.76 sürücüsünü yüklediğimde pc o kadar yavaş gibi çalışıyor ki görüntü açısından bu sürüm mesela 4%-5% gibi bi performans arttırımı yaptı onu bile hissedebiliyorum, yani inanılmaz rahatsız edici bir görüntü yavaşlaması var. Bu arada Windows sürümünüde eski bir pc olmasına rağmen nazar değmesin çok sağlam çalışır pc Fifa 15'inden World of Warcraft'ına kadar tek bir sorunsuz oynadım, hala aktif olarak oynuyorum yani kartımda bir sıkıntı yok o yüzden Ubuntu'ya geçiş yapınca bu yavaşlama cidden beni öldürüyor, kahrediyor. :(

heartsmagic

Kart için sorun göremedim demişim ama burnumun ucundaymış başlık:
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=41870.10

Belirli bir sürüm sonrası sanırım sorun yaşanmaya başlanmış bu kartla. Ancak yabancı kaynaklarda aynı sorunları göremedim bir türlü. Unity temelli mi acaba? Bir LXDE deneyelim:

sudo apt-get install lxde-core

Ardından oturumu kapat, giriş ekranın kullanıcı seçimi yaptığın yerdeki ufak Ubuntu logosuna tıklarsan masaüstü seçimi olarak LXDE göreceksin. Onunla giriş yapıp bir sistemi dene bakalım.

Schleicher

Efendim dediğinizi uyguladım fakat arayüz performansı olarak ufak da olsa gözle görülür gelişme var ama youtube açıp bir video izlediğimde yine aynı donma sorunuyla karşılaşmaktayım, ya da facebook timeline'da scroll down yaparken veya herhangi bir sitede dolaşırken, içeriklere göz atarken gözle görülür ve rahatsız edici şekilde donma geç gelme var ama ne fanım hızlı çalışıyor ne bir ısınma var, sadece donan görüntü.

heartsmagic

Çareler tükeniyor :)
Şunu da bir denetelim: https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=48099.0

Eğer yeni çekirdekle sistemi açtıktan sonra masaüstü falan gelmezse şu iletimdeki kaldırma yöntemini kullan:
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=48138.msg550756#msg550756

Sonra sistemi yeniden başlatırsın:
sudo reboot

Schleicher

Dediğiniz şekilde 4.0 olan çekirdek sürümünü kurdum. Daha sonra reboot ettim sistemi. Çözünürlük falan küçülmüştü ve şifremi girdikten sonra da siyah ekrana geri dönüyor sistem ve kullanıcı adı şifre kısmı geri geliyor 10 kere tekrarlasam yine aynı şey oluyor. Uçbirime düştüm dediğiniz gibi sudo sh NV* --uninstall komutuyla elle yüklediğim 340.76 sürücüsünü kaldırdım tekrar reboot ettim ama yine şifremi girdiğimde kullanıcı adı şifre isteyen kısım tekrarlanıyor ve uçbirimde uname -r yaptığımda da 4.0 generic çıktısını aldım onu da ekleyeyim.

heartsmagic

sudo rm -f .Xauthority komutundan sonra giriş yapmayı bir dener misin?

Schleicher

heartsmagic

dpkg -l | grep nvidiane çıktı veriyor? Elle kurduğun sürücüler temiz bir şekilde kaldırılmıştı değil mi?

Schleicher

Açamadığım için uçbirimde denedim hiç bir çıktı alamadım. İsterseniz baştsn clean bir setup yapabilirim hiç bir şey ellemeden güncellemeden belki daha faydalı olur.

heartsmagic

Şunu bir deneyelim, umarım gözümüzden kaçan şey budur:
sudo rm -f /etc/X11/xorg.conf
Gerçi bu dosya kendiliğinden oluşmuyor artık. Eğer dosya bulunamadı derse durum kötü. Şu çıktıda ne görüyorsan az çok buraya geçersin o durumda:

tail -f /var/log/lightdm/lightdm.log

Schleicher

İlk komut için hiç bir aktivite gerçekleşmedi, çıktı da olmadı. İkincisini yazdığımda ise

tail: cannot open /var...../lightdm.log for reading: Permission denied

Diye bir çıktı aldım.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 13 Temmuz 2015 - 16:36:14

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 13 Temmuz 2015 - 16:36:56

Şimdi ben clean setup yapacağım isterseniz buradan sonra söylediğiniz şeyleri uygularım daha iyi olacağını düşünüyorsanız.

heartsmagic

Temiz kurulum yapacaksan eğer, öncelikle sürücü falan kurmadan 4.0 çekirdeğini kur. Güzelce sistem açılsın, ardından sürücü kurup denersin.

Schleicher

Temiz kurulum yapıp pc yi kapattım hiç bir şey kurmadım software update de dahil. Açtığım gibi bir önceki mesajınızdaki 4.0 çekirdek kurulumu yönergelerini uygulayacağım daha sonradan tekrar bilgi veririm eğer açılmama olursa.